ΣΙΝΕ

Παρασκευή 4 Ιουλίου 2014

Euro 2004: 10 χρόνια μετά τον θρίαμβο!!!

10 χρόνια από τον μοναδικό άθλο της Εθνικής Ελλάδος στα γήπεδα της Πορτογαλίας. 
Οταν η Ευρώπη υποκλίθηκε στην Ελλάδα.
Πριν ακριβώς δέκα χρόνια γραφόταν η πιο χρυσή σελίδα στην ιστορία του...
ελληνικού ποδοσφαίρου. Η Εθνική Ελλάδος κόντρα σε όλα τα προγνωστικά κατάφερε να κατακτήσει το Euro σοκάροντας όλο τον ποδοσφαιρικό πλανήτη.
Ποιες είναι οι τόσο δυνατές λέξεις που μπορούν να περιγράψουν το απερίγραπτο; Ακόμη και η πιο πλούσια γλώσσα στον κόσμο, η ελληνική, δεν μπορούσε να περιγράψει τον μοναδικό άθλο της εθνικής ομάδας στα γήπεδα της Πορτογαλίας το καλοκαίρι του 2004. Ένας μήνας απόλυτης παράνοιας που ολοκληρώθηκε με τον μεγάλο τελικό απέναντι στην Πορτογαλία.
«Στόχος είναι η καλή εμφάνιση και ότι βγει», ήταν τα λόγια του Ότο Ρεχαγκελ, λίγες ημέρες πριν την έναρξη της διοργάνωσης. Μιας διοργάνωσης, η οποία έμελλε να αλλάξει για πάντα την ιστορία τόσο του ελληνικού όσο και του ευρωπαϊκού ποδοσφαίρου.

Το χρονικό του έπους
Στην πρεμιέρα, «πιάσαμε αδιάβαστους» τους οικοδεσπότεςΠορτογάλουςΚαραγκούνης και Μπασινάς οι σκόρερς, οι πρώτοι που έστειλαν το μήνυμα προς τους Έλληνες ότι κάτι μεγάλο είναι στα σκαριά!
Οι Ισπανοί που δεν... έλαβαν το μήνυμα πλήρωσαν. Ο “σάκος του μπόξ” τους απέσπασε 1-1 χάρη στο γκολ του Χαριστέα, με την Ελλάδα να βρίσκεται αγκαλιά με την πρόκριση.
Στην αυλαία με τη Ρωσία, μπορεί να ήρθε η πρώτη ήττα με 2-1, αλλά το γκολ του Βρύζα ήταν αρκετό για να μας στείλει στα προημιτελικά. Ακόμη κι αυτό ήταν επίτευγμα, αλλά τα καλύτερα δεν είχαν έρθει ακόμη.
Προημιτελικός με τη Γαλλία και απ' τη σέντρα του Ζαγοράκη οΧαριστέας έγραψε το τελικό 1-0, που μας έστελνε στην τετράδα. Ποιος να το πιστέψει; Η Ελλάδα στα ημιτελικά του Ευρωπαϊκού Πρωταθλήματος.
Με την καταπληκτική Τσεχία, όλα έμοιαζαν να τελειώνουν. Όλη η Ελλάδα μπροστά στις τηλεοράσεις, έβλεπε ότι το σύμπαν να συνωμοτεί για να περάσουμε στον τελικό. Και ο Δέλλας με κεφαλιά-γκολ στο τέλος του πρώτου ημιχρόνου της παράτασης, μας έστειλε ξανά στους καυτούς καλοκαιρινούς δρόμους. Οι Έλληνες ούρλιαζαν από έκσταση...

Ο τελικός
Στη Λισσαβόνα, οι περισσότεροι Πορτογάλοι μιλούσαν γιαρεβάνς και εκδίκηση. Αλλά ποιος να φοβηθεί; Αφού τους κερδίσαμε μια φορά, γιατί να μην το κάνουμε και δεύτερη; Όπως και έγινε. Ο Μπασινάς εκτέλεσε το κόρνερ, ο Χαριστέας το πίστεψε και η Ελλάδα στέφθηκε Πρωταθλήτρια Ευρώπης για το 2004.
Το σύμπαν είχε πει την τελευταία του λέξη. Η Ευρώπη υποκλίθηκε στην Ελλάδα!
Η άφιξη των θριαμβευτών στην Αθήνα
Η Δευτέρα εκείνη ήταν ξεχωριστή. Ο κόσμος είχε βγει στους δρόμους περιμένοντας την αποστολή των θριαμβευτών. Στο «Ελευθέριος Βενιζέλος», προσγειώνεται το αεροπλάνο με τηναποστολή της Εθνικής. Δυο πυροσβεστικά οχήματα είχαν σχηματίσει μια υδάτινη αψίδα, για να περάσει το αεροπλάνο με τους παίκτες.
Στο πούλμαν οι Έλληνες ποδοσφαιριστές χοροπηδάνε σαν μικρά παιδιά. Απ' έξω ο κόσμος παραληρεί, κλαίει, αποθεώνει. Η Αττική Οδός έχει μετατραπεί σε ένα «γαλανόλευκο» πάρτι. Μηχανάκια και αμάξια συνοδεύουν την αποστολή μέχρι το Καλλιμάρμαρο. Κάθε πέντε μέτρα το πούλμαν σταματάει, για να αποθεωθούν οι «γαλανόλευκοι» ήρωες.
Το Καλλιμάρμαρο περίπου στις 21:00 υποδέχεται την αποστολή. Ο Θοδωρής Ζαγοράκης μπαίνει με το τρόπαιο στο στάδιο και η νύχτα γίνεται μέρα. Ο τότε πρωθυπουργός, Κώστας Καραμανλής εκφράζει τις ευχαριστίες του προς τους Πρωταθλητές Ευρώπης. Η Αθήνα για δεύτερη σερί μέρα δεν κοιμάται και η ιστορία για το ελληνικό ποδόσφαιρο γράφεται με χρυσά γράμματα.

Η UEFA θυμήθηκε το θρίαμβο
Η ιστοσελίδα της UEFA θυμάται τον θρίαμβο και φιλοξενεί εκτενή συνέντευξη του Αντώνη Νικοπολίδη.
Ο παλαίμαχος τερματοφύλακας αναφέρει:
"Ο λόγος που θυμούνται οι Ευρωπαίοι εκείνη τη μέρα είναι επειδή πετύχαμε κάτι που δεν μπορούσε να το πιστέψει κανείς. Πιθανό να είναι το μεγαλύτερο ποδοσφαιρικό θαύμα του αιώνα.
Δεν μπορούσα να πιστέψω τι συνέβη. Όχι μόνο στον τελικό απέναντι στην Πορτογαλία, αλλά όλο τον μήνα που βρισκόμασταν εκεί. Είναι από τις στιγμές που εμείς στην Ελλάδα λέμε “ας ονειρευτούμε λίγο ακόμη. Νιώθαμε ότι ζούσαμε ένα όνειρο, το οποίο δεν θέλαμε να τελειώσει. Ευτυχώς για εμάς, το όνειρο τελείωσε με εμάς να κατακτάμε το τρόπαιο. Κάναμε τους εαυτούς μας περήφανους, όπως και όλο τον ελληνικό λαό. Και νομίζω ότι στο τέλος αυτό έχει την πιο μεγάλη σημασία.

Αυτό που καταφέραμε μέσα απ' το τουρνουά είναι να δώσουμε να καταλάβουμε στους αντιπάλους μας ότι για να μας κερδίσουν θα πρέπει να ιδρώσουν και να κάνουν πολλά περισσότερα πράγματα. Ήμασταν μια ομάδα που έπαιζε περισσότερο με την καρδιά της. Φυσικά υπήρχαν πολύ καλύτερες ομάδες από την Ελλάδα, εάν μιλήσουμε για ποιότητα. Αλλά ήμασταν η πιο αποφασισμένη ομάδα και μετά από κάθε παιχνίδι νιώθαμε πιο δυνατοί και με περισσότερη αυτοπεποίθηση. Γι' αυτό και κάθε παιχνίδι που περνούσε γινόμασταν και καλύτεροι”.


ΣΟΥ ΑΡΕΣΕ; ΚΑΝΕ LIKE... ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΕ ΤΟ

Γίνετε φίλοι μας, στη σελίδα μας στο facebook: http://www.facebook.com/vatolakkiotis
Στείλτε μας τις απόψεις σας, τα άρθρα σας, τις καταγγελίες σας και οτιδήποτε θέλετε στο email: kostasdigos@yahoo.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: