ΣΙΝΕ

Παρασκευή 19 Φεβρουαρίου 2016

Οι Ιάπωνες λένε ένα μεγάλο ΝΑΙ στο ελληνικό “λαδάκι”!!

Το γεγονός πως το ελαιόλαδο της πατρικής, ελληνικής μας γης είναι ένα από τα καλύτερα του κόσμου, είναι σε όλους μας γνωστό! Αυτό που δεν θα περίμενε κανείς είναι πως...
το ελαιόλαδο αυτό θα χτυπούσε την πόρτα της Ιαπωνικής κοινωνίας και οι Ιάπωνες θα άνοιγαν με χαρά την πόρτα του σπιτιού τους!

Σε μια αγορά, όπως η Ιαπωνική στην οποία το 60% των τροφίμων που καταναλώνονται εισάγονται και με δεδομένο ότι οι καταναλωτές της συγκριμένης αγοράς δίνουν ιδιαίτερη σημασία στα υψηλής ποιότητας προϊόντα, ανοίγεται πεδίο δόξης λαμπρό για το ελληνικό λάδι, που αυξάνει συνεχώς τα μερίδια του.

Μόνο την χρονιά που πέρασε οι ελληνικές εξαγωγές παρθένου ελαιολάδου στην Ιαπωνία παρουσίασαν αύξηση 63,6% ως προς την αξία έναντι του 2014 διατηρώντας την ανοδική πορεία των τελευταίων ετών. Σύμφωνα με στοιχεία του Γραφείου Οικονομικών και Εμπορικών Υποθέσεων της Ελληνικής πρεσβείας στο Τόκιο η συνολική αξία των εισαγωγών ελαιολάδου στη χώρα του Ανατέλλοντος Ηλίου συνέχισε να αυξάνεται. Το σύνολο των ιαπωνικών εισαγωγών ελαιολάδου ανήλθε σε αξία στα 216 εκ. ευρώ το 2015 έναντι 175,6 εκ. ευρώ το 2014 παρουσιάζοντας αύξηση 23%. Η ποσότητα ανήλθε σε 42,19 εκατομμύρια κιλά έναντι 40,8 εκατομμύρια κιλά τις αντίστοιχες περιόδους. Το γεγονός ότι η αύξηση των ελληνικών εξαγωγών παρουσίασε τριπλάσιο ποσοστό σε σχέση με τις συνολικές εισαγωγές στη χωρά δείχνει τη δυναμική που έχει το ελληνικό προϊόν αν και ακόμα βρίσκεται σε χαμηλά επίπεδα σε σχέση με τους ανταγωνιστές που είναι το ισπανικό και το ιταλικό ελαιόλαδο.

Ειδικότερο το ύψος των ελληνικών εξαγωγών παρθένου ελαιολάδου, κατά το 2015, ανήλθε σε 5,8 εκ. ευρώ έναντι 3,54εκ. ευρώ το 2014 σε αξία, ενώ το μερίδιο αγοράς του ελληνικού ελαιολάδου στην ιαπωνική αγορά αυξήθηκε στο 2,7% το 2015 από 2% το προηγούμενο έτος.