ΣΙΝΕ

Κυριακή 16 Οκτωβρίου 2016

"Κουνήθηκαν" Γρεβενά και Κέρκυρα από τα ρίχτερ της Ηπείρου ...

ΤΑΡΑΚΟΥΝΗΘΗΚΕ η μισή Ελλάδα – Κέρκυρα, Λευκάδα, Λάρισα και Τρίκαλα ένιωσαν τα Ρίχτερ

Μεγάλης διάρκειας και με ένταση ο σεισμός που σημειώθηκε στις 11.14 μμ με επίκεντρο τα…

Γιάννενα και έντασης 5.5 Ρίχτερ, ταρακούνησε τη μισή Ελλάδα. Ήδη μηνύματα μας έρχονται από ολόκληρο το Ιόνιο πέλαγος, ενώ περιοχές πιο απομακρυσμένες, όπως τα Γρεβενά, τα Τρίκαλα, η Λάρισα, η Άρτα, το Αγρίνιο, αλλά και πιο βόρεια, όπως Κοζάνη, ακόμα και Καστοριά, ένιωσαν τον ισχυρότατο σεισμό.


TΟ ΕΠΙΚΕΝΤΡΟ ΗΤΑΝ ΣΤΗΝ ΠΕΡΙΟΧΗ ΤΟΥ 
ΠΩΓΩΝΙΟΥ ΙΩΑΝΝΙΝΩΝ 
ΕΧΟΥΝ ΣΗΜΕΙΩΘΕΙ ΜΙΚΡΕΣ ΚΑΤΟΛΙΣΘΗΣΕΙΣ
ΤΙ ΑΝΑΦΕΡΟΥΝ ΟΙ ΣΕΙΣΜΟΛΟΓΟΙ
Ισχυρή σεισμική δόνηση σημειώθηκε το βράδυ του Σαββάτου στα Ιωάννινα. Η δόνηση έγινε αισθητή στην Ήπειρο, τη Μακεδονία, την Κέρκυρα και την Κεντρική Ελλάδα. Ο σεισμός είχε διάρκεια, ενώ προηγήθηκε βοή.

Σύμφωνα με το Γεωδυναμικό Ινστιτούτο Πάτρας, ο σεισμός είχε μέγεθος 5,5 βαθμούς της κλίμακας Ρίχτερ και το επίκεντρο ήταν στην περιοχή του Πωγωνίου Ιωαννίνων.

Στο ίδιο σημείο σημειώθηκαν δύο ακόμα σεισμοί μεγέθους 4,1 και 3,5 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ.

Σύμφωνα με την αυτόματη, προκαταρκτική λύση του Γεωδυναμικού Ινστιτούτου, η πρώτη σεισμική δόνηση σημειώθηκε στις 11:14 και ήταν μεγέθους 5,5 βαθμών της κλίμακας ρίχτερ. Ακολούθησαν με διαφορά 6 λεπτών άλλες δύο δονήσεις μεγέθους 4,1 και 3,5 Ρίχτερ.

Ακόμα, σύμφωνα με τον καθηγητή Γεωφυσικής, Βασίλη Παπαζάχο, το επίκεντρο του ισχυρού σεισμού εντοπίστηκε 10 χιλιόμετρα βορεια- βορειοδυτικά των Ιωαννίνων και ήταν μεγέθους 5,5 – 5,7 Ρίχτερ.

Ακολούθησαν – μέσα σε 26 λεπτά – 6 ισχυροί μετασεισμοί μεγέθους 4,1 έως και 3,2 βαθμών της κλίμακας ρίχτερ, ενώ οι μετασεισμικές δονήσεις όπως αναφέρει ο Βασίλης Παπαζάχος αναμένεται να συνεχιστούν κατά τη διάρκεια της νύχτας.

Το εστιακό βάθος υπολογίστηκε στα 5 χιλιόμετρα.
Μέχρι στιγμής δεν υπάρχουν αναφορές για ζημιές ή τραυματίες, ωστόσο πολλοί κάτοικοι επικοινώνησαν έντρομοι με την Πυροσβεστική Υπηρεσία, ζητώντας πληροφορίες.

Οι περισσότεροι κάτοικοι των Ιωαννίνων βγήκαν στις πλατείες και τους ανοιχτούς χώρους μετά το σεισμό, ενώ κινητοποιήθηκε η υπηρεσία Πολιτικής Προστασίας.

Ωστόσο, έχουν σημειωθεί μικρές κατολισθήσεις, κυρίως λόγω της μορφολογίας του εδάφους στην περιοχή κοντά στο επίκεντρο.

Ο καθηγητής Γεωλογίας Ευθύμιος Λέκκας, μιλώντας στο «Πρώτο Θέμα», είπε ότι «ο σεισμός προκλήθηκε από το ίδιο ρήγμα που είχε δώσει αντίστοιχη ισχυρή δόνηση και το 2000 και έγινε αισθητός σε τόσο μεγάλη περιοχή λόγω του μικρού εστιακού του βάθους».

«Έχουν καταγραφεί μικροσεισμοί που δείχνουν ότι υπάρχει ομαλή ακολουθία, ωστόσο, είναι ακόμη νωρίς για να πει κανείς με βεβαιότητα ότι η δόνηση που σημειώθηκε στις 23.14′ ήταν ο κύριος σεισμός. Θα πρέπει να περάσουν αρκετές ώρες», ανέφερε ακόμα ο Ευθύμιος Λέκκας.

Όπως μεταδίδει το epirusgate, ο δήμαρχος Πωγωνίου, Κώστας Καψάλης, αναφέρει ότι μέχρι στιγμής δεν έχουν αναφερθεί στα χωριά του δήμου του σοβαρές ζημιές.

Παρόλα αυτά όμως οι πολίτες στο δήμο Πωγωνίου είναι έντρομοι από το μέγεθος του σεισμού και όπως όλα δείχνουν θα περάσουν την αποψινή νύχτα στο ύπαιθρο.

Kontra

Δεν υπάρχουν σχόλια: