ΣΙΝΕ

Τετάρτη 12 Οκτωβρίου 2016

Κι όμως, ακόμη κάποιοι τολμούν! – Διακοπές στη Βόρεια Κορέα. Τι είδαν τα ματάκια τουριστών που τόλμησαν να την επισκεφτούν… [Εικόνες]

Η Βόρεια Κορέα θεωρείται και είναι η πλέον κλειστή χώρα στον κόσμο. Οι απαγορεύσεις, ο κίνδυνος να κάνεις κάτι λάθος και να θεωρηθείς κατάσκοπος ή ότι άλλο, είναι στα...
όρια της παράνοιας.

Τα οποία είναι δεδομένο ότι έχει ξεπεράσει ο Μέγας Ηγέτης, ισόθεος Κιμ Γιονγκ Ουν, ο οποίος πετάει στρατηγούς θείους του στα άγρια σκυλιά, αγαπά τις εκδηλώσεις λατρείας, εκτελεί «πρωθυπουργούς» στο γόνατο και εκτοξεύει πυρηνικούς πυραύλους για πρωϊνό.
Κι όμως εν έτει 2016 υπάρχουν ταξιδιώτες που φτιάχνουν τις βαλίτσες τους και πάνε ταξίδι αναψυχής στη Βόρεια Κορέα. Μάλιστα υπάρχουν και αρκετά κρατικοδίαιτα ταξιδιωτικά πρακτορεία που αναλαμβάνουν να τους δείξουν τα αξιοθέατα. Τα πάντα είναι σκηνοθετημένα.
Ουδείς μπορεί να ξεμυτίσει από την πεπατημένη του καθεστώτος και να δει την πείνα, την καταπίεση, την αφόρητη θλίψη που ζει ο λαός. Όλα είναι αόρατα, ούτε καν σφραγίδα βίζα δεν σου βάζουν στο διαβατήριο.
Η Πιονγιάνγκ είναι η πρωτεύουσα και μεγαλύτερη πόλη της Βόρειας Κορέας, που βρίσκεται στο ποταμό Ντέντονγκ. Ο επίσημος πληθυσμός της πόλης δεν αποκαλύπτεται από τη διοίκηση.
Μπήκαμε στο tripadvisor και σταχυολογήσαμε φωτογραφίες των θαρραλέων, μαζί με κριτικές τους για τα όσα έβλεπαν. Αν σας εμπνεύσουν, άντε και του χρόνου διακοπές στην Πυονγιάγκ!
Kαλωσήρθατε στην Air Koryo. Ιδού και η Πρώτη Θέση.

Κι όμως, ακόμη κάποιοι τολμούν…

Chongnyon Hotel Burger: Τα… Goodie’s της Πιονγιανγκ!

Αυτό είναι το ξενοδοχείο Yanggakdo, πρώτο στις προτιμήσεις των χρηστών του tripadvisor, και εν πολλοίς το ξενοδοχείο που μένουν οι περισσότεροι ξένοι.

Το πεντάστερο -για εκείνους διάστερο για τους δυτικούς- θηρίο των 30 ορόφων έχει όλα τα «κομφόρ», που για την Πυον Γιάνγκ θεωρούνται το τέρμα της πολυτέλειας. Έχει μέχρι και τηλεόραση στο δωμάτιο, μόνο που μεταδίδει μόνο ξένα κανάλια. Για βορεο-κορεάτικα ούτε λόγος….
Η θέα από και στο Yanggakdo Hotel: Κάνουν οικονομία στο ρεύμα;

«Το γεγονός ότι έχουν ηλεκτρικό 24/7 και ότι υπάρχει πάντα ζεστό νερό είναι κάτι που θα εκτιμήσεις αν μείνεις σε οποιοδήποτε άλλο ξενοδοχείο της Βόρειας Κορέας.» γράφει ένας χρήστης.
Αυτό το γεύμα είναι ο παράδεισος για έναν Βορειοκορεάτη.

«Το τραπέζι μου είχε κλειστεί για τις επτάμισυ. Και τις δύο μέρες, κάποια από τα επονομαζόμενα ζεστά πιάτα είχαν ήδη σερβιριστεί πριν πάω και με περίμεναν. Τα λαδοπνιγμένα κρύα πιάτα είναι αηδιαστικά για τον δυτικό ουρανίσκο» εξιστορεί χρήστης. Και άλλος προσθέτει: «Ο καφές στο λόμπι είναι αξιοπρεπής. Αλλά μπορείς να αγοράσεις και Nescafe (!) στα μαγαζιά»
Ευπρεπές το δωμάτιο αν και θυμίζει κάπως νεοσταλινικά δεδομένα. «Room service, εξυπηρέτηση δωματίου δεν διατίθεται.

Όταν όμως πήγα να πεθάνω από μεγαδόση snake-vodka (βιετναμέζικη βότκα στην απόσταξη της οποίας χρησιμοποιούν ολόκληρο φίδι!) κάποιος από το προσωπικό με κάλεσε στο τηλέφωνο να δει αν είμαι καλά και μου είπε αν χρειαστώ γιατρό…».
Ξενοδοχείο Pyongyang Hotel: το πλέον εμβληματικό κτίριο της πρωτεύουσας.

«Το προσωπικό ήταν εντελώς απρόθυμο να μιλάσει σε δυτικούς. Δεν ξέρω αν είναι επειδή δεν τους επιτρέπεται ή από γενικότερη ντροπαλοσύνη. Ήταν καθαρό, αλλά τόσο μα τόσο άδειο. Το φαγητό τρωγόταν.»
Sosan: Οι ντόπιοι το αποκαλούν το «Διεθνές ξενοδοχείο», γιατί είναι από τα λίγα που αντέχουν οι ξένοι.

Το Sosan έχει όλα τα κομφόρ.

Πισίνα, αξιοπρεπή αξεσουάρ, μπάνιο, μπαρ. Μόνο τα δωμάτια έχουν όμως θέρμανση. στο μπαρ πρέπει να βάλεις μπουφάν…
Sosan:΅«Είχε ζεστό νερό μόνο 6-8 π.μ. και 8-11μμ».

Το φαγητό θαυμάσιο με τα βορειο-κορεάτικα δεδομένα…
Η θέα στην Ανατολική Πιονγιάγκ από τον πύργο Juche. Εδώ ζουν τα στίφη των εξαθλιωμένων…

Ο Πύργος Ζου τσε (Juche) είναι ένα μνημείο στην Pyongyang, φόρος τιμής στην ιδεολογία Juche που εισήγαγε ο ηγέτης Kim Il-sung.

Εδώ τιμητικές πλακέτες από φιλικά κράτη… βεβαίως βεβαίως…
Ένα πράγμα κάνουν καλά τα απολυταρχικά καθεστώτα: μετρό!

Μοιάζει με Μόσχα ή Βερολίνο το μετρό της Πιονγιάγκ

Άψογα καθαρό το μετρό.

«Α, και σε περίπτωση που αναρωτιέστε: ΟΧΙ, οι επιβάτες δεν είναι ηθοποιοί και το Σύστημα του Μετρό δεν είναι στημένο. Γιατί στο καλό μια χώρα να ξοδέψει τόσο τεράστια ποσά για να διατηρήσει σύστημα δημόσιας συγκοινωνίας και να το χρησιμοποιεί μόνο για τα μάτια;» αναρωτιέται ο… μελετημένος χρήστης.
Ναός Pohyonsa: «100% ψεύτικο το μοναστήρι, αλλά ενδιαφέρον κτίριο» λέει ένας Γερμανός τουρίστας.

Σε πάνε εκδρομή για να σου δείξουν το Μουσείο των Δώρων προς τον Ηγέτη…

Mansudae Art Studio Gallery

Το στούντιο των καλλιτεχνών είναι ένα μεγάλο συγκρότημα στο κέντρο της πόλης. Εδώ ζουν εσώκλειστοι περίπου 600 καλλιτέχνες. Αποκλειστικός σκοπός τους: ν α υμνήσουν το Ηγέτη και τη θαυμαστή ζωή που προσφέρει στο λαό του.
«Με το ηλεκτρικό κομμένο τις περισσότερες ώρες της ημέρας και τον ισχνό φωτισμό – γλίστραγες στα πατώματα (τόσο λούστρο στις σκάλες;) και δεν έβλεπες λεπτομέρειες, εσοχές, κλπ….»

Μια επίσκεψη στο στάδιο Kim il Sung επιβάλλεται.

Δεν θα σας έρθει όμως φτηνά: 80,100, 150, 300 ευρουλάκια τα εισιτήρια για τους ξένους. Ποσό αμύθητο για τους ντόπιους.
Από την μιά πλευρά οι θεατές, από την άλλη 20.000 παιδάκια που δημιουργούν μια ζωντανή γιγαντιαία βιντεο-οθόνη!

Παγκοσμίου κλάσεως το Κρατικό τσίρκο: Μέχρι και ζωντανές, ελεύθερες αρκούδες παρελαύνουν επί σκηνής…

Ongnyugwan: Ένα από τα δέκα εστιατόρια στην Πιονγιάνγκ

Η λιχουδιά δεν χρειάζεται περιγραφές ή σχόλια…
Αδύνατον να παντρευτείς και να μην έχεις φωτογραφία του ηγέτη.

Μαζί με τους νιόπαντρους και η τολμηρή 17χρονη τουρίστρια…
Επιμέλεια: Βίκυ Νταλακώστα

Δεν υπάρχουν σχόλια: