ΣΙΝΕ

Σάββατο 14 Νοεμβρίου 2015

Εκατόμβη νεκρών στο Παρίσι, τρόμος σε όλη την Ευρώπη

Τρόμος από τα πολλαπλά τρομοκρατικά χτυπήματα με ευθύνη του Ισλαμικού Κράτους - Επιθέσεις σε θέατρο, εστιατόριο και Stade De France - Σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης η χώρα - Ο Ολάντ προειδοποιεί για «μάχη χωρίς έλεος» - 


Έκλεισαν τα σύνορα
Σε «κόκκινο συναγερμό» βρίσκεται σήμερα η Γαλλία αλλά και η Ευρώπη και οι ΗΠΑ ενώ η λέξη «πόλεμος» που κυριαρχεί στα πρωτοσέλιδα του γαλλικού Τύπου είναι αυτή που περιγράφει καλύτερα όλα όσα συνέβησαν στο Παρίσι και τα κύματα φόβου που εξαπλώνονται στην Ευρώπη.

Η Γαλλία ξύπνησε σήμερα σε κατάσταση σοκ και μετρά τις πληγές της από τα πρωτοφανή χτυπήματα σε διάφορα σημεία της πρωτεύουσάς της και το Stade de France, όπου βρισκόταν και ο Γάλλος πρόεδρος Φρανσουά Ολάντ. Ο απολόγισμός των νεκρών κάνει λόγο για περισσότερα από 120 θύματα, σύμφωνα με τα μέχρι στιγμής στοιχεία, ενώ οι τραυματίες ξεπερνούν τους 200, με τουλάχιστον 80 εξ αυτών σε σοβαρή κατάσταση.



Την ευθύνη για τις επιθέσεις ανέλαβε το Ισλαμικό Κράτος με μηνύματά του στο διαδίκτυο, απειλώντας μάλιστα πως στη συνέχεια θα μπουν στο στόχαστρό του η Ρώμη και το Λονδίνο. Οι πρώτες αναφορές από μυστικές υπηρεσίες φαίνεται να αποδέχονται τη γνησιότητα της ανάληψης ευθύνης δεδομένου πως υπάρχουν μαρτυρίες πως οι δράστες φώναζαν «ο Αλλάχ είναι μεγάλος» κατά τη διάρκεια των επιθέσεων, ενώ προς αυτή τη κατεύθυνση δείχνουν και οι καμικάζι αυτοκτονίας που ανατινάχτηκαν έξω από το Stade De France.



Το μήνυμα Ολαντ

Μπροστά από τον χώρο συναυλιών Bataclan όπου σημειώθηκε η χειρότερη από τις επιθέσεις και υπήρξε και ομηρεία, ο Γάλλος πρόεδρος Φρανσουά Ολάντ προειδοποίησε πως αυτή η μάχη θα είναι χωρίς έλεος.



«Οι τρομοκράτες που είναι ικανοί για τέτοιες αγριότητες θα πρέπει να γνωρίζουν πως μια αποφασισμένη και ενωμένη Γαλλία θα τους αντιμετωπίσει», τόνισε ενώ αργότερα απευθύνθηκε στο γαλλικό λαό και με τηλεοπτικό διάγγελμά του.

Η Γαλλία σε συναγερμό

Η γαλλική προεδρία ανακοίνωσε την κινητοποίηση «1.500 στρατιωτικών επιπλέον» μετά τα χτυπήματα στο Παρίσι ενώ αποφάσεις θα λάβει και το συμβούλιο Άμυνας που έχει προγραμματιστεί για σήμερα.

2015-11-13T231928Z_649618034_LR1EBBD1SS55U_RTRMADP_3_FRANCE-SHOOTING
Η χώρα βρίσκεται από χθες σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης με εντολή του Γάλλου προέδρου, ο οποίος έκλεισε και τα σύνορά της. Η κυκλοφορία στο Παρίσι απαγορεύτηκε.
Το μετρό του Παρισιού είναι κλειστό και τα σχολεία, τα πανεπιστήμια και τα δημοτικά κτίρια δόθηκε εντολή από τις γαλλικές αρχές να παραμείνουν κλειστά σήμερα. Ωστόσο το μεγαλύτερο μέρος των σιδηροδρομικών δρομολογίων και των πτήσεων δεν αναμένεται να ακυρωθεί (διαβάστε περισσότερα εδώ)
Διεθνής συμπαράσταση
«Εξωφρενική προσπάθεια να τρομοκρατηθούν αθώοι πολίτες» χαρακτήρισε τις επιθέσεις στο Παρίσι ο πρόεδρος των ΗΠΑ Μπαράκ Ομπάμα  τονίζοντας ότι η κυβέρνησή του θα σταθεί στο πλευρό της Γαλλίας στον αγώνα εναντίον της τρομοκρατίας και του εξτρεμισμού, δεσμευόμενος ότι η χώρα του θα κάνει ό,τι χρειαστεί για να «προσαχθούν αυτοί οι τρομοκράτες ενώπιον της δικαιοσύνης». Οι επιθέσεις στο Παρίσι αποτελούν πλήγμα εναντίον «όλης της ανθρωπότητας και των οικουμενικών μας αξιών», πρόσθεσε ο Αμερικανός πρόεδρος.
Τα βαθιά συλλυπητήριά του στις οικογένειες των θυμάτων και την στήριξή του σε αυτές τις δύσκολες στιγμές στον γαλλικό λαό εξέφρασε ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας, σε μήνυμα του προς τον Γάλλο Πρόεδρο Φρανσουά Ολάντ. «Βαθιά συλλυπητήρια στις οικογένειες των θυμάτων. Εκφράζω τη στήριξη μας σε αυτές τις δύσκολες στιγμές στον Γαλλικό λαό», είναι το μήνυμα που έστειλε ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας στον κ. Ολάντ, σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές. Λίγο αργότερα, σε ανάρτησή του στον προσωπικό λογαριασμό του στο twitter ο Έλληνας πρωθυπουργός τόνισε πως: «Παρακολουθούμε συγκλονισμένοι. Βαθιά συλλυπητήρια στις οικογένειες των θυμάτων. Σ' αυτές τις δύσκολες στιγμές στηρίζουμε το γαλλικό λαό»
Παράλληλα, ο πρωθυπουργός της Βρετανίας Ντέιβιντ Κάμερον δήλωσε συγκλονισμένος από τις επιθέσεις στο Παρίσι και δεσμεύθηκε να προσφέρει βοήθεια στη χώρα. Στον επίσημο λογαριασμό του στο Twitter  έγραψε: «Είμαι συγκλονισμένος από τα γεγονότα στο Παρίσι. Οι σκέψεις μας και προσευχές μας στρέφονται στον γαλλικό λαό. Θα κάνουμε ό,τι μπορούμε για να βοηθήσουμε».
«Συγκλονισμένος» από τις επιθέσεις δήλωσε και ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ, εκφράζοντας την «αλληλεγγύη» του στη Γαλλία, επίσης μέσω Twitter.
«Είμαι συγκλονισμένος και άναυδος από τα γεγονότα στο Παρίσι. Στεκόμαστε στο πλευρό της Γαλλίας», δήλωσε ο Γερμανός υπουργός Εξωτερικών Φρανκ-Βάλτερ Σταϊνμάιερ, ο οποίος βρισκόταν στις κερκίδες του Stade de France, από όπου παρακολουθούσε μαζί με τον γάλλο Πρόεδρο Φρανσουά Ολάντ τον ποδοσφαιρικό αγώνα Γαλλίας-Γερμανίας.
Τα «πιο βαθιά του συλλυπητήρια» στη Γαλλία εξέφρασε ο πρόεδρος της ΤουρκίαςΡετζέπ Ταγίπ Ερντογάν ζητώντας να υπάρξει «συναίνεση της διεθνούς κοινότητας» στον αγώνα «εναντίον της τρομοκρατίας». «Καθώς η χώρα μας γνωρίζει πολύ καλά τις συνέπειες της τρομοκρατίας, αντιλαμβανόμαστε πλήρως την οδύνη που βιώνει η Γαλλία τώρα», είπε ο Ερντογάν σε δηλώσεις του που μεταδόθηκαν απευθείας τηλεοπτικά.
«Ο στόχος των ειδεχθών επιθέσεων στο Παρίσι είναι η ανθρωπότητα ολόκληρη. Η Τουρκία καταδικάζει σθεναρά αυτές τις επιθέσεις», έγραψε από την πλευρά του ο Τούρκος πρωθυπουργός Αχμέτ Νταβούτογλου στον λογαριασμό του στο  Twitter.
Το χρονικό των επιθέσεων
Όλα αρχίζουν λίγο μετά τις 19 το βράδυ- ώρα Γαλλίας- όταν ακούγονται εκρήξεις κοντά στο Stade de France όπου διεξάγεται η φιλική αναμέτρηση Γαλλίας- Γερμανίας.

Ο Γάλλος πρόεδρος που βρίσκεται στις κερκίδες απομακρύνεται άμεσα από το χώρο ενώ παίκτες και φίλαθλοι σαστισμένοι και τρομαγμένοι μπαίνουν στο γήπεδο. Λίγο αργότερα η αστυνομία επιβεβαιώνει πως σημειώθηκαν τρεις παράλληλες εκρήξεις- οι δύο ήταν επιθέσεις αυτοκτονίας.
Όσοι βρίσκονταν εκεί εκκενώνουν το Στάδιο ψάλλοντας τη «Μασσαλιώτιδα»
Σύμφωνα με τα πρώτα στοιχεία τρεις άνθρωποι πέφτουν νεκροί από τις εκρήξεις αυτές εκ των οποίων δύο έγιναν κοντά στις εισόδους του σταδίου και μία σε κοντινό εστιατόριο.
Περίπου μία ώρα αργότερα κυκλοφορούν πληροφορίες για επίθεση σε εστιατόριο στη Rue Alibert στο 10ο διαμέρισμα του Παρισιού. Τουλάχιστον 14 άνθρωποι χάνουν τη ζωή τους αργότερα στο μπαρ καφέ Le Carillon και το κοντινό εστιατόριο Le Petit Cambodge. Αυτόπτες μάρτυρες περιγράφουν ενόπλους με καλάσνικοφ να «γαζώνουν» τους θαμώνες μέσα από τα παράθυρα.
Λίγο αργότερα νέες πληροφορίες κάνουν λόγο για επίθεση στο συναυλιακό χώροBataclan στη Boulevard Voltaire, στο γειτονικό 11ο διαμέρισμα της γαλλικής πρωτεύουσας. Σύμφωνα με τις πρώτες αναφορές έγινε επίθεση λίγο πριν τη συναυλία του αμερικανικού συγκροτήματος Eagles of Death Metal και οι νεκροί είναι 15. Δεκάδες άνθρωποι κρατούνται όμηροι ενώ οι δυνάμεις ασφαλείας επιχειρούν  στο χώρο. Δύο από τους δράστες πέφτουν νεκροί πυροδοτώντας τα εκρηκτικά με τα οποία ήταν ζωσμένοι.
ΠΑΡΙΣΙ ΕΠΙΘΕΣΕΙΣ ΜΠΑΤΑΚΛΑΝ
Ο απολογισμός των νεκρών ανεβαίνει στους 120 και μετά πέφτει στους 80, επικρατεί χάος. Πολλοί από τους ανθρώπους που βρίσκονταν μέσα στο χώρο επέζησαν ενώ ασφαλής είναι και η μπάντα.
Ακόμα ένας άνθρωπος πέφτει νεκρός στη Boulevard Voltaire, κοντά στον συναυλιακό χώρο.
Σε απόσταση περίπου ενός χιλιομέτρου δολοφονούνται 18 θαμώνες στο καφέ μπαρLa Belle Equipe στην περιοχή Charonne.
Πέντε άνθρωποι έπεσαν νεκροί στη Rue de la Fontaine au Roi, μέσα σε πιτσαρία.
Σύμφωνα με τις γαλλικές αρχές, νεκροί είναι και οκτώ από τους δράστες των φρικτών επιθέσεων. Υπάρχουν ωστόσο φόβοι για συνεργούς τους που διέφυγαν και είναι ζωντανοί.
Για το χάρτη των τρομοκρατικών επιθέσεων δείτε εδώ.
Ανάληψη ευθύνης και μηνύματα μίσους στο διαδίκτυο
Την ευθύνη για τα τρομοκρατικά χτυπήματα στο Παρίσι ανέλαβαν, όπως μεταδίδουν ξένα ειδησεογραφικά πρακτορεία, οι τζιχαντιστές του Ισλαμικού Κράτους, απειλώντας παράλληλα πως επόμενοι στόχοι τους είναι η Ρώμη και το Λονδίνο!
Μυστικές υπηρεσίες διάφορων χωρών θεωρούν γνήσια την ανάληψη ευθύνης δεδομένου πως υπάρχουν μαρτυρίες πως οι δράστες φώναζαν «ο Αλλάχ είναι μεγάλος» κατά τη διάρκεια των επιθέσεων, ενώ προς αυτή τη κατεύθυνση δείχνουν και οι καμικάζι αυτοκτονίας που ανατινάχτηκαν έξω από το Stade De France!
Την ίδια στιγμή, σύμφωνα με διεθνή δίκτυα, πολλοί τζιχαντιστές ή συμπαθούντες το Ισλαμικό Κράτος αναρτούν στο Twitter μηνύματα υποστήριξης σε εκείνους που βρίσκονται πίσω από τις τρομοκρατικές επιθέσεις: «Το Παρίσι είναι στις φλόγες», «Η Γαλλία φλέγεται», «Να μας περιμένετε», «Σταυροφόροι ερχόμαστε με βόμβες και όπλα», είναι μόνο μερικές από τις αναρτήσεις χρηστών του Διαδικτύου που λέγεται πως στηρίζουν το Ισλαμικό Κράτος.
«Ο Αλλάχ είναι μεγάλος. Ο τρόμος έφτασε στα οχυρά του σταυρού στο Παρίσι. Το ΙΚ θα πρέπει να λάβει την ευθύνη για την επιχείρηση για να δείξει στον κόσμο ότι οι μουσουλμάνοι έχουν βαριά πόδια», αναφέρει ακόμα μία ανάρτηση.
Συναγερμός και σε άλλες χώρες μετά τα χτυπήματα στο Παρίσι
Εντάθηκαν τα μέτρα ασφαλείας στη Νέα Υόρκη, στη Βοστόνη και σε άλλες πόλεις των Ηνωμένων Πολιτειών μετά τις πολύνεκρες επιθέσεις βομβιστών-καμικάζι και ενόπλων εναντίον πολιτών στο Παρίσι, όμως στελέχη των αμερικανικών υπηρεσιών ασφαλείας διευκρίνισαν ότι η ανάπτυξη περισσότερων αστυνομικών είναι ένα μέτρο που αποφασίστηκε προληπτικά και δεν αποτελεί αντίδραση σε κάποια συγκεκριμένη, αξιόπιστη απειλή.
Η αστυνομία του Καπιτωλίου αύξησε τις περιπολίες, σύμφωνα με εκπρόσωπό της. Η μητροπολιτική αστυνομική διεύθυνση της Ουάσινγκτον ανακοίνωσε από τη δική της πλευρά ότι αύξησε τους αστυνομικούς που είναι ανεπτυγμένοι σε τοποθεσίες γαλλικών συμφερόντων και σε σημαντικές τοποθεσίες προληπτικά, ανέφερε ο εκπρόσωπός της Σιν Χίκμαν.
Στη Βοστόνη, η αστυνομία ανέφερε επίσης ότι ανέπτυξε επιπλέον άνδρες και συνεργάζεται στενά με τις ομοσπονδιακές αρχές, παρότι δεν υπάρχει κάποια αξιόπιστη απειλή στην πόλη όπου είχαν σημειωθεί βομβιστικές επιθέσεις στη γραμμή τερματισμού του Μαραθωνίου της Βοστόνης, τον Απρίλιο του 2013.
Πρόσθετα μέτρα ασφαλείας επιβλήθηκαν σε Σικάγο, Σαν Φρανσίσκο, Πίτσμπεργκ κ.ά.
Η Amtrak, η εταιρεία σιδηροδρομικών μεταφορών των ΗΠΑ, ανακοίνωσε ότι παρακολουθεί τις επιθέσεις στο Παρίσι, αλλά δεν έχει ενημέρωση για καμιά συγκεκριμένη ή αξιόπιστη απειλή εναντίον των επιβατικών ή των εμπορευματικών συρμών της.
Συγκλονίζουν τα βίντεο από τις επιθέσεις
Τα βίντεο που τραβήχτηκαν μετά τις επιθέσεις στο θέατρο Bataclan, τα εστιατόριο και το State de France αποτυπώνουν τον πανικό και την προσπάθεια όσων επέζησαν να καταλάβουν τι έχει συμβεί και να σώσουν τη ζωή τους.
Δείτε τα βίντεο:



Images de la fusillade au Bataclan από lemondefr





newsbeast.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: