ΣΙΝΕ

Πέμπτη 9 Ιουνίου 2016

Α.Ε. ΠΟΝΤΙΩΝ ΒΑΤΟΛΑΚΚΟΥ - Με ποντιακή λύρα γιόρτασαν την άνοδο!!! - ΑΦΙΕΡΩΜΑ ΣΤΟ "ΗΠΕΙΡΩΤΙΚΟΣ ΑΓΩΝ"

Του Βαγγέλη Γυφτόπουλου...
Οι αγώνες Μπαράζ που δίνουν κάθε χρόνο οι πρωταθλήτριες ομάδες των ΕΠΣ, είναι μεν μια σκληρή δοκιμασία για τους παίκτες, αλλά έχουν τις δικές τους ξεχωριστές χάρες


Η Α.Ε. ΠΟΝΤΙΩΝ ΒΑΤΟΛΑΚΚΟΥ, ΟΜΑΔΑ ΕΝΟΣ ΧΩΡΙΟΥ 300 ΚΑΤΟΙΚΩΝ, ΘΑ ΕΚΠΡΟΣΩΠΗΣΕΙ ΤΑ ΓΡΕΒΕΝΑ ΣΤΗ Γ' ΕΘΝΙΚΗ

Γιατί ξεσηκώνονται πόλεις και χωριά, αναζωογονείται ποδοσφαιρικά η περιφέρεια και κάθε περιοχή προσπαθεί να ενισχύσει την ομάδα της για να ανεβεί στη Γ’ Εθνική. 
Όταν επιτυγχάνεται ο στόχος, ανοίγουν σαμπάνιες, στήνονται χοροί και γλέντια, ο κόσμος χαίρεται, ξεφεύγοντας για λίγο από τα προβλήματα της καθημερινότητας. 

Έχουμε να κάνουμε με ανθρώπους του ερασιτεχνικού ποδοσφαίρου, στους οποίους πλεονάζει το φιλότιμο, η αγάπη για τον τόπο και την ομάδα τους. Η μοναδική κατηγορία που έχει κάποια λάμψη λόγω ονόματος, την οποία μπορούν να πλησιάσουν ακόμα και μικρές περιοχές της επαρχίας είναι η Γ’ Εθνική. Από εκεί και πάνω υπάρχει για τις περισσότερες απαγορευτικό. Η Β’ Εθνική είναι επαγγελματική και είναι δύσκολο, όχι μόνο σε χωριά αλλά και σε πρωτεύουσες νομών να κάνουν αυτό το εγχείρημα. Το τελευταίο διάστημα παρακολουθήσαμε αρκετά ενδιαφέροντα παιχνίδια σε Ήπειρο, Θεσσαλία, Λευκάδα και Δυτική Μακεδονία, μεταφέροντας στον «Η.Α» τον παλμό αυτών των αγώνων. 

Ξεκινήσαμε από το Ελευθεροχώρι Τρικάλων που είναι στις παρυφές του Κόζιακα, φτάσαμε στα χωριά της Παραμυθιάς κάτω από τα ηρωικά βουνά του Σουλίου, καταγράψαμε στην πανέμορφη Λευκάδα την μεγάλη επιστροφή του ιστορικού Τηλυκράτη στη Γ’ Εθνική, ενώ τελευταίος σταθμός ήταν τα γειτονικά με τα Γιάννινα Γρεβενά. Στο ΔΑΚ Γρεβενών η Αθλητική Ένωση Ποντίων Βατολάκκου κέρδισε την Κυριακή 2-1 τον Μέγα Αλέξανδρο Καλλιθέας Καστοριάς και ανέβηκε για πρώτη φορά στην ιστορία της στη Γ’ Εθνική. Πανηγυρίζοντας αυτή την μεγάλη επιτυχία με λύρα και Ποντιακά τραγούδια, σαμπάνιες και πυροτεχνήματα. 

Μάλιστα θα εκπροσωπήσει στην κατηγορία αυτή ολόκληρο το νομό Γρεβενών, καθώς δεν υπάρχει άλλη ομάδα. Ο ιστορικός Πυρσός την σαιζόν 2014-2015 εγκατάλειψε στη μέση το πρωτάθλημα της Γ’ Εθνικής και τώρα αγωνίζεται στην Α’ ερασιτεχνική κατηγορία της ΕΠΣ Γρεβενών. 

Η Α.Ε. Ποντίων έχει μια διαδρομή 35 ετών στα ποδοσφαιρικά δρώμενα της περιοχής. Εδρεύει στον Βατόλακκο, ένα χωριό 300 περίπου κατοίκων, που στην πλειοψηφία τους είναι πρόσφυγες από τον Πόντο και τη Μικρά Ασία. Απέχει 15 χιλιόμετρα από τα Γρεβενά, πάνω στην παλιά εθνική οδό για Κοζάνη. Ένα ζωντανό χωριό, με εργατικούς και δημιουργικούς ανθρώπους που κρατάνε ακόμα άμυνα για να μη ερημώσει η περιοχή τους, όπως συμβαίνει σε άλλα μέρη του νομού Γρεβενών και της Δυτικής Μακεδονίας, με άδεια χωριά, ακατοίκητα σπίτια, ερημωμένους τόπους. 
Τα τελευταία χρόνια η Αθλητική Ένωση Ποντίων απέκτησε μια ιδιαίτερη δυναμική υπό την ηγεσία του προέδρου Θωμά Ντίγκου. 

Φτιάχτηκε μια δυνατή ομάδα που φέτος στην ΕΠΣ Γρεβενών κατέκτησε κύπελλο και πρωτάθλημα και τώρα ανέβηκε στην Γ’ Εθνική. Είναι η ομάδα που απέκλεισε στο κύπελλο ερασιτεχνών τον Α.Ο. Ανατολής Ιωαννίνων. Ίσως ελάχιστοι να πίστευαν στα Γρεβενά, ότι η ομάδα ενός χωριού 300 κατοίκων μπορεί να κάνει αυτή την υπέρβαση, όταν αδυνατούν άλλες ομάδες της Δυτικής Μακεδονίας με μεγάλη ιστορία και βαρύτητα όπως Πυρσός Γρεβενών, Καστοριά (κυπελλούχος Ελλάδος το 1980), Μακεδονικός Σιάτιστας, Φλώρινα, Ερμής Αμυνταίου, Τιτάν Σερβίων και άλλες που είναι καθηλωμένες στις ερασιτεχνικές κατηγορίες. Υποβιβάστηκε και η Κοζάνη από τη Γ’ Εθνική, ενώ στον πόντο δεν έπεσε ο Εορδαϊκός Πτολεμαΐδας. 
Όλεθρος για το ποδόσφαιρο της Δυτικής Μακεδονίας. Να όμως που η πίστη και η προσπάθεια έφεραν το αποτέλεσμα. Μια δράκα άνθρωποι ασχολούνται διοικητικά με την Α.Ε. Ποντίων Βατολάκκου, αλλά τα κατάφεραν μια χαρά. 

«Θα εκπροσωπήσουμε επάξια το νομό Γρεβενών στη Γ’ Εθνική» δήλωσε ο πρόεδρος Θωμάς Ντίγκος συνεχίζοντας: «Έχουμε κάνει τα πλάνα μας, θα κάνουμε ότι είναι δυνατόν να έχει η ομάδα μας μια καλή παρουσία. Ζούμε ιστορικές στιγμές, καθώς ανεβήκαμε για πρώτη φορά στη Γ’ Εθνική. Αυτό μας κάνει περήφανους αλλά και πιο δυνατούς για να συνεχίσουμε την προσπάθεια. Θέλω να συγχαρώ τα παιδιά για την επιτυχία τους. Παίζουν αμισθί και δίνουν τα πάντα για την ομάδα. 
Ένα μπράβο στον προπονητή μας Χρήστο Λάλλο, στους συνεργάτες μου στη διοίκηση και ένα πολύ μεγάλο ευχαριστώ στον κόσμο των Γρεβενών για τη στήριξη που μας παρείχε». 


Ολιγόλογος ήταν ο προπονητής Χρήστος Λάλλος. Για την άνοδο της ομάδας του στη Γ’ Εθνική δήλωσε: «Μέσα από την καρδιά μου συγχαίρω τους παίκτες. Αυτά τα παιδιά δεν πληρώνονται και παίζουν τζάμπα. Επίσης ένα μεγάλο ευχαριστώ στον κόσμο που μας στήριξε. Για τα υπόλοιπα τι να πω; Αντέξαμε στα δύσκολα, διαχειριστήκαμε όπως πρέπει όλες τις καταστάσεις και ιδού το αποτέλεσμα. Για πρώτη φορά στην ιστορία της η ομάδα ανέβηκε στη Γ’ Εθνική. Τα υπόλοιπα θα τα δούμε στην πορεία». 

Η Αθλητική Ένωση Ποντίων Βατολάκκου ως πρωταθλήτρια της Ε.Π.Σ. Γρεβενών, έδωσε τους αγώνες μπαράζ με τους Μακεδονικό Φούφας (πρωταθλητή ΕΠΣ Κοζάνης), Μακεδονικό Αγίου Παντελεήμονα (πρωταθλητή ΕΠΣ Φλώ- ρινας), Μέγα Αλέξανδρο Καλλιθέας (πρωταθλητή ΕΠΣ Καστοριάς). Την 1η θέση κατέλαβε ο Μακεδονικός Φούφας στον οποίο αγωνίζεται μια γνωστή φιγούρα των ελληνικών γηπέδων, ο «γερόλυκος» Ηλίας Σολάκης που τρέχει ακόμα σαν έφηβος, τι κι αν είναι 42 χρονών. 
Ο καθοριστικός αγώνας για την ΑΕΠ ήταν την Κυριακή, όπου στο ΔΑΚ Γρεβενών υποδέχτηκε τον Μακεδονικό Καλλιθέας, μια ομάδα από την Καστοριά, που παίζει πολύ καλό ποδόσφαιρο, αλλά δεν μπορεί να πάρει αποτελέσματα. Η νίκη με 2-1 ήταν αγχωτική, αλλά τέ- λος καλό όλα καλά. 
Η ΑΕΠ στον 4ο όμιλο πήρε το 2ο εισιτήριο ανόδου.



ΑΘΛΗΤΙΚΟΣ ΑΓΩΝ
Βαγγέλης Γυφτόπουλος

Δεν υπάρχουν σχόλια: