ΣΙΝΕ

Κυριακή 27 Νοεμβρίου 2016

10 εκπομπές της ελληνικής τηλεόρασης που τερμάτισαν το trash

Το 'Ερωτοδικείο', το 'Ζευγάρι της Χρονιάς' κι άλλες εκπομπές που μας ανάγκασαν να κοιτάμε την οθόνη κόκκινοι από ντροπή.

Η ελληνική τηλεόραση δεν παράγει πολλές σειρές που αξίζει να κάτσεις να τις παρακολουθήσεις. Γι' αυτό, όταν ξαφνικά εμφανίζεται μια αξιόλογη δουλειά, συνιστά είδηση.

Δεν δημιουργεί ούτε υπερπαραγωγές, ούτε πολλά ενδιαφέροντα ειδησεογραφικά και ερευνητικά ντοκιμαντέρ, ούτε και πραγματικά αστείες χιουμοριστικές εκπομπές.

Προς Θεού, δεν τα τσουβαλιάζουμε όλα, έχουμε δει και πολύ καλά πράγματα στην ελληνική τηλεόραση, όμως έτσι όπως πάμε μοιάζουν να είναι απλά η εξαίρεση στον κανόνα.

Υπάρχει κάτι στο οποίο η δική μας τηλεόραση είναι πραγματικά καλή; Κάτι το οποίο την κάνει να ξεχωρίζει απ' τις άλλες και την χαρακτηρίζει; Μα φυσικά φίλοι μου: Το τεράστιο ταλέντο της να παρουσιάζει διαρκώς νέο trash περιεχόμενο και καλτ ήρωες, βγαλμένους μέσα από τους πιο σουρεαλιστικούς εφιάλτες μας.

Στα 26 πλέον χρόνια της πορείας της, η ιδιωτική τηλεόραση μας έχει αναγκάσει πολλές φορές να γελάσουμε ένοχα, να νιώσουμε αμηχανία και να κοκκινίσουμε από ντροπή με αυτά που βλέπαμε στις οθόνες μας.

Οι παρακάτω 10 εκπομπές κι οι πρωταγωνιστές τους, τα κατάφεραν λίγο καλύτερα απ' τις υπόλοιπες.
ΤΟ ΕΡΩΤΟΔΙΚΕΙΟ

Πότε: 1998
Κανάλι: New Channel
Παρουσιαστής: Βίκυ Μιχαλονάκου

Τι ήταν: H Μασία του ελληνικού trash, αφού όλες οι καλτ περσόνες της ελληνικής τηλεόρασης 'βγήκαν' από την μεταμεσονύκτια εκπομπή στην οποία η Βίκυ Μιχαλονάκου παρίστανε τη δικαστή. Αλήθεια, καθόταν μέχρι και σε ψεύτικο έδρανο όσο απ' το πλατό περνούσαν μύθοι όπως ο Μίστερ Εθνικά Μπούτια, ο Εθνικός Σταρ, η Ελένη Λουκά, ο ετεροθαλής αδερφός του Ανδρέα Παπανδρέου(!), ο Βαγγέλης Μεϊμαράκης (ο αληθινός) και φυσικά ο Πέτρος Λεωτσάκος. Όλοι αυτοί τσακωνόντουσαν, έκαναν αντί-καλλιστεία και έριχναν το επίπεδο σε ιστορικά χαμηλά.

Κορυφαία/χειρότερη στιγμή: Μάλλον η παρουσία του Βαγγέλη Μεϊμαράκη.

ΣΤΟ ΑΥΤΟΦΩΡΟ
Πότε: 1997

Κανάλι: New Channel (έκανε έργο, όχι αστεία)
Παρουσιαστής: Πέπη Τσεσμελή-Πέτρος Λεωτσάκος

Τι ήταν: Στην ουσία ο 'προάγγελος' του Ερωτοδικείου, μια εκπομπή η οποία προσπαθούσε να ασχοληθεί με σοβαρά θέματα όπως τα ναρκωτικά, οι εκτρώσεις και τα παιδιά των φαναριών, όμως με τους παρουσιαστές και τους καλεσμένους που είχε, το αποτέλεσμα ήταν μια παρωδία, με την Τσεσμελή να πετάει ατάκες όπως το θρυλικό "άλλο Πέπη κι άλλο πρέπει".

Κορυφαία/χειρότερη στιγμή: Ολόκληρη εκπομπή-ανάλυση για το χαστούκι στην Δήμητρα Λιάνη-Παπανδρέου.

ΤΟ ΖΕΥΓΑΡΙ ΤΗΣ ΧΡΟΝΙΑΣ
Πότε: 2002
Κανάλι: Alter
Παρουσιαστής: Σία Λιαροπούλου

Τι ήταν: Υποτίθεται πως ήταν ένα dating show, με τον υποψήφιο παίκτη/παίκτρια να καλείται να διαλέξει το ταίρι του, ανάμεσα από διάφορους υποψηφίους. Μόνο που ο κάθε παίκτης κι ο κάθε υποψήφιος ήταν πιο γραφικός και καλτ απ' τον άλλον, με καυγάδες και αληθινά άβολες ατάκες να βρίσκονται συνεχώς στο μενού. Ναι, προφανώς κι όλα τα σκηνικά ήταν στημένα, όμως αυτό δεν τα κάνει λιγότερο ντροπιαστικά. Πάντως στο σχολείο μου, κάθε Τρίτη πρωί συζητούσαμε τι είχε συμβεί το προηγούμενο βράδυ στην εκπομπή και κάποιες απ' τις παίκτριες έκαναν γυμνές φωτογραφίσεις, οπότε σε όρους τηλεόρασης μάλλον πέτυχε.

Κορυφαία/χειρότερη στιγμή: Κύριες και κύριοι, η Τάμμυ:

ΤΑ ΠΑΡΑΤΡΑΓΟΥΔΑ

Πότε: 2001
Κανάλι: Alter (άλλος φάρος πολιτισμού από κει)
Παρουσιαστής: Αννίτα Πάνια

Τι ήταν: Ένα ιδιαίτερο και πρωτότυπο τάλεντ σόου στο οποίο η Αννίτα Πάνια εκμεταλλευόταν τους κακόμοιρους καλεσμένους της, αρκετοί εκ των οποίων είχαν φανερά ψυχολογικά ή νοητικά προβλήματα, εκθέτοντάς τους μπροστά στην κάμερα για να ξεδιπλώσουν τις 'αρετές' τους. Στη φυσική συνέχεια των Παρατράγουδων, το 'Je T'aime', ο Ταμπάκης, ο Κατέλης, ο Κολλημένος, η Γυναίκα Μαραντόνα και πολλοί ακόμα, ερμήνευαν στίχους του Καρβέλα κι έδειχναν ότι αργούμε πάρα πολύ να πιάσουμε πάτο.

Κορυφαία/χειρότερη στιγμή: Κατέλης σε ρόλο Σωκράτη.

Η ΣΤΙΓΜΗ ΤΗΣ ΑΛΗΘΕΙΑΣ

Πότε: 2008
Κανάλι: ΑΝΤ1
Παρουσιαστής: Ευγενία Μανωλίδου

Τι ήταν: 'Τηλεπαιχνίδι' το οποίο ανάγκαζε τους παίκτες να παραδεχτούν μπροστά στους δικούς τους ανθρώπους ντροπιαστικές αλήθειες για το παρελθόν τους, με αντάλλαγμα χρήματα. Όσο πιο πολλά αποκάλυπτε ο παίκτης, τόσο πιο πολλά έπαιρνε. Ή πώς θα ήταν ένα τυπικό τηλεπαιχνίδι στο σύμπαν του 'Black Mirror'.

Κορυφαία/χειρότερη στιγμή: "Έχεις κάνει σεξ στο δάσος του Σέιχ Σου;"

ΑΠΟ ΚΑΡΔΙΑΣ

Πότε: 2005
Κανάλι: Alpha
Παρουσιαστής: Ανδρέας Μικρούτσικος

Τι ήταν: Ένα σκληρό ριάλιτι οικογενειακού δράματος στα πρότυπα του Τζέρι Σπρίνγκερ, με τον Ανδρέα Μικρούτσικο να 'προσπαθεί' να χωρίσει συγγενείς και φίλους που τσακώνονταν και βρίζονταν. Η εκπομπή διεκόπη κακήν κακώς έπειτα από απόφαση του ΕΣΡ. Φαντάσου.

Κορυφαία/χειρότερη στιγμή: Ένας απ' τους πολλούς τσακωμούς, απλά με λίγο πιο ευρηματικές βρισιές.

ΔΕΝ ΗΞΕΡΕΣ ΔΕΝ ΡΩΤΑΓΕΣ

Πότε: 2008
Κανάλι: Extra 3
Παρουσιαστής: Φίλιππος Καμπούρης

Τι ήταν: Μια new age προσπάθεια αναβίωσης της τρασίλας της εποχής του Ερωτοδικείου στην ελληνική τηλεόραση, με τον παρουσιαστή να προσκαλεί προσωπικότητες όπως τη Βέρα Λάμπρου, τον 'Κωλοτούμπα'(!), τον πανταχού παρόντα Εθνικό Σταρ και τον Στράτο Λασκαρίδη για τσακωμούς, συζητήσεις για τον αυνανισμό και άφθονο κουτσομπολιό.

Κορυφαία/χειρότερη στιγμή: Χωρίς Λόγια...

TΑ ΠΑΙΔΙΑ ΤΗΣ ΝΥΧΤΑΣ

Πότε: 1995
Κανάλι: Κανάλι 5
Παρουσιαστής: Κώστας Μυλωνάς

Τι ήταν: Μεταμεσονύκτιο τοκ σόου, στο οποίο ο παρουσιαστής με την συντροφιά της Ελεάνας Παγουρά, φιλοξενούσε προσωπικότητες όπως ο αρχαιολάγνος Βασίλης Λάσκος κι η Χειλουδάκη και φυσικά άνοιγε τις γραμμές για τους τηλεθεατές για σόκιν ιστορίες κι εξομολογήσεις. Πίνοντας ουίσκι, καπνίζοντας και φορώντας καπέλο και μαύρα γυαλιά, παρουσίαζε μέχρι και ζωντανό στριπτίζ στην εκπομπή του(!).

Κορυφαία/χειρότερη στιγμή: Η αριθμοσοφία του Λάσκου.

THE REAL HOUSEWIVES OF ATHENS

Πότε: 2011
Κανάλι: ΑΝΤ1

Τι ήταν: Μια θλιβερότατη μεταφορά του franchise 'The Real Housewives' στην μίζερη ελληνική πραγματικότητα, με το ριάλιτι να παρουσιάζει τις ζωές της Ορθούλας, της Χριστίνας Παππά, της Ιωάννας Σουλιώτη, της Αννίτας Ναθαναήλ, της Φώφης(;) Μαστροκώστα και της Τζο Τόγκου. Η γενικότερη θλίψη που προκάλεσε οδήγησε στην άρον-άρον διακοπή του και ανάγκασε μέχρι και το Buzzfeed και τους New York Times να το κράξουν. Η ιδιοφυΐα που σκέφτηκε πως στην Ελλάδα της κρίσης, ένα σόου που παρουσιάζει τη λαμπερή (λολ) ζωή αυτών των celebritiΧΑΧΑΧΑΧΑΧΑ, πρέπει να σίγουρα να βραβευτεί.

Κορυφαία/χειρότερη στιγμή: Το ξεκατίνιασμα φυσικά.

ΓΥΑΛΙΝΟΣ ΤΟΙΧΟΣ

Πότε: 2001
Κανάλι: Alter
Παρουσιαστής: Τατιάνα Στεφανίδου

Τι ήταν: Trash-κίτρινη εκπομπή με το μανδύα της 'ενημερωτικής μεσημεριανής', η οποία ασχολιόταν με 'φλέγοντα' σκάνδαλα κι άνοιξε το δρόμο για τα μεσημεριανά με τα πάνελ ανθρώπων που δεν έχεις ιδέα ποιοι είναι και πληρώνονται(;) για να σχολιάζουν πράγματα που δεν θα έπρεπε να ενδιαφέρουν κανέναν. Άξιοι διάδοχοι μέχρι σήμερα, εκπομπές όπως το 'Αποκαλυπτικά' του Μένιου Φουρθιώτη. Το χειρότερο, ότι όλα αναλύονταν με σοβαρό ύφος.

Κορυφαία/χειρότερη στιγμή: Οι καυγάδες Χειλουδάκη-Μπάρκα, οι οποίοι έξυσαν τον πάτο της ελληνικής τηλεόρασης και κοινωνίας γενικότερα.


oneman.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: