ΣΙΝΕ

Πέμπτη 12 Αυγούστου 2010

Ο Ριέρα στην αποστολή για το φιλικό με την Ρόμα


Πρεμιέρα για δύο το φιλικό με την Ρόμα την Παρασκευή. Ο Ερνέστο Βαλβέρδε θα κάτσει για πρώτη φορά στον πάγκο των «ερυθρόλευκων» μετά την επιστροφή του στο λιμάνι ενώ οι φίλαθλοι της ομάδας θα έχουν την δυνατότητα να δουν στο «Καραϊσκάκης» και το μεγάλο αστέρι, Άλμπερτ Ριέρα.
Ωστόσο στο δυνατό φιλικό δεν θα αγωνιστούν οι διεθνείς παίκτες πυο την Τετάρτη ενίσχυσαν τις προσπάθειες των εθνικών τους ομάδων. Αναλυτικά η αποστολή: Νικοπολίδης, Πάρντο, Γκαλίτσιος, Ρ. Μπράβο, Ποτουρίδης, Α. Παπαδόπουλος, Μοντέστο, Ντουντού, Ιμπαγάσα, Όσκαρ, Σοϊλέδης, Γ. Παπαδόπουλος, Μαρέσκα, Ζαϊρί, Νικλητσιώτης, Βασιλόγιαννης, Φετφατζίδης, Ριέρα, Μήτρογλου, Ντιόγκο, Βάντερσον. Εκτός αποστολής έμεινε και ο Ματ Ντάρμπισιρ. Ο Βαλβέρδε από την πρώτη του θητεία στην ομάδα είχε δείξει ότι δεν εμπιστεύεται τον Άγγλο.
Οσον αφορά την προπόνηση της Πέμπτης οι Ρόμενταλ, Τοροσίδης, Μέλεμπεργκ, Α. Παπαδόπουλος, Κατσικογιάννης και Φετφατζίδης, που αγωνίστηκαν αρκετή ώρα την Τετάρτη, ακολούθησαν πρόγραμμα αποθεραπείας ενώ οι υπόλοιποι προπονήθηκαν κανονικά. Ατομικό πρόγραμμα ακολούθησαν οι Μιραλάς και Βαλεριάνος ενώ ο Χολέμπας αποχώρησε από την προπόνηση λόγω χτυπήματος στον τετρακέφαλο.

Εν τω μεταξύ στην Αθήνα βρίσκεται από το απόγευμα της Πέμπτης η αποστολή της Ρόμα.

Γιορτή Κυνηγιού στις Καστανιές του Έβρου

Εκατοντάδες κυνηγοί απ’ όλη την Ελλάδα θα πάρουν μέρος στην «3η Γιορτή Κυνηγιού», που θα πραγματοποιηθεί στις Καστανιές στις 17 και 18 Αυγούστου 2010, δίπλα στον ποταμό Άρδα.

Στο ίδιο χώρο πραγματοποιούνται οι εκδηλώσεις των νέων, από το Νομαρχιακό Διαμέρισμα Έβρου σε συνεργασία με τον Δήμο Νέας Βύσσας, την Κυνηγετική Ομοσπονδία Μακεδονίας-Θράκης και τους κυνηγετικούς συλλόγους του νομού.

«Η πρωτοβουλία και η προσπάθεια της Νομαρχίας Έβρου για τη διεξαγωγή της πανελλήνιας αυτής γιορτής κυνηγιού, που ανοίγει την κυνηγητική περίοδο, δικαιώθηκε. Με την διοργάνωση τα δύο προηγούμενα χρόνια στο Μικρό Δέρειο έγινε ήδη θεσμός και αγκαλιάστηκε τόσο από τους κυνηγούς του Έβρου και της Θράκης, όσο και της υπόλοιπης Ελλάδας» είπε στη συνέντευξη τύπου ο Νομάρχης Έβρου Νικόλαος Ζαμπουνίδης.

Ο Νομάρχης ευχαρίστησε τους κυνηγετικούς συλλόγους του Έβρου για τη συνδιοργάνωση, τονίζοντας ότι η γιορτή αυτή είναι δική τους υπόθεση, καθώς και τον Δήμο της Νέας Βύσσας για την παραχώρηση του χώρου και των υποδομών.

«Οι Καστανιές, το Τρίγωνο, και ευρύτερα ο Βόρειος Έβρος, θα έχουν οφέλη από τη γιορτή αυτή, γιατί χιλιάδες επισκέπτες θα έχουν τη δυνατότητα να γνωρίσουν μια πανέμορφη περιοχή» είπε χαρακτηριστικά ο κ. Ζαμπουνίδης.

Όπως ανέφερε, φέτος θα υπάρχουν πολλές συμμετοχές από την Ελλάδα, την Κύπρο και τη Βουλγαρία, θα λειτουργούν τριάντα περίπτερα με είδη κυνηγιού, ενώ το πρόγραμμα θα περιλαμβάνει σεμινάρια για τους κυνηγούς και παράλληλες πλούσιες εκδηλώσεις με έμφαση στα τοπικά παραδοσιακά και σύγχρονα καλλιτεχνικά συγκροτήματα.

Στο πλαίσιο της Γιορτής, εκτός από την καθιερωμένη έκθεση με κυνηγετικά είδη, που θα λειτουργεί από τις 5 το απόγευμα, οι επισκέπτες θα έχουν την ευκαιρία να παρακολουθήσουν επίσης σεμινάρια κυνολογίας και άλλων συναφών θεμάτων, αγώνες μορφολογίας σκύλων, καθώς και επιδείξεις με άλογα και οχήματα τζιπ, αφού φέτος συμμετέχουν οι ιππικοί όμιλοι Τυχερού, Κορνοφωλιάς, Διδυμοτείχου και Ορεστιάδας, καθώς και οι λέσχες 4Χ4 του Νομού μας.

Επιπλέον, τα συγκροτήματα του Ευάγγελου Δημούδη, της Σταυρούλας Αρβανιτοπούλου, της Καίτης Μακρή και άλλων τοπικών μουσικών νεανικών σχημάτων θα συμμετέχουν στις μουσικοχορευτικές βραδιές που θα διοργανωθούν για να διασκεδάσουν εκθέτες, επισκέπτες και όλους όσους βρεθούν τις μέρες εκείνες στο ειδυλλιακό τοπίο του Άρδα, ενώ θα υπάρχει και παιδική παράσταση Καραγκιόζη για τους μικρούς επισκέπτες.

