ΣΙΝΕ

Τετάρτη 26 Μαρτίου 2014

Εκδήλωση για την Παγκόσμια Ημέρα Ποίησης Παρουσίαση της πρώτης ποιητικής συλλογής του Άκη Μπούρα.

Στην κατάμεστη αίθουσα του αναγνωστηρίου, στις 7:15 το απόγευμα του Σαββάτου, η Δημόσια Κεντρική Βιβλιοθήκη Γρεβενών διοργάνωσε, την τιμητική εκδήλωσή της για την Παγκόσμια Ημέρα Ποίησης προσκαλώντας τον ποιητή Άκη Μπούρα και...
παρουσιάζοντας την πρώτη του ποιητική συλλογή με τον τίτλο «Βήματα προς την Ποίηση».
Την παρουσίαση έκαναν ο αρχιμανδρίτης Εφραίμ Τριανταφυλλόπουλος, η ποιήτρια Αναστασία Κωνσταντινίδου και ο προϊστάμενος της Βιβλιοθήκης Ζαγκανίκας Σίμος.
Μελοποιημένα ποιήματα του ποιητή ακούστηκαν σε πρώτη εκτέλεση από τον συνθέτη και ερμηνευτή Χατζημανώλη Μανώλη ό οποίος χαϊδεύοντας το πλήκτρα του πιάνου και με την εξαίσια φωνή του μας μάγεψε, προσθέτοντας ξεχωριστή μαγεία στη μαγεία της βραδιάς.
Μαγευτικές και οι απαγγελίες των ποιημάτων που έγιναν από την Άρτεμη Καραθάνου, την Αννούλα Κακαλέ και την Ιωάννα Κωτούλα.
Λίγα λόγια από την τοποθέτηση του προϊσταμένου της Βιβλιοθήκης, ο οποίος διευκρίνισε στην ρύμη του λόγου του: «Δεν είμαι κριτικός της ποίησης, αλλά ένας ευαίσθητος δέκτης της περιεκτικής και νοηματοφόρας αυτής τέχνης του λόγου.
Παίρνοντας στα χέρια μου, την πρώτη ποιητική συλλογή
του Άκη Μπούρα, με προκατέβαλε η ομορφόδετη νοικοκυρεμένη βιβλιοδεσία της, με το σεμνό της τίτλο «Βήματα προς την ποίηση» και με την επίσης σεμνή της περιγραμματική στεφάνη, που έχει μαζί με τα φύλλα της ελιάς αναγραμμένες τις ιδιότητες: μαθητής, εργάτης, τεχνίτης, δάσκαλος σε μια διαδοχική κυκλική σειρά. Ένας αέναος κύκλος. Ένας κύκλος, που δεν συμβαδίζει με την λογική των καθέτων διαχωρίσεων, οι οποίες συμβολίζουν την έπαρση, την επιβολή, την ηγεμονία και που δεν συμβαδίζει με τη λογική των οριζόντιων ευθυγραμμίσεων, οι οποίες δηλώνουν την απολυτότητα των διαχωρισμών, αλλά με τον κύκλο της ζωής, που μας μορφώνει και μας μεταμορφώνει με την περιδίνηση του «δάσκαλος, τεχνίτης, εργάτης, μαθητής». Είναι ο κύκλος της συνειδητής αυτογνωσίας, που μας παραπέμπει στο «γνώθι σ’ αυτόν». Είναι ο κύκλος της συνειδητής σεμνότητας που μας παραπέμπει στη συνεχή αυτομόρφωση, ήτοι στο «γηράσκω αεί διδασκόμενος».
Η αρχική λοιπόν εικόνα του βιβλίου με προϊδέασε και πυροδότησε ακόμη περισσότερο την περιέργεια μου, πέρα από τις συστάσεις ενός κοινού μας φίλου, του Βαγγέλη Νικόπουλου, για τον ποιητή. Άνοιξα λοιπόν τη συλλογή και άρχισα με ιδιαίτερο ενδιαφέρον να τη διαβάζω…. Μου άρεσε η πρώτη ανάγνωση, αυτής της πρώτης δημιουργίας του ποιητή. ο Άκης Μπούρας, πήρε τις λέξεις, και με το λαξευτήρι των γνώσεων και της εμπειρίας, που του έδωσε ο χρόνος, τις λείανε καλά και μετά, μία- μία, τις αρμολόγησε όμορφα φτιάχνοντας ένα γεφύρι, που μας οδηγεί στον εσωτερικό του κόσμο, στην αρμονία του.
Ένας εσωτερικός κόσμος γεμάτος από έρωτα για τη ζωή και γεμάτος από τις αγωνίες και τις πίκρες που βιώνει ο ίδιος σαν αναπόσπαστο μέλος μιας κοινωνίας που βρίσκεται σ’ αυτήν την πολύπλευρη κρίση, ήτοι κρίση αξιών, κρίση πολιτιστική, κρίση πολιτική, κρίση κοινωνική.
. Κάθε μέρα λοιπόν και λιθαράκι- λιθαράκι χτίζεται η γνώση, χτίζεται και ο ποιητής. Και όσο πιο σεμνός είναι κανείς με την γνώση, τόσο πιο σεμνό τον κάνει η ίδια η γνώση.
Όμορφη, ποιμαντορική η παρουσίαση του αρχιμανδρίτη όπως ωραίες ήταν και οι προαγγελτικές επεξηγήσεις του κάθε απαγγελλόμενου ποιήματος της Αναστασίας Κωνσταντινίδου.
Καλοτάξιδη η έκδοση της πρώτης σου ποιητικής συλλογής Άκη Μπούρα.

Μας οδήγησαν και εμείς καταλήξαμε
στην αναμονή,
περιμένοντας το ξεροκόμματο
από τον κατεδαφιστικό ελεήμονα
κι από το ελεεινό του χέρι…..

Την ηχητική κάλυψη την έκανε ο Νίκος Γκαλογιάννης
Την βιντεοσκόπηση της εκδήλωσης επιμελήθηκε ο Γρηγόρης Φαρμακης
Την αφίσα εμπνεύστηκε ο Σταύρος Χασπερίδης.

Σίμος Ζαγκανίκας

ΣΟΥ ΑΡΕΣΕ; ΚΑΝΕ LIKE... ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΕ ΤΟ

Γίνετε φίλοι μας, στη σελίδα μας στο facebook: http://www.facebook.com/vatolakkiotis
Στείλτε μας τις απόψεις σας, τα άρθρα σας, τις καταγγελίες σας και οτιδήποτε θέλετε στο email: kostasdigos@yahoo.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: