ΣΙΝΕ

Τετάρτη 2 Ιουλίου 2014

Μουντιάλ 2014: Αργεντινή - Ελβετία 1-0 στην παράταση [videos]

Για ένατη φορά στην ιστορία της η Αργεντινή προκρίθηκε στους "8" του Παγκοσμίου Κυπέλλου, καθώς νίκησε με 1-0 την Ελβετία, χάρη σε γκολ του... Άνχελ ντι Μαρία στο 118', δύο λεπτά πριν το τέλος της παράτασης δηλαδή.

Οι Ελβετοί έκαναν σπουδαία εμφάνιση, με κορυφαίους τους Ντιέγκο Μπενάλιο και Ρικάρντο Ροντρίγκεθ, πήγε το ματς στην παράταση, αλλά μία απροσεξία λίγο πριν το τέλος της, της στοίχησαν την ευκαιρία να παίξει στα πέναλτι την πρόκριση, όπου ίσως να είχε πλεονέκτημα λόγω καλύτερου τερματοφύλακα.

Η Αργεντινή είναι για 3η σερί φορά στα προημιτελικά, όπου θα αντιμετωπίσει Βέλγιο ή ΗΠΑ, ενώ η Ελβετία απέφυγε να φτάσει στους "8" για πρώτη φορά μετά το 1954.


Η ταυτότητα του αγώνα

Γήπεδο: "Αρένα Κορίνθιανς"

ΑΡΓΕΝΤΙΝΗ: Ρομέρο, Σαμπαλέτα, Φεντερίκο Φερνάντες, Γκαράι, Ρόχο (105'+1 Μπασάντα), Μαστσεράνο, Γκάγκο (106' Λούκας Μπίγλια), Ντι Μαρία, Μέσι, Λαβέτσι (74' Παλάσιο), Ιγκουαΐν.

ΕΛΒΕΤΙΑ:
Μπενάλιο, Λίχτσταϊνερ, Τζουρού, Σερ, Ρικάρντο Ροντρίγκεθ, Μπεχράμι, Γκιοκχάν Ινλέρ, Τζάκα (66' Ζέλσον Φερνάντες), Σατσίρι, Μεχμέντι, Ντρμιτς (82' Σεφέροβιτς).

Γκολ: 118' Ντι Μαρία
Κάρτες: 36' Τζάκα, 73' Ζέλσον Φερνάντες, 90' Ρόχο

Η ανασκόπηση του αγώνα

Ο Αλεχάντρο Σαμπέλα διατήρησε το 4-4-2 με ρόμβο, με τον Μέσι κάτι σαν 10άρι πίσω από Λαβέτσι και Ιγκουαΐν, με τον πρώτο να αντικαθιστά τον τραυματία, Αγκουέρο. 4-5-1 η Ελβετία του Ότμαρ Χίτσφελτ, με Τζουρού και Σερ στο κέντρο της άμυνας, πιο ευέλικτοι παίκτες δηλαδή από τον Σεντέρος.

Οι Ευρωπαίοι κατάφεραν να περιορίσουν τον αντίπαλο, ο οποίος ήταν φυσικά το φαβορί. Χαρακτηριστικό είναι πως η Αργεντινή δεν κατάφεραν να κάνουν καλή φάση το πρώτο ημίχρονο, όπου την καλύτερη στιγμή την είχε η Ελβετία με το σουτ του Τζάκα να αποκρούει με το πόδι ο Ρομέρο.

Αρχικά περισσότερο από αριστερά πήγαινε ο Μέσι, αλλά ο Ρικάρντο Ροντρίγκεθ τον σταματούσε. Εν συνεχεία, ο Άνχελ ντι Μαρία πήγε δεξιά, αλλάζοντας πλευρές με τον Γκάγκο, όμως και αυτός, αν και κλασικά ο καλύτερος της ομάδας του, δεν κατάφερε να βρει λύσει απέναντι στον Ρικάρντο Ροντρίγκεθ.

Οι Νοτιομερικανοί δεν μπορούσαν από τον άξονα, δεν μπορούσαν από δεξιά, αλλά δεν μπορούσαν ούτε από αριστερά, καθώς και το δεξί μπακ, ο Στέφαν Λίχτσταϊνερ, ήταν εξαιρετικός.

Η πρώτη καλή στιγμή της Αργεντινής ουσιαστικά ήρθε στο 59', με έναν αμυντικό, τον Ρόχο να σουτάρει από πλάγια αριστερά και τον Μπενάλιο να αποκρούει.

Όταν ο Ντι Μαρία στο 60' κατάφερε να περάσει τον Ρικάρντο Ροντρίγκεθ επέλεξε να κάνει σέντρα με ραμπόνα, αχρείαστο και το πλήρωσε (!), ενώ δύο λεπτά αργότερα ο Μπενάλιο απέκρουσε εντυπωσιακά κεφαλιά του Ιγκουαΐν (πρώτη φορά απειλητικός).

Η Αργεντινή ανέβασε την απόδοσή της και άρχισε να πιέζει, με τον Λιονέλ Μέσι να βρίσκει για πρώτη φορά χώρο για σουτ στο 67' , ο Παλάσιο αντικατέστησε τον Λαβέτσι και αμέσως έχασε ευκαιρία με κεφαλιά (75'), ενώ στο 78' ο Μπενάλιο έκανε σπουδαίο απόκρουση σε του Μέσι.

Παραδόξως για πολλούς, στην παράταση η Ελβετία είχε τον έλεγχο του ματς, περιόρισε δηλαδή την Αργεντινή, η οποία στο τελευταίο 20άλεπτο της κανονικής διάρκειας είχε ανεβάσει την απόδοσή της. Στην μοναδική φάση μάλιστα ο Μπενάλιο ήταν και πάλι εκεί, καθώς απέκρουσε ξανά εντυπωσιακά σουτ του Ντι Μαρία στο 109'.

Στο 118' η Αργεντινή βγήκε στην αντεπίθεση με τον Μέσι, αυτός έδωσε ιδανικά δεξιά στον Ντι Μαρία και ο άσος της Ρεάλ έπιασε τέλειο πλασέ με το αριστερό και νίκησε τον Μπενάλιο για το 1-0.

Έσπασαν... καρδιές στο 121', με τον Μπενάλιο να πιάνει ψαλιδάκι και εν συνεχεία τον Τζεμαϊλί να χάνει την ευκαιρία του αγώνα, έχοντας δοκάρι σε κοντινή κεφαλιά και εν συνεχεία μάλιστα η μπάλα χτύπησε στο σώμα του και κατέληξε άουτ.


Η φάση του αγώνα
Η απίστευτη ευκαιρία της Ελβετίας να ισοφαρίσει σε 1-1 στο πρώτο λεπτό των καθυστερήσεων της παράτασης. Ο Μπενάλιο ανέβηκε έπιασε ψαλιδάκι, νέα σέντρα, κεφαλιά Τζεμαϊλί με την μπάλα να χτυπά στο δεξί δοκάρι, εν συνεχεία ξανά στο σώμα του και καταλήγει άουτ. Σε όλα αυτά ο Ρομέρο απλά κοιτούσε.


Ο διαιτητής
Σπουδαίος διαιτητής ο Σουηδός, Γιόνας Έρικσον, από τους καλύτερους στον κόσμο. Το έδειξε και σε αυτό ματς. Δεν συμπεριφέρθηκε στον Μέσι σαν κάτι διαφορετικό από τους άλλους. Ήταν δίκαιος 100%, χωρίς λάθη.


Ο πολυτιμότερος παίκτης της αναμέτρησης
Δεν γίνεται να μην είναι ο Άνχελ ντι Μαρία. Ήταν ξανά ο καλύτερος της Αργεντινής (όχι του ματς) και από ασίστ του Μέσι στο 118' κατάφερε να νικήσει τον ανίκητο μέχρι τότε, Μπενάλιο, χαρίζοντας την πρόκριση στην χώρα του.


Μας άρεσε
Ο Ισπανο-Ελβετός, Ρικάρντο Ροντρίγκεθ, ο οποίος παίζει στην Βόλφσμπουργκ, είναι από τους καλύτερους αριστερούς μπακ στον κόσμο. Ήταν εξαιρετικός και μόνο που γίνεται σημείο αναφοράς όταν έχει να αντιμετωπίσει Μέσι και Ντι Μαρία, λέει πολλά.


Δεν μας άρεσε
Ο Εσεκιέλ Λαβέτσι μπήκε στην 11άδα αντί του Σέρχιο Αγκουέρο. Αν υπάρχει ένας Αργεντινός που δεν φάνηκε καθόλου στο ματς, είναι ο άσος της Παρί Σεν-Ζερμέν, ο οποίος πολύ λογικά στο 75' αντικαταστάθηκε από τον Ροντρίγκο Παλάσιο.





Argentina 1 - 0 Switzerland - Highlights από MaherZain
sport24

ΣΟΥ ΑΡΕΣΕ; ΚΑΝΕ LIKE... ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΕ ΤΟ

Γίνετε φίλοι μας, στη σελίδα μας στο facebook: http://www.facebook.com/vatolakkiotis
Στείλτε μας τις απόψεις σας, τα άρθρα σας, τις καταγγελίες σας και οτιδήποτε θέλετε στο email: kostasdigos@yahoo.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: