ΣΙΝΕ

Παρασκευή 6 Μαΐου 2016

Αν σιχτιρίζεις που θα ακριβύνουν (ξανά) τα τσιγάρα στην Ελλάδα δες τι θα γίνει στην Αυστραλία

Η επιβολή επιπλέον φόρων στα τσιγάρα είναι η εύκολη λύση που έχει η κάθε κυβέρνηση στο συρτάρι όταν θέλει να ενισχύσει τα ταμεία της και φυσικά μία ακόμη τέτοια περιλαμβάνεται στο...
νέο πακέτο μέτρων, καθώς τα καπνικά προϊόντα είναι μεταξύ αυτών στα οποία η φορολόγηση θα ανέβει από το 23% στο 24%.

Ως καπνιστής καλά κάνεις και στραβώνεις που κάθε τρεις και λίγο η τιμή του πακέτου αυξάνεται, ίσως όμως να ήσουν λίγο πιο… διαλλακτικός αν ήξερες τι πρόκειται να συμβεί στην Αυστραλία.


Σύμφωνα με τις φορολογικές αλλαγές που έχουν προγραμματιστεί, οι ειδικοί φόροι κατανάλωσης καπνού θα αυξάνεται κατά 12,5% για κάθε ένα από τα τέσσερα επόμενα χρόνια.

Αυτό σημαίνει ότι στη χώρα που έχει ήδη τα ακριβότερα τσιγάρα στον κόσμο, ένα πακέτο θα στοιχίζει το 2020 κατά μέσο όρο 40 δολάρια Αυστραλίας, ήτοι 26 ευρώ!

Αυτή τη στιγμή η μέση τιμή του πακέτου (με 25 τσιγάρα) κοστίζει στην Αυστραλία περίπου 15 ευρώ, τιμή που είναι ακριβότερη κατά περίπου 4,5 ευρώ από τις αντίστοιχες σε Λονδίνο, Νέα Υόρκη και διπλάσια από αυτή στο Παρίσι. Η τεράστια αύξηση του φόρου την επόμενη τετραετία θα καταστήσει υπερδιπλάσια την τιμή των τσιγάρων στην Αυστραλία από τη δεύτερη πιο ακριβή χώρα του κόσμου σε ότι αφορά το συγκεκριμένο προϊόν.

Την ώρα που οι… αμετανόητοι καπνιστές στην Αυστραλία προφανώς σιχτιρίζουν, ο «Ταμίας» της κυβέρνησης (υπεύθυνος υπουργός για τις κυβερνητικές δαπάνες και την αύξηση των εσόδων), Σκοτ Μόρισον και οι λομπίστες της δημόσιας υγείας επευφημούν τα νέα φορολογικά μέτρα ως «επωφελή για την υγεία των Αυστραλών».

Ο διευθύνων σύμβουλος της Ένωσης για την Καταπολέμηση του Καρκίνου, Σάντσια Αράντα τόνισε ότι η αύξηση της φορολογίας καπνού θα μεταφραστεί σε αποφυγή δεκάδων χιλιάδων θανάτων από καρκίνο.

Συγκεκριμένα ισχυρίστηκε ότι οι αυξήσεις των τιμών θα αναγκάσουν έως και 320.000 καπνιστές να κόψουν την κακή συνήθεια και θα αποθαρρύνουν 40.000 εφήβους απ’ το να την αρχίσουν.

Οι καπνοβιομηχανίες της χώρας έχουν φυσικά ξεσηκωθεί, με την «Imperial Tobacco Australia» να εκφράζει τη «δικαιολογημένη» οργή της, κατηγορώντας τον Μόρισον ότι αθέτησε το λόγο του.

Λεπτομέρεια: Βάσει του μέσου εισοδήματος η Αυστραλία δεν είναι η πρώτη ακριβότερη χώρα του κόσμου σε προϊόντα καπνού, αλλά η 6η, πίσω από Μπελίζ, Ηνωμένη Βασίλειο, Ιρλανδία, Νέα Ζηλανδία και Σινγκαπούρη.

Έως το 2020 θα έχει γίνει φυσικά η ακριβότερη, αλλά πώς να ψέξεις την κυβέρνηση μιας χώρας που έχει νομοθετήσει τον υψηλότερο κατώτατο μισθό παγκοσμίως και προσπαθεί παράλληλα να απομακρύνει τους πολίτες της από το κάπνισμα;

Ο κατώτερος μισθός στην Αυστραλία αντιστοιχεί σε 10,4 ευρώ ανά ώρα εργασίας, δηλαδή σε 83 ευρώ μεροκάματο, δηλαδή κοντά στα 1900 ευρώ μηνιάτικο! Η αυστραλιανή κυβέρνηση δίνει δύο επιλογές στους εργαζόμενους που αμείβονται με το βασικό μισθό: είτε θα καπνίζουν αρειμανίως και δεν θα τους μένει σεντ, είτε θα το κόψουν εξασφαλίζοντας υψηλότατο επίπεδο διαβίωσης με όσα… απομένουν.

Δεν υπάρχουν σχόλια: