ΣΙΝΕ

Παρασκευή 4 Δεκεμβρίου 2015

Από ζητιάνος, επιχειρηματίας: Ο Σύρος πρόσφυγας που πωλούσε στυλό άνοιξε τρία μαγαζιά [εικόνες]

Κάποιες φορές η ζωή «χαμογελάει» σε ανθρώπους που έχουν περάσει από σαράντα κύματα και κατάντησαν στους δρόμους έχοντας χάσει τα πάντα.

Ένας από αυτούς...

είναι ο πρόσφυγας από τη Συρία που βρέθηκε από τους δρόμους της Βηρυτού που πωλούσε στυλό, επιχειρηματίας!

Ο Αμπντούλ και η τετράχρονη κορούλα του Ριμ, έγιναν τα πρόσωπα του προσφυγικού δράματος όταν κυκλοφόρησε μέσω Twitter η φωτογραφία τους να ζητιανεύουν στους δρόμους, καταταλαιπωρημένοι και απελπισμένοι.

Η ιστορία του Αμπντούλ Χαλίμ αλ-Ατάρ είχε συγκινήσει ανθρώπους από όλον τον κόσμο, που δώρισαν ό,τι μπορούσαν για να τον βοηθήσουν. Τελικά, όπως αναφέρει η ιταλική εφημερίδα La Repubblica, συγκεντρώθηκαν και παραδόθηκαν στον άντρα 170.000 ευρώ περίπου.

Χάρη στα χρήματα αυτά, σήμερα ο Αμπντούλ είναι ιδιοκτήτης τριών επιχειρήσεων: έχει έναν φούρνο, ένα μαγαζί που πουλάει κεμπάμπ και ένα μικρό εστιατόριο, όπου απασχολούνται 16 ακόμα Σύροι πρόσφυγες.

Επόμενος στόχος του είναι τώρα να βοηθήσει κι ο ίδιος άλλους πρόσφυγες να ορθοποδήσουν με μια δεύτερη ευκαιρία στη ζωή τους

Μαζί με τα παιδιά του (εκτός από την Ριμ έχει και τον εννιάχρονο Αμπντουλάχ) έχουν ήδη μετακομίσει σε ένα σπίτι με δύο υπνοδωμάτια, ενώ το αγοράκι του πηγαίνει ξανά στο σχολείο μετά από τρία χρόνια.

Ζούσε στην Συρία, όπου εργαζόταν σε ένα εργοστάσιο σοκολάτας στην Δαμασκό, όμως είναι Παλαιστίνιος υπήκοος. Το να λάβει τη βοήθεια που η διαδικτυακή κοινότητα συγκέντρωσε γι' αυτόν δεν ήταν απλή υπόθεση, καθώς τα χρήματα εκταμιεύονται σταδιακά και του παραδίδονται χέρι με χέρι όποτε είναι δυνατόν. Παρ' όλα αυτά ο Αμπντούλ αισθάνεται τεράστια ευγνωμοσύνη και με τα χρήματα που του περισσεύουν βοηθά άλλους ανθρώπους που είναι στην ίδια κατάσταση με αυτόν.

Όταν τον συνάντησαν οι δημοσιογράφοι στη Βηρυτό, όπου στήνει την δεύτερή του ζωή, ο Αμπντούλ φορούσε ένα μπλουζάκι με στάμπα "Stay positive" (δηλαδή «σκέψου θετικά») και χαμογελούσε διαρκώς.

Σύμφωνα με τα στοιχεία, από τα 1,2 εκατομμύρια προσφύγων που ζουν στο Λίβανο μόλις το ένα τρίτο απασχολείται με κάποια μορφής εργασία.

koolnews.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: