ΣΙΝΕ

Τρίτη 2 Ιουλίου 2013

www.oga.gr: Εκτυπώστε τη Βεβαίωση Σύνταξης ΟΓΑ για την φορολογική σας δήλωση 2013

Μέσω διαδικτύου λαμβάνουν για πρώτη φορά από φέτος, βεβαιώσεις συντάξεων για φορολογική χρήση, οι συνταξιούχοι του Οργανισμού Γεωργικών Ασφαλίσεων (ΟΓΑ). Από την Παρασκευή 24 Απριλίου 2013, ο ΟΓΑ χορηγεί από την ιστοσελίδα του Οργανισμού,... (www.oga.gr), βεβαιώσεις για το τρέχον έτος 2013, που αφορούν σε ποσά που καταβλήθηκαν το έτος 2012. Έτσι, οι συνταξιούχοι του ΟΓΑ ενόψει της υποβολής της φορολογικής δήλωσης 2013 που ξεκίνησε μέσω του TAXIS, έχουν τη δυνατότητα να εκτυπώνουν τη βεβαίωση συντάξεων για φορολογική χρήση απευθείας διαδικτυακά.

[Μπορείτε να εκτυπώσετε τη βεβαίωση σύνταξης για το 2012, επιλέγοντας το link στο τέλος του άρθρου].

Η χορήγηση βεβαιώσεων μέσω διαδικτύου εφαρμόζεται για πρώτη φορά φέτος. Παράλληλα, τις πρώτες ημέρες του Ιουνίου, σε συνεργασία του υπουργείου Εργασίας και του υπουργείου Διοικητικής Μεταρρύθμισης αναμένεται η έκδοση εγκυκλίου, σύμφωνα με την οποία, οι συνταξιούχοι του ΙΚΑ, του ΟΓΑ και του ΝΑΤ που δεν έχουν πρόσβαση στο διαδίκτυο θα μπορούν να εξυπηρετούνται (δηλαδή θα λαμβάνουν τις βεβαιώσεις των συντάξεων τους εκτυπωμένες) από τα Κέντρα Εξυπηρέτησης Πολιτών (ΚΕΠ). Φέτος είναι η τελευταία φορά που εφαρμόζεται η διαδικασία έκδοσης βεβαιώσεων συντάξεων για φορολογική χρήση, καθώς από το 2014 το σύνολο των δεδομένων του Εθνικού Μητρώου Συντάξεων «Ήλιος» θα αποστέλλεται στην Γενική Γραμματεία Πληροφοριακών Συστημάτων του υπουργείου Οικονομικών και τα ποσά των συντάξεων που έχουν καταβληθεί, θα προσυμπληρώνονται αυτόματα στις φορολογικές δηλώσεις των συνταξιούχων

Σύμφωνα με το υπουργείο Εργασίας με αυτόν τον τρόπο παρέχεται εξυπηρέτηση και διευκόλυνση σε εκατομμύρια συνταξιούχους που ανήκουν στα παραπάνω ταμεία, που συγκεντρώνουν τη συντριπτική πλειοψηφία των συνταξιούχων, ενώ ταυτόχρονα επιτυγχάνεται και σημαντική μείωση του διοικητικού κόστους ύψους 4 εκατομμυρίων ευρώ, καθώς μέχρι τώρα οι συνταξιούχοι λάμβαναν τις βεβαιώσεις των συντάξεων μέσω της παραδοσιακής οδού, δηλαδή της ταχυδρομικής αλληλογραφίας από τους οργανισμούς κοινωνικής ασφάλισης όπου ανήκαν.[Μπορείτε να εκτυπώσετε τη βεβαίωση σύνταξης για το 2012, επιλέγοντας το link στο τέλος του άρθρου].

Η Διοίκηση του Οργανισμού ενημερώνει επίσης, ότι η εφαρμογή εκτύπωσης βεβαιώσεων σύνταξης με internet δεν αφορά στους δικαιούχους συντάξεων επιζώντων (χηρείας- ορφανικές) των οποίων οι βεβαιώσεις θα αποσταλούν ταχυδρομικώς στη διεύθυνση κατοικίας τους. Επίσης, για τους συνταξιούχους που έχουν οφειλή προς τον Οργανισμό και δεν έγινε καταβολή σύνταξης το έτος 2012, οι βεβαιώσεις αυτές θα εκδίδονται κατόπιν αιτήσεώς τους από τον Κλάδο Ι΄ Μητρώου Συνταξιούχων της Κεντρικής Υπηρεσίας. Σε άλλη περίπτωση, οι συνταξιούχοι του ΟΓΑ που δεν έχουν πρόσβαση σε ηλεκτρονικό υπολογιστή θα μπορούν να απευθύνονται στα ΚΕΠ ή στον αρμόδιο ανταποκριτή του ΟΓΑ, για την έκδοση της βεβαίωσης. Η εφαρμογή αφορά τις βεβαιώσεις για φορολογική χρήση ποσών που καταβλήθηκαν τα έτη 2012, 2011 και αφορούν τα οικονομικά έτη 2013, 2012 αντίστοιχα. Ο χρήστης της υπηρεσίας θα πρέπει να πληκτρολογήσει υποχρεωτικά τον ΑΜΚΑ και τον Αριθμό Μητρώου Συνταξιούχου ΟΓΑ και τον ΑΦΜ.

Στο μεταξύ, παράταση έως και την Παρασκευή 14-06-2013 έδωσε ο ΟΓΑ για την πληρωμή ασφαλιστικών εισφορών, σε όσους ασφαλισμένους αγρότες έχουν υπαχθεί σε ρύθμιση. Η πληρωμής της τρέχουσας δόσης, η οποία έληξε στις 31-5-2013, μπορεί να γίνει μέσω ΕΛΤΑ με την ειδοποίηση – απόδειξη Ταχυπληρωμής που έχει ήδη αποσταλεί, χωρίς καμία επιβάρυνση. Δεκτή επίσης μέχρι 14 Ιουνίου 2013 και χωρίς καμία επιβάρυνση, γίνεται και η καταβολή της τρέχουσας δόσης μέσω Τράπεζας Πειραιώς (ΑΤΕ bank).

Προσοχή: Η εκτύπωση της Βεβαίωσης για Φορολογική Χρήση είναι δυνατή μόνο με την συμπλήρωση του ΑΜΚΑ, του Αριθμού Μητρώου (ΑΜ ΟΓΑ) και του ΑΦΜ του Συνταξιούχου. Αν ο ΑΜΚΑ ή ο ΑΦΜ δεν έχουν δηλωθεί στον Αρμόδιο Ανταποκριτή του ΟΓΑ ή δεν έχει καταχωρηθεί ο σωστός ΑΜΚΑ ή ΑΦΜ, τότε ο ενδιαφερόμενος θα πρέπει να απευθυνθεί στον αρμόδιο Ανταποκριτή του ΟΓΑ με την κάρτα τού ΑΜΚΑ ή άλλο επίσημο έγγραφο από το οποίο προκύπτει ο ΑΜΚΑ (π.χ. βεβαίωση ΚΕΠ), καθώς και με οποιοδήποτε έγγραφο από το οποίο προκύπτει ο ΑΦΜ του (φορολογική δήλωση ή εκκαθαριστικό σημείωμα).
ΣΗΜΕΙΩΣΗ : Η εφαρμογή δεν ισχύει για τους δικαιούχους συντάξεων επιζώντων (χηρείας - ορφανικές), των οποίων οι βεβαιώσεις θα αποσταλούν ταχυδρομικώς στη διεύθυνση κατοικίας τους.
oga.gr
express
ΣΟΥ ΑΡΕΣΕ; ΚΑΝΕ LIKE... ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΕ ΤΟ

Γίνετε φίλοι μας, στη σελίδα μας στο facebook: http://www.facebook.com/vatolakkiotis
Στείλτε μας τις απόψεις σας, τα άρθρα σας, τις καταγγελίες σας και οτιδήποτε θέλετε στο email: kostasdigos@yahoo.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: