ΣΙΝΕ

Δευτέρα 16 Αυγούστου 2010

Τσάμπιονς Λιγκ: Οι υποψήφιοι για το βραβείο του κορυφαίου της σεζόν

Τους 12 υποψήφιους για το βραβείο του ποδοσφαιριστή της χρονιάς στο Τσάμπιονς Λιγκ, το όνομα του οποίου θα ανακοινωθεί στη διάρκεια της κλήρωσης της 26ης Αυγούστου για τη φάση των ομίλων της διοργάνωσης, ανακοίνωσε σήμερα η UEFA. Κάθε ένας από αυτούς διεκδικεί ακόμη μία διάκριση, καθώς οι παίκτες που βρίσκονται στη σχετική λίστα είναι (ανά τρεις) υποψήφιοι και για τον τίτλο του καλύτερου τερματοφύλακα, του καλύτερου αμυντικού, του καλύτερου μέσου και του καλύτερου επιθετικού. Τους υποψήφιους επέλεξαν οι προπονητές των ομάδων που έφτασαν στη φάση των «16» του Τσάμπιονς Λιγκ για την αγωνιστική περίοδο 2009-10. Κάθε τεχνικός είχε τη δυνατότητα να ψηφίσει τόσο για το βραβείο του καλύτερου παίκτη ανά θέση, όσο και τον «εκλεκτό» του για το βραβείο του κορυφαίου της χρονιάς.

Τη μερίδα του λέοντος στις επιλογές τους έχει η Ίντερ, καθώς οι πέντε από τους 12 υποψήφιους κατέκτησαν πέρυσι το «τρεμπλ» με τους «νερατζούρι», ακολουθεί η Μπαρτσελόνα με τέσσερις παίκτες, ενώ τη δωδεκάδα συμπληρώνει ένας παίκτης από Λιόν, Μπάγερν Μονάχου και Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ.

Οι υποψήφιοι (ανά θέση) για τα βραβεία της χρονιάς στο Τσάμπιονς Λιγκ είναι οι εξής:

ΚΑΛΥΤΕΡΟΣ ΤΕΡΜΑΤΟΦΥΛΑΚΑΣ

Ζούλιο Σέζαρ (Ίντερ)

Ούγκο Λορίς (Λιόν)

Βίκτορ Βαλντές (Μπαρτσελόνα)

ΚΑΛΥΤΕΡΟΣ ΑΜΥΝΤΙΚΟΣ

Λούσιο (Ίντερ)

Μαϊκόν (Ίντερ)

Χεράρδ Πικέ (Μπαρτσελόνα)

ΚΑΛΥΤΕΡΟΣ ΜΕΣΟΣ

Τσάβι Ερνάντεθ (Μπαρτσελόνα)

Άριεν Ρόμπεν (Μπάγερν Μονάχου)

Γουέσλι Σνάιντερ (Ίντερ)

ΚΑΛΥΤΕΡΟΣ ΕΠΙΘΕΤΙΚΟΣ

Λιονέλ Μέσι (Μπαρτσελόνα)

Ντιέγκο Μιλίτο (Ίντερ)

Γουέιν Ρούνι (Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ)

Στην ΕΤ1 το Ολυμπιακός-Λα Κορούνια

Από την κρατική τηλεόραση θα μπορέσουν να παρακολουθήσουν οι φίλαθλοι του Ολυμπιακού το φιλικό της ομάδας τους κόντρα στην ισπανική Ντεπορτίβο Λα Κορούνια αφού η ΕΤ1 ανακοίνωσε ότι θα μεταδώσει ζωντανά την αναμέτρηση που θα διεξαχθεί στις 21.00 το βράδυ της Τετάρτης.

Έτοιμο το παλάτι του Κόκκαλη στη Μύκονο!



Κάποιοι το παρομοίασαν με το... γήπεδο Καραϊσκάκη της Μυκόνου. Και γιατί όχι αφού πρόκειται για ένα σωστό παλάτι του οποίου η κατασκευή μόλις ολοκληρώθηκε... Μπορεί πέρυσι το καλοκαίρι η οικογένεια Κόκκαλη ήδη να απολάμβανε τις ανέσεις της νέας βίλας του στη Μύκονο, όμως ακόμη δεν είχαν ολοκληρωθεί οι εργασίες κατασκευής της. Φέτος όμως δεν θα υπάρχει ούτε μία γωνιά της που να έχει ψεγάδι αφού πλέον είναι έτοιμη και στους εξωτερικούς χώρους. Μάλιστα, ήδη η εξωτερική πισίνα του σπιτιού λειτουργεί κανονικά -τη φροντίζει και άνθρωπος σε καθημερινή βάση- ενώ ο κήπος είναι κατάφυτος από υπέροχα λουλούδια και πρασινάδες. Εννοείται πως το νέο παλάτι του Σωκράτη Κόκκαλη στην περιοχή του Αγίου Στεφάνου θεωρείται μοναδικό για την αρχιτεκτονική του αφού έχει χτιστεί σε τρία διαφορετικά επίπεδα στην άκρη μιας μικρής χερσονήσου και από μακριά μοιάζει σαν να... κρέμεται από τον γκρεμό. Κυριαρχεί βέβαια η Κυκλαδίτικη αρχιτεκτονική ενώ η πέτρα και το λευκό της Μυκόνου δένουν αρμονικά μεταξύ τους, χαρίζοντας ξεχωριστή αισθητική.

(gossip-tv.gr)

Ανακοίνωσε Μπασινά-Χαριστέα η Αρλ

Παίκτες της Αρλ είναι πλέον και με τη βούλα ο Αγγελος Χαριστέας και ο Αγγελος Μπασινάς, καθώς η διοίκηση του γαλλικού συλλόγου ανακοίνωσε την απόκτησή τους τη Δευτέρα (16/08)...
Νωρίτερα, οι δύο έλληνες ποδοσφαιριστές πέρασαν με επιτυχία από τις καθιερωμένες ιατρικές εξετάσεις, ενώ θα παρουσιαστούν επίσημα σε συνέντευξη Τύπου που θα πραγματοποιηθεί το απόγευμα της Δευτέρας, στα γραφεία του συλλόγου.