Οι Παναγίες των Ελλήνων

Με μεγάλες τιμές εορτάζεται η Κοίμηση της Θεοτόκου σε διάφορα μέρη της Ελλάδας, αλλά και στο εξωτερικό, σε χώρες με συμπαγή παρουσία Ελλήνων Ορθοδόξων. Πάσχα του καλοκαιριού ονομάζει ο λαός το Δεκαπενταύγουστο, καθώς η «Παρθένος Μαρία» θεωρείται το ιερότερο πρόσωπο της Ορθοδοξίας.
Στην Τήνο, την Παναγία Σουμελά, το Άγιον Όρος, στα νησιά μας και σε κάθε άλλη γωνιά της χώρας, πλήθος κόσμου προσέρχεται στις εκκλησίες για να ακολουθήσει τις περιφορές της εικόνας της Μεγαλόχαρης. Αυτή είναι και η πιο γνωστή ονομασία της Παναγιάς-προς τιμήν των θαυμάτων- αλλά και Φανερωμένη, χάρη στις εικόνες οι οποίες φανερώθηκαν στους πιστούς στα χρόνια της Τουρκοκρατίας, κυρίως σε βράχους ή σπήλαια. Τόσο μεγάλη ήταν η χαρά όταν βρισκόταν μια εικόνα, ώστε χτιζόταν αμέσως ένα εξωκλήσι στο όνομα της Παναγίας και από τότε, κάθε χρόνο, τελούσαν σειρά εκδηλώσεων στη μνήμη της, την ίδια πάντα μέρα. Λόγω της τοποθεσίας που βρέθηκε η εικόνα της ή όπου υπάρχει ο ναός της, της δίδονται επίθετα όπως, Παναγία η Σουμελά (στο όρος Μελά), Παναγία η Μελικαρού (στη Σκύρο), Παναγία η Φοδελιώτισσα (στο Φόδελε Ηρακλείου), Παναγία η Θαλασσινή, (στην Άνδρο, σε βράχο μέσα στη θάλασσα), Παναγία η Ανέμη, (στη Σαμοθράκη, επειδή φυσά δυνατός άνεμος στο ξωκλήσι της) κ.ά.
Πάνω από χίλιες είναι οι ονομασίες που έχει η Παναγία. Εκατοντάδες είναι οι παραδόσεις και οι θρύλοι που ο λαός με τη βαθιά και αταλάντευτη πίστη του της έχει αποδώσει.
Η Κοίμηση της Θεοτόκου ισοδυναμεί με τη μεγαλύτερη γιορτή του καλοκαιριού στην Ελλάδα, μιας και κάθε νομός ή μικρή επαρχία έχει τη δική της θαυματουργή εικόνα της Παναγίας. Ανάλογα με τα τοπικά έθιμα και τα παραδοσιακά προϊόντα της κάθε περιοχής, τα πανηγύρια ποικίλουν ως προς τον πλούτο και το είδος των εκδηλώσεων. Κι επειδή οι λαϊκές παραδόσεις των χριστιανών έχουν πολλά να μοιραστούν με τα έθιμα και τις δοξασίες της αρχαιότητας, τα περισσότερα θρησκευτικά πανηγύρια συνοδεύονται με μουσική και σφάξιμο αρνιών, έτσι όπως γίνονταν οι θυσίες στην αρχαιότητα.
• Η Μεγαλόχαρη της Τήνου
Στην Τήνο η Μεγαλόχαρη αποτελεί κάθε χρόνο πανελλήνιο προσκύνημα, καθώς χιλιάδες προσκυνητές κατακλύζουν το νησί αυτή την περίοδο και ανηφορίζουν με κατάνυξη προς την εκκλησία της Θεοτόκου προκειμένου να εκπληρώσουν το τάμα τους. Δεν είναι λίγοι αυτοί που διανύουν ολόκληρη την απόσταση από το λιμάνι μέχρι την είσοδο της εκκλησίας γονατιστοί, περνώντας κάτω από τον επιτάφιο με την εικόνα της Μεγαλόχαρης.
Το αποκορύφωμα της γιορτής είναι η λιτάνευση της εικόνας της Θεοτόκου σε όλη την πόλη αμέσως μετά το πέρας της Θείας Λειτουργίας.
Στην Τήνο το Δεκαπενταύγουστο τιμώνται και τα θύματα του υποβρύχιου Έλλη που τορπιλίστηκε από Ιταλικές δυνάμεις ανήμερα της εορτής, μέσα στο λιμάνι.
• Ιερά μονή Παναγίας Σουμελά
Στις πλαγιές του Βερμίου, κοντά στο χωριό Καστανιά, βρίσκεται το πνευματικό κέντρο του Ποντιακού Ελληνισμού, η Ιερά Μονή της Παναγίας Σουμελά. Η παράδοση αναφέρει ότι ο Ευαγγελιστής Λουκάς ήταν αυτός που χάραξε τη μορφή της Παναγίας πάνω σε ξύλο. Στο τέλος του 4ου αιώνα (380- 386) ιδρύθηκε στο όρος Μελά της Τραπεζούντας, το μοναστήρι της Παναγίας Σουμελά, από τους μοναχούς Βαρνάβα και Σωφρόνιο, με μοναδικά εφόδια την πίστη, την επιμονή και την εργατικότητα.
Μέχρι το 1922, υπήρξε ο οδηγός, ο παρηγορητής, ο συμπαραστάτης, το καταφύγιο και ο εμψυχωτής των Ελληνοποντίων. Υπήρξε επίσης ένας από τους σημαντικότερους παράγοντες διατήρησης της ελληνικής γλώσσας και ταυτότητας, καθώς και της αναζωπύρωσης της εθνικής και θρησκευτικής συνείδησης των πιστών.
Ο αναπάντεχος ξεριζωμός, ερήμωσε μαζί με τον αλησμόνητο Πόντο και τη Βίγλα της Σουμελιώτισσας. Με την ανταλλαγή, τα ιερά κειμήλια παραχωρήθηκαν, και το 1931 τα ξέθαψε και τα έφερε στην Ελλάδα, ο Αμβρόσιος ο Σουμελιώτης, ύστερα από ενέργειες του πρωθυπουργού Ελευθέριου Βενιζέλου προς την τουρκική κυβέρνηση του Ισμέτ Ινονού.
Από το 1952, αρχίζει η ελλαδική ιστορία της Παναγίας Σουμελά. Το 1951-1952 η εικόνα παραχωρείται στο σωματείο «Παναγία Σουμελά» Θεσσαλονίκης, το οποίο και άρχισε την ανέγερση της Μονής, σε ένα επίπεδο του Βερμίου, πάνω από το χωριό Καστανιά, που είχε παραχωρήσει δωρεάν 500 στρέμματα για την ανέγερση του Προσκυνήματος. Από τότε μέχρι σήμερα κάθε χρόνο, το τριήμερο του 15Αύγουστου, είναι πρωτοφανής η συρροή χιλιάδων προσκυνητών απ΄ όλα τα διαμερίσματα της χώρας και το εξωτερικό. Η περιφορά της Εικόνας, μέσα στο χώρο του ιερού προσκυνήματος, γίνεται με βυζαντινή μεγαλοπρέπεια και σύμφωνα με την Ορθόδοξη παράδοση, είναι μια από τις πιο συγκινητικές και κατανυκτικές ακολουθίες.
• Το περιβόλι της Παναγίας
Οι καλόγεροι της μοναχικής πολιτείας του Άθω ονομάζουν το Άγιον Όρος «κλήρον ίδιον της Θεοτόκου» και «περιβόλι της Παναγίας». Σύμφωνα με τις μοναχικές παραδόσεις, η Θεοτόκος επισκέφθηκε το Όρος, όταν, πλέοντας για την Κύπρο μαζί με τον Ιωάννη τον Ευαγγελιστή για να επισκεφθούν τον Λάζαρο, αναγκάστηκαν εξαιτίας μιας μεγάλης τρικυμίας, από τις συνηθισμένες στη βορειοανατολική πλευρά του Άθω, να προσορμιστούν στη θέση όπου αργότερα ιδρύθηκε η Μονή των Ιβήρων.
Στην περιοχή τότε δεν υπήρχαν άλλοι οικισμοί παρά τα ερείπια ενός ναού του Απόλλωνος. Η Παναγία, κατά την παράδοση, ενθουσιάστηκε με το μοναδικό τοπίο του Άθω και ζήτησε από τον Γιο της να της δωρίσει τη χερσόνησο. Τότε, σύμφωνα με την παράδοση, ακούστηκε η φωνή του Χριστού, που αφιέρωνε αιώνια τον Άθω στην Παναγία: «Έστω ο τόπος ούτος κλήρος σος και περιβόλαιον σον και παράδεισος, έτι δε και λιμήν σωτήριος των θελόντων σωθήναι». Από τότε αφιερώθηκε το Όρος ως «κλήρος και περιβόλι της Παναγίας».
• Παναγία Κοσμοσώτειρα
Στο νοτιοανατολικό άκρο του Νομού Έβρου, δίπλα στον ομώνυμο ποταμό και το Δέλτα του, δεσπόζει η σημερινή πόλη των Φερών με το ναό της Παναγίας Κοσμοσώτειρας, σύμβολο της τέχνης και του πολιτισμού της Βυζαντινής Θράκης. Ο ναός έχει ανακηρυχθεί προστάτιδα των απανταχού Θρακιωτών και προσκυνηματικό τους κέντρο.
Το μοναστήρι της Παναγίας Κοσμοσώτειρας χτίστηκε το 1151-52 από τον Σεβαστοκράτορα Ισαάκιο Κομνηνό, γιο του αυτοκράτορα Αλέξιου Α΄ Κομνηνού. Ο αρχιτεκτονικός ρυθμός του ναού είναι σταυροειδής με τρούλο, σε μια - σπανιότατη - παραλλαγή του δικιονίου.
• Παναγία Εικοσιφοίνισσας
Κτισμένη στις βόρειες παρυφές του όρους Παγγαίου (Δράμας) σε υψόμετρο 753μ., η μονή ιδρύθηκε από τον Άγιο Γερμανό το 518 μ.Χ. σε απόσταση 50μ. από το μοναστικό οικισμό που είχε ιδρύσει στη θέση Βίγλα γύρω στο 451 μ.Χ. ο επίσκοπος Φιλίππων Σώζων. Το όνομά της εικάζεται ότι προήλθε από παραφθορά της έκφρασης «εικών φοινίσσουσα», διότι η αχειροποίητος εικόνα της Παναγίας λέγεται ότι εξέπεμπε ερυθρωπό φως (φοινικούν χρώμα).
Η ιστορία της μονής παραμένει άγνωστη μέχρι τον 11ο αι., οπότε ανακηρύχθηκε σταυροπηγιακή και κτίστηκε νέος καθολικός ναός. Από το 1472 η μονή γνώρισε περίοδο ακμής μέχρι το 1507. Η δράση των μοναχών στην ευρύτερη περιοχή προκάλεσε την οργή των Τούρκων, οι οποίοι τους θανάτωσαν, χωρίς όμως να καταστρέψουν το κτιριακό συγκρότημα της μονής. Έπειτα από παρέμβαση του Πατριαρχείου στη σουλτανική αυλή, η μονή επανακατοικήθηκε από μοναχούς του Αγίου Όρους γύρω στο 1510-1520 και με τα χρόνια μετατράπηκε σε σημαντικό πνευματικό κέντρο.
Μετά την πυρκαγιά του 1854 που αποτέφρωσε τη δυτική πλευρά της, την επιδημία χολέρας το 1864 που αποδεκάτισε τους μοναχούς, τις λεηλασίες των Βουλγάρων το 1917 και το 1943, η Μονή Παναγίας Εικοσιφοίνισσας άρχισε να επαναλειτουργεί το 1965 με αδελφές-μοναχές.
Σήμερα μέσα στον περίβολο της μονής βρίσκονται η επιβλητική εκκλησία της Κοιμήσεως της Θεοτόκου, τα κελιά των μοναχών, το ηγουμενείο, το αρχονταρίκι, παρεκκλήσι αφιερωμένο στην αγία Παρασκευή, όπου αναβλύζει το αγίασμα, καθώς και μουσείο.
Το «Πάσχα του Καλοκαιριού» στα Γρεβενά
Λαμπρές είναι οι γιορτές του Δεκαπενταύγουστου στην περιοχή των Γρεβενών, όπου ξενιτεμένοι από κάθε γωνιά της γης μαζεύονται και ξεκινούν ένα ατελείωτο γλέντι που κάνει τους αγαπημένους συγγενείς να ξανασμίξουν. Χωριά που το χειμώνα κατοικούνται από 100 το πολύ 200 κατοίκους, την εποχή του Δεκαπενταύγουστου φτάνουν να φιλοξενούν έως και δυο και τρεις χιλιάδες πιστούς.
Το επίκεντρο της γιορτής φυσικά είναι συγκεντρωμένο στο ψηλότερο χωριό της Ελλάδας, τη δοξασμένη και πολυτραγουδισμένη Σαμαρίνα, αφού χιλιάδες προσκυνητές καταφθάνουν στη Μεγάλη Παναγιά για να πανηγυρίσουν σε ένα γλέντι που κρατάει τρεις ολόκληρες ημέρες.
• Παναγία η Εκατονταπυλιανή
Στην Πάρο γιορτάζει η Παναγία η Εκατονταπυλιανή, ένα από τα σπουδαιότερα βυζαντινά μνημεία της Ελλάδας, που έχει συμπληρώσει 17 αιώνες ζωής. Οι εορταστικές εκδηλώσεις κορυφώνονται το βράδυ του Δεκαπενταύγουστου με παραδοσιακούς παριανούς χορούς και καύση πυροτεχνημάτων.
• Ο Επιτάφιος της Παναγίας στα νησιά
Σε ορισμένα νησιά της Ελλάδας, όπως για παράδειγμα στην Κασσιόπη της Κέρκυρας ή την Πάτμο και την Ικαρία, οι πιστοί ακολουθούν τα πρότυπα της νεκρώσιμης πομπής που συναντάμε και τη Μεγάλη Παρασκευή.
Στην Κασσιόπη της Κέρκυρας στολίζουν τον επιτάφιο της Παναγίας και ακολουθούν τη λιτανεία με αναμμένα κεριά. Στην Ικαρία μάλιστα, και πιο συγκεκριμένα στον Καμαρόκαμπο στο ξωκλήσι της Κοιμήσεως της Θεοτόκου, υπάρχει ένας μικρός σε μέγεθος επιτάφιος και κάθε χρόνο την παραμονή του Δεκαπενταύγουστου ο ψάλτης τον παίρνει στους ώμους του, για να τον μεταφέρει στην εκκλησία της Αγίας Τριάδας. Εκεί ξεκινούν να χτυπούν οι καμπάνες και γυναίκες κάθε ηλικίας τον στολίζουν με λεβάντες και γαρύφαλλα ψάλλοντας προσευχές, μέχρι τα ξημερώματα. Μόλις χαράξει οι καμπάνες χτυπούν καλώντας τους πιστούς να προσέλθουν με αναμμένα κεριά, όπου ξεκινά μια μεγάλη πομπή με προορισμό και πάλι τον Καμαρόκαμπο.
• Δεκαπενταύγουστος στα Δωδεκάνησα
Στα Δωδεκάνησα πιο γνωστή είναι η Παναγία η Καβουριανή στη Λέρο. Βρίσκεται κοντά στον οικισμό Ξηρόκαμπος. Το γραφικό εκκλησάκι ονομάζεται και της Καβουράδαινας, διότι στη θέση που είναι, κατά την παράδοση, ένας ψαράς που έψαχνε για καβούρια βρήκε μέσα σε σχισμή την εικόνα της Παναγίας
Για τη μοναδικότητά της ξεχωρίζει η Παναγία του Χάρου στους Λειψούς. Είναι η μοναδική εικόνα της Παναγίας που δεν κρατά το Θείο Βρέφος, αλλά τον Εσταυρωμένο Χριστό. Όσο και αν ακούγεται παράξενο το όνομά της, εδώ και εκατοντάδες χρόνια, ευλογεί το πεντάμορφο νησί. Η Παναγία του Χάρου πήρε το όνομά της, από το γεγονός ότι ο νεκρός Χριστός στον σταυρό του μαρτυρίου και ο Χάρος σχετίζονται μεταξύ τους εννοιολογικά. Το μοναστήρι της Παναγίας βρίσκεται ένα χιλιόμετρο έξω από το βασικό οικισμό των Λειψών. Τόσο το εξωμονάστηρο, όσο και η εικόνα χρονολογούνται από το 1600 μ.Χ., όταν έφτασαν στο νησί δύο μοναχοί από την Πάτμο.
Η Παναγία του Χάρου γιορτάζει στις 23 Αυγούστου (εννιάμερα της Παναγίας) και στους Λειψούς στήνεται μεγάλο πανηγύρι. Από το 1943 μέχρι σήμερα τη θαυματουργή εικόνα κοσμούν τα περιώνυμα «κρινάκια της Παναγίας». Τα λουλούδια τοποθετούνται στην εικόνα την άνοιξη, στη συνέχεια ξεραίνονται και στη γιορτή της, κατακαλόκαιρο, ανθίζουν βγάζοντας μοσχομυριστά μπουμπούκια.
• Η Παναγία η Σπηλιανή
Στη Νίσυρο μέσα στο κάστρο των Ιπποτών αναγέρθηκε η Παναγία η Σπηλιανή. Το όνομα έλαβε εξαιτίας του φυσικού χώρου του σπηλαίου στο οποίο βρίσκεται από το 1600 μ.Χ. Η Μονή επί τουρκοκρατίας κυκλοφόρησε χάρτινα νομίσματα με ελληνικά γράμματα για τις συναλλαγές των κατοίκων. Ναυτικοί, κάτοικοι του νησιού, προσκυνητές έχουν κάτι να διηγηθούν για τη βοήθεια που έλαβαν από τη Μεγαλόχαρη.
• Η Παναγία η Διασώζουσα
Στην Πάτμο η Παναγία η Διασώζουσα, πίσω από τη Μονή του Θεολόγου, η εκκλησία της Παναγιάς του Γράβα στη Χώρα, το κάθισμα της Παναγίας του Απόλου στον Κάμπο, το μοναστήρι της Παναγίας στο Λιβάδι, η Παναγία η Κουμάνα στη Σκάλα είναι μερικές μόνο από τις υπάρχουσες στο νησί. Στην κορυφή της χερσονήσου Γερανού δεσπόζει η Παναγία του Γερανού. Στις 14 Αυγούστου τελείται εσπερινός και την επομένη γίνεται λειτουργία με λαϊκό πανηγύρι που διαρκεί όλη τη νύχτα.
• Οι Παναγιές της Καλύμνου
Στην Κάλυμνο οι Παναγίες δίνουν το δικό τους τόνο στη μεγάλη γιορτή του καλοκαιριού. Η Παναγία των Τσουκχουών, η Παναγία η Κυραψηλή, η Παναγία των Αργινωντών, της Τελένδου, της Ψερίμου και των Βοθυνών είναι οι ναοί που ανοίγουν τις πόρτες τους στους πιστούς που αισθάνονται την ανάγκη ν’ ανάψουν ένα κερί στη χάρη Της. Το ελαιοτριβείο της Παναγίας με τα τσούκχουα (το γνωστό πυρήνα των ελιών) υπήρξε η αιτία για το προσωνύμιο που δόθηκε. Στον Αργινώντα προσφέρονται λουκουμάδες και άλλοι μεζέδες, στους Βοθύνους ψήνονται ρεβίθια στους φούρνους και στην Κυρά Ψηλή μετά τον εσπερινό ακολουθεί γλέντι με μοούρι και τσαμπούνες.
• Αστυπάλαια
Στην Αστυπάλαια εκτός από την Παναγία του Κάστρου, υπάρχει η Πορταϊτισσα. Ιδρύθηκε από τον όσιο Άνθιμο στα μέσα του 18ου αιώνα. Έχει ξυλόγλυπτο εικονοστάσι ντυμένο με λεπτό φύλλο χρυσού. Επίσης, υπάρχει το μοναστήρι της Παναγίας της Βλεφαριώτισσας, μέσα σε σπηλιά και στο Καστελάνο το μοναστήρι της Παναγίας της Πουλαριανής
• Παναγία η Γοργοεπήκοος
H Παναγία η Γοργοεπήκοος βρίσκεται κοντά στην ακτή Μιαούλη στην πόλη της Κω. Ο κυρίως ναός χωρίζεται από το Ιερό Βήμα με ένα θαυμάσιας τέχνης ξυλόγλυπτο τέμπλο, ίσως του 18ου αιώνα. Στις τέσσερις γωνίες της στέγης του ναού και στη μία της αψίδας υπάρχουν παλαιοχριστιανικά επιθήματα από διαχωριστικά αμφικιονίσκων με διάκοσμο από σταυρούς. Είναι κτισμένη κατά τον 15ο αιώνα.
• Ρόδος
Στο Ασκληπιό της Ρόδου ο Ιερός Ναός Κοιμήσεως της Θεοτόκου είναι του 11ου αιώνα μ.Χ. και στο πανηγύρι που γινόταν οι τσοπάνηδες προσέφεραν στην εκκλησία νωπό τυρί, το οποίο αφού αγιάζονταν το μοίραζε ο παπάς στους πιστούς μετά τον εσπερινό της Ανάστασης. Το ίδιο γινόταν και τον Δεκαπενταύγουστο, αλλά αντί τυρί μοίραζαν σταφύλια.
Στο Μεσαναγρό η Κοίμηση της Θεοτόκου ανεγέρθηκε αρχές του 13ου αιώνα και εκτός από τις αγιογραφίες διασώζεται μεγάλη μαρμάρινη παλαιοχριστιανική κολυμπήθρα με επιγραφή. Στη θέση «Έβγαλες» 4,5 χιλιόμετρα από το Μεσαναγρό υπάρχει η Παναγία η Πλημμυριανή, μοναστηράκι του 17ου αιώνα. Λίγα μέτρα βορειοδυτικά υπάρχει πηγή, το νερό της οποίας περνά κάτω από το μοναστήρι και θεωρείται αγίασμα.
Στην Κοιλάδα των Πεταλούδων η Παναγία η Καλόπετρα υπάρχει από το 1489. Κατέρρευσε το 1779 και ξανακτίστηκε το 1782 από τον Αλέξανδρο Υψηλάντη, ηγεμόνα της Μολδοβλαχίας και πρωταγωνιστή της Επανάστασης του 1821. Το μοναστήρι έχει ξυλόγλυπτο τέμπλο με παλαιές εικόνες και δάπεδο βοτσαλωτό. Διασώζονται εκκλησιαστικά βιβλία τυπωμένα το 1745 στη Βέρνη και στη Βενετία.
Στη Λίνδο η εκκλησία της Παναγίας είναι του 15ου αιώνα με ενδιαφέρουσες αγιογραφίες, έργα του ζωγράφου Γρηγόρη, από τη Σύμη στα 1779, όπως αναφέρει η επιγραφή πάνω από την πόρτα.
Στο Σκιάδι, 90 χιλιόμετρα από τη Ρόδο, υπάρχει η Παναγία η Σκιαδενή. Οφείλει το όνομά της στο «σκιάδιον» (=σκιερό, ιερό τοπίο). Στη θέση της υπήρχε αρχαιοελληνικό ιερό της Αρτέμιδας. Σύμφωνα με την παράδοση η εικόνα της Παναγίας είναι μια από τις τέσσερις που ιστόρησε ο Ευαγγελιστής Λουκάς. Στα χρόνια της Τουρκοκρατίας υπήρξε από τους σπουδαιότερους λατρευτικούς τόπους της Ρόδου. Λέγεται ότι Τούρκος αξιωματούχος που θέλησε να προσβάλει τους χριστιανούς κάρφωσε με το ξίφος του το εικόνισμα και τρύπησε το δεξί μάγουλο της Παναγίας, απ’ όπου βγήκε αίμα και νερό. Τότε το χέρι του Τούρκου παρέλυσε και μετά τρεις μέρες, αφού μετάνιωσε, η Παναγία τον θεράπευσε. Η Παναγία η Σκιαδενή πανηγυρίζει 8 Σεπτεμβρίου.
Κλείνοντας με τις Παναγίες της Ρόδου πρέπει ν’ αναφερθεί και η Παναγία Φανερωμένη. Λέγεται και Λουβιαρίτσα επειδή στα κελιά της έμεναν οι λουβιάρηδες (λεπροί) του νησιού.
• Η «Αγία Σιών» στην Αγιάσο της Λέσβου
Στην Αγιάσο της Λέσβου, που είναι η πρωτεύουσα της ομώνυμης επαρχίας του νησιού, έχει βρεθεί η θαυματουργή εικόνα της Παναγίας με την ονομασία «Αγία Σιών», την οποία σύμφωνα με μια παλιά παράδοση, κουβάλησε μαζί του από την Ιερουσαλήμ ο ιερέας Αγάθων ο Εφέσιος, τον 9ο μ.Χ. αιώνα. Το πανηγύρι της Παναγίας ξεκινά από τις αρχές του Αυγούστου όπου οι πιστοί νηστεύουν από λάδι και κρέας και προσέρχονται για να προσευχηθούν.
• Ιερά Μονή Προυσού στην Ευρυτανία
Η Ιερά Μονή της Παναγίας στον Προυσό της Ευρυτανίας, είναι αφιερωμένη στην Κοίμηση της Υπεραγίας Θεοτόκου και πανηγυρίζει με κάθε θρησκευτική και εκκλησιαστική λαμπρότητα, στις 23 Αυγούστου, στην Απόδοση της προαναφερθείσης Θεομητορικής εορτής.
Η εικόνα της Παναγίας έχει πολύ μεγάλη ιστορία, λόγω της καταγωγής της από την Προύσα της Μικράς Ασίας, αλλά και πολύ μεγάλη χάρη. Εξάλλου εικάζεται ότι είναι έργο του Αγίου Ευαγγελιστού Λουκά, ο οποίος, όπως μας παραδίδεται από την ιερά παράδοση, ζωγράφισε εικόνες της Παναγίας, του Ιησού Χριστού αλλά και των Αγίων Αποστόλων. Βέβαια, ακόμα και αν δεν είναι έργο του Αγίου Λουκά, εν τούτοις επιτελεί πολλά θαύματα, όπως γίνεται με πολλές άλλες εικόνες.
Συγκεκριμένα η Ιερά Μονή Προυσού ή Πυρσού, βρίσκεται περίπου τριάντα χιλιόμετρα, από την πρωτεύουσα του νομού Ευρυτανίας, το Καρπενήσι, μέσα σε μία κατάφυτη από έλατα περιοχή. Η ιστορία της Εικόνας, και κατ’ επέκταση και της μονής, ανάγεται στην περίοδο της βασιλείας του εικονομάχου Αυτοκράτορα του Βυζαντίου Θεοφίλου (829-842). Η εικόνα της Παναγίας βρισκόταν στον πιο περικαλλή ναό της Προύσας, όπου με τη χάρη του Θεού και την πίστη των χριστιανών επιτελούσε πολλά θαύματα.

Αρχίζει η έξοδος

Αύριο αναμένεται να ξεκινήσει η τελευταία για το φετινό καλοκαίρι μεγάλη έξοδος προς τους τουριστικούς προορισμούς της χώρας.

Αν και η κίνηση το φετινό καλοκαίρι καταγράφεται μειωμένη,σε σχέση με πέρυσι, ήδη για αρκετούς προορισμούς έχουν αρχίσει να εξαντλούνται, για το επόμενο τριήμερο, τα εισιτήρια και κυρίως για τα νησιά του Αιγαίου και την Κρήτη.

Από στοιχεία ναυτικών πρακτορείων, φαίνεται ότι από αύριο το πρωί, το Σάββατο και την Κυριακή τα πλοία θα αναχωρήσουν από τον Πειραιά με πληρότητες που θα προσεγγίζουν το 95-100%, ενώ στο επίκεντρο βρίσκονται η Τήνος και η Πάρος, όπου γιορτάζεται με μεγαλοπρέπεια η Κοίμηση της Θεοτόκου, και για τα οποία αναμένεται να υπάρξει αυξημένη κίνηση και από το λιμάνι της Ραφήνας.

Το Λιμεναρχείο Πειραιά έχει λάβει έκτακτα μέτρα για τη διακίνηση των επιβατών.

Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις αξιωματικών του Λιμενικού, οι αναχωρήσεις αναμένεται το τριήμερο να ξεπεράσουν κατά πολύ τις 95.000, αριθμός που σημειώθηκε το προηγούμενο Σαββατοκύριακο.

Σήμερα από το λιμάνι του Πειραιά, αναχώρησαν 30 πλοία, ενώ για αύριο έχουν δρομολογηθεί 33.

Από τη Ραφήνα απέπλευσαν σήμερα 13 πλοία, ενώ αύριο 18 και από το Λαύριο αναχώρησαν σήμερα έξι πλοία και για αύριο έχουν δρομολογηθεί να αναχωρήσουν πέντε πλοία.

Έκτακτα μέτρα και με επιτήρηση από αέρος με ελικόπτερο, για την ασφαλή μετακίνηση των εκδρομέων του Δεκαπενταύγουστου εφαρμόζει το Τμήμα Συντονισμού και Ελέγχου Οδικού Δικτύου της Διεύθυνσης Τροχαίας Αττικής.

Τα μέτρα αφορούν τόσο τη διευκόλυνση της κυκλοφορίας στο κέντρο της Αθήνας όσο και την ομαλή και ασφαλή κυκλοφορία στους βασικούς οδικούς άξονες, στα δίκτυα του λεκανοπέδιου, αλλά και στα πολυσύχναστα σημεία των προαστίων (λιμάνια, σταθμοί ΟΣΕ και υπεραστικών λεωφορείων, αεροδρόμιο και οι χώροι όπου τελούνται θρησκευτικές εκδηλώσεις).

Εξ άλλου, αύριο Παρασκευή από τις 4 το απόγευμα έως τις 10 το βράδυ απαγορεύεται η κίνηση βαρέων οχημάτων στο ρεύμα εξόδου από το λεκανοπέδιο, ενώ την Κυριακή η απαγόρευση θα ισχύει για το ρεύμα εισόδου από 4 το απόγευμα έως 11 το βράδυ, καθώς εκτιμάται ότι θα ξεκινήσει η επιστροφή των πρώτων αδειούχων του Αυγούστου, η οποία αναμένεται να κορυφωθεί το ερχόμενο σαββατοκύριακο.

Επίσης, μειωμένη είναι και η κίνηση στο αεροδρόμιο «Ελευθέριος Βενιζέλος» σε σχέση με πέρυσι.

Σήμερα από τον αερολιμένα της Αθήνας αναχώρησαν 511 αεροσκάφη, ενώ πραγματοποιήθηκαν και 13 πτήσεις τσάρτερ. Για αύριο έχουν προγραμματιστεί 547 πτήσεις και 8 πτήσεις τσάρτερ.

Το Καραϊσκάκη θα 'ναι γεμάτο



Ο αφόρητος καύσωνας δεν εμπόδισε τους περίπου 2.000 φίλους του Ολυμπιακού να βρεθούν χθες στα εκδοτήρια του σταδίου Καραϊσκάκη για να προμηθευτούν το πολυπόθητο εισιτήριο για τον επικείμενο φιλικό αγώνα με τη Ρόμα. Ο ίδιος αριθμός πέρασε από τα εκδοτήρια την Τρίτη. Συγκεκριμένα, υπολογίζεται ότι 20.000 φίλοι του Ολυμπιακού θα είναι αύριο Παρασκευή στο γήπεδο για να απολαύσουν την αγαπημένη τους ομάδα και τον αγαπημένο τους προπονητή, Ερνέστο Βαλβέρδε.

Περήφανους μας έκανε ο «χάλκινος» Δρυμωνάκος

Ο Γιάννης Δρυμωνάκος συνδύασε την επανεμφάνισή του στις διεθνείς διοργανώσεις με το χάλκινο μετάλλιο στο Ευρωπαϊκό της Βουδαπέστης στα 200μ. πεταλούδα.
Με χρόνο 1:57.10 ο 26χρονος Δρυμωνάκος ανέβηκε στο τρίτο σκαλί του βάθρου, ενώ στη δεύτερη ελληνική συμμετοχή στον τελικό, ο Στέφανος Δημητριάδης ήταν 8ος με 1:59.70. Πρωταθλητής Ευρώπης για τρίτη συνεχή φορά αναδείχθηκε ο Πολωνός Πάβελ Κορζενιόβσκι με χρόνο 1:55.00, ενώ δεύτερος τερμάτισε ο Ρώσος Νικολάι Σκβόρτσοφ με 1:56.13.

http://www.newsbeast.gr/sports/arthro/30128/perifanous-mas-ekane-o-halkinos-drumonakos/

Ξέσπασε «πόλεμος» για τον πλάτανο του χωριού!


«Εμφύλιος πόλεμος» έχει ξεσπάσει μεταξύ των κατοίκων ενός χωριού της Ευρυτανίας και της δημοτικής αρχής με αφορμή έναν… πλάτανο!

Αιτία; Η απόφαση της δημοτικής αρχής να «θυσιάσει» τον γέρο-πλάτανο στο κέντρο του χωριού στο βωμό των σχεδίων ανάπλασης του δήμου. Οι κάτοικοι όμως της Δυτικής Φραγκίστας της Ευρυτανίας έχουν εξαγριωθείμε την πρόθεση της δημοτικής αρχής να κόψει τον πλάτανο που μετρά 130 χρόνια ζωής.

Μάλιστα συγκέντρωσαν 140 υπογραφές από δημότες της Φραγκίστας και, προς το παρόν τουλάχιστον, έχουν καταφέρει να ματαιώσουν την κοπή του δέντρου που, όπως υποστηρίζουν, αποτελεί το σήμα κατατεθέν του χωριού.

Η δημοτική αρχή, από την άλλη, ισχυρίζεται ότι ο πλάτανος είναι γερασμένος και αδύναμος και κάθε άλλο παρά αποτελεί σημείο αναφοράς για το μέρος, ενώ ισχυρίζεται ότι εγκυμονεί κινδύνους για την ασφάλεια των περαστικών αλλά και των παιδιών που παίζουν γύρω από το σημείο.

Οι κάτοικοι, πάντως, μοιάζουν ανυποχώρητοι και δηλώνουν την πρόθεση τους να υπερασπιστούν τον πλάτανο στον οποίο έπαιζαν από μικρά παιδιά τόσο οι ίδιοι όσο και οι δικοί τους. Μάλιστα σε ένα από τα πολλά σχόλια που έχουν αναρτήσει σε blogs που ασχολούνται με θέματα του νομού γράφει: «Για όσους έχουν βρεθεί σε αυτό το χωριό, τη Δυτική Φραγκίστα της Ευρυτανίας γνωρίζουν πως ο Γερο-Πλάτανος στέκει εκεί ακοίμητο σήμα-κατατεθέν του χωριού, και πως όλοι οι επισκέπτες έχουν πιει νεράκι από τη βρυσούλα και έχουν απολαύσει τη σκιά του.Είναι τυχαίο που έφεραν άνθρωπο για να το καταστρέψει από άλλο χωριό και που σίγουρα δεν τον "πονάει" τόσο πολύ η ανόσια αυτή πράξη;».

http://www.star.gr/index.php?ID=ellada_kosmos&Rec_ID=56021

Απόψε η μεγαλύτερη βροχή από «πεφταστέρια»

http://www.newsbeast.gr/files/temp/794507E93DD06FA390B6F1359CE1DCA5.jpg

Τη νύχτα της Πέμπτης (προς Παρασκευή) αναμένεται το αποκορύφωμα της «βροχής αστεριών που πέφτουν», τα οποία θα κατακλύσουν και τον ελληνικό ουρανό προσφέροντας ένα μοναδικό θέαμα στους... ξενύχτηδες. 
Το φαινόμενο των Περσείδων αναμένεται να εντυπωσιάσει σε όσους θελήσουν να στρέψουν το βλέμμα τους προς τον ουρανό το βράδυ, αφού η βροχή από «πεφταστέρια» θα είναι ορατή από τη Γη της χώρας μας περιλαμβανομένης.
Όπως κάθε χρόνο, έτσι και φέτος τέτοια εποχή χιλιάδες διάττοντες αστέρες ξεκινούν από τον αστερισμό του Περσέα για να διασχίσουν τον ουρανό με μεγάλες ταχύτητες, συνθέτοντας μια φαντασμαγορική εικόνα. Η βροχή των αστεριών θα διαρκέσει τρεις μέρες, με την κορύφωση να έρχεται το βράδυ της Πέμπτης. Λέγεται μάλιστα από ειδικούς της NASA ότι ο φετινός «χορός των Περσείδων» θα είναι ο πιο θεαματικός των τελευταίων πέντε χρόνων, καθώς αναμένεται πτώση μετεώρων με μέσο ρυθμό 50 - 80 την ώρα.

Όπως εξηγούν οι ερευνητές του Εθνικού Αστεροσκοπείου, όσο πιο καθαρός είναι ο νυχτερινός ουρανός, τόσο αυξάνονται οι πιθανότητες για ένα πιο εντυπωσιακό θέαμα από τη χώρα μας. Οι διάττοντες αστέρες θα είναι ορατοί από κάθε σημείο της Ελλάδας, αρκεί να μην υπάρχει τριγύρω μεγάλος φωτισμός. Φέτος βοηθά την ορατότητα του φαινομένου και το γεγονός ότι η αυγουστιάτικη σελήνη είναι ολίγων ημερών και άρα όχι τόσο λαμπερή.

Ειδικά φέτος το φαινόμενο συνδυάζεται με μια σύγκλιση πλανητών, που θα είναι ορατή μετά την δύση του ηλίου και μέχρι τις 10.00 το βράδυ, όταν η Αφροδίτη, ο Κρόνος, ο Άρης και ένα της Σελήνης θα βρίσκονται πολύ κοντά σε ένα κύκλο διαμέτρου περίπου 10 μοιρών.

Ετοιμαστείτε λοιπόν για ένα μοναδικό θέαμα και ίσως μια από τις πιο ρομαντικές βραδιές της χρονιάς...

Τους νέους διορισμούς ανακοίνωσε το υπουργείο Παιδείας


Καλύπτονται 2.700 θέσεις
Από το Υπουργείο Παιδείας, Δια Βίου Μάθησης και Θρησκευμάτων ανακοινώνεται ότι για το σχολικό έτος 2010-11 διορίζονται 2.700 εκπαιδευτικοί Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης.

Μικρός αριθμός θέσεων που δεν έχει καλυφθεί, αφορά σε θέσεις των περιπτώσεων ειδικών κατηγοριών και θα καλυφθούν το επόμενο χρονικό διάστημα, με την προσκόμιση των απαιτούμενων δικαιολογητικών.


Οι διοριζόμενοι εκπαιδευτικοί τίθενται στη διάθεση της οικείας διεύθυνσης εκπαίδευσης και τοποθετούνται προσωρινά με απόφαση του διευθυντή εκπαίδευσης, ύστερα από πρόταση του οικείου περιφερειακού υπηρεσιακού συμβουλίου σε κενή θέση σχολικής μονάδας της περιοχής και οριστικά στο τέλος της πρώτης διετίας κατά τη διαδικασία των μεταθέσεων εντός της ίδιας περιοχής, όπως ορίζεται στις οικείες διατάξεις.


Ο χρόνος πραγματικής υπηρεσίας σε σχολική μονάδα της περιοχής της πρώτης τοποθέτησης μετά το διορισμό δεν μπορεί να είναι μικρότερος των τριών ετών. Ο τρίτος χρόνος της υπηρεσίας μοριοδοτείται με το διπλάσιο του αριθμού μονάδων μετάθεσης της σχολικής μονάδας όπου υπηρετεί ο νεοδιοριζόμενος. (παρ. 12 του άρ. 9 του Ν.3848/2010).


Οι διοριζόμενοι οφείλουν να παρουσιαστούν στους προϊσταμένους των Δ/νσεων Εκπαίδευσης για ορκωμοσία και ανάληψη υπηρεσίας από 23 μέχρι 25 Αυγούστου 2010.


Διαβάστε τους κωδικούς αυτών που διορίζονται ΕΔΩ

Ξεκίνησαν τα παρατράγουδα από τις διεθνείς τιμές σιτηρών

Ο Σύνδεσμος Αλευροβιομηχάνων ζητά άμεση αύξηση τιμών.
«Ή αύξηση στις τιμές των αλεύρων κρίνεται και επιβεβλημένη και δεδομένη, ακολουθώντας τις τιμές του σίτου», αναφέρει ο Σύνδεσμος Ελλήνων Αλευροβιομηχάνων σε ανακοίνωσή του με αφορμή τις εξελίξεις στις τιμές των σιτηρών λόγω της απαγόρευσης εξαγωγών σιτηρών που επέβαλε η Ρωσία.

Συγκεκριμένα, στην ανακοίνωσή του ο Σύνδεσμός αναφέρει τα εξής:


«Ο Σύνδεσμος Ελλήνων Αλευροβιομηχάνων, παρακολουθώντας από τη μία μεριά την ειδησεογραφία αλλά και την πληθώρα των δημοσιευμάτων, αλλά και από την άλλη βιώνοντας την πραγματική κατάσταση της αγοράς, παρακάτω παραθέτει τις απόψεις του προς ενημέρωση των μελών του, των συνεργατών του, της Ελληνικής κοινής γνώμης:


Η σημερινή κατάσταση της αγοράς σιτηρών αποδεικνύει περίτρανα τις αδυναμίες του γεωργικού τομέα της χώρας μας εν γένει αλλά και του ίδιου του τομέα ειδικότερα:


1. Η αδυναμία έγκαιρης εκτίμησης σποράς-συγκομιδής-παραγωγής.


2. Η μειωμένη ανταγωνιστικότητα του τομέα κυρίως λόγω του μικρού μεγέθους του κλήρου, του πολυτεμαχισμού της αγροτικής γης και της χαμηλής γονιμότητας των καλλιεργούμενων εδαφών.


3. Η απουσία διαφοροποίησης μεταξύ του ποιοτικού από το μη ποιοτικό προϊόν.


4. Η ποιοτική υστέρηση των παραγόμενου σίτου λόγω και των προσμείξεων του ?ε «ξένους σπόρους».


5. Η εμφανής και γνωστή ποιοτική ανομοιογένεια του παραγόμενου προϊόντος.


Τα παραπάνω σε συνδυασμό με το γεγονός ότι η τιμή των αγροτικών προϊόντων, και ειδικά των σιτηρών, είναι εξαρτώμενη και από τα καιρικά φαινόμενα δημιουργούν απορίες, γκρίνιες, αναστάτωση στην αγορά. Άλλοτε δικαιολογημένες, άλλοτε όχι.


Η Ελλάδα, αποτελούσε και αποτελεί «μία κουκίδα» στον παγκόσμιο αγροτικό χάρτη, μη μπορώντας να διαμορφώσει τις εξελίξεις στις αγορές των περισσότερων αγροτικών προϊόντων, ευρισκόμενη απλά να τις παρακολουθεί και να τις ακολουθεί, τις περισσότερες φορές.


Ο τομέας των δημητριακών, και ειδικά του μαλακού σίτου δεν αποτελούσε και δεν αποτελεί την εξαίρεση.


Διαχρονικά η παραγωγή ελληνικού μαλακού σίτου δεν επαρκεί για τις ανάγκες της εγχώριας αλευροβιομηχανίας και της εγχώριας κατανάλωσης, καλυπτόμενη κατά το μεγαλύτερο μέρος τους από εισαγωγές.


Παρά τα προβλήματά του όμως στην Ελλάδα οι τιμές που εισέπραττε και εισπράττει ο Έλληνας παραγωγός είναι μεγαλύτερες (για το όμοιο ποιοτικά σιτάρι) από αυτές που εισπράττει ο Ευρωπαίος, γεγονός που καθιστά αδύνατες τις εξαγωγές του ελληνικού μαλακού σίτου.


Η φετινή χρονιά, μετά την απόφαση της Ρωσικής Κυβέρνησης για απαγόρευση των εξαγωγών, «πυροδότησε» την παγκόσμια αγορά των σιτηρών με γιγαντιαίες αυξήσεις στις τιμές των σιτηρών που προσφέρονται στην εγχώρια αλευροβιομηχανία.


Τα κυριότερα παραγωγικά κράτη-μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης, με βάση τα μέχρι τώρα στοιχεία από τη συγκομιδή της φετινής σοδειάς, κάνουν λόγο για μείωση της παραγωγής τους. Η Γαλλία προβλέπει μείωση κατά -2,8%, η Γερμανία πάνω από -10%. Μειωμένες εκτιμήσεις παραγωγής υπάρχουν για τη Βουλγαρία και την Ουγγαρία.


Οι προσφερόμενες τιμές εισαγόμενου ποιοτικού σίτου στα μέλη μας, σήμερα, είναι δραματικά αυξημένες από αυτές που προσφέρονταν προ μικρού χρονικού διαστήματος.


Υπό αυτές τις συγκυρίες η αύξηση στις τιμές των αλεύρων κρίνεται και επιβεβλημένη και δεδομένη, ακολουθώντας τις τιμές του σίτου. Όπως ακολουθώντας τις τιμές του σίτου, τα άλευρα, τα δύο περασμένα χρόνια, ήταν πάμφθηνα.


Τα εκατομμύρια των πραγματοποιούμενων επενδύσεων στο χώρο της αλευροβιομηχανίας και οι χιλιάδες θέσεις εργασίας στην αλυσίδα σιτάρι-αλεύρι-ψωμί πρέπει να συνεχίσουν να υπάρχουν».

«Έφυγε» ο Παναγιώτης Καράτζαλης



Βρέθηκε νεκρός σε δωμάτιο ξενοδοχείου στην Κω
Ο δημοσιογράφος της ΕΡΤ, Παναγιώτης Καράτζαλης, που μέχρι πρότινος ήταν υπεύθυνος του αθλητικού εξωτερικού ρεπορτάζ στην ΕΡΤ, βρέθηκε νεκρός στο δωμάτιο του, σε ξενοδοχείο της Κω, όπου έκανε τις καλοκαιρινές διακοπές του. Τα αίτια του θανάτου πιθανότατα οφείλεται σε παθολογικούς λόγους.

Το μεγαλύτερο ρολόι του κόσμου

Κατασκευάζεται από Σαουδάραβες στη Μέκκα...
Υπό κατασκευή βρίσκεται το μεγαλύτερο ρολόι του κόσμου. Πρόκειται για ένα τεσσάρων δίσκων ρολόι που είναι τοποθετημένο στην κορυφή των πύργων Αμπράζ Αλ-Μπαΐτ στη Μέκκα της Σαουδικής Αραβίας. Η Σαουδική Αραβία θα δοκιμάσει να το θέσει σε λειτουργία στην ιερή πόλη της Μέκκας κατά τη διάρκεια της μουσουλμανικής νηστείας του Ραμαζανιού. Το τεσσάρων δίσκων ρολόι του πύργου θα βρίσκεται στην κορυφή ενός ογκώδους ουρανοξύστη που, όταν ολοκληρωθεί, θα είναι περίπου 600 μέτρα ψηλός, ο δεύτερος ψηλότερος στον κόσμο μετά τον Μπουρζ Χαλίφα στο Ντουμπάι. Το συγκρότημα έχει θέα στο φημισμένο «Μεγάλο Τέμενος» της Μέκκας, προς το οποίο οι Μουσουλμάνοι σε όλο τον κόσμο είναι στραμμένοι κατά την διάρκεια των πέντε καθημερινών προσευχών τους και αποτελεί τμήμα των προσπαθειών της Σαουδικής Αραβίας να αναπτύξει μια πόλη που θα επισκέπτονται εκατομμύρια πιστοί κάθε χρόνο. Οι δίσκοι του ρολογιού είναι 43Χ43 μέτρα. Μόλις ολοκληρωθεί, η κατασκευή θα έχει το μεγαλύτερο εμβαδόν δαπέδου από οποιαδήποτε κατασκευή στον κόσμο με 1.500.000 τετραγωνικά μέτρα ακάλυπτου δαπέδου.





Η μάχη του... ξύλινου σταυρού στην Πολωνία



Χιλιάδες διαδηλωτές συγκεντρώθηκαν έξω από την Προεδρική κατοικία στη Βαρσοβία, για να διαμαρτυρηθούν για την ανέγερση ενός ξύλινου σταυρού για την μνήμη του τέως Προέδρου της χώρας Λεχ Καζίνσκυ και άλλων κυβερνητικών αξιωματούχων που σκοτώθηκαν σε αεροπορικό δυστύχημα τον Απρίλιο.

Ο δίδυμος αδελφός του τέως Προέδρου Γιαροσλάβ Καζίνσκυ ηγέτης του συντηρητικού κόμματος Νόμος και Δικαιοσύνη (PIS), κατέθεσε στεφάνι στον ξύλινο σταυρό και προσευχήθηκε μαζί με άλλα μέλη του κόμματος.


Η ατμόσφαιρα το προηγούμενο βράδυ ήταν πολύ τεταμένη. Χιλιάδες νεαροί διαδηλωτές, συγκεντρώθηκαν για να ζητήσουν την μεταφορά του σταυρό από την Προεδρική κατοικία στην εκκλησία της Αγίας Άννας, με το επιχείρημα πως καταστρατηγείται ο κοσμικός χαρακτήρας του κράτους και μετατρέπονται σε θεοκρατικό έθνος. Η αστυνομία επενέβη και χρησιμοποίησε δακρυγόνα για να διαλύσει το πλήθος.


Η πανίσχυρη Πολωνική εκκλησία εμφανίζεται διχασμένη και αρκετοί μετριοπαθείς κληρικοί τάσσονται υπέρ της απομάκρυνσης του σταυρού. Την ίδια ώρα σε μια προσπάθεια διακωμώδησης αλλά και απαξίωσης του ξύλινου σταυρού, μια ομάδα αποτελούμενη από ευφάνταστους «πιστούς»… του «Ιπτάμενου τέρατος σπαγγέτι», του «Αόρατου ροζ μονόκερου», μαζί με αναρχικούς, σκληροπυρηνικούς οπαδούς τοπικών ποδοσφαιρικών ομάδων αλλά και σωσίες του Έλβις Πρίσλευ (!) μαζεύτηκαν για να ζητήσουν την απομάκρυνση του σταυρού.

Πάνω από 10.000 προσκυνητές στη Μονή της Παναγίας Σουμελά!



Για πρώτη φορά μετά το 1923 πρόκειται να πραγματοποιηθεί Θεία Λειτουργία στην ιστορική Μονή της Παναγίας της Σουμελά στον Πόντο, ανήμερα το Δεκαπενταύγουστο!

Πάνω από 10.000 προσκυνητές από την Ελλάδα, τη Γεωργία, τη Ρωσία και άλλες περιοχές αναμένονται να δώσουν το «παρών» στην ιστορική Μονή, η οποία θα λειτουργήσει ξανά, προεξάρχοντος του Πατριάρχη Βαρθολομαίου.


Στα δωμάτια και τα ξενοδοχεία της Τραπεζούντας -την πλησιέστερη πόλη στην Παναγία Σουμελά- η πληρότητα φτάνει το 100% και όσοι δεν κατάφεραν να βρουν κατάλυμα εκεί, έκλεισαν δωμάτια σε γειτονικές πόλεις όπως είναι η Σαμψούντα και η Ορντού.



Συνεχείς πτήσεις τσάρτερ


Με πτήση τσάρτερ από τη Θεσσαλονίκη προς την Τραπεζούντα θα αναχωρήσει ο ποντιακής καταγωγής Μητροπολίτης Δράμας Παύλος, συνοδευόμενος από τον Μητροπολίτη Νεαπόλεως- Σταυρουπόλεως Βαρνάβα και πιστούς από τις δύο περιοχές. Αλλες δύο πτήσεις τσάρτερ που θα εκτελέσουν αυθημερόν δρομολόγια από Θεσσαλονίκη και Αθήνα για Τραπεζούντα έχει ναυλώσει ο ελληνικής καταγωγής επιχειρηματίας και βουλευτής της Ρωσικής Δούμας, Ιβάν Σαββίδης. Ο νεοεκλεγείς πρόεδρος της Διεθνούς Συνομοσπονδίας Ποντίων Ελλήνων έχει μεριμνήσει και για τη μεταφορά περίπου 600 ανθρώπων από το Ροστόβ όπου ζει, ενώ φερόταν διατεθειμένος να ναυλώσει ακόμα και πλοίο, προκειμένου να διευκολύνει τη μετάβαση κι άλλων Πόντιων που ζουν στη Ρωσία στα παράλια του Εύξεινου Πόντου.


Η Θεία Λειτουργία που θα τελεστεί, θεωρείται ιστορικής σημασίας.


Ωστόσο, το Οικουμενικό Πατριαρχείο επιχειρεί- από τον περασμένο Ιούνιο που η Τουρκία έδωσε την άδεια για τη Λειτουργία- να ρίξει τους τόνους με στόχο να μη δημιουργηθούν επεισόδια.


Σημειώνεται μάλιστα, πως στο τέλος της Θείας Λειτουργίας θα μιλήσει μόνο ο Οικουμενικός Πατριάρχης κ. Βαρθολομαίος και ο λόγος του θα είναι αυστηρά κηρυγματικός.


Είναι χαρακτηριστικό, εξάλλου, ότι κατόπιν συζητήσεων με τοπικούς φορείς αποφασίστηκε να μη γίνουν ούτε πολιτιστικές εκδηλώσεις, με δεδομένο επιπλέον ότι από προχθές άρχισε το μουσουλμανικό ραμαζάνι.

NIKH ΚΑΙ ΟΙ ΕΛΠΙΔΕΣ

Η Εθνική μας ομάδα των Ελπίδων επικράτησε 1-0 της Ελβετίας σε φιλικό αγώνα που διεξήχθη στο Βίντερτουρ. Το μοναδικό γκολ πέτυχε ο Βασίλης Κουτσιανικούλης στο 33ο λεπτό, εκμεταλλευόμενος λάθος της άμυνας των Ελβετών.

Διαιτητής της αναμέτρησης ήταν ο Οβίντιου Χάτεγκαν (Ρουμανία) που παρατήρησε με κίτρινη κάρτα τους Μπεράρντι, Ροσίνι, Δημούτσο.

ΕΛΒΕΤΙΑ: Φίκεντσερ, Μπεράρντι, Νταπρέλα (46' Κοχ), Ροσίνι, Κλόζε, Αμπράσι (73' Βις), Βούτριχ (81' Νίκι), Χοτστράσερ (46' Σουρπφ), Μεχμέντι (64' Τσιαρόκι), Φράι, Τσούμπερ (46' Καζάμι)
ΕΛΛΑΔΑ: Γιακουμής (46' Στρατηλάτης), Αργυρόπουλος (61' Λαγός), Τ. Παπάζογλου (46' Μανωλάς), Παπαδόπουλος, Σιόβας, Ιωαννίδης, Κουτσιανικούλης (73' Αποστολόπουλος), Κατσικογιάννης (73' Αργυρίου), Θ. Παπάζογλου (66΄ Αθανασιάδης), Δημούτσος, Γιάντσης (46' Φετφατζίδης)

Με το δεξί στην εποχή Σάντος! (video)



salpigoal-serbia-filiko
Με νίκη συνδυάστηκε το ντεμπούτο του Φερνάντο Σάντος στον πάγκο της Εθνικής μας, αφού αυτή επιβλήθηκε στην φιλική αναμέτρηση του Βελιγραδίου με σκορ 1-0 της Σερβίας.

Έχοντας ως κορυφαίο τον Σηφάκη, το αντιπροσωπευτικό μας συγκρότημα άφησε θετικά δείγματα, αφού μπορεί η Σέρβοι να είχαν πολλές χαμένες ευκαιρίες, ωστόσο η Ελλάδα έδειξε ότι βρίσκεται σε αρκετά καλό δρόμο εν όψει των προκριματικών του Euro2012.


Ο Πορτογάλος τεχνικός παρέταξε την Εθνική μας με σύστημα 4-4-2, με τους διεθνείς να πιέζουν ψηλά, με αποτέλεσμα οι "πλάβι" να κάνουν αρκετά λάθη, τα οποία ωστόσο πέρασαν ανεκμετάλλευτα.


Στην συνέχεια, οι εξαιρετικές τοποθετήσεις του Σωκράτη Παπασταθόπουλου, αλλά και η ετοιμότητα του Σηφάκη, στάθηκαν αρκετές ώστε να αποτραπεί το γκολ, με τους γηπεδούχους να έχουν ανεβάσει στροφές και να γίνονται επικίνδυνοι.


Μάλιστα και κόντρα στην ροή του αγώνα, λίγο πριν την ανάπαυλα, στο 45ο λεπτό, ύστερα από σέντρα του Τοροσίδη από δεξιά, ο Σαλπιγγίδης με ωραία κεφαλιά- ψαράκι άνοιξε το σκορ.


Στην επανάληψη αμφότεροι επηρεάστηκαν από τις πολλές αλλαγές, με την Σερβία παρόλα αυτά να παραμένει εξαιρετικά απειλητική.


Χαρακτηριστικό είναι ότι σε δύο περιπτώσεις, με τον Τόσιτς στο 57ο λεπτό και τον Κολάροφ στο 68', οι "πλάβι" θα μπορούσαν να φέρουν το ματς στα ίσια, παρόλα αυτά η μπάλα σταμάτησε στο δοκάρι, ενώ στο 75' το χέρι του Καφέ θεωρήθηκε ακούσιο και δεν δόθηκε εις βάρος της Εθνικής μας.


Όσων αφορά την τελευταία, αυτή σε ελάχιστες περιπτώσεις έγινε επικίνδυνη στην επανάληψη, αφού οι πολλές αλλαγές, αλλά και η κούραση επηρέασαν τους διεθνείς, οι οποίοι στο δεύτερο σαρανταπεντάλεπτο περιορίστηκαν σε παθητικό ρόλο.


Οι συνθέσεις των ομάδων:


ΣΕΡΒΙΑ (Ράντομιρ Άντιτς): Ντούριτσιτς, Ιβάνοβιτς, Βίντιτς, Σούμποτιτς, Ομπράντοβιτς, Πέτροβιτς, Κουζμάνοβιτς, Μιλίγιας, Κράσιτς, Γιοβάνοβιτς, Ζίγκιτς


ΕΛΛΑΔΑ (Φερνάντο Σάντος): Σηφάκης, Βύντρα (81' Μανιάτης), Σπυρόπουλος, Κυργιάκος (46' Α. Παπαδόπουλος), Παπασταθόπουλος, Κατσουράνης, Τοροσίδης (65' Καφές), Καραγκούνης (87' Μαρίνος), Νίνης (74' Γ. Παπαδόπουλος), Σαλπιγγίδης (46' Γκέκας), Σαμαράς


ΔΙΑΙΤΗΤΗΣ: Φερνάντο Τισέιρα Βετιένες (Ισπανία)



Σάντος: «Το περίμενα...»


Ικανοποιημένος παρουσιάστηκε ο Φερνάντο Σάντος από το νικηφόρο του ντεμπούτο στον πάγκο της Εθνικής μας, δηλώνοντας ευτυχής που κοουτσάρει το αντιπροσωπευτικό μας συγκρότημα.


Πάντως, ο Πορτογάλος τεχνικός μιλώντας στον Τύπο αμέσως μετά την λήξη της αναμέτρησης, ανέφερε τα προβλήματα τα οποία διέγνωσε στον τρόπο παιχνιδιού της Ελλάδας, τονίζοντας ωστόσο την αισιοδοξία του ότι αυτά θα λυθούν μέχρι την έναρξη των προκριματικών του Euro 2012.


«Ήταν κάτι που περίμενα πάρα πολύ καιρό. Θεωρώ ότι μπήκαμε πάρα πολύ καλά στο ματς, τόσο στον αμυντικό όσο και στον επιθετικό τομέα. Είχαμε σιγουριά και ασφάλεια. Στη συνέχεια, ίσως από την κούραση κάποιων ποδοσφαιριστών, ίσως και από τις αλλαγές, κόπηκε ο ρυθμός μας. Σίγουρα στόχος μας είναι να είμαστε έτοιμοι στα ματς με τη Γεωργία και την Κροατία για τα προκριματικά. Θα έχουμε περισσότερες μέρες στη διάθεσή μας τότε για προπονήσεις και αυτό θα μας βοηθήσει να διορθώσουμε κάποια πράγματα που θέλουμε», ανέφερε χαρακτηριστικά ο Σάντος.

Κι άλλος βιασμός τουρίστριας στην Κέρκυρα


Για πολύ καιρό θα θυμάται τις διακοπές που πέρασε στην Λευκίμμη της Κέρκυρας μια 23χρονη αλλοδαπή τουρίστρια, αλλά δεν θα θελήσει ποτέ να επιστρέψει... Ένας αδίστακτος κάτοικος της περιοχής όχι μόνο την βίασε, αλλά και την χτύπησε βάναυσα για να την ληστέψει!

Η νεαρή κοπέλα κατήγγειλε στο Αστυνομικό Τμήμα Λευκιμμαίων ότι ένας 37χρονος Έλληνας την πλησίασετην ώρα που έκανε ηλιοθεραπεία στον Κάβο Λευκίμμης και, με την απειλή μαχαιριού, την οδήγησε σε θαμνώδη περιοχή μακριά από την παραλία. Εκεί την χτύπησε με γροθιές τραυματίζοντάς την και την βίασε επανειλημμένα! Πριν την εγκαταλείψει αιμόφυρτη, της άρπαξε και 200 ευρώ που είχε μαζί της!


Οι αστυνομικοί έδειξαν φωτογραφίες υπόπτων στην 23χρονη αλλοδαπή και εκείνη αναγνώρισε ανεπιφύλακτα τον δράστη. Πρόκειται για έναν 37χρονο Έλληνα, γνώριμο στις αρχές από άλλα παραπτώματα, ο οποίος όμως είχε φροντίσει να εξαφανιστεί και αναζητείται.

Θανατηφόρο τροχαίο με θύμα ιερέα στην Καρδίτσα


Ένας 57χρονος ιερέας έχασε τη ζωή του σε τροχαίο που σημειώθηκε στις 6.30 το πρωί στο 35ο χλμ. της επαρχιακής οδού Μουζακίου - Άρτας, στα ορεινά της Καρδίτσας.

Σύμφωνα με την Αστυνομική Διεύθυνση Καρδίτσας, ο ιερέας επέβαινε σε Ι.Χ. φορτηγό αυτοκίνητο και υπό αδιευκρίνιστες ακόμη συνθήκες έχασε τον έλεγχο του οχήματος με αποτέλεσμα αυτό να βγει από την πορεία του και να ανατραπεί.


Ασθενοφόρο του ΕΚΑΒ μετέφερε τον 57χρονο στο πλησιέστερο Κέντρο Υγείας, όπου όμως λίγο αργότερα κατέληξε.

Τουρκικές προσδοκίες από την Παναγία Σουμελά


Λειτουργία Δεκαπενταύγουστο με άδεια της Άγκυρας


της Αριστοτέλιας Πελώνη

Με το βλέμμα στις... μπίζνες που μπορούν να φέρουν οι χιλιάδες ορθόδοξοι που θα συρρέουν κάθε χρόνο στην Παναγία Σουμελά, καθώς και στην έξωθεν καλή μαρτυρία για σεβασμό των θρησκευτικών ελευθεριών, δόθηκε από την Αγκυρα η άδεια για τέλεση Θείας Λειτουργίας ανήμερα του Δεκαπενταύγουστου στην «Ιερουσαλήμ των Ποντίων».

Κατεστραμμένο το εσωτερικό του ιστορικού μοναστηριού. Για πρώτη φορά ο Οικουμενικός Πατριάρχης θα προεξάρχει Θείας Λειτουργίας στη Σουμελά, σύμβολο του ποντιακού Ελληνισμού, ενώ εκτιμάται ότι οι Πόντιοι που θα συρρεύσουν στην περιοχή μπορεί να ξεπεράσουν τις 20.000

Η είδηση τον περασμένο Ιούνιο ότι ο Τούρκος υπουργός Πολιτισμού Ερτουγρούλ Γκιουνάι χορήγησε στο Φανάρι άδεια για την τέλεση λειτουργίας κάθε χρόνο, ανήμερα της Παναγίας, στην ιστορική Μονή της Παναγίας Σουμελά προκάλεσε ευφορία στο Πατριαρχείο και σε χιλιάδες ορθοδόξους σε όλο τον κόσμο. Ο κ. Βαρθολομαίος, ο οποίος έχει ήδη εγκαινιάσει την παράδοση επαναλειτουργίας ιστορικών ναών της Καππαδοκίας, είχε επανειλημμένα ζητήσει από το υπουργείο τη δυνατότητα να τελεστεί Λειτουργία στο ιστορικό μοναστήρι, το οποίο δεν έχει λειτουργήσει ως χριστιανικός ναός μετά την ανταλλαγή πληθυσμών του 1923.

Θα είναι η πρώτη φορά που Οικουμενικός Πατριάρχης θα προεξάρχει Θείας Λειτουργίας στη Σουμελά, σύμβολο του ποντιακού Ελληνισμού, ενώ εκτιμάται ότι οι Πόντιοι που θα συρρεύσουν στην περιοχή μπορεί να ξεπεράσουν τις 20.000. Οι κλίνες στην Τραπεζούντα έχουν ήδη εξαντληθεί, ενώ ορθόδοξοι από την Ελλάδα, τη Ρωσία και τη Γεωργία έχουν κλείσει δωμάτια και στις γειτονικές Σαμψούντα και Ορντου. Το Πατριαρχείο, το οποίο έχει το γενικό πρόσταγμα, επιχειρεί να χαμηλώσει τους τόνους, προκειμένου να μην υπονομευθεί η ιστορική σημασία της στιγμής με έκτροπα.

Η Αθήνα από την πλευρά της, παρ΄ όλο που αναγνωρίζει τη συμβολική σημασία της κίνησης, εκτιμά ότι βασικός λόγος που χορηγήθηκε η άδεια ήταν οικονομικός. Και συγκεκριμένα, τα προσδοκώμενα οφέλη για τον τουρισμό, αφού η Τραπεζούντα θα γίνεται κάθε χρόνο πόλος έλξης χιλιάδων πιστών απ΄ όλο τον κόσμο. Ήδη η τουρκική Ένωση Ταξιδιωτικών Πρακτορείων (ΤURSΑΒ) εκτιμά ότι η τέλεση της Λειτουργίας θα συμβάλει σημαντικά στον τουρισμό και στο εισόδημα όχι μόνο της περιοχής, αλλά και της χώρας.

Ακόμη ένας λόγος που η Αθήνα κρατά χαμηλά τους τόνους είναι ότι καθώς το ζήτημα αφορά τις σχέσεις της κυβέρνησης Ερντογάν και του Πατριαρχείου και συνολικά τη στάση της τουρκικής κυβέρνησης απέναντι στις θρησκευτικές ελευθερίες, και γι΄ αυτό δεν επιθυμεί να εμπλακεί. Διπλωματικές πηγές σημειώνουν ότι αν και κίνηση καλής θέλησης προς το Φανάρι, η τέλεση της Λειτουργίας, πάγιο αίτημα του Πατριαρχείου εδώ και χρόνια, είναι ακόμη μια από τις κινήσεις εντυπωσιασμού, προκειμένου η Αγκυρα να εξασφαλίσει την έξωθεν καλή μαρτυρία ότι σέβεται τις θρησκευτικές ελευθερίες. Πόσω μάλλον όταν ο Αύγουστος είναι η εποχή που προετοιμάζεται η επόμενη έκθεση προόδου της Κομισιόν για την Τουρκία.

Το Φανάρι συστήνει ηρεμία και σεβασμό λόγω της περιόδου του Ραμαζανιού και αποφυγή ενεργειών που μπορεί να αμαυρώσουν τη θρησκευτική ατμόσφαιρα. Η αφορμή, άλλωστε, δόθηκε στο περυσινό προσκύνημα με την ένταση που προκλήθηκε όταν ο νομάρχης Θεσσαλονίκης, Παναγιώτης Ψωμιάδης, έψαλλε τον εθνικό ύμνο προκαλώντας έντονες αντιδράσεις.

Υπάρχει, όμως και εκκλησιαστικό παρασκήνιο που αφορά τον ανταγωνισμό ανάμεσα στο Φανάρι και την Εκκλησία της Ρωσίας. Διπλωματικές πηγές σημειώνουν ότι οι ρωσικές πιέσεις για να ανοίξει το ιστορικό μοναστήρι ήταν μεγάλες. Ιδιαίτερο ρόλο έπαιξε ο Ιβάν Σαββίδης, ο ποντιακής καταγωγής βουλευτής της ρωσικής Δούμας και επικεφαλής της Διεθνούς Συνομοσπονδίας Ποντίων Ελλήνων. Ο Σαββίδης έχει ήδη επισκεφθεί την περιοχή κι έχει αναλάβει οργανωτικά την εκδήλωση. Ο ίδιος και η Ρωσική Εκκλησία διεκδικούν το δικό τους μερίδιο στην επιτυχία και, σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, θα επιχειρήσουν να καπελώσουν τον κ. Βαρθολομαίο.

Κύκλοι του ΥΠΕΞ, πάντως, δεν κρύβουν τον προβληματισμό τους για το ενδεχόμενο να σημειωθούν επεισόδια και ακρότητες. Υπάρχουν πληροφορίες από την Τουρκία ότι Τραπεζούντα έχουν κινητοποιηθεί ομάδες για να παρεμποδίσουν τη Λειτουργία. Υπενθυμίζεται ότι η Τραπεζούντα είναι άντρο των εθνικιστών και των Γκρίζων Λύκων, ενώ την ημέρα τέλεσης της Λειτουργίας έχει προγραμματιστεί συζήτηση για τον ρόλο που διαδραμάτισαν τοπικοί «ήρωες» στη γενοκτονία των Αρμενίων και των Ποντίων. Πάντως, και η επιλογή του Π. Ψωμιάδη να μνημονεύσει έξω από το μοναστήρι ονόματα σφαγιασθέντων στη γενοκτονία Ποντίων προφανώς δεν διευκολύνει τα πράγματα.