ΣΙΝΕ

Τετάρτη 1 Δεκεμβρίου 2010

Χιονιάς έχει παραλύσει την Β. Ευρώπη – Οκτώ νεκροί στην Πολωνία - Καλοκαίρι στην Ελλάδα (video)



- Ο χειρότερος χειμώνας στην Βρετανία από το 1993. Στους -20 βαθμούς σε αρκετές περιοχές
- Κλειστά αεροδρόμια και καθυστερήσεις σε όλη την Ευρώπη
- Άλλος... κόσμος η Ελλάδα, 29,5 βαθμούς έδειξε το θερμόμετρο στα Χανιά!
Καμία πτήση δεν γίνεται από το πρωί στα αεροδρόμια του Εδιμβούργου και του Γκάτγουικ.

Το χιόνι που έπεφτε από το βράδυ ήταν αρκετό για να κλείσουν οι πίστες προσγείωσης και απογείωσης.
Προβλήματα και στον κεντρικό αυτοκινητόδρομο Μ25 όπου 400 φορτηγά και αυτοκίνητα είναι “κολλημένα” αφού οι δρόμοι έχουν κλείσει από την βαριά χιονόπτωση.
Το σιδηροδρομικό δίκτυο αντιμετωπίζει επίσης προβλήματα. Χιλιάδες άνθρωποι που μεταβαίνουν καθημερινά με τρένο στο Λονδίνο για να εργασθούν, δεν κατάφεραν να μετακινηθούν. Στην Πολωνία, την ίδια ώρα, οκτώ άνδρες ηλικίας 33 έως 72 ετών, έχασαν τις τελευταίες μέρες τη ζωή τους.

Την ίδια ώρα σε πολλές περιοχές της Ελλάδας οι πασχαλιές ξανάνθισαν, οι αγρότες τραβάνε τα μαλλιά τους και σε πολλές παραλιακές περιοχές το θερμόμετρο δεν έπεσε κάτω από τους 25 βαθμούς!

Θερμοκρασίες σε ελληνικές πόλεις ΤΩΡΑ

XANIA 28

ΑΓΙΟΣ ΝΙΚΟΛΑΟΣ 28
ΝΕΑΠΟΛΗ ΛΑΣΙΘΙΟΥ 28
ΞΥΛΟΚΑΣΤΡΟ 26
ΑΘΗΝΑ 23
ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΥΠΟΛΗ 20

Πάγωσε η Βόρεια Ευρώπη - Τεράστια προβλήματα στις αερομεταφορέ

Προβλήματα στις αερομεταφορές παρουσιάζονται για τρίτη ημέρα σήμερα, με τις χιονοπτώσεις και την κακοκαιρία να προκαλούν περαιτέρω καθυστερήσεις και ακυρώσεις όπως αυτές που σημειώθηκαν χθες σε αρκετά αεροδρόμια, συμπεριλαμβανομένων της Φρανκφούρτης, του Λονδίνου, του Aμστερνταμ και του Εδιμβούργου.

Κλειστό παραμένει το αεροδρόμιο του Γκάτουικ στο νότιο Λονδίνο εξαιτίας των χιονοπτώσεων, όπως και το αεροδρόμιο του Εδιμβούργου. O χάρτης προβλέψεων της Μετεωρολογικής Υπηρεσίας στην Βρετανία είναι αποκαλυπτικός:


Καθυστερήσεις και ακυρώσεις πτήσεων σημειώνονται και στην Φρανκφούρτη λόγω της κακοκαιρίας, ενώ παρόμοια προβλήματα καταγράφονται λόγω χιονόπτωσης στο Μόναχο. Χαμηλές θερμοκρασίες και χιονοπτώσεις προβλέπονται για σήμερα και αύριο στη Γερμανία.

Οι χιονοπτώσεις, που άρχισαν φέτος στη Βρετανία νωρίτερα από κάθε χρονιά από το 1993, οδήγησαν σε «παγωμένους δρόμους» σε πολλές περιοχές της χώρας, σύμφωνα με τη μετεωρολογική υπηρεσία που προβλέπει συνέχιση των χαμηλών θερμοκρασιών και σήμερα. Όπως εκτιμά η ασφαλιστική εταιρεία RSA, η κακοκαιρία ενδέχεται να στοιχίσει 1,2 δισ. στερλίνες ημερησίως στη Βρετανία.

Αεροδρόμιο Εδιμβούργου.
Οι Βρετανική Μετεωρολογική Υπηρεσία προβλέπει ότι οι χιονοπτώσεις θα συνεχιστούν και σήμερα και προειδοποιεί τους πολίτες να μην κάνουν άσκοπες μετακινήσεις.
reuters
Αρκετοί επιβάτες τρένου πέρασαν περίπου 6 ώρες μέσα σε αυτό όταν οι συρμοί ακινητοποιήθηκαν λόγο του χιονιού. Το τρένο αναχώρησε από την Γέφυρα του Λονδίνου για το Κεντ όμως έφτασε μετά από έξι ώρες. Αρκετοί επιβάτες κοιμήθηκαν μέσα σε αυτό περιμένοντας να δουν τι θα γίνει. Τελικά μετά από 6 ώρες το τρένο ξεκόλλησε και έφτασε στον προορισμό του.
Η χαμηλότερη θερμοκρασία το βράδυ έφτασε τους -20 στην περιοχή Altnaharra, του Highlands.

Σε ανακοίνωσή της η Eurostar επισημαίνει πως οι άσχημες καιρικές συνθήκες ανάγκασαν τα τρένα της να μειώσουν τις ταχύτητές τους στη Βρετανία και στη βόρεια Γαλλία με αποτέλεσμα να σημειώνονται καθυστερήσεις περίπου 30 λεπτών.

Επίσης ακυρώθηκαν έξι δρομολόγια ανάμεσα στο Λονδίνο και το Παρίσι και το Λονδίνο και τις Βρυξέλλες.


Ο αστυνομικός φωτογραφίζει τον χιονάνθρωπο σε πάρκο του Λονδίνου. ΦΩΤΟ REUTERS
Το κύμα κακοκαιρίας του σαββατοκύριακου προκάλεσε σοβαρά προβλήματα στις μετακινήσεις με τρένο, αλλά και αυτοκίνητο. Οι θερμοκρασίες και σήμερα παραμένουν κοντά στους 0 βαθμούς, αλλά στα Χάιλαντς της Σκωτίας θα φτάσουν τους -20 βαθμούς.
Το χιόνι σε ορισμένες περιοχές της Βρετανίας έφτασε και τα 15 εκατοστά και σήμερα αναμένονται νέες χιονοπτώσεις. Πολλά σχολεία στην Σκωτία παραμένουν κλειστά για τρίτη ημέρα.


Προβλήματα και στο αεροδρόμιο της Γενεύης στην Ελβετία. ΦΩΤΟ REUTERS
Προβλήματα όμως και στην Ελβετία.Το διεθνές αεροδρόμιο της Γενεύης έκλεισε εξαιτίας του χιονιού που πέφτει αδιάκοπα από χθες στο απόγευμα στην περιοχή. Περίπου 100 επιβάτες έχουν βρει καταφύγιο στο ίδιο το αεροδρόμιο, ενώ 300 άλλοι πέρασαν τη νύκτα σε καταλύματα της πολιτικής προστασίας, καθώς δεν υπάρχουν ταξί, λεωφορεία και τρένα ούτε διαθέσιμα δωμάτια στα ξενοδοχεία. Περίπου 50 οδηγοί εγκλωβίστηκαν σε χιονισμένους αυτοκινητόδρομους της χώρας.
Τα χιόνια έπληξαν το Μιλάνο και τη Λομβαρδία, προκαλώντας καθυστερήσεις στην κίνηση των αυτοκινήτων στην πόλη, αλλά και στους δρόμους ταχείας κυκλοφορίας.

Χιονοπτώσεις σημειώθηκαν και στο Πιεμόντε, αλλά και στην περιοχή της Εμίλια-Ρομάνια, και η Υπηρεσία Πολιτικής Προστασίας έχει εκδώσει προειδοποίηση που ισχύει μέχρι σήμερα το βράδυ.

Σύμφωνα με την Ένωση Ιταλικών Αυτοκινητόδρομων, οι χιονοπτώσεις δεν έχουν αποκλείσει προς το παρόν τους δρόμους: σε 1.500 οδικές αρτηρίες η κυκλοφορία διεξάγεται κανονικά.

Στη Βενετία, το κέντρο της πόλης βρίσκεται κάτω από το νερό που έχει φτάσει τα 111 εκατοστά.

Στη Ρώμη, η στάθμη των νερών του Τίβερη αυξήθηκε λόγω των συνεχών βροχοπτώσεων, αλλά μέχρι τώρα δεν υπάρχει κίνδυνος πλημμυρών.

Οι σφοδρές χιονοπτώσεις προκάλεσαν σήμερα το πρωί μεγάλα προβλήματα στην κυκλοφορία σε περιοχές της κεντροανατολικής Γαλλίας, ειδικά στην κοιλάδα του Ροδανού όπου απαγορεύτηκε η κυκλοφορία βαρέων οχημάτων.
Η κυκλοφορία των βαρέων οχημάτων απαγορεύτηκε στις περιοχές Οβέρν και Ρον-Αλπ και διακόπηκαν τα δρομολόγια των σχολικών λεωφορείων, ανακοίνωσαν οι τοπικές αρχές.

Περισσότερα από 7.000 φορτηγά αυτού του τύπου οδηγήθηκαν στη διάρκεια της νύχτας σε χώρους στάθμευσης στις συγκεκριμένες περιοχές.

Σήμερα το πρωί κανένα λεωφορείο δεν κυκλοφορούσε στους δρόμους της Λυών που έχουν καλυφθεί από 20 εκατοστά χιονιού. Το αεροδρόμιο Σεντ-Εξυπερί που είχε κλείσει στη διάρκεια της νύχτας, λειτούργησε και πάλι το πρωί.

Στην Οβέρν περίπου σαράντα άνθρωποι παγιδεύτηκαν για ώρες στα αυτοκίνητά τους και απεγκλωβίστηκαν από δυνάμεις της πυροσβεστικής.

Νωρίς το απόγευμα χιονοπτώσεις αναμένονται στην δυτική Γαλλία.

Στη Γερμανία, έγινε εκχιονισμός στους διαδρόμους των περισσότερων αεροδρομίων της με αποτέλεσμα να μπορούν να λειτουργήσουν. Όμως οι ισχυροί άνεμοι ανάγκασαν τους υπεύθυνους να κλείνουν κατά διαστήματα έναν από τους τρεις διαδρόμους του αεροδρομίου της Φρανκφούρτης.

Τουλάχιστον 22 αφίξεις και 17 αναχωρήσεις από το αεροδρόμιο ματαιώθηκαν εξαιτίας των αναστατώσεων που προκάλεσε η κακοκαιρία αλλού.

Στο Βερολίνο, η θερμοκρασία στη διάρκεια της νύκτας έπεσε στους 10 βαθμούς υπό το μηδέν.




 aw2



Εverything U Need is Here