ΣΙΝΕ

Δευτέρα 30 Ιουνίου 2014

Μουντιάλ 2014: Κόστα Ρίκα - Ελλάδα 1-1 (5-3) στα πέναλτι [videos]

Δεν άξιζε τέτοιο πικρό φινάλε σε αυτή την ομάδα. Η Εθνική μας ομάδα τα έδωσε όλα απέναντι στην Κόστα Ρίκα, άξιζε να περάσει στα...
προημιτελικά του Παγκοσμίου Κυπέλλου με βάση τις ευκαιρίες που δημιούργησε, αλλά τελικά έχασε στη "ρώσικη ρουλέτα" των πέναλτι με 5-3 και ενώ ο αγώνας έληξε με 1-1.
Οι παίκτες του Φερνάντο Σάντος έπεσαν μαχόμενοι και με το κεφάλι ψηλά και σε κάθε περίπτωση ήταν ένα υπέροχο ταξίδι, το οποίο ολοκληρώθηκε στα γήπεδα της Βραζιλίας. Δεν χρειάζονται δάκρυα για την "γαλανόλευκη", που τα έδωσε όλα, όμως οι επεμβάσεις του Νάβας σε καίριες στιγμές του ματς και η απόκρουση στο πέναλτι του Γκέκα καθόρισαν την τύχη του αγώνα.
Για πρώτη φορά στην ιστορία του ελληνικού ποδοσφαίρου, η Εθνική προκρίθηκε σε δεύτερη φάση ενός Μουντιάλ και ο Φερνάντο Σάντος αφήνει σοβαρή παρακαταθήκη στον διάδοχό του, τον Κλαούντιο Ρανιέρι, ο οποίος καλείται να συνεχίσει το έργο του, το οποίο σε κάθε περίπτωση κρίνεται πέρα για πέρα επιτυχημένο.
Στο αγωνιστικό σκέλος, ο Ρουίς άνοιξε το σκορ στο 52', ο Παπασταθόπουλος ισοφάρισε στο 91', δεν άλλαξε κάτι στο ημίωρο της παράτασης, αλλά στα πέναλτι οι Κοσταρικανοί ευστόχησαν και στις πέντε εκτελέσεις τους και πέρασαν στα προημιτελικά, όπου το Σάββατο θα αντιμετωπίσουν την Ολλανδία, έχοντας διαγράψει ήδη μια εκπληκτική πορεία.
Η ταυτότητα του αγώνα
Γήπεδο: "Αρένα Περναμπούκο"
ΚΟΣΤΑ ΡΙΚΑ: Νάβας, Ντίας, Γκαμπόα (77' Ακόστα), Γκονζάλες, Ντουάρτε, Ουμάνια, Μπόρχες, Τεχέδα (66' Κουμπέρο), Μπολάνιος (83' Μπρένες), Ρουίς, Κάμπελ.
ΕΛΛΑΔΑ: Καρνέζης, Τοροσίδης, Μανωλάς, Παπασταθόπουλος, Χολέμπας, Μανιάτης (78' Κατσουράνης), Καραγκούνης , Σάμαρης (58' Μήτρογλου), Σαλπιγγίδης (69' Γκέκας), Χριστοδουλόπουλος, Σαμαράς.
Γκολ: 52' Ρουίς, 91' Παπασταθόπουλος
Κάρτες: 36' Σάμαρης, 42' Ντουάρτε, 48' Τεχέδα, 56' Γρανάδος, 70' Ρουίς, 72' Μανωλάς, 90' Νάβας / Κόκκινη κάρτα: 66' Ντουάρτε
Η ανασκόπηση του αγώνα
Με την σκέψη πως 11άδα που κερδίζει, δεν αλλάζει, ο Φερνάντο Σάντος παρέταξε την Εθνική με το ίδιο ακριβώς σκεπτικό όπως και στον αγώνα με την Ακτή Ελεφαντοστού. Μοναδική διαφοροποίηση η παρουσία του Σάμαρη αντί του τραυματία Κονέ, με τον Σαμαρά και πάλι στην κορυφή της επίθεσης, την ώρα που ο Χόρχε Λουίς Πίντο ακολούθησε την ίδια πεπατημένη με τον Κάμπελ σε θέση φορ και τους Ρουίς και Μπολάνιας στις πτέρυγες.
Χωρίς ιδιαίτερο ρυθμό τα πρώτα λεπτά, με τις δυο ομάδες να προσπαθούν να επιβάλουν το παιχνίδι τους και να κοιτάζουν πρωτίστως τα μετόπισθεν και μπροστά να χτυπήσουν σε κάποια κόντρα. Mε 4-2-3-1 η Ελλάδα σε φάση επίθεσης και τον Καραγκούνη πιο μπροστά από τους Μανιάτη - Σάμαρη, με τον Σαμαρά να κινείται αρκετά χωρίς την μπάλα, αναζητώντας την τροφοδότηση.
Ένα σουτ του Μπολάνιος (8') από πλάγια θέση αποτέλεσε το πρώτο "καμπανάκι κινδύνου", με την Εθνική να έχει να αντιπαρατάξει κάποια μακρινά σουτ από τον Χριστοδουλόπουλο (2' και 12'). Οι Κοσταρικανοί είχαν μια ελαφριά κατοχή, χωρίς όμως αυτό να μεταφράζεται σε ευκαιρίες, με τον Κάμπελ να είναι καλά κλεισμένος από τον Μανωλά και να μην απειλεί ιδιαίτερα, την στιγμή που τα πρώτα σοβαρά "αχ" ακούστηκαν από την ελληνική πλευρά με το πλασέ του Σαλπιγγίδη (37') και την εκπληκτική επέμβαση του Νάβας.
Τίποτα δεν προμήνυε αυτό που θα συνέβαινε στο 52ο λεπτό, όταν και η Εθνική μας βρέθηκε πίσω στο σκορ. Οι παίκτες του Πίντο άλλαξαν αριστοτεχνικά την μπάλα, ο Ρουίς ως κρυφός κυνηγός βρέθηκε στο ύψος της περιοχής και με αδύναμο πλην φαλτσαριστό πλασέ έστειλε την μπάλα στην αριστερή γωνία του Καρνέζη. Πλέον, ο Σάντος έπρεπε να αναπροσαρμόσει τα πλάνα του.
Το σύστημα άλλαξε σε 4-4-2 με την επιστράτευση του Μήτρογλου αντί του Σάμαρη, ενώ αργότερα μπήκε και ο Γκέκας στο πλάι του, παίρνοντας την θέση του Σαλπιγγίδη, με τον Σαμαρά να πηγαίνει στα άκρα. Η αριθμητική υπεροχή της Εθνικής μας (66' αποβολή του Ντουάρτε) έφερε πίεση προς την εστία των Κοσταρικανών, που λογικό ήταν να γυρίσουν πίσω. Το γύρισμα του Χριστοδουλόπουλο στον Γκέκα (88') αποτέλεσε το πρώτο "μήνυμα", για να έρθει ο Παπασταθόπουλος στο 91' και να ενεργήσει σαν στράικερ, λυτρώνοντας την Ελλάδα και στέλνοντας το ματς στην παράταση. Το μομέντουμ ήταν πλέον "γαλανόλευκο"...
Στο ημίωρο της παράτασης, η Εθνική μας έπαιξε με παίκτη παραπάνω, έκανε τέσσερις καλές φάσεις για να σκοράρει (93' Γκέκας, 100' Κατσουράνης, 113' Χριστοδουλόπουλος, 121' Μήτρογλου), αλλά δεν τα κατάφερε. Η Κόστα Ρίκα ήταν λογικό πως θα έπαιζε άμυνα και προσπαθούσε κυρίως σε αντεπίθεση να βρει κενό χώρο και να απειλήσει, με το 1-1 να μην αλλάζει και οι δυο ομάδες οδηγήθηκαν στη "ρώσικη ρουλέτα" των πέναλτι.
Η διαδικασία των πέναλτι:
Μπόρχες-ΕΥΣΤΟΧΟ
Μήτρογλου-ΕΥΣΤΟΧΟ
Ρουίς-ΕΥΣΤΟΧΟ
Χριστοδουλόπουλος-ΕΥΣΤΟΧΟ
Γκονσάλες-ΕΥΣΤΟΧΟ
Χολέβας-ΕΥΣΤΟΧΟ
Κάμπελ-ΕΥΣΤΟΧΟ
Γκέκας-ΑΠΟΚΡΟΥΣΗ
Ουμάνια-ΕΥΣΤΟΧΟ


Αποκλείστηκε από το Μουντιάλ η Εθνική Ελλάδος. Μοιραίος παίκτης ο Φάνης Γκέκας

Η φάση του αγώνα
Η επέμβαση του Νάβας στο 121' ήταν εκπληκτική στο κοντινό πλασέ του Μήτρογλου, κρατώντας το 1-1. Αυτή η φάση έστειλε το ματς στα πέναλτι και εκεί ο Κοσταρικανός γκολκίπερ έπιασε την εκτέλεση του Γκέκα.
Ο διαιτητής
Ο Αυστραλός ρέφερι, Μπέντζαμιν Ουίλιαμς, έχασε την φάση με το χέρι του Τοροσίδη στο 55', αλλά από εκεί και πέρα ήταν κοντά στις φάσεις, με καλά τρεξίματα και σωστός στον πειθαρχικό έλεγχο. Οι βοηθοί του είχαν τις κατάλληλες θέσεις και είδαν σωστά τις περιπτώσεις οφσάιντ που υπήρξαν.
Ο πολυτιμότερος παίκτης της αναμέτρησης
Ο Νάβας ήταν ο κορυφαίος του αγώνα με τις πολλές και καλές επεμβάσεις που έκανε τόσο στα δυο ημίχρονα, όσο και στην παράταση. Κράτησε όρθια την ομάδα του, ενώ και στη ρώσικη ρουλέτα απέκρουσε την εκτέλεση του Γκέκα. Ακόμα και στο γκολ που δέχτηκε, έχει προηγηθεί πολύ καλή του επέμβαση.
Μας άρεσε
Η Εθνική μας για πολλοστή φορά έδειξε ότι έχει ψυχή και δεν τα παρατάει. Για μια ακόμη φορά "χτύπησε" στο τέλος ενός αγώνα που έπρεπε να σκοράρει και σύμπτωση που επαναλαμβάνεται, παύει να είναι σύμπτωση. Η αυταπάρνηση των παικτών του Σάντος δεν μπορεί να περάσει απαρατήρητη.
Δεν μας άρεσε
Ο Τζόελ Κάμπελ κλείστηκε καλά από την ελληνική άμυνα. Ο Μανωλάς τον πήγε μια χαρά και πέρασε απαρατήρητος στη μεγαλύτερη διάρκεια του αγώνα. Αν και είναι γνωστές οι ικανότητές του και το τι μπορεί να κάνει και παρά το ότι έφαγε "ξύλο" και έδωσε τις μάχες του, δεν τον ένιωσε πολύ η ομάδα μας.

ΣΟΥ ΑΡΕΣΕ; ΚΑΝΕ LIKE... ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΕ ΤΟ

Γίνετε φίλοι μας, στη σελίδα μας στο facebook: http://www.facebook.com/vatolakkiotis
Στείλτε μας τις απόψεις σας, τα άρθρα σας, τις καταγγελίες σας και οτιδήποτε θέλετε στο email: kostasdigos@yahoo.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: