ΣΙΝΕ

Τρίτη 25 Δεκεμβρίου 2012

Βγήκαν μαχαίρια σε κέντρο διασκέδασης του Ηρακλείου!!!

Τραυματίστηκε γνωστός καλλιτέχνης!!!
Τα μαχαίρια "βγήκαν", το βράδυ της Κυριακής, σε νυχτερινό κέντρο του Ηρακλείου, όταν άγνωστο άτομο, από μια παρέα κάτω από αδιευκρίνιστες συνθήκες, επιτέθηκε στον ιδιοκτήτη του καταστήματος.
Στην προσπάθειά του, πολύ γνωστός και αγαπητός καλλιτέχνης, προπάθησε να τους χωρίσει, αλλά...

Έγγραφο ντοκουμέντο: Έκοψαν μισθούς στα Σώματα Ασφαλείας ακριβώς καθ’ υπόδειξη της Τρόικα

Έγγραφο ντοκουμέντο έρχεται στο φως της δημοσιότητας και εξηγεί πως η κυβέρνηση δεν διαπραγματεύθηκε καν για τους μισθούς στρατιωτικών και αστυνομικών.
Το έγγραφο αποκαλύπτουν αστυνομικοί μέσω της έκδοσής τους “Σύγχρονη Αστυνομία” και...

Δείτε την φωτογραφία του Ματέο που «ανέβασε» η Μενεγάκη (pics)


Η Ελένη Μενεγάκη ανέβασε μία φωτογραφία του Ματέο Παντζόπουλου στο instagram που είναι ντυμένος Άγιος Βασίλης.
Το ζευγάρι θα περάσει μαζί την ημέρα των Χριστουγέννων κάτι που κάνει ιδιαίτερα ευτυχισμένη την Ελένη. Χθες τα μεσάνυχτα η Ελένη «ανέβασε» δύο φωτογραφίες στο instagram μια δική της και μια του συντρόφου της μεταμορφώνοντάς τους σε...

Φωτογραφίες από τα 1.700 μέτρα στα χιόνια!!!

Δείτε μοναδικές φωτογραφίες από το φακό του siera fm. Διακρίνονται η οροσειρά της Πίνδου, ο Μπούρινος, το Άσκιο και ο Όλυμπος. Οι λήψεις είναι από την κορυφή Βέλια (Γρίβας) σε υψόμετρο...

Το παραμυθένιο «Νησί των Χριστουγέννων»! (pics)

Οι γιορτές των Χριστουγέννων και της Πρωτοχρονιάς μπορεί να έχουν ταυτιστεί στη συνείδηση όλων μας με το κρύο, τα χιόνια και τις βόρειες χώρες του πλανήτη, όμως στο «Νησί των Χριστουγέννων» όλα είναι ηλιόλουστα και καλοκαιρινά! Το άγνωστο στους περισσότερους νησί ανήκει στην...

Ευχές από τον vatolakkioti



ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ; ΚΑΝΤΕ LIKE... ΚΛΙΚ ΣΤΟ (Mου αρέσει!)
Γίνετε φίλοι μας, στη σελίδα μας στο facebook: http://www.facebook.com/vatolakkiotis
Στείλτε μας τις απόψεις σας, τα άρθρα σας, τις καταγγελίες σας και οτιδήποτε θέλετε στο email: kostasdigos@yahoo.gr

Ευχές από τον Πολιτιστικό Σύλλογο Ροδοχωρίου "ΟΙ ΚΟΜΝΗΝΟΙ"

Ο Πολιτιστικός σύλλογος Ροδοχωρίου "ΟΙ ΚΟΜΝΗΝΟΙ" 
Εύχεται σε όλον τον κόσμο χαρούμενα Χριστούγεννα με υγεία αγάπη ειρήνη &Ευτυχισμένο και δημιουργικό το 2013

ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ; ΚΑΝΤΕ LIKE... ΚΛΙΚ ΣΤΟ (Mου αρέσει!)
Γίνετε φίλοι μας, στη σελίδα μας στο facebook: http://www.facebook.com/vatolakkiotis
Στείλτε μας τις απόψεις σας, τα άρθρα σας, τις καταγγελίες σας και οτιδήποτε θέλετε στο email: kostasdigos@yahoo.gr

Δείτε 2 βίντεο από τις κλαδαριές της Σιάτιστας!!!

Πλήθος κόσμου έδωσε το παρόν και φέτος στη Σιάτιστα, για το έθιμο των κλαδαριών, με το οποίο ανοίγει μια σειρά εκδηλώσεων για τη Σιάτιστα που θα ολοκληρωθούν με τα...

Ο Δήμαρχος Γρεβενών στο LIFE του ΣΚΑΪ (video)

Για την αδυναμία του Δήμου Γρεβενών να προμηθεύσει πετρέλαιο θέρμανσης τις σχολικές μονάδες προκειμένου να λειτουργήσου αμέσως μετά τις γιορτές των Χριστουγέννων μίλησε ο Δήμαρχος Γρεβενών Δημοσθένης Κουπτσίδης στην μεσημεριανή ενημερωτική εκπομπή του ΣΚΑΙ,

Οι πέντε καλύτερες Χριστουγεννιάτικες ταινίες (videos)

Τι πιο χαλαρωτικό την περίοδο των Χριστουγέννων να δείς μία ταινία με θέμα τα Χριστούγεννα και ευτυχώς υπάρχουν πολλές.
Αρκετές από αυτές αν και οι περισσότεροι τις έχουν δει ίσως και δεκάδες φορές παραμένουν επίκαιρες και φέτος σίγουρα θα περάσουν και πάλι από την οθόνη τις τηλεόρασης. Πέντε από τις πλέον κλασσικές χριστουγεννιάτικες ταινίες είναι:

Εκπληκτική φωτογραφία από τη Nasa: Η μισή Ευρώπη φωτισμένη!!!

Η φωτογραφία τραβήχτηκε από τη NASA και δείχνει την μισή Ευρώπη φωτισμένη!
Πραγματικά μαγική...

Οι αθλητικές μεταδόσεις της ημέρας


07:00 UEFA CHAMPIONS LEAGUE: ΦΑΣΗ ΟΜΙΛΩΝ ΝΟΡΝΤΖΕΛΑΝΤ - ΓΙΟΥΒΕΝΤΟΥΣ (23/10/12)
09:00 UEFA EUROPA LEAGUE: ΦΑΣΗ ΟΜΙΛΩΝ

Ευχή οργής από αξιωματικό: «Είστε πανάθλιοι, να πάτε να…»


Ο Στρατός δεν μπορεί να συγκρατήσει την οργή του μετά τις πάμπολες περικοπές. Διαβάστε το e mail οργής που έστειλε απόστρατος αξιωματικός στο ΥΠ.ΕΘ.Α.
Το πνεύμα των Χριστουγέννων δεν μπορεί να

Δείτε τη φωτογραφία με το ΑΤΜ που σαρώνει στο διαδίκτυο

 Δείτε τη φωτογραφία που μοιράζονται πάρα πολλοί χρήστες στο Facebook.
Μετά την ελληνική φωτογραφία στο διαδίκτυο, η φωτογραφία με το ΑΤΜ έχει κάνει το γύρο του Facebook.
Ήδη πολλοί χρήστες του facebook μοιράζονται μεταξύ τους μια φωτογραφία που απεικονίζει τι θα

Κόπηκε στα δύο αεροσκάφος στη Μιανμάρ, αυξάνονται οι νεκροί



Δύο άνθρωποι σκοτώθηκαν και άλλοι 11 τραυματίστηκαν σήμερα στην ανατολική Μιανμάρ όταν αεροσκάφος της εταιρείας Air Bagan, που πραγματοποιούσε εσωτερική πτήση, έκανε αναγκαστική προσγείωση σε απόσταση μερικών χιλιομέτρων από το...

ΑΛΕΞΑΝΔΡΕΙΑ - ΜΑΚΕΔΟΝΙΚΟΣ ΚΟΖΑΝΗΣ 1-0 (VIDEO)

Λύτρωση στην εκπνοή για την Αλεξάνδρεια!!!
Νίκη που την επιτρέπει να ελπίζει στην συνέχεια του πρωταθλήματος σημείωσε η Αλεξάνδρεια, στην ποδοσφαιρική δύση του 2012. Η ομάδα του Τόλη Τερζή επικράτησε με...

Τα έθιμα των Χριστουγέννων σε όλη την Β.Έλλαδα

Τα χριστουγεννιάτικα ήθη και έθιμα θα αναβιώσουν και φέτος σε πόλεις και χωριά όλης της Ελλάδας για να υποδεχτούν οι πιστοί τη γέννηση του Θεανθρώπου και την έλευση του νέου χρόνου.
Στην Φλώρινα, οι κάτοικοι υποδέχονται τη γέννηση του Χριστού

Στην Πάτρα το τυχερό δελτίο του τζόκερ 1 εκατ. ευρώ

Το καλύτερο χριστουγεννιάτικο δώρο επιφύλασσε η μοίρα σε έναν τυχερό από την Πάτρα ο οποίος με ένα απλό δελτίο τζόκερ αξίας 2,5 μόλις ευρώ, τίναξε την μπάνκα στον αέρα!
Το δελτίο του είναι...

Ευχές Στέλιου Σκόδρα


 


Σας εύχομαι καλά Xριστούγεννα, ευτυχισμένα.

 Με πίστη στο νόημα των Άγιων Ημερών των Χριστουγέννων εύχομαι μέσα από την καρδιά μου υγεία, δύναμη, πρόοδο και ευτυχία σε όλες τις Ελληνίδες και τους Έλληνες καθώς και με ιδιαίτερη αγάπη στους συμπατριώτες μου ΓΡΕΒΕΝΙΩΤΕΣ και στις οικογένειες τους.
Εύχομαι και προσδοκώ ότι όλοι μαζί με ομοψυχία, αλληλεγγύη και φιλοπατρία θα βοηθήσουμε την δοκιμαζόμενη πατρίδα μας και θα πετύχουμε την πραγματική, υλική και πνευματική, ευημερία του λαού μας.

Χρόνια Πολλά, Καλά Χριστούγεννα! 

ΣΤΕΛΙΟΣ ΣΚΟΔΡΑΣ


ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ; ΚΑΝΤΕ LIKE... ΚΛΙΚ ΣΤΟ (Mου αρέσει!)


Γίνετε φίλοι μας, στη σελίδα μας στο facebook: http://www.facebook.com/vatolakkiotis
Στείλτε μας τις απόψεις σας, τα άρθρα σας, τις καταγγελίες σας και οτιδήποτε θέλετε στο email: kostasdigos@yahoo.gr Τελευταίες ειδήσεις

Πως τα χαλασμένα χριστουγεννιάτικα φωτάκια γίνονται.... παντόφλες!!! (video)

Στην Κίνα υπάρχει ένα εργοστάσιο που είναι επιφορτισμένο με την... ανακύκλωση των παλιών, χαλασμένων χριστουγεννιάτικων φώτων.
Λογικό, αν σκεφθεί κανείς πόσα

Χριστούγεννα στα Μετέωρα

Τα Μετέωρα, ένα από τα σπουδαιότερα μνημεία του κόσμου, σύμφωνα με την UNESCO, δίνουν απάντηση σε όσους επισκέπτες αναζητούν το βαθύτερο νόημα των Χριστουγέννων.
Στις ιερές μονές της περιοχής, το χαρμόσυνο γεγονός της ενσάρκωσης, εορτάζεται με ύμνους στη θεία λειτουργία που αρχίζει

Ηθη και έθιμα των Χριστουγέννων στην Ελλάδα



Το τάισμα της βρύσης …
Στην Κεντρική Ελλάδα τα μεσάνυχτα της παραμονής των Χριστουγέννων γίνεται το "τάισμα" της βρύσης. Πηγαίνουν τα μεσάνυχτα ή προς τα χαράματα οι κοπέλες στην πιο κοντινή βρύση και παίρνουν το αμίλητο νερό, αφού αφήσουν προηγουμένως εκεί βούτυρο, τυρί, ή ψημένο σιτάρι ή κλαδί ελιάς".

Τα δαιμονικά ...
Στα Γρεβενά ανάβουν μεγάλο κούτσουρο, στη γωνιά από την παραμονή των Χριστουγέννων και η φωτιά καίει συνέχεια μέχρι τα Φώτα για να προστατεύει την οικογένεια από τα δαιμονικά
Συνηθισμένο έθιμο σε όλη την Ελλάδα είναι η χοιροφαγία, καθώς και η ετοιμασία ειδικών γλυκισμάτων για τις ημέρες αυτές, όπως είναι τα μελομακάρονα, οι κουραμπιέδες η ο μπακλαβάς.

Χριστουγεννιάτικο στεφάνι
Στα χωριά συνηθίζουν να κρεμάνε στους τοίχους και τις εξώπορτες ολόκληρες πλεξούδες από σκόρδα που πάνω τους καρφώνουν μοσχοκάρφια, δηλαδή γαριφαλάκια για να διώξουν την κακογλωσσιά που «καρφώνει» την ευτυχία του σπιτιού τους.
Διακοσμημένο με χριστουγεννιάτικα στολίδια, το στεφάνι από έλατο στην εξώπορτα, εκτός από το καλωσόρισμα στους καλεσμένους φέρνει τύχη στο σπίτι. Βασική η ύπαρξη του σκόρδου στο δέσιμό του που προφυλάσσει από το κακό μάτι.

Τα Χριστόξυλα
Σε πολλά χωριά της Μακεδονίας από τις παραμονές των Χριστουγέννων ο νοικοκύρης του σπιτιού ψάχνει στα χωράφια και βρίσκει ένα μεγάλο χοντρό και γερό ξύλο από πεύκο ή ελιά και το πάει σπίτι του. Η νοικοκυρά φροντίζει να έχει καθαρίσει το σπίτι αλλά με ιδιαίτερη προσοχή το τζάκι, ώστε να μη μείνει ούτε ίχνος από την παλιά στάχτη. Καθαρίζουν ακόμα και την καπνοδόχο, για να μην βρίσκουν πατήματα να κατέβουν οι καλικάντζαροι, τα κακά δαιμόνια όπως λένε στα χριστουγεννιάτικα παραμύθια και μαγαρίσουν το σπίτι. Βάζει λοιπόν το Χριστόξυλο στο τζάκι την παραμονή και το ανάβει αφήνοντας το να σιγοκαίει όλο το δωδεκαήμερο από τα Χριστούγεννα μέχρι τα Φώτα. Στη λαϊκή παράδοση πίστευαν ότι η στάχτη αυτή προφύλασσε το σπίτι και τα χωράφια από κάθε κακό και καθώς καίγεται, ζεσταίνεται ο Χριστός στη φάτνη.

Στη Σκιάθο, οι πιο παλιοί λένε ότι από την 1η Δεκεμβρίου οι καλικάντζαροι ετοιμάζουν το καράβι τους για να έρθουν στο νησί. Την παραμονή των Χριστουγέννων το ρίχνουν στο γιαλό και φθάνουν ανήμερα. Από τότε μέχρι τα Φώτα κανείς δεν τολμάει να βγει νύχτα από το σπίτι του γιατί θα τον βουβάνουν. Την παραμονή των Φώτων, όμως, οι καλικάντζαροι τα μαζεύουν γρήγορα και φεύγουν τρέχοντας μην τους προφτάσει ο παπάς με τον αγιασμό και τους ζεματίσει.

Οι Μωμόγεροι του νομού Δράμας
Η λαϊκή φαντασία οργιάζει με τις σκανταλιές των καλικάντζαρων που βρίσκουν την ευκαιρία να αλωνίσουν στον επάνω κόσμο, τότε που τα νερά είναι «αβάφτιστα». Η όψη τους τρομακτική και οι σκανταλιές τους απερίγραπτες, αλλά και ο τρόμος τους άλλος τόσος για τη φωτιά. Στα χωριά Πλατανιά και Σιταγροί της Δράμας συναντάμε το έθιμο των Μωμόγερων που προέρχεται από τους Πόντιους πρόσφυγες.

Η ονομασία τους προέρχεται από το μίμος ή το μώμος και το γέρος και συνδέεται με τις μιμητικές τους κινήσεις. Φοράνε τομάρια λύκων ή τράγων ή είναι ντυμένοι με στολές ανθρώπων οπλισμένων με σπαθιά και έχουν την μορφή γέρων. Οι Μωμόγεροι προσδοκώντας τύχη για τη νέα χρονιά, γυρίζουν σε παρέες όλο το δωδεκαήμερο, ψάλλοντας τα κάλαντα ή άλλους ευχετικούς στίχους.

Όταν οι παρέες συναντηθούν κάνουν ψευτοπόλεμο μεταξύ τους ώσπου η μία ομάδα να νικήσει και η άλλη να δηλώσει υποταγή. Το ίδιο έθιμο με παραλλαγές γίνεται στην Κοζάνη και τη Καστοριά με την ονομασία Ραγκουτσάρια.

Οι μωμόγεροι, έθιμο της Βόρειας Ελλάδας
Η λαϊκή φαντασία οργιάζει στην κυριολεξία σχετικά με τους Καλικάντζαρους, που βρίσκουν την ευκαιρία να αλωνίσουν τον κόσμο από τα Χριστούγεννα μέχρι τα Φώτα, τότε δηλαδή που τα νερά είναι «αβάφτιστα». Η όψη τους τρομακτική, οι σκανδαλιές τους απερίγραπτες και ο μεγάλος φόβος τους η φωτιά.

Στις περιοχές της Μακεδονίας, Θράκης και Θεσσαλίας εμφανίζεται το έθιμο των μεταμφιέσεων, που φαίνεται πως έχει σχέση με τους καλικάντζαρους. Οι μεταμφιεσμένοι, που λέγονται Μωμόγεροι, Ρογκάτσια ή Ρογκατσάρια, φοράνε τομάρια ζώων (λύκων, τράγων κλπ) ή ντύνονται με στολές ανθρώπων οπλισμένων με σπαθιά. Γυρίζουν στο χωριό τους ή στα γειτονικά χωριά, τραγουδούν και μαζεύουν δώρα. Άμα συναντηθούν δυο παρέες, κάνουν ψευτοπόλεμο μεταξύ τους, ώσπου η μία ομάδα να νικήσει και η άλλη να δηλώσει υποταγή.
(Από το ηλεκτρονικό περιοδικό «Παπάκι»)

Τα Ραγκουτσάρια (Καστοριά)
Μέσ’ την καρδιά του χειμώνα και κατά τη διάρκεια των τελευταίων ωρών του δωδεκαήμερου, η πόλη της Καστοριάς παραδίνεται σ’ ένα μοναδικό τριήμερο γλέντι χαράς και ξεφαντώματος, που γεννιέται αυθόρμητα μέσα στις αμέτρητες παρέες των μικρών και μεγάλων που παίρνουν μέρος.
Στις 6, 7 και 8 Ιανουαρίου, οι δρόμοι και τα σοκάκια της πόλης σφύζουν από τις συντροφιές των ραγκουτσάρηδων (μεταμφιεσμένων), που χαίρονται, γλεντούν και χορεύουν στο ρυθμό της ξεγνοιασιάς, σκορπώντας ολόγυρα χαρά και κέφι.

Όλοι οι κάτοικοι της πόλης παραδίνονται σ’ ένα ξεχωριστό Διονυσιακό ξεφάντωμα, με τη συνοδεία των λαϊκών οργάνων που παιανίζουν όλα τα παραδοσιακά μουσικά ακούσματα της περιοχής. Πρόκειται για πανάρχαιες συνήθειες, η προέλευση των οποίων χάνεται μέσα στο χρόνο.

Παρά τις δυσκολίες που συνάντησαν σε μια μακροχρόνια διαδρομή, πολλά από τα στοιχεία αυτών των λατρευτικών εκδηλώσεων, που είναι γνωστές από τα ελληνορωμαϊκά χρόνια, κατάφεραν να διατηρηθούν και να φτάσουν μέσω του Βυζαντίου και της Τουρκοκρατίας έως τις μέρες μας.
(Από την ιστοσελίδα του δήμου Καστοριάς)

Τσιτσί (Τυχερό Έβρου)
Τα "τσιτσί" συνδέονται με τον ερχομό των καλικάντζαρων στον επάνω κόσμο και παρομοιάζονται με πολύ μεγάλες γάτες, οι οποίες εμφανίζονται το βράδυ της παραμονής των Χριστουγέννων και προκαλούν ζημιές σε όσα σπίτια δεν προσφέρουν λεφτά, όταν χτυπούν στους τοίχους τους. Ανήμερα τα Χριστούγεννα χτυπούν οι καμπάνες σημαίνοντας το τέλος της κυριαρχίας αυτών των πλασμάτων, ενώ τα παιδιά του χωριού περιφέρονται με το τσατάλ, βέργα με διχάλα στο ένα άκρο της, και ένα ταψί στο οποίο συγκεντρώνουν τα κεράσματα και τραγουδούν "Τσιτσί κολουντρί χάπε ντέρε σε ιγκούδιν" (δηλαδή: Τσιτσί κολουντρί ανοίξτε την πόρτα, γιατί ξημέρωσε). Στο παρελθόν, εκείνοι που δεν άνοιγαν την πόρτα τους τιμωρούνταν παραδειγματικά με τη μεταφορά κάποιου αντικειμένου από την αυλή τους στο δρόμο ή στην πλατεία του χωριού. Σήμερα η σκανταλιά έχει μεγαλύτερη σημασία από αυτό καθαυτό το κέρασμα.
(Από την ιστοσελίδα www.in.gr Αγροτουρισμός)

Τα καρκατζόλια στα χωριά της Έξω Μάνης
«Τις λιγοστές ώρες που μέναμε το βράδυ στο μαγερειό, κοντά στην αναμμένη φωτογονία, πνιγμένοι στον καπνό, ακούγαμε τις κυράδες μας, να μας λένε για τα καρκατζόλια (καλλικαντζάρους), που ήταν λέει κάτι μαγαρισμένα δαιμονικά. Όλο το χρόνο ζούσαν κάτω από τη Γη και προσπαθούσαν να κόψουν το τεράστιο δέντρο που την κράταγε με όλες τις πολιτείες και τα Χωριά της. Ήθελαν να την δουν να γκρεμίζεται στο χάος και να γελάνε. Παραμονές όμως Χριστουγέννων άφηναν το κόψιμο του δέντρου και ανέβαιναν πάνω στη Γη, για να πειράξουν τους ανθρώπους, γιορτές μέρες που έρχονταν, μαγαρίζοντας τα φαγητά και τα γλυκά τους. Έμεναν μέχρι την Πρωτάγιαση, που αγιάζονταν τα νερά. Τότε έλεγαν γεμάτα τρόμο: "Φύγετε να φύγουμε, γιατί έρχετ' ο τουρλόπαπας με την αγιαστούρα του και με τη βρεχτούρα του", και έφευγαν. Στο μεταξύ το μισοκομμένο δέντρο είχε θρέψει, και οι κουτούτσικοι καλλικάντζαροι πολέμαγαν πάλι από την αρχή και πάλι το άφηναν μισοκομμένο τα ερχόμενα Χριστούγεννα. Έτσι η γη έμενε και θα μένει στη θέση της.»
(Από το περιοδικό «Μάνη, χθες, σήμερα, αύριο»)


Τα Τσιλικρωτά (Δυτική Μάνη)
Και στη Μάνη ακούγονται δοξασίες για τα δαιμονικά και άλλα υπερφυσικά όντα, που βγαίνουν τα δωδεκαήμερα από του Χριστού ως τα Φώτα. Πρόκειται για τους Καλικάντζαρους. Πολλοί λαογράφοι υποστηρίζουν πως είναι οι Καλικάντζαροι απόγονοι του τραγοπόδη θεού Πάνα ή των Σατύρων, που πηδήσανε από την μυθολογία στη χριστιανική ζωή. Ο πατέρας της Ελληνικής Λαογραφίας Νικ. Γ. Πολίτης στις «Παραδόσεις» του αναφέρεται σε Λυκοκατζαραίους, Σκαλικαντζέρια, Καρκαντζέλια, Κωλοβελώνηδες, Πλανηταρούδια, Κάηδες, Παγανά. Στην περιοχή της Αντρούβιτσας (Δ. Μάνη) ονομάζουν τους Καλικάντζαρους Τσιλικρωτά. Ο Πασαγιάννης στο ομώνυμο χριστουγεννιάτικο διήγημά του αναφέρεται με ένα χαριτωμένο τρόπο σε θρύλους για τα ξωτικά αυτά.

Τους Καλικάντζαρους που μπαίνουν στα σπίτια από τις καπνοδόχους, γιατί τους προσελκύει η μυρωδιά του λαδιού από τις τηγανίδες, ο λαός τους έχει πλάσει ψηλούς, μαυριδερούς, ισχνούς, άσχημους με κόκκινα άγρια μάτια και τριχωτό όλο το σώμα.

Θεωρούνται «μαγαρισμένοι» και σιχαμεροί, κάνουν ζημιές όπως: σβήνουν τη φωτιά, μαγαρίζουν τα εδέσματα, παρενοχλούν τους ανθρώπους, κυρίως τα παιδιά και τις γριές και χοροπηδάνε στους δρόμους. Τρώνε βατράχους, χελώνες, φίδια, σκουλήκια κ.ά. Οι άνθρωποι προσπαθούν να εξολοθρεύσουν τις βλαπτικές τους ενέργειες με εξορκισμούς ή προσφορά γλυκισμάτων, τηγανίδων κ.τ.λ. Ο μεγάλος τους φόβος είναι ο αγιασμός.

Στη Μάνη ακούγονται και στην εποχή μας κάποια λαϊκά στιχουργήματα για τους Καλικάντζαρους:

Αρορίτες είμαστε,
αραρά γυρεύουμε
τηγανίδες θέλομε
τα παιδιά τα παίρνουμε
ή το (γ)κούρο ή τη (γ)κότα
ή θα σπάσαμε τη (μ)πόρτα.

Φοβούνται τον αγιασμό, γιατί, όποιος βραχεί με αγιασμένο νερό, αφανίζεται. Όταν βλέπουν τον παπά που αγιάζει, τρέχουν φωνάζοντας:

Φεύγετε να φεύγουμε
τι έφτασε ο σκυλόπαπας
με την αγιαστούρα του
(Από το περιοδικό «Αδούλωτη Μάνη»)

Τα καρακατζόλια (Κρήτη)
Η κρητική άποψη για τα καρακατζόλια είναι ότι τα παιδιά που γεννιούνται την ημέρα τω Χριστουγέννω (άρα έχουνε συλληφθεί την ημέρα του Ευαγγελισμού, που καλό είναι, από σεβασμό στην Παναγία, να αποφεύγει κανείς την ερωτική πράξη) μεταμορφώνονται σε καρακατζόληδες κάθε χρόνο την παραμονή των Χριστουγέννων και, την ημέρα τ’ Αγιασμού (όπου ο καθαγιασμός της φύσης διώχνει όλα τα κακά –αρχαία δοξασία κι αυτό), ξαναγίνονται άνθρωποι –αυτό συνεχίζεται κι όταν μεγαλώνουν.
(Από το περιοδικό του Ρεθύμνου «Πολιτεία»)


ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ; ΚΑΝΤΕ LIKE... ΚΛΙΚ ΣΤΟ (Mου αρέσει!)
Γίνετε φίλοι μας, στη σελίδα μας στο facebook: http://www.facebook.com/vatolakkiotis
Στείλτε μας τις απόψεις σας, τα άρθρα σας, τις καταγγελίες σας και οτιδήποτε θέλετε στο email: kostasdigos@yahoo.gr

Ενας νεκρός και δύο τραυματίες σε τροχαίο με... άλογο στην εθνική Θεσσαλονίκης - Καβάλας


Την τελευταία του πνοή στην άσφαλτο άφησε 27χρονος σήμερα τα ξημερώματα στο 61ο χλμ. της εθνικής οδού Θεσσαλονίκης – Καβάλας. Το αυτοκίνητο που οδηγούσε 23χρονος συγκρούστηκε με άλογο και

Δείτε την κατάσταση του οδικού δικτύου στη Δυτική Μακεδονία

Ανακοινώνεται ότι εξαιτίας χιονόπτωσης, η κατάσταση στο οδικό δίκτυο της Περιφέρειας Δυτικής Μακεδονίας, ανά Αστυνομική Διεύθυνση έχει ως εξής:

''Έφυγε'' ο ηθοποιός Jack Klugman

Σε ηλικία 90 ετών απεβίωσε σήμερα οηθοποιός Τζακ Κλούγκμαν γνωστός από τη συμμετοχή του στην

Πηγαίνουν στο Άγιο Όρος για να βρουν... στέγη και τροφή (video)

Καταφύγιο στα μοναστήρια του Αγίου Όρους για να επιβιώσουν αναζητά ο κόσμος σύμφωνα με τον μοναχό της Ιεράς μονής Αγίου Παύλου, Νικόδημο...

Kοζάνη: Σκοτώθηκε 40χρονος σε τροχαίο

Την τελευταία του πνοή στην άσφαλτο άφησε το βράδυ της Κυριακής ένας 40χρονος, ο οποίος ενεπλάκη με το όχημά του σε τροχαίο δυστύχημα που σημειώθηκε στην Ε.Ο. Κοζάνης - Φλώρινας.
Ειδικότερα, το αυτοκίνητο το οποίο οδηγούσε, κάτω από αδιευκρίνιστες συνθήκες, ξέφυγε της πορείας του και προσέκρουσε με δύναμη σε στηθαίο ασφαλείας, προκαλώντας τον θανάσιμο τραυματισμό του άνδρα.
Προανάκριση διενεργείται από το τμήμα τροχαίας Πτολεμαΐδας.

ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ; ΚΑΝΤΕ LIKE... ΚΛΙΚ ΣΤΟ (Mου αρέσει!)
Γίνετε φίλοι μας, στη σελίδα μας στο facebook: http://www.facebook.com/vatolakkiotis
Στείλτε μας τις απόψεις σας, τα άρθρα σας, τις καταγγελίες σας και οτιδήποτε θέλετε στο email: kostasdigos@yahoo.gr

Σε ένα μήνα τα αποκαλυπτήρια της McLaren


Ένα μήνα μετά την ολοκλήρωση του πρωταθλήματος της Φόρμουλα 1 οι ομάδες συνεχίζουν τη δουλειά, ώστε να ετοιμάσουν τα μονοθέσια για τη νέα χρονιά.
Tέλος Ιανουαρίου και πιο συγκεκριμένα στις...

Ο 12χρονος Μέσι σε σχολική εκδρομή...(video)

Θεωρητικά, θα έπρεπε να σάς/μάς αφήνει αδιάφορους μια σχολική εκδρομή στην Αργεντινή πριν από 13 ολόκληρα χρόνια. Όταν όμως ένα από τα... παιδάκια είναι ο 12χρονος τότε Λιονέλ Μέσι, το πράγμα αλλάζει και το σχετικό βίντεο κάνει τον γύρο του κόσμου.

Κύπελλο Ελλάδος: Το πρόγραμμα της 4ης φάσης

Η 4η φάση του Κυπέλλου Ελλάδας, τον Ιανουάριο, θα διεξαχθεί σε 4… συνέχειες.
Οι αναμετρήσεις θα είναι διπλές, αλλά από το πρόγραμμα που ανακοίνωσε η Ελληνική Ποδοσφαιρική Ομοσπονδία απουσιάζει ο αγώνας Ολυμπιακός-Καβάλα, επειδή η...

Ευχές από το Ioannina24.gr


ό,τι συμβαίνει στα Ιωάννινα και όλη την Ήπειρο


Τις καλύτερες και πιο αισιόδοξες Ευχές απο τους ανθρώπους του Ioannina24.gr


ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ; ΚΑΝΤΕ LIKE... ΚΛΙΚ ΣΤΟ (Mου αρέσει!)
Γίνετε φίλοι μας, στη σελίδα μας στο facebook: http://www.facebook.com/vatolakkiotis
Στείλτε μας τις απόψεις σας, τα άρθρα σας, τις καταγγελίες σας και οτιδήποτε θέλετε στο email: kostasdigos@yahoo.gr

Χαλάει ο καιρός από την Τετάρτη

Χαλάει από την Τετάρτη, δεύτερη ημέρα των Χριστουγέννων, ο καιρός.
Την Τετάρτη στα δυτικά και βόρεια αραιές νεφώσεις που βαθμιαία θα πυκνώσουν και θα σημειωθούν τοπικές βροχές στο βόρειο Ιόνιο, την ήπειρο και το βράδυ στη δυτική Στερεά και τη Θράκη. Πιθανότητα για...

Άγια Νύχτα: Η ιστορία ενός τραγουδιού

Η Άγια Νύχτα είναι ίσως το πιο γνωστό χριστουγεννιάτικο τραγούδι σ' όλο τον κόσμο. Δημιουργήθηκε από τους Γιόζεφ Μορ και Φραντς Γκρούμπερ, κι εψάλη για πρώτη φορά στις 24 Δεκεμβρίου το...

Νέα έργα από την ΕΓΝΑΤΙΑ ΟΔΟΣ Α.Ε. ..

...μεταξύ των οποίων περίφραξη στο τμήμα Σιάτιστα – Κορομηλιά
Από την ΕΓΝΑΤΙΑ ΟΔΟΣ Α.Ε. ανακοινώνεται πως, τον Δεκέμβριο του 2012, υπογράφηκαν τρεις νέες συμβάσεις έργων, που αφορούν :

1. Τοποθέτηση ενισχυμένης υπερυψηλής περίφραξης στο τμήμα «Σιάτιστα – Κορομηλιά» του Κάθετου Άξον α 45 «Σιάτιστα – Κρυσταλλοπηγή» και σε τμήματα του κυρίου άξονα της Εγνατίας Οδού από Παναγιά  έως Σιάτιστα» – Διάρκεια σύμβασης : 9 μήνες.
2. Οριστικά μέτρα σταθεροποίησης του επιχώματος μεταξύ των χ.θ.7+150 και 7+500, στο τμήμα «Α/Κ Αράχθου – Α/Κ Περιστερίου » - Διάρκεια σύμβασης : 12 μήνες.
3. «Κάθετος Άξονας Εγνατίας οδού Θεσσαλονίκη-Ν. Μουδανιά-Ποτίδαια: Βελτίωση - διαπλάτυνση τμήματος  Ν. Μουδανιά-Ποτίδαια από χ.θ 0+000 έως χ.θ 4+200 »  - Διάρκεια σύμβασης 36 μήνες.
Επίσης, τον ίδιο μήνα (Δεκέμβριος 2012) , προκηρύχθηκαν έργα ύψους 95.000.000 €  (περίπου), που αφορούν:
1. «Βελτίωση - Αναβάθμιση Δυτικής Εσωτερικής Περιφερειακής Οδού Θεσσαλονίκης από Α/Κ Κ5 (Χ.Θ. 0+000 – περιοχή Νοσ. Παπαγεωργίου) έως Α/Κ Μακρυγιάννη».
2. «Ολοήμερο Νηπιαγωγείο Χώρας Κύθνου»
3. «Κατασκευή ανισόπεδου κόμβου ΒΙ.ΠΕ. Κομοτηνής, επί της Εγνατίας Οδού»
4. «Αντιστήριξη πρανών καλντέρας Θήρας – Περιοχή Λιμένα Αθηνιού»
5. «Αντιστήριξη πρανών καλντέρας Θήρας - ΠεριοχήΤελεφερίκ και Παλαιού Λιμένα Φηρών»
6. Κατασκευή Χώρου Υγειονομικής Ταφής Απορριμμάτων (Χ.Y.T.A.) Δήμου Νάξου»
Η Διοίκηση και οι εργαζόμενοι στην ΕΓΝΑΤΙΑ ΟΔΟΣ Α.Ε. εύχονται στους χρήστες της Εγνατίας Οδού και στις οικογένειές τους, Καλά Χριστούγεννα, Ευτυχισμένο το Νέο Χρόνο και ασφαλή ταξίδια.

ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ; ΚΑΝΤΕ LIKE... ΚΛΙΚ ΣΤΟ (Mου αρέσει!)
Γίνετε φίλοι μας, στη σελίδα μας στο facebook: http://www.facebook.com/vatolakkiotis
Στείλτε μας τις απόψεις σας, τα άρθρα σας, τις καταγγελίες σας και οτιδήποτε θέλετε στο email: kostasdigos@yahoo.gr Τελευταίες ειδήσεις

Το έθιμο του Χριστουγεννιάτικου Καραβιού

Ως χώρα της θάλασσας, η Ελλάδα είχε το έθιμο του στολισμού του καραβιού
Το καράβι συμβολίζει την καινούργια πλεύση του ανθρώπου στη ζωή, μετά τη γέννηση του Χριστού. Έθιμο που υποχώρησε με το χρόνο, μπροστά σε αυτό του δέντρου, αλλά κανένας δεν δείχνει να...

Ηλιούγεννα - Το αρχαίο Ελληνικό έθιμο των Χριστουγέννων


Τα Χριστούγεννα η εορτή της ανάμνησης της γεννήσεως του Ιησού Χριστού δηλαδή, αποτελούν
την μεγαλύτερη γιορτή του Χριστιανισμού, αποτελώντας ημέρες χαράς για όλον τον Χριστιανικό κόσμο. Λόγω βέβαια της «οικονομικής εκμετάλλευσης» και του τεράστιου «οικονομικού τζίρου της εορτής» τα Χριστούγεννα εορτάζονται πλέον σχεδόν σε όλο τον κόσμο.

ΑΝΑΜΜΑ ΚΛΑΔΑΡΙΑΣ ΣΤΟ ΣΠΗΛΑΙΟ ΓΡΕΒΕΝΩΝ (video)

Το έθιμο της «κλαδαριάς» αναβίωσε και φέτος το Σπήλαιο Γρεβενών, παρουσία των κατοίκων του χωριού αλλά και πολλών επισκεπτών.
Την εκδήλωση τίμησαν με την παρουσία τους ο

“Έφυγε” η παραγωγός Γιάννα Λοϊζίδου

H πιο αγαπημένη φωνή του κυπριακού ραδιοφώνου σίγησε για πάντα.
Απεβίωσε σήμερα, παραμονή των Χριστουγέννων, σε ηλικία 60 ετών η παραγωγός του Ράδιο ΠΡΩΤΟ Γιάννα Λοϊζίδου. Ο θάνατός της προήλθε από οξύ καρδιακό επεισόδιο. Ανακοίνωση του Συγκροτήματος “ΔΙΑΣ” αναφέρει ότι η οικογένεια του...

Διαβάστε τα πιο παράξενα Χριστουγεννιάτικα έθιμα του κόσμου!

Όλες οι πόλεις του κόσμου φορούν τα γιορτινά τους και όλα τα σπίτια τηρούν τα τοπικά έθιμα!
Σε κάποιες χώρες όμως ο εορτασμός των Χριστουγέννων διαφέρει πολύ. Υπάρχουν έθιμα που σπάνε το «κατεστημένο» των τυπικών συμβολισμών χαράς και...

VIDEO: Δάκρυσε ο Παπούλιας στα κάλαντα

Ο Κάρολος Παπούλιας δεν μπόρεσε να συγκρατήσει τα δάκρυά του, όταν τα παιδιά του συλλόγου "Ελπίδα" του είπαν τα κάλαντα.
Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας υποδέχθηκε στο προεδρικό Μέγαρο τα παιδιά του συλλόγου "Ελπίδα", τα οποία του είπαν τα κάλαντα ...

Πτώχευσε και η γαλακτοβιομηχανία ΑΓΝΟ

Αίτηση για υπαγωγή στο άρθρο 99 κατέθεσε στο πρωτοδικείο Θεσσαλονίκης η γαλακτοβιομηχανία ΑΓΝΟ, σχεδόν 10 χρόνια μετά την ιδιωτικοποίησή της.
Η εταιρεία κατέθεσε - όπως είθισται σε αυτές τις περιπτώσεις- και αίτημα ...

Κάτοικοι έπιασαν το παπά από τα γένια και τον πέταξαν κάτω! (video)

Πόλεμος στη Μητρόπολη Ναυπάκτου όπου κάτοικοι της περιοχής έξαλλοι άρπαξαν ιερέα από τα γένια και τον πέταξαν στο έδαφος!
Ο Αρχιμανδρίτης Ιγνάτιος Σταυρόπουλος κλήθηκε από την Μητρόπολη Ναυπάκτου να απολογηθεί διότι,...

Βίντεο: Έπεσε σε χαράδρα 200 μέτρων και βγήκε με γρατζουνιές

 
Φοβερά τυχερή μέσα στην ατυχία της, ήταν μια οδηγός που σήμερα το πρωί έπεσε με το αυτοκίνητο της σε χαράδρα 200 μέτρων, σε επαρχιακό δρόμο προς τη Βέροια.
Κράτησε την ψυχραιμία της και με το κινητό της τηλέφωνο επικοινώνησε με τον αδερφό της. Η οδηγός...

Τον έριξαν οι φίλοι του στη θάλασσα, ενώ υπήρχε καρχαρίας!

Μία απίστευτα τρομακτική φάρσα έκαναν σε έναν νεαρό σέρφερ οι φίλοι του.
Την ώρα που βρίσκονταν πάνω στο φουσκωτό, οι φίλοι του τον έριξαν στη θάλασσα, ενώ ένας καρχαρίας κινούταν κοντά στο σκάφος.

Η ηθοποιός με τα τρομακτικά δάχτυλα


Μπορεί οι θερμοκρασίες στη Νέα Υόρκη να είναι λίγο πάνω από το μηδέν, αλλά όπως φαίνεται υπάρχει μία αρκετά θερμόαιμη κάτοικος η οποία δεν λέει να αποχωριστεί το τουριστικό σανδάλι ούτε τα… Χριστούγεννα!
Ο λόγος για την ολίγον σαλεμένη ...

Βγάζει τα σκουπίδια με τα εσώρουχα στους -36 βαθμούς! (video)

Ένας Καναδός βοηθάει στις δουλειές του σπιτιού με μοναδικό τρόπο, θέτοντας υποψηφιότητα για σύζυγος της χρονιάς!
Η γυναίκα του ανέβασε το παρακάτω βίντεο μαζί με την περιγραφή:
«Ο σύζυγός μου ήταν έτοιμος να μπει στο ντους, όταν του υπενθύμισα ότι...

Η ερώτηση του Γιώργου Λιάγκα που άφησε άφωνη την Κλέλια Ρένεση

Η Κλέλια Ρένεση ήταν καλεσμένη σήμερα στην εκπομπή «Πρωινό mou».
Η ηθοποιός έμεινε άφωνη μετά από ερώτηση που της έκανε ο Γιώργος Λιάγκας. Μιλώντας για φιλία και σχέσεις εξομολογήθηκε ότι...

Ο Κώστας Μητσοτάκης κάνει ντοκιμαντέρ την γκαντεμιά του!

Ο Κώστας Μητσοτάκης ήταν ο μοναδικός κάτοικος χωριού στην Ισπανία, που δεν αγόρασε τον λαχνό των 700 εκατομμυρίων ευρώ. Έναν χρόνο μετά,...