"Ο Αγγελος Χαριστέας είχε πετύχει το γκολ της νίκης της Ελλάδας επί της Γαλλίας στον προημιτελικό του Euro 2004, ενώ είχε σκοράρει και στον τελικό απέναντι στην Πορτογαλία μετά από κόρνερ του Μπασινά. Ελπίζουμε να παρουσιαστούν τόσο καλοί όσο με τη φανέλα της εθνικής Ελλάδας", αναφέρει μεταξύ άλλων η ανακοίνωση της Αρλ.

Το ντεμπούτο των δύο παικτών αναμένεται να πραγματοποιηθεί το Σάββατο (21/08) στην αναμέτρηση της Αρλ με την Τουλούζ.

Δρυμωνάκος: «Δεν περίμενα μετάλλιο»

Με ανάμικτα συναισθήματα επέστρεψε τη Δευτέρα (16/8) η ελληνική αποστολή από τη Βουδαπέστη, όπου ολοκληρώθηκε το Ευρωπαϊκό Πρωτάθλημα κολύμβησης. Ο γενικός γραμματέας της Ομοσπονδίας Δημήτρης Σαρακατσάνης έδειξε ανικανοποίητης από τη συγκομιδή των Ελλήνων, σε αντίθεση με τον τεχνικό σύμβουλο Χριστόδουλο Χούμα που έκανε λόγο για πετυχημένη παρουσία. «Ήταν πετυχημένη αποστολή, σε ένα Ευρωπαϊκό πρωτάθλημα υψηλού επιπέδου», είπε ο Χούμας και πρόσθεσε: «Οι 6 τελικοί, οι 11 ημιτελικοί και τα 3 πανελλήνια ρεκόρ μίας ολιγομελούς αποστολής μιλούν από μόνα τους. Πήγαμε με 12 αθλητές και κατάφεραν σχεδόν όλοι να συμμετάσχουν σε ημιτελικούς και τελικούς. Ήταν ένα καλό δείγμα της προετοιμασίας που κάνουμε για τους Ολυμπιακούς του 2012».

Από την πλευρά του, ο Σαρακατσάνης είπε: «Δεν φτάσαμε στο έπακρο. Μπορούσαμε να έχουμε κι άλλες διακρίσεις γιατί έχουμε πολύ ταλέντο. Είμαστε σε μία φάση που η εθνική ομάδα ανανεώνεται και ήμουν σίγουρος ότι θα πάμε πολύ καλά σε αυτό το Ευρωπαϊκό Πρωτάθλημα».

Ας δούμε, όμως, τι είπαν και οι πρωταγωνιστές:

Γιάννης Δρυμωνάκος (χάλκινο μετάλλιο στα 200 πεταλούδα): «Δεν το πίστευα ότι θα τα πάω τόσο καλά. Η αλήθεια είναι ότι ήταν μισή χρονιά φέτος στην προπαρασκευή μου, οπότε είμαι υπερευχαριστημένος, τόσο με τα 200μ. πεταλούδα, όσο και με τα 400μ. μικτή. Χαίρομαι γι αυτό που πέτυχα, δηλαδή την κατάκτηση του μεταλλίου. Τώρα θα ξεκουραστώ για να δω τι μπορώ να πετύχω την επόμενη χρονιά».

Μαριάννα Λυμπερτά (χάλκινο μετάλλιο στα πέντε χιλιόμετρα ανοικτής θάλασσας): «Ευελπιστώ με τις προπονήσεις να γίνομαι καλύτερη. Οι αγώνες στην ανοιχτή θάλασσα με βοηθούν να βελτιώνομαι και στην πισίνα. Επόμενοι στόχοι είναι πρώτα η ξεκούραση και μετά το Παγκόσμιο στην Σανγκάη».

Κέλυ Αραούζου (ασημένιο μετάλλιο στα πέντε χιλιόμετρα, πρωταθλήτρια Ευρώπης στο ομαδικό, μαζί με Γιαννιώτη και Φωκαΐδη): «Ήταν τεράστια εμπειρία και χαρά. Δεν το έχω συνειδητοποιήσει ακόμα. Τώρα θέλω να πάω διακοπές για να ξεκουραστώ και μετά θα δω την συνέχεια, ώστε να έρθουν περισσότερα μετάλλια. Η εμπειρία και τα νιάτα βοήθησαν ώστε να αποκτήσουμε διαφορά 52 δευτερολέπτων στην κούρσα των 5000μ από τους Ιταλούς».

Νόρα Δράκου: «Ήταν πολύ ωραία εμπειρία. Έκανα πολύ καλή εμφάνιση. Είπαμε με τον προπονητή μου να πάμε για το ρεκόρ. Δεν είχαμε το μυαλό μας σε ημιτελικούς και τελικούς. Όμως όλα πήγαν πολύ καλά και είμαι πολύ ικανοποιημένη. Βλέπω ότι έχω δυνατότητες και θα δουλέψω περισσότερο για να έρθουν και τα μετάλλια».

Επίσημα στην Μπέρμιγχαμ ο Ντέρμπισαϊρ

Ο Ολυμπιακός ανακοίνωσε ότι συμφώνησε με την Μπέρμιγχαμ για να παραχωρήσει υπό τη μορφή δανεισμού τον Ματ Ντέρμπισαϊρ.
Ο Αγγλος επιθετικός βρίσκεται στην ομώνυμη πόλη και σήμερα υποβλήθηκε σε ιατρικές εξετάσεις. Αν όλα πάνε καλά, τότε θα συνεχίσει την καριέρα του στην ομάδα του Αλεξ ΜακΛις, η οποία χρειάζεται επειγόντως έναν παίκτη στην επίθεση.
Η συμφωνία προβλέπει την παραμονή του για όλη την επόμενη σεζόν στη Μπέρμιγχαμ, που θα αποτελέσει την πέμπτη ομάδα στην καριέρα του 24χρονου στράικερ, η οποία ξεκίνησε από τη Μπλάμπερν, ενώ πριν αποκτηθεί από τον Ολυμπιακό (Ιανουάριος 2009), είχε αγωνιστεί ως δανεικός στη Ρέξαμ και την Πλίμουθ.
Η ανακοίνωση της ΠΑΕ Ολυμπιακός:
Π.Α.Ε. ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΣ ανακοινώνει ότι επήλθε συμφωνία με την Birmingham, για την παραχώρηση του Ματ Ντάρμπισιρ, με την μορφή δανεισμού, για έναν χρόνο".

Πρόκριση με τεσσάρα για Μπάγερν


Εύκολη πρόκριση απέναντι στην Γκερμάνια Βίντεκ πήρε η Μπάγερν στον πρώτο γύρο του Κυπέλλου Γερμανίας. Οι Βαυαροί, άργησαν να πάρουν μπροστά, όμως τελικά επικράτησαν 4-0 της αδύναμης αντιπάλου, η οποία αγωνίζεται στην πέμπτη κατηγορία της Γερμανίας.
Ο Κλόζε στο 44’ άνοιξε το σκορ με τον Φρανκ Ριμπερί στο πρώτο λεπτό των καθυστερήσεων του πρώτου μέρους να στέλνει τις ομάδες στα αποδυτήρια με δύο γκολ διαφορά. Προς το τέλος του αγώνα ο Κρόος (84’) και ο Γκόμεζ (85’) διαμόρφωσαν το τελικό σκορ που έστειλε την ομάδα του Φαν Χάαλ στον επόμενο γύρο του θεσμού.

Η σύνθεση της Μπάγερν: Μπουτ, Λαμ, Κοντέτο (60’) Αλάμπα, Μπαντστούμπερ, Φαν Μπόμελ, Σβαϊνστάιγκερ, Μίλερ, Κρόος, Ριμπερί (76’ Αλτιντόπ), Κλόζε (60’ Γκόμεζ).

ΣΟΒΑΡΟΛΟΓΕΙΤΕ Κ.ΜΑΓΓΟΥΣΗ;



ΣΤΙΣ 13 ΑΥΓΟΥΣΤΟΥ 2010, ΕΝΑ ΑΚΟΜΗ -ΑΠΟ ΤΑ ΔΕΚΑΔΕΣ ΠΕΡΙΣΤΑΤΙΚΑ ΚΑΚΟΠΟΙΗΣΗΣ- ΕΙΔΕ ΤΟ ΦΩΣ ΤΗΣ ΔΗΜΟΣΙΟΤΗΤΑΣ ΣΤΗΝ "ΩΡΑΙΑ ΛΕΣΒΟ":

Η ΙΣΤΟΡΙΑ ΤΟΥ
MABRUK (ΕΤΣΙ ΟΝΟΜΑΣΤΗΚΕ ΤΟ ΑΜΟΙΡΟ ΖΩΑΚΙ) ΕΚΑΝΕ ΤΟ ΓΥΡΟ ΤΟΥ ΚΟΣΜΟΥ ΜΕΣΑ ΣΕ ΛΙΓΕΣ ΩΡΕΣ, ΠΡΟΚΑΛΩΝΤΑΣ ΕΝΤΟΝΕΣ ΑΝΤΙΔΡΑΣΕΙΣ ΑΠΟ ΟΛΟΥΣ (ΕΛΛΗΝΕΣ ΚΑΙ ΞΕΝΟΥΣ) ΟΣΟΥΣ ΑΝΤΙΚΡΥΣΑΝ ΤΟ ΑΠΟΤΡΟΠΑΙΟ ΑΥΤΟ ΕΓΚΛΗΜΑ. ΤΟ ΣΚΥΛΑΚΙ ΠΕΡΙΣΥΛΛΕΧΘΗΚΕ ΑΠΟ ΑΞΙΕΠΑΙΝΟΥΣ ΕΘΕΛΟΝΤΕΣ ΤΗΣ "ΚΙΒΩΤΟΥ" ΜΥΤΙΛΗΝΗΣ ΟΠΟΥ ΚΑΙ ΠΕΡΙΘΑΛΠΤΕΤΑΙ ΑΥΤΗ ΤΗ ΣΤΙΓΜΗ, ΑΚΟΛΟΥΘΩΝΤΑΣ ΘΕΡΑΠΕΙΑ ΚΑΙ ΑΠΟΛΑΜΒΑΝΟΝΤΑΣ ΤΗΝ ΑΓΑΠΗ ΠΟΥ ΔΕ ΓΝΩΡΙΣΕ ΠΟΤΕ!
(ΕΔΩ ΤΟ ΑΛΜΠΟΥΜ ΤΟΥ:
http://www.facebook.com/photo.php?pi...&ref=fbx_album
)

Στις 9 Αυγουστου 2010, λιγες μολις μερες πριν το περιστατικο, ο Παναγιωτης Μαγγουσης
(αντιδημαρχος Μυτιληνης) ο οποιος ειναι υπευθυνος για την εφαρμογη του προγραμματος για τα αδεσποτα του Δημου, ακουστηκε να λεει δημοσια, μπροστα σε αυτοπτες μαρτυρες "ΟΛΑ ΤΑ ΠΑΛΙΟΣΚΥΛΑ ΕΠΙΤΕΛΟΥΣ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΜΑΖΕΥΤΟΥΝ ΑΠ'ΤΟΥΣ ΔΡΟΜΟΥΣ ΤΟΥ ΝΗΣΙΟΥ!"

ΜΕΝΕΙ ΣΕ ΟΛΟΥΣ ΜΑΣ ΝΑ ΔΙΑΜΑΡΤΥΡΗΘΟΥΜΕ, ΣΤΕΛΝΟΝΤΑΣ ΜΗΝΥΜΑ Η ΦΑΞ, ΕΚΦΡΑΖΟΝΤΑΣ ΤΗΝ ΑΠΟΨΗ ΜΑΣ ΓΙΑ ΤΗ ΣΥΓΚΕΚΡΙΜΕΝΗ ΔΗΛΩΣΗ ΤΟΥ ΑΝΤΙΔΗΜΑΡΧΟΥ Κ.ΜΑΓΓΟΥΣΗ. 

Στο Περιφερειακό Αιγάλεω, Καλαμάτα και Πυρσός Γρεβενών


Στο Περιφερειακό Αιγάλεω, Καλαμάτα και Πυρσός ΓρεβενώνΤον υποβιβασμό της Καλαμάτας και του Αιγάλεω και του Πυρσού Γρεβενών στη Δ` Εθνική ανακοίνωσε τη Δευτέρα η Ενωση Επαγγελματικού Ποδοσφαίρου Β' & Γ' Εθνικής κατηγορίας.
Οι δύο ΠΑΕ, που πέρυσι αγωνίστηκαν στο πρωτάθλημα της Β` Εθνικής, δεν υπέβαλαν δήλωση συμμετοχής στο νέο πρωτάθλημα και, όπως προβλέπει ο Κ.Α.Π., υποβιβάστηκαν στην αμέσως κατώτερη κατηγορία για να γλιτώσουν τα χρέη.

Για τον ίδιο λόγο υποβιβάζεται στη Δ’ Εθνική ο Πυρσός Γρεβενών, ο οποίος πέρυσι τερμάτισε στην έβδομη θέση της Γ’ Εθνικής.

Αναλυτικά η ανακοίνωση

«Μετά την παρέλευση της ταχθείσης προθεσμίας από την Ένωσή μας, για υποβολή της Δήλωσης Συμμετοχής στα Πρωταθλήματα της Β' και Γ' Εθνικής Κατηγορίας, προέκυψε, ότι δεν υπέβαλαν δήλωση στο Πρωτάθλημα της Γ' Εθνικής Κατηγορίας, η ΠΑΕ Αιγάλεω, η ΠΑΕ Καλαμάτα και η ΠΑΕ Πυρσός Γρεβενών.

Το Δ.Σ. της Ένωσης μετά από έκτακτη συνεδρίαση της 13-08-2010 αποφάσισε ομόφωνα, και σύμφωνα με το άρθρο 7 παράγραφος 3 του Κ.Α.Π. ότι οι προαναφερόμενες ομάδες υποβιβάζονται στην αμέσως κατώτερη κατηγορία».

ΠΑΚΙΣΤΑΝ : συνεχίζεται η καταστροφή

Οι κατολισθήσεις που προκάλεσαν οι χειρότερες πλημμύρες των τελευταίων 80 χρόνων στο Πακιστάν δημιουργούν σοβαρά προβλήματα στην παροχή βοήθειας στα εκατομμύρια των πληγέντων.
Οι άσχημες καιρικές συνθήκες δεν επιτρέπουν τη διανομή τροφίμων με

ελικόπτερα σε ορισμένα σημεία της κοιλάδας Σουάτ, βορειοδυτικά του Ισλαμαμπάντ.
Πολλοί δρόμοι έχουν καταστραφεί και οι κατολισθήσεις έκοψαν κάθε πρόσβαση σε ορισμένες περιοχές.
Η καταστροφή έχει προκαλέσει το θάνατο 1.600 ανθρώπων και περίπου δύο εκατομμύρια Πακιστανοί έχουν μείνει άστεγοι.
Οι πλημμύρες που προκάλεσαν οι ασυνήθιστα ισχυρές βροχοπτώσεις της εποχής των μουσώνων στην λεκάνη του ποταμού Ινδού έπληξαν το ανατολικό Αφγανιστάν και την βόρεια Ινδία καταστρέφοντας 360.000 σπίτια, επισημαίνουν ανθρωπιστικές οργανώσεις.
Μέχρι τώρα ο στρατός έχει διανείμει 100 τόνους τροφίμων και άλλων ειδών σε τρεις περιοχές της κοιλάδας.
 http://i-diadromi.blogspot.com/2010/08/blog-post_9664.html#ixzz0wmATLToj

Ήχησαν οι καμπάνες μας μετά από 88 χρόνια στη Σουμελά της Τραπεζούντας

Προεξάρχοντος του Οικουμενικού Πατριάρχη Βαρθολομαίου ξεκίνησε η ιστορική Θεία Λειτουργία στην ιερά μονή Παναγίας Σουμελά στην Τραπεζούντα του Πόντου. Ο Οικουμενικός Πατριάρχης, προσερχόμενος, έγινε δεκτός με χειροκροτήματα και την επευφημία "Άξιος, Άξιος".
* Ιστορική λειτουργία στην Παναγία Σουμελά

Αφού χαιρέτισε πιστούς, ευλόγησε μικρά παιδιά, προσκύνησε αντίγραφο της εικόνας της Παναγίας Σουμελά και το ιερό Ευαγγέλιο και εισήλθε στο καθολικό της μονής που κοσμείται με περίφημες τοιχογραφίες και ενεδύθη την αρχιερατική στολή.
Εν συνεχεία, ο Πατριάρχης μαζί με το μητροπολίτη Δράμας Παύλο και τον επίσκοπο Τύχωνα εξήλθε στον αύλιο χώρο της μονής, όπου τελείται η Θεία Λειτουργία. Εκεί βρίσκονται συγκεντρωμένοι περίπου 600 πιστοί. Οι χιλιάδες πιστοί που έχουν μεταβεί στη μονή θα παρακολουθήσουν τη Θεία Λειτουργία από γιγαντοοθόνες, έξω από τον περίβολο της μονής και μετά τη Θεία Λειτουργία θα εισέλθουν κατά ομάδες στη μονή για να προσκυνήσουν.
 

Η ομιλία του Οικουμενικού Πατριάρχη

"Ας είναι η Παναγία η Σουμελιώτισσα, η κυρία του Πόντου εγγυήτρια καλύτερων ημερών δια τους λαούς μας, οι οποίοι συναντώνται σήμερον εις το εδώ εορτάζον πανίερον σέβασμά της", ευχήθηκε ο Οικουμενικός Πατριάρχης Βαρθολομαίος κατά την ομιλία του στην ιστορική ιερά μονή.
"Το προσκύνημά μας αυτό", είπε ο Προκαθήμενος της Ορθοδοξίας, "είναι μια επιπλέον γέφυρα επικοινωνίας και εμπιστοσύνης ανάμεσα εις τους δύο λαούς".
"Σήμερα ζούμε ένα κορυφαίο θρησκευτικό και ιστορικό γεγονός", επεσήμανε σε άλλο σημείο της ομιλίας του ο κ. Βαρθολομαίος εμφανώς συγκινημένος, και πρόσθεσε:
"Σήμερα ο Πόντος γίνεται πραγματικά Εύξεινος, καθώς δέχεται καραβάνια ολόκληρα προσκυνητών που γεμίζουν τις ανηφοριές των βουνών που οδηγούν στον ιερό βράχο της Παναγίας".
"Όλα αυτά τα 88 χρόνια" - σημείωσε ο κ. Βαρθολομαίος- "η ακοίμητος καντήλα της μνήμης και ευλάβειας προς τη Σουμελιώτισσα έκαιε και επότιζε και καθοδηγούσε την πορεία όλων των Ποντίων, όλων των Ρωμιών, όλων των ορθοδόξων που έλεγαν στην προσευχή τους "Σουμελά μας Παναγία, την εικόνα σου εγώ, τη σεπτή και την αγία έρθα για να προσκυνώ".
Ο Οικουμενικός Πατριάρχης άρχισε την ομιλία του με τον στίχο του Αγίου Κοσμά του Μελωδού "Πανηγυριζέτωσαν οι θεόφρονες". Επεσήμανε ότι ο λόγος του ιερού υμνογράφου "προσλαμβάνει εφέτος δια τη μητέρα Εκκλησία της Κωνσταντινουπόλεως και τα ανά τον κόσμο τέκνα της, νέας διαστάσεις".
"Υστερα από 88 έτη "ληθάργου και σιωπής κατόπιν της αδείας των εντίμων τοπικών αρχών της Τουρκίας, τας οποίας και επαινούμεν και ευχαριστούμεν", είπε ο κ. Βαρθολομαίος,"εις το παλλάδιον της ιστορικής ευλάβειας του Πόντου, όλης της Μικράς Ασίας, της Νοτίου Ρωσίας, της Ουκρανίας, εις την πανίερον αυτήν πατριαρχική μονή, ακούστηκε και πάλι, γλυκύτατον, το <<πεποικιλμένη τη θεία δόξη ιερά και ευκλεής παρθένε, μνήμην σου>>".
Ο Οικουμενικός Πατριάρχης τόνισε επίσης ότι σήμερα η Παναγία η Σουμελά κατέστη "κοινό σημείο αναφοράς όλων μας που ήρθαν εδώ εξ Ελλάδος, Ρωσίας, Ουκρανίας και από άλλες χώρες".
Ολοκληρώνοντας την ομιλία του ο Πατριάρχης κάλεσε τους προσκυνητές, επιστρέφοντας στις πατρίδες τους, να κρατήσουν σαν αναμμένη πασχαλινή λαμπάδα τη "θεομητορική ελπίδα του Σουμελιώτικου Δεκαπενταύγουστου".
Ο Οικουμενικός Πατριάρχης μίλησε επίσης στο τέλος της Θείας Λειτουργίας και στην τουρκική γλώσσα.
Παναγία Σουμελά - Το παλιό μοναστήρι
Υπό τον ήχο ποντιακών λυρών

Μία ποδιά Πόντιας γυναίκας, η οποία κεντήθηκε πριν το 1918, και μετά τον ξεριζωμό των Ελλήνων του Πόντου βρέθηκε στη Μακεδονία, προσέφερε ο μητροπολίτης Δράμας Παύλος στον Οικουμενικό Πατριάρχη Βαρθολομαίο.
Στο τέλος της θείας λειτουργίας, ο καταγόμενος από τον Πόντο μητροπολίτης Παύλος ευχαρίστησε εκ μέρους όλων των Ποντίων τον Οικουμενικό Πατριάρχη για τις προσπάθειές του να τελεστεί θεία λειτουργία στη Μονή Σουμελά, σύμβολο των Ελλήνων του Πόντου.
Την ίδια ώρα, Πόντιοι με λύρες τραγούδησαν τραγούδια για την Παναγία και τα μάτια όλων γέμισαν δάκρυα.
Ο Οικουμενικός Πατριάρχης, συγκινημένος, είπε ότι η ποδιά που του προσέφερε ο μητροπολίτης Δράμας δεν είναι ένα απλό δώρο. Πρόκειται, τόνισε, για ιερό κειμήλιο, το οποίο θα αποθησαυριστεί στο σκευοφυλάκιο του Οικουμενικού Πατριαρχείου.
Ο κ. Βαρθολομαίος εξέφρασε την ευχή να υπάρξει ενότητα μεταξύ όλων των Ποντίων και των οργανώσεών τους και προσευχήθηκε για την ειρήνη του σύμπαντος κόσμου.
Επίσης, ο Πατριάρχης απηύθυνε μήνυμα στον Πατριάρχη Μόσχας Κύριλλο και είπε ότι θα είναι ιδιαίτερη χαρά του, μια επόμενη χρονιά, να έρθει και ο ίδιος να συλλειτουργήσουν στην Παναγία Σουμελά της Τραπεζούντας.
Τις θερμές ευχές του Πατριάρχη Μόσχας μετέφερε ο εκπρόσωπός του, επίσκοπος Τύχων.
 
Συναισθηματική φόρτιση

Ιδιαίτερη συναισθηματική φόρτιση συνοδεύει φέτος τον εορτασμό του Δεκαπενταύγουστου στον Πόντο, καθώς για πρώτη φορά μετά το τέλος του Α' Παγκοσμίου Πολέμου και την ελληνοτουρκική συμφωνία ανταλλαγής πληθυσμών τελείται θεία λειτουργία στην ιστορική Μονή Σουμελά.
Για τους Πόντιους, ορθοδόξους Έλληνες και Ρώσους, η λειτουργία που θα τελεστεί από τον Οικουμενικό Πατριάρχη Βαρθολομαίο αποτελεί μια μεγάλη στιγμή που πολλοί εύχονταν σε όλη τους τη ζωή να ζήσουν.
Οι ορθόδοξοι Πόντιοι, όπου κι αν βρίσκονται, έχουν συνηθίσει να στρέφουν τα βλέμματά τους τον Δεκαπενταύγουστο στην Παναγία Σουμελά, που επί αιώνες φύλασσε στην κορυφή του βουνού στη Μάτσκα, πάνω από την Τραπεζούντα, την ιερή εικόνα της Παναγίας.
Η τουρκική κυβέρνηση, δια μέσω του υπουργού Πολιτισμού, Ερτουγρούλ Γκιουνάι, έκανε δεκτό το αίτημα του Οικουμενικού Πατριάρχη Βαρθολομαίου και έδωσε την άδεια να τελείται, ελεύθερα, κάθε χρόνο, η ορθόδοξη θρησκευτική τελετή στην ιστορική μονή της Παναγίας του Όρους Μελά, που πλέον λειτουργεί ως μουσείο.
 

Αυξημένα μέτρα ασφαλείας

Η Νομαρχία της Τραπεζούντας διαβεβαιώνει ότι έχουν ληφθεί όλα τα μέτρα ασφαλείας για τον απρόσκοπτο εορτασμό του Δεκαπενταύγουστου, ενώ ο δήμαρχος της Μάτσκα, Ερτουγλούλ Γκενς, παρότρυνε τους δημότες του «να ανοίξουν τα σπίτια τους και να φιλοξενήσουν τους χριστιανούς προσκυνητές».
O δήμαρχος πρόκειται να παραχωρήσει επίσημο δείπνο («Ιφτάρ Σοφρασί») στις τοπικές αρχές και στους υψηλούς επισκέπτες, στο οποίο έχουν κληθεί και μέλη ελληνικών ποντιακών σωματείων.
Από το Φανάρι και τα ποντιακά σωματεία γίνονται συστάσεις στους προσκυνητές να αποφεύγονται οι δημόσιες συνεστιάσεις κατά τη διάρκεια της ημέρας, καθώς από την Παρασκευή άρχισε η ιερή για τους μουσουλμάνους νηστεία του Ραμαζανιού, ώστε να αποφευχθεί οτιδήποτε θα μπορούσε να εκληφθεί ως πρόκληση για το θρησκευτικό συναίσθημα του τοπικού πληθυσμού.

panagia soumela pontos 88 years after (15-8-10)
ΠΗΓΗ

7.500 καμένα στρέμματα σε Ισπανία – Πορτογαλία!

Μάχη με τις φλόγες δίνουν οι πυροσβέστες σε Ισπανία και Πορτογαλία, προκειμένου να θέσουν υπό έλεγχο τις μεγάλες πυρκαγιές που μαίνονται σε δασικές πυρκαγιές και σε φυσικά πάρκα.

Οι Ισπανοί πυροσβέστες αγωνίζονται για να περιορίσουν τις δασικές πυρκαγιές στη Γαλικία, στο δυτικό τμήμα της χώρας, που στοίχισαν την περασμένη εβδομάδα τη ζωή σε δύο πυροσβέστες και κατέστρεψαν τις τελευταίες ημέρες περίπου 7.500 στρέμματα δάσους, σύμφωνα με τις περιφερειακές αρχές.


Στην Πορτογαλία, οι πυροσβέστες δίνουν σήμερα μάχη με 14 μεγάλες πυρκαγιές κυρίως στο βόρειο τμήμα της χώρας, ενώ οι αρχές ανησυχούν περισσότερο για μια πυρκαγιά που μαίνεται στο φυσικό πάρκο Πενέντα - Ζερές, περίπου 100 χλμ. βορειοανατολικά του Πόρτο, κοντά στα ισπανικά σύνορα.


Αρκετές μικρότερες πυρκαγιές έχουν επίσης αναφερθεί γύρω από το Φουντσάλ, την πρωτεύουσα του πορτογαλικού αρχιπελάγους της Μαδέρας στον Ατλαντικό. Τις τελευταίες ημέρες κατέστρεψαν το 95% του Οικολογικού Πάρκου του Φουντσάλ, καταστρέφοντας παράλληλα προσπάθειες δέκα ετών για την αναγέννηση ιθαγενών φυτικών ειδών στην περιοχή που έχει έκταση 10.000 στρεμμάτων.


Η Πορτογαλία έχει καταγράψει ως τώρα φέτος περισσότερες από 14.000 πυρκαγιές, περίπου όσες και τα τρία προηγούμενα χρόνια, ανακοινώθηκε από τις αρχές.


Ο κίνδυνος εκδήλωσης πυρκαγιών παραμένει υψηλός λόγω των υψηλών θερμοκρασιών και των ανέμων κυρίως στις βόρειες και τις κεντρικές περιοχές της χώρας.

Πέθανε ο δικτάτορας Δημήτρης Ιωαννίδης



Σε ηλικία 87 ετών άφησε την τελευταία του πνοή ο κρατούμενος στις φυλακές Κορυδαλλού Δημήτρης Ιωαννίδης, ένας εκ των πρωτεργατών του πραξικοπήματος της 21ης Απριλίου.

Σύμφωνα με πληροφορίες, ο Ιωαννίδης ένιωσε δυσφορία το πρωί της Κυριακής και μεταφέρθηκε στο Κρατικό Νοσοκομείο Νίκαιας, όπου και εξέπνευσε στις δέκα το πρωί της Δευτέρας.


Στη διάρκεια της Χούντας διετέλεσε διοικητής της ΕΣΑ. Ο Ιωαννίδης, ο οποίος συνέδεσε άμεσα το όνομά του και με την εισβολή στο χώρο του Πολυτεχνείου, τον Νοέμβριο του 1973 ηγήθηκε δικού του πραξικοπήματος ανατρέποντας τον Γεώργιο Παπαδόπουλο και αναλαμβάνοντας ο ίδιος τα ηνία της χώρας. Έχει μείνει γνωστός ως ο "αόρατος δικτάτωρ". Το δικτατορικό καθεστώς του Ιωαννίδη, που αποδείχτηκε σκληρότερο από το προηγούμενο, προχώρησε στο πραξικόπημα στην Κύπρο - με το οποίο ανετράπη ο Αρχιεπίσκοπος Μακάριος - και αυτό οδήγησε στην τραγωδία της Κύπρου το καλοκαίρι του 1974.

Είχε καταδικαστεί σε θάνατο αλλά η ποινή του μετατράπηκε αμέσως σε επτάκις ισόβια κάθειρξη, κατόπιν αποφάσεως του τότε πρωθυπουργού Κωνσταντίνου Καραμανλή.

Μαζί με τον Ντερτιλή ήταν ο μόνος που απέμεινε φυλακισμένος καθώς αρνήθηκε να ζητήσει χάρη.


Ήταν παντρεμένος και δεν είχε παιδιά.

Δυο νεκροί από την πυρκαγιά σε διαμέρισμα



Δύο ηλικιωμένα αδέλφια έχασαν τη ζωή τους έπειτα από πυρκαγιά που ξέσπασε το μεσημέρι σε διαμέρισμα εβδόμου ορόφου πολυκατοικίας στη λεωφόρο Κωνσταντίνου Καραμανλή, στο ύψος της 25ης Μαρτίου, στην Ανατολική Θεσσαλονίκη.

Οι δύο άτυχοι ηλιωμένοι –άνδρας και γυναίκα– βρέθηκαν νεκροί στο μπαλκόνι του διαμερίσματος, όπου είχαν διαφύγει λόγω των αναθυμιάσεων.

Η φωτιά ξέσπασε από άγνωστη μέχρι στιγμής αιτία. Χάρη στην άμεση επέμβαση της Πυροσβεστικής, η οποία έσπευσε στο σημείο με 12 οχήματα και 26 πυροσβέστες, η πυρκαγιά δεν επεκτάθηκε σε άλλους ορόφους της οικοδομής. Κρίθηκε ωστόσο απαραίτητη η εκκένωσή της.

Έρευνα για το περιστατικό διενεργεί το ανακριτικό της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας.

Νέες πυρκαγιές σε Ηλεία, Μυτιλήνη

Πυρκαγιά έχει ξεσπάσει σε χαμηλή δασική βλάστηση στη θέση Μέλισσα, στα Λεχαινά Ηλείας. Επί τόπου επιχειρούν 16 πυροσβέστες,με 7 οχήματα και 2 αεροσκάφη,προκειμένου να θέσουν τη φωτιά υπό έλεγχο.
Σε εξέλιξη βρίσκεται πυρκαγιά σε δασική έκταση, στην Καλλονή, Μυτιλήνης. Στην περιοχή επιχειρούν 18 πυροσβέστες, με 8 οχήματα, 8 τμήματα πεζοπόρο και 1 ελικόπτερο της πυροσβεστικής προκειμένου να θέσουν τη φωτιά υπό έλεγχο.
Σε ύφεση βρίσκεται η πυρκαγιά στα Κύθηρα που ξέσπασε το Σάββατο σε χορτολιβαδική έκταση. Μεγάλη δύναμη της πυροσβεστικής με 4 αεροσκάφη, 2 ελικόπτερα, 44 πυροσβέστες με 21 οχήματα και πεζοπόρα τμήματα μαζί με 7 βυτιοφόρα του Δήμου, καταβάλλουν προσπάθειες να τη θέσουν υπό έλεγχο, προσπάθεια που δυσχεραίνεται από τη μεγάλη περίμετρο του μετώπου. Η φωτιά εχθές το βράδυ αν και απέιλησε κατοικημένες περιοχές, περιορίστηκε από τους πυροσβέστες, που έδωσαν ολονύχτια μάχη με τις φλόγες.
Σε ύφεση είναι και η πυρκαγιά που ξέσπασε χθες το μεσημέρι σε βραχώδη δασική έκταση στην περιοχή Βαβούριο του Δήμου Φιλιάτων του νομού Θεσπρωτίας. Τη φωτιά προσπαθούν να θέσουν υπό έλεγχο 1 αεροσκάφος, 10 πυροσβέστες με 4 οχήματα.
Yπό έλεγχο κατάφεραν να θέσουν, οι δυνάμεις της πυροσβεστικής, την φωτιά που ξέσπασε εχθές στο Λαγόποδο, στη Ζάκυνθο.

Τα ανταλλάγματα της Τουρκίας για την λειτουργία στην Παναγία Σουμελά



  Την πεποίθηση του πως η άδεια για την ιστορική λειτουργία στην Παναγία της Σουμελά, ενίσχυσε το ευρωπαϊκό προφίλ της χώρας του και της δίνει το δικαίωμα να ζητήσει ανταλλάγματα από την Αθήνα, εξέφρασε ο Τούρκος πρωθυπουργός Ταγίπ Ερντογάν. Ο Τούρκος πρωθυπουργός μιλώντας σε μέλη της ένωσης Επιχειρηματιών της χώρας του ανέφερε πως πλέον η Τουρκία μπορεί μα ζητήσει τη λειτουργία ισλαμικού τεμένους στην Αθήνα, χωρίς να μπορεί κανείς να φέρει αντιρρήσεις, ενώ παράλληλα κάλεσε τους Τούρκους να παραδειγματιστούν από την Οθωμανική ιστορία!

"Όποιος έχει εμπιστοσύνη στις ιδέες του δεν φοβάται την ελευθερία ιδεών», δήλωσε ο τούρκος πρωθυπουργός Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, προσθέτοντας «Ανοίξτε την ιστορία της οθωμανικής αυτοκρατορίας, Τότε δεν φοβόντουσαν τέτοια πράγματα», ανέφερε, απευθυνόμενος σε μέλη της ένωσης Επιχειρηματιών MUSIAD στην πόλη Γκαζιαντέπ στην νότια Τουρκία.


Ο κ. Ερντογάν αναφέρονταν στην κριτική που ασκήθηκε στην Τουρκία, σύμφωνα με την οποία επέτρεψε τη λειτουργία, υποκύπτοντας σε ευρωπαϊκές πιέσεις και στην οικονομική λογική. «Δημιουργούν μια ατμόσφαιρα φόβου για να προκαλέσουν αναταραχή», είπε ο Τούρκος πρωθυπουργός απαντώντας στους επικριτές του.

«Η επιτυχία είναι να φοβίσεις το φόβο»,είπε ο Ερντογάν και πρόσθεσε ότι «αυτό πρέπει να πετύχουμε και εμείς. Εάν δεν πετύχουμε, δεν μπορούμε να κυκλοφορούμε, θα πρέπει να κάτσουμε σε μια γωνία».

«Αν σήμερα μπορούμε και ρωτάμε τον Έλληνα πρωθυπουργό "πότε θα ανοίξουμε το τέμενος στην Αθήνα", αυτό μπορούμε και το κάνουμε χάρις στα βήματα που έχουμε κάνει», είπε.


Ο κ. Ερντογάν αναφερόμενος στην ανταπόδοση των κινήσεων που κάνει η κυβέρνηση του, όπως η λειτουργία τεμένους στην Αθήνα, είπε ότι αυτό που έχει σημασία είναι "να είμαστε πάντα ένα βήμα μπροστά".


«Και στην Κύπρο το ίδιο κάναμε. Είπαμε ότι θα είμαστε ένα βήμα μπροστά από τους ελληνοκύπριους. Τι χάσαμε; Οι πριν από εμάς, δυστυχώς, δεν κινήθηκαν σωστά και με ειλικρίνεια, με αποτέλεσμα να χάνουμε συνεχώς", πρόσθεσε.


"Τώρα, ο κόσμος δεν μπορεί πλέον να μας επικρίνει. Γιατί; Διότι εμείς μπορούμε και λέμε:"Κοιτάξτε, εμείς κάναμε αυτό". Το κάναμε στο δημοψήφισμα. Εσείς τι κάνατε; Μας εξαπατήσατε. Γι’ αυτό και δεν μπορείτε να ζητήσετε περισσότερα πράγματα".

Δραπέτευσε ανενόχλητος μέσα από τις φυλακές Κορυδαλλού!




Συναγερμός έχει σημάνει στις αρχές καθώς ένας αλλοδαπός κρατούμενος κατάφερε λίγο μετά τις 11 το πρωί της Δευτέρας να αποδράσει από τις φυλακές Κορυδαλλού, χωρίς να τον αντιληφθεί κανείς. Πρόκειται για έναν Μεξικανό, ο οποίος εξέτιε ισόβια ποινή κάθειρξης για εμπορία και διακίνηση μεγάλης ποσότητας ναρκωτικών.

Ο άντρας, ανενόχλητος όπως φαίνεται, κατάφερε να δραπετεύσει «τρυπώνοντας» σε ένα απορριμματοφόρο, σύμφωνα με τις πρώτες πληροφορίες.


Κανείς δεν αντιλήφθηκε το παραμικρό και η απόδραση έγινε γνωστή αργότερα κατά την καταμέτρηση των κρατουμένων.


Αμέσως σήμανε συναγερμός και κινητοποιήθηκαν οι αρχές προκειμένου να εντοπίσουν τον δραπέτη αλλά και να αντιληφθούν πώς, έστω και με λιγότερο θεαματικό τρόπο από τις αποδράσεις Παλαιοκώστα με το ελικόπτερο, είχαμε μία ακόμα απόδραση από τις πλέον φρουρούμενες φυλακές της χώρας.

Η πρώτη γυναίκα στο τιμόνι γόνδολας στον κόσμο!

H πρώτη γυναίκα γονδολιέρισσα κάνει επίσημα την εμφάνιση της στα νερά της Βενετίας. Η 24χρονη Giorgia Boscolo, μετά από χρόνια εκπαίδευσης μπορεί πλέον να κάνει βόλτες στα μικρά κανάλια της Βενετίας. Είναι η πρώτη φορά στην ιστορία της γείτονος χώρας που, μια γυναίκα «μπαίνει» στα ανδρικά χωρικά ύδατα της Βενετίας.

Η ένταξη της βέβαια έγινε, αφού πέρασε όλες τις γραπτές αλλά και πρακτικές δοκιμασίες που της έβαλε η επιτροπή, με επιτυχία. Η εκπαίδευσή της για να μπορέσει να ενταχθεί στο στόλο των γονδολιέρων διήρκησε ένα χρόνο.


Αυτό που περιμένει τώρα η 24χρονη Boscolo, είναι να μπορέσει τις προσεχείς ημέρες να δέσει την γόνδολα της μπροστά από τον Άγιο Μάρκο, μαζί με τους υπόλοιπους 425 συναδέλφους της.


Αξίζει να σημειωθεί ότι μια βόλτα διάρκειας 20 λεπτών θα σας κοστίσει περί τα 40 ευρώ.

Παραλίγο να γίνει στάχτη το σπίτι του Κούγια


Άγιο είχε ο Αλέξης Κούγιας που δεν έχασε το ολοκαίνουριο σπίτι του από τη χθεσινή πυρκαγιά που ξέσπασε σε δασική περιοχή της Βάρης. Η φωτιά απείλησε πολλά σπίτια, μεταξύ των οποίων και τη βίλα του γνωστού ποινικολόγου που βρίσκεται στην Οδό Κυβέλης στα σύνορα με τη Βουλιαγμένη.

Για καλή του τύχη οι φλόγες έφτασαν μέχρι την αυλή του σπιτιού, αλλά δεν προχώρησαν στα ενδότερα χάρη στην έγκαιρη επέμβαση των ανδρών της Πυροσβεστικής.


"Μόλις έμαθα ότι η φωτιά έφθασε μέχρι το μαντρότοιχο του σπιτιού μου, αναστατώθηκα", δήλωσε ο ίδιος: "Ευτυχώς όλα καλά. Από τις αρχές του καλοκαιριού είχα προνοήσει και είχα λάβει τα απαραίτητα μέτρα. Είχα ζητήσει να γίνει αντιπυρική ζώνη γύρω από το σπίτι, ενώ δικοί μου άνθρωποι είχαν αναλάβει να ξεχορταριάσουν και να πετάξουν τα μπάζα της οικοδομής".


Σύμφωνα με πληροφορίες εκτός από το σπίτι του Αλέξη Κούγια απειλήθηκε το σπίτι του Γιάννη Λεβέντη και της Τζοβάννας Φραγκούλη.