ΣΙΝΕ

Κυριακή 15 Μαΐου 2016

Η εικόνα της Παναγίας Σουμελά στη Νυρεμβέργη – Ρεπορτάζ

Με λαμπρές εκδηλώσεις ετοιμάζονται να υποδεχθούν οι ομογενείς της Γερμανίας την ιερή και θαυματουργή εικόνα της Παναγίας Σουμελά, η οποία για πρώτη φορά ...
ταξίδεψε στη Γερμανία και θα παραμείνει για λαϊκό προσκύνημα από τις 14 μέχρι τις 16 Μαΐου στην ενορία του Αποστόλου Παύλου Νυρεμβέργης.

Η επίσκεψη της εικόνας εντάσσεται σε σειρά εκδηλώσεων για την επέτειο των 40 χρόνων από την ίδρυση του Συλλόγου Ποντίων Νυρεμβέργης «Εύξεινος Πόντος».


Η ΕΙΚΟΝΑ ΤΗΣ "ΠΑΝΑΓΙΑΣ ΣΟΥΜΕΛΑ" ΣΤΟ ΜΟΝΑΧΟ - ΦΩΤΟ




ΣΎΛΛΟΓΟΣ ΝΤΑΧΑΟΥ...Στο δρόμο για Νυρεμβέργη - Παναγία Σουμελά







Ο πρόεδρος του «Εύξεινου Πόντου» Δημήτρης Λαμπρόπουλος δηλώνει στο pontos-news.gr ότι την πρωτοβουλία για την πρόταση είχε το ίδιο το σωματείο «προκειμένου να δώσει μια άλλη διάσταση στα 40 χρόνια από την ίδρυσή του». Η σκέψη γεννήθηκε πριν από έναν χρόνο και έγιναν οι επαφές με το Ίδρυμα Παναγία Σουμελά, «προκειμένου να βγει για πρώτη φορά το ιερό κειμήλιο από τα σύνορα της Ελλάδας και να δώσει την ευκαιρία στους περίπου 300.000 Έλληνες της Γερμανίας να προσκυνήσουν τη Σουμελιώτισσα».

Φωτογραφία από παλαιότερη εκδήλωση του συλλόγου

Κατά την περίοδο των εκδηλώσεων θα τελεστεί μνημόσυνο για την ανάπαυση των 353.000 θυμάτων της Γενοκτονίας των Ελλήνων του Πόντου και θα γίνει λιτάνευση της εικόνας.

«Η πόλη της Νυρεμβέργης ενημερώθηκε άμεσα για την ιστορία της Μονής Παναγίας Σουμελά και συνδέει την επίσκεψη της εικόνας με την παρουσία τουΒησσαρίωνα του Τραπεζούντιου, επίτιμου δημότη της Νυρεμβέργης, θεωρώντας την ως ιστορική και συμβολική στιγμή συνάντησης του ανατολικού και δυτικού ρωμαϊκού κράτους» λέει στο pontos-news.gr ο πρόεδρος του «Εύξεινου Πόντου».

Ο Βησσαρίων ο Τραπεζούντιος έζησε στη Νυρεμβέργη, όπου υπάρχει το διατηρητέο σπίτι του, ενώ ένας δρόμος και μια πλατεία φέρουν το όνομά του.

Για την υποδοχή της εικόνας ο Σύλλογος δημιούργησε βίντεο στο οποίο απευθύνει και μια ευχή για τους πρόσφυγες. «Ο κάθα είς να θάφκεται ’ς σον τόπον ντ’ εγεννέθεν. Ευχή πανανθρώπινη για καθέναν, να επιλέγει τον τόπο που θα θαφτεί. Μια επιλογή που δεν την έχει κανένας πρόσφυγας» λέει ο Δ. Λαμπρόπουλος.

Το σποτάκι του συλλόγου, που θα προβληθεί και από την ΕΡΤ

Οι εκδηλώσεις πραγματοποιούνται υπό την αιγίδα του Ιδρύματος Παναγία Σουμελά, ενώ συνδιοργανωτές είναι η ελληνική κοινότητα Νυρεμβέργης, η ελληνορθόδοξη ενορία Αποστόλου Παύλου Νυρεμβέργης και ο Σύλλογος Ποντίων Νυρεμβέργης «Εύξεινος Πόντος». Ο πρόεδρος του Ιδρύματος Παναγία Σουμελά Γιώργος Τανιμανίδης λέει στο pontos-news.gr ότι η εικόνα θα συνοδεύεται από τον μητροπολίτη Βεροίας, Ναούσης και Καμπανίας Παντελεήμονα, από τον ίδιο ως εκπρόσωπο του ιδρύματος, από τον ηγούμενο της μονής της Παναγίας Σουμελά, εκπροσώπους της ΠΟΠΣ και αντιπροσώπους φορέων από την Ελλάδα.

Δείτε αναλυτικά το πρόγραμμα των εκδηλώσεων εδώ


Δεν υπάρχουν σχόλια: