ΣΙΝΕ

Κυριακή 16 Οκτωβρίου 2016

Γυναίκες ΠΡΟΣΟΧΗ: Δείτε τι κακό προκαλούν τα Χάπια Αντισύλληψης και θα Σοκαριστείτε!

Μια νέα μελέτη προσέφερε πειστικές αποδείξεις ότι οι γυναίκες που χρησιμοποιούν τακτικά αντισυλληπτικά χάπια – εκείνα που συνδυάζουν δύο ορμόνες και είναι και...
τα πιο κοινά – έχουν 23% περισσότερες πιθανότητες να χρειάζονται αντικαταθλιπτικά φάρμακα ταυτόχρονα.

Πολλαπλές μορφές της γυναικείας αντισύλληψης ερευνήθηκαν από το Πανεπιστήμιο της Κοπεγχάγης. Το χάπι που περιέχει μόνο προγεσταγόνο, για παράδειγμα, φαίνεται να αυξάνει τον κίνδυνο χρήσης αντικαταθλιπτικών κατά 34%.

Το αντισυλληπτικό επίθεμα αυξάνει τον κίνδυνο κατά ένα εντυπωσιακό 100%, ενώ ο κoλπικός δακτύλιος ανεβάζει τον κίνδυνο κατά 60%. Η χρήση ενδομητρικού συστήματος (IUS) αυξάνει τον κίνδυνο κατά 40%.

Τα έφηβα κορίτσια ήταν η ομάδα υψηλότερου κινδύνου: εκείνες μεταξύ των ηλικιών 15 και 19 που χρησιμοποιούσαν το συνδυαστικό χάπι, είχαν 80% περισσότερες πιθανότητες να ζητήσουν αντικαταθλιπτικά.

«Πρέπει να συνειδητοποιήσουμε ανάμεσα σε όλα τα οφέλη, ότι οι εξωτερικές ορμόνες μπορεί να έχουν παρενέργειες. Και ο κίνδυνος της κατάθλιψης είναι ένας από αυτούς«, ανέφερε ο συν-συγγραφέας της μελέτης, δρ. Ojvind Lidegaard, κλινικός καθηγητής Μαιευτικής και Γυναικολογίας στο Πανεπιστήμιο της Κοπεγχάγης.

Στη μελέτη που δημοσιεύτηκε στο περιοδικό JAMA Psychiatry, οι συγγραφείς κάνουν πολύ σαφές ότι το χάπι δεν μπορεί να προκαλέσει άμεσα την κατάθλιψη – δεν υπάρχει καμία σαφής ένδειξη. Απλά επισημάνουν ότι υπάρχει πράγματι μια ανησυχητική συσχέτιση που θα πρέπει να διερευνηθεί περαιτέρω.

Η μελέτη ήταν η μεγαλύτερη του είδους της, με περισσότερες από 1 εκατομμύριο γυναίκες από τη Δανία μεταξύ των ηλικιών 15 και 34 να συμμετέχουν, των οποίων οι φάκελοι υγείας εντοπίστηκαν κατά τη διάρκεια μιας περιόδου 13 ετών. Οι φυσικές παρενέργειες του χαπιού είναι αρκετά γνωστές, αλλά η έρευνα αυτή είναι η πρώτη του είδους της για να βρει μια σύνδεση μεταξύ της μεθόδου αντισύλληψης και πιθανών ζητημάτων ψυχικής υγείας.

Θα πρέπει επίσης να σημειωθεί ξεκάθαρα ότι αυτή η μελέτη δεν καταλήγει στο συμπέρασμα ότι το χάπι δεν είναι μια καλή μορφή αντισύλληψης. Είναι πάνω από 99% αποτελεσματικό αν ληφθεί σωστά, και είναι πιθανό ότι άλλοι παράγοντες, συμπεριλαμβανομένων των ανησυχιών για την εγκυμοσύνη, για παράδειγμα, να σχετίζονται με την άνοδο στα αντικαταθλιπτικά.

Παρ” όλα αυτά, αυτό το εύρημα είναι αξιοσημείωτο. Όπως αναφέρθηκε από την εφημερίδα The Guardian, οι γυναίκες έχουν διπλάσιες πιθανότητες να υποφέρουν από κατάθλιψη από τους άνδρες μετά την εφηβεία. Τα κυμαινόμενα επίπεδα δύο γυναικείων ορμονών – οιστρογόνα και προγεστερόνη – επηρεάζονται από τη χρήση του συνδυαστικού χαπιού.

Το μήνυμα της μελέτης εδώ είναι ότι οι άνθρωποι πρέπει να ενημερώνονται σχετικά με τις πιθανές παρενέργειες του φαρμάκου τους, το οποίο σε αυτή την περίπτωση είναι σχεδόν βέβαιο ότι περιλαμβάνει την κατάθλιψη.

fanpage

Δεν υπάρχουν σχόλια: