ΣΙΝΕ

Τετάρτη 6 Μαΐου 2015

Πώς να αποφύγουν τα παιδιά σας τη χρήση ναρκωτικών: 10 συμβουλές στους γονείς

Η καλή επικοινωνία με τα παιδιά και η διαπαιδαγώγηση με ένα δυνατό σύστημα αξιών αποτελούν σημαντικά στοιχεία στην προσπάθεια των...
γονιών να ελαχιστοποιήσουν τις πιθανότητες να γίνουν τα παιδιά τους χρήστες αλκοόλ ή ναρκωτικών ουσιών. Δε θα πρέπει, ωστόσο, να ξεχνούν ότι οι ίδιοι θα πρέπει να αποτελούν θετικά πρότυπα.

Τι πρέπει να κάνετε για να αποφύγουν τα παιδιά σας τη χρήση αλκοόλ και ναρκωτικών;

Μιλήστε με τα παιδιά σας για το αλκοόλ και τα ναρκωτικά, όχι με στόχο να τα φοβίσετε, αλλά με στόχο να τα πληροφορήσετε. Είναι σημαντικό σε αυτές τις συζητήσεις να μην υπερβάλλετε.

Μάθετε να ακούτε τα παιδιά σας. Θα πρέπει να τιμάτε αυτά που μοιράζονται μαζί σας. Σε καμία περίπτωση δε θα πρέπει να τα υποτιμάτε και προσοχή μην κρίνετε τα συναισθήματα που βιώνουν.

Βοηθήστε τα παιδιά σας να νιώθουν καλά με τον εαυτό τους. Να επαινείτε τις προσπάθειες και τις επιτυχίες τους. Να επικρίνετε κάποια συγκεκριμένη αρνητική συμπεριφορά και όχι το ίδιο το παιδί. Όλα αυτά, οι έπαινοι και οι επικρίσεις, θα πρέπει να γίνονται χωρίς στόμφο και υπερβολές.

Βοηθήστε τα παιδιά σας να αναπτύξουν αξίες. Ένα δυνατό σύστημα αξιών, όπως αυτοπειθαρχίας, εντιμότητας, εκγύμνασης, διατροφής, φιλίας και ανθρωπίνων σχέσεων, θα δώσει τη δύναμη στο παιδί σας να λέει όχι όταν χρειαστεί.

Να είστε ένα θετικό πρότυπο και παράδειγμα στη δημιουργία αυτού του συστήματος αξιών, με την πράξη σας και όχι με τα λόγια.

Βοηθήστε τα παιδιά σας να αντιμετωπίζουν τις πιέσεις των άλλων, να μάθουν να λένε όχι. Αυτό για να γίνει θα πρέπει να «επιτρέπετε» ορισμένες φορές στα παιδιά σας να λένε όχι, ακόμη και σε εσάς. Ένα παιδί που έχει μάθει να λέει πάντα ναι για να μη δυσαρεστεί τους άλλους, να είστε σίγουροι ότι έχει πιεστεί να λέει ναι για να μη δυσαρεστεί εσάς, τους γονείς του.

Δημιουργήστε τους κανόνες της οικογένειας. Βοηθά πολύ να δημιουργήσετε σαφείς κανόνες που απαγορεύουν στο παιδί σας τη χρήση αλκοόλ, καπνού και ναρκωτικών και να γίνει ξεκάθαρο ότι η παράβαση των κανόνων αυτών επισύρει συνέπειες. Και εδώ δώστε το καλό παράδειγμα με την πράξη σας.

Να ενθαρρύνετε τις θετικές δραστηριότητες, όπως αθλητικές, καλλιτεχνικές, πολιτιστικές, ψυχαγωγικές κ.α.

Κοινωνικοποιηθείτε και ελάτε σε επαφή με άλλους γονείς.

Μάθετε που θα απευθυνθείτε και τι θα πρέπει να κάνετε, αν υποψιαστείτε ότι υπάρχει πρόβλημα.

Κώστας Γκαρέλης
Σύμβουλος Ψυχικής Υγείας & Υπεύθυνος του Κέντρου Έρευνας Συμπεριφορών Εθισμού “Απεξάρτηση”