ΣΙΝΕ

Κυριακή 21 Αυγούστου 2016

Πλήθος κόσμου στα εγκαίνια του Ζωολογικού Κήπου Φλώρινας

Πραγματοποιήθηκαν την Πέμπτη 18 Αυγούστου 2016 τα εγκαίνια του ζωολογικού κήπου της Φλώρινας, όπου εκτός από τον οικοδεσπότη της εκδήλωσης τον...
Δήμαρχο Φλώρινας, κ. Βοσκόπουλο Ιωάννη, παραβρέθηκε πλήθος δημοτών του Δήμου Φλώρινας και πολλά μικρά παιδιά, για να γνωρίσουν από κοντά τον αναμορφωμένο χώρο του ζωολογικού κήπου.






Η τελετή ξεκίνησε με τον αγιασμό του Ζωολογικού κήπου από τον εκπρόσωπο της Ιεράς Μητρόπολης Φλωρίνης, Πρεσπών & Εορδαίας, π. Σωτήρη Παρδάλη, και επίσης παρόντες ήταν ο βουλευτής ΝΔ Φλώρινας, κ. Αντωνιάδης Ιωάννης, ενώ ο κυβερνητικός βουλευτής, κ. Σέλτσας Κωνσταντίνος μετέφερε τα συγχαρητήριά του στον κ. Δήμαρχο λόγω της απουσίας του εκτός Φλώρινας, ο πρώην βουλευτής Φλώριναςκαι Υπουργός , κ. Λιάνης Γεώργιος, ο Αντιπεριφέρειάρχης της Π.Ε. Φλώρινας, κ. Μπίρος Στέφανος, η Θεματική Αντιπεριφερειάρχης Ενέργειας, Περιβάλλοντος & Μεταφορών κα Παναγιωτίδου Ελισσάβετ, ο Δήμαρχος Πρεσπών, κ. Πασχαλίδης Παναγιώτης, η πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου Φλώρινας κα Μούσιου-Μυλωνά Όλγα, οι Αντιδήμαρχοι του Δήμου Φλώρινας, περιφερειακοί και δημοτικοί σύμβουλοι, ο πρόεδρος της Δημοτικής Κοινότητας Φλώρινας, κ. Μουρατίδης Νικόλαος, ο ακόλουθος του Γενικού Προξενείου της Ρωσίας στη Θεσσαλονίκη, κ. ΒλαντιμίρΠοτάποβ, ο διοικητής της 9ης Μηχανοποιημένης Ταξιαρχίας Πεζικού, ως εκπρόσωπος του Στρατηγού διοικητή της 1ης Στρατιάς, κ. Καρατζέτζος Προκόπιος, ο διοικητής του 1ουΣυντάγματος Πεζκού, κ. Γκίκας Φώτιος, ο Διευθυντής της Αστυνομικής Διεύθυνσης Φλώρινας, κ. Χήρας Δημήτριος, ο Διοικητής της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας, κ. Μαούλης Ιωάννης, ο Διοικητής της 3ης ΜΣΕΠ, κ. Παρασχίδης Γεώργιος, ο πρόεδρος του ΕΒΕ Φλώωρινας, κ. Σαπαλίδης Σάββας, οι Διευθυντές Πρωτοβάθμιας & Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Φλώωρινας, κ.κ. Σαββάκης Κίμων και Ιωάννου Πάυλος,καθώς και εκπρόσωποι άλλων φορέων και συλλόγων του τόπου, η Διευθύντρια της εταιρίας RegionofPelagonia επικεφαλής εταίρος του έργου, κα Αιμιλία Γκέροσκα και η Γενική Διευθύντρια της ΑΝΦΛΩ κα Ζέτα Ρίζου.







Ο κ. Δήμαρχος στην ομιλία του είπε:

«Σήμερα βρισκόμαστε στην πολύ ευχάριστη θέση να εγκαινιάζουμε ένα έργο που αποτελούσε προεκλογική μας δέσμευση· την επαναλειτουργία του ζωολογικού κήπου Φλώρινας.

Ο χώρος στον οποίο βρισκόμαστε έχει τη δική του θέση στην καρδιά όλων των Φλωρινιωτών, αφού ήταν χώρος συνάντησης και επίσκεψης κατά τη λειτουργία του παλαιότερα, ενώ ήταν και το σήμα κατατεθέν των επισκεπτών της πόλης μας. Ακόμα και σήμερα, αν και έχουν περάσει περισσότερα από δεκαπέντε χρόνια από την παύση λειτουργίας του, πολλοί επισκέπτες αναζητούν τον ζωολογικό κήπο μας.

Όλο αυτό το ενδιαφέρον και η αγάπη, μας έδωσαν το ερέθισμα για την επαναλειτουργία του χώρου, ώστε να ανοίξει και πάλι τις πόρτες του στο κοινό και στους επισκέπτες.



Προς τον σκοπό αυτό λοιπόν, καταφέραμε και τον Δεκέμβριο του 2012 εντάξαμε το έργο στο διασυνοριακό πρόγραμμα Ελλάδα- FYROM 2007-2013, έχοντας ως εταίρους την ΑΝΦΛΩ, τον Δήμο Μοναστηρίου, την Πελαγονία και τον ζωολογικό κήπο του Μοναστηρίου.

Στόχος μας ήταν, μέσω του προγράμματος αυτού, ο χώρος να ξαναγίνει επισκέψιμος, δίνοντας παράλληλα τη δυνατότητα στους μικρούς μας επισκέπτες να γνωρίσουν από κοντά κάποια ζώα.





Όπως θα διαπιστώσετε και οι ίδιοι, με τη βόλτα που θα κάνετε στους χώρους, φιλοξενούνται μόνο οικόσιτα ζώα, σε μεγάλους και καθαρούς χώρους. Τα ζώα τα οποία υπάρχουν σήμερα είναι άλογα, κότες, πάπιες, χήνες, γαλοπούλες, φραγκόκοτες, παγόνια, κατσίκια, πρόβατα και πρόβατα Καμερούν, περιστέρια και κουνέλια, ενώ θα υπάρξει και εμπλουτισμός μελλοντικά και με άλλα ζώα.

Για την κατασκευή του συγκεκριμένου έργου δαπανήθηκαν κοντά στις 450.000,00€ μέσω του προγράμματος και πραγματοποιήθηκαν έργα αναστήλωσης και επισκευής των υπαρχόντων υποδομών, έργα πυρόσβεσης, κατασκευή παιδικής χαράς, πίστα αναρρίχησης και έργα ηλεκτροφωτισμού. Στο εγγύς μέλλον, ο Δήμος Φλώρινας θα δαπανήσει και επιπλέον χρήματα για την πραγματοποίηση συμπληρωματικών εργασιών, ώστε ο χώρος να γίνει ακόμα πιο όμορφος.

Όλο αυτό το εγχείρημα όμως, δεν θα είχε επιτευχθεί χωρίς τη σημαντική συμβολή και βοήθεια κάποιων ανθρώπων, τους οποίους θα μου επιτρέψετε να ευχαριστήσω ιδιαιτέρως.



Ξεκινώντας λοιπόν, να ευχαριστήσω τον κ. ΖούπανΜαρτινόφσκι υπεύθυνο του έργου μας, τον κ. Δημήτρη Γκέρτσο και τις κυρίες Κατερίνα Σαμακοβλή, Ελευθερία Βότσαρη και Κωνσταντίνα Κουλιαλή από την πλευρά της Κοινής Τεχνικής Γραμματείας για την πολύτιμη υποστήριξη και βοήθειά τους, τους εταίρους μας στο πρόγραμμα, τον Δήμο Τρικάλων και τον Αντιδήμαρχο κ. Χρήστο Γούλα για την τεχνογνωσία αλλά και για τα ζώα τα οποία μας προσέφεραν, τον Δήμο Θεσσαλονίκης για τη φιλοξενία του κατά την επίσκεψή μας στον ζωολογικό τους κήπο, τον υπεύθυνο του Αττικού ζωολογικού πάρκου κ. Ζαν Ζακ Λεσουέρ για τα ζώα τα οποία μας προσέφερε, την Αναπτυξιακή Φλώρινας και τη Γενική Διευθύντρια της ΑΝΦΛΩ αυτής κ. Ζέτα Ρίζου, τον τεχνικό σύμβουλο του έργου κ. Νικόλα Κάνουρα, την κατασκευαστική εταιρία ΖΕΥΞΙΣ και συγκεκριμένα τους κ.κ. Στέργιο και Στέφανο Πατεγάκη, τον ιππικό σύλλογο Φλώρινας, τους υπαλλήλους των υπηρεσιών του Δήμου μας, οι οποίοι πραγματικά υπερέβαλαν εαυτώ και εργάστηκαν δυναμικά και ακούραστα, ώστε ο συγκεκριμένος χώρος να αποκτήσει αυτή τη μορφή, καθώς και τους ειδικούς-επιστημονικούς συνεργάτες του Δήμου.

Επιδίωξη και στόχος μας είναι επίσης, η ανάδειξη συνολικά της περιοχής στην οποία βρισκόμαστε.

Συγκεκριμένα επιθυμούμε να επαναλειτουργήσουμε την άνω μπουάτ με την πισίνα, να βελτιώσουμε τα ήδη υπάρχοντα γήπεδα, καθώς και να κατασκευάσουμε νέους χώρους άθλησης, ώστε μαζί με τον ζωολογικό κήπο και το πάρκο κυκλοφοριακής αγωγής, να δημιουργηθεί ένας χώρος αναψυχής για όλους τους Φλωρινιώτες και τους επισκέπτες της περιοχής μας, βελτιώνοντας και αναβαθμίζοντας έτσι την περιοχή της άνω πόλης. Φυσικά όλο αυτό θα είναι ολοκληρωμένο με την πεζοδρόμηση του ποταμού Σακουλέβα, από το ιστορικό κέντρο της πόλης μέχρι τον Άγιο Νικόλαο.

Σας ευχαριστώ όλους θερμά για την παρουσία σας σήμερα εδώ και εύχομαι ολόψυχα να μας αξιώνει ο Θεός να πραγματοποιούμε ωραία και μεγάλα έργα για τον Δήμο μας».



Η εκπρόσωπος του επικεφαλής εταίρου του έργου κα Γκέροσκα πήρε τον λόγο ευχαριστώντας τον κ. Δήμαρχο για την πρόσκληση και συγχαίροντάς τον για το έργο. Μίλησε για τον Ζωολογικό Κήπο που υπάρχει στο Μοναστήρικαι τα έργα παρέμβασης σε αυτόν τα οποία έγιναν παράλληλα με του ζωολογικού κήπου της Φλώρινας, μέσω του ίδιου προγράμματος. Αναφέρθηκε στη συνεργασία που υπάρχει μεταξύ των δύο χωρών και έκλεισε λέγοντας ότι το έργο του Ζωολογικού κήπου είναι αποτέλεσμα συνεργασίας του Δημάρχου, των συνεργατών και υπευθύνων των ευρωπαϊκών προγραμμάτων και των κατοίκων του Δήμου ευχόμενη να είναι επισκέψιμος και από άλλες πόλεις.

Η είσοδος των πολιτών στον Ζωολογικό κήπο γινόταν υπό τους ήχους της Φιλαρμονικής Μπάντας του Δήμου Φλώρινας, ενώ μετά τις ομιλίες ακολούθησε χορευτικό πρόγραμμα από το Σωματείο Ελληνικών Παραδοσιακών Χορών «ΛΥΓΚΗΣΤΕΣ» και μουσικό, και παρά τη βροχή ο κόσμος παρέμεινε για να ξεναγηθεί στους χώρους του ζωολογικού κήπου.










Ο Ζωολογικός κήπος θα λειτουργεί καθημερινά από τις 10:00 μέχρι τις 20:00.







Δεν υπάρχουν σχόλια: