ΣΙΝΕ

Τετάρτη 30 Νοεμβρίου 2016

Ένα χωριό – αποκάλυψη μόλις 2 ώρες από την Αθήνα! Θεόρατα πλατάνια, λιμνούλες, πέτρινες βρύσες στην αγκαλιά του Μαύρου Όρους!

Σε απόσταση 150χλμ. από την Αθήνα και μόλις 65χλμ. από την Πάτρα και σε υψόμετρο 750μ. βρίσκεται κτισμένο σε μια βουνοπλαγιά με θέα τον...
Κορινθιακό κόλπο, η Ζάχολη ή Ευρωστίνη ή Εβρωστίνα. 
Θεόρατα πλατάνια, λιμνούλες, παραδοσιακές πέτρινες βρύσες στην αγκαλιά του Μαύρου Όρους!

Από τα δύο βουνά που δεσπόζουν πάνω από το χωριό, το Μαύρο Όρος ή Μαυριόρος και την Ευρωστίνα, το πρώτο έχει άμεση μυθολογική σχέση με τη Ζήρεια, μια και στο Μαυριόρος κατασκευάστηκε η πρώτη λύρα του κόσμου από τον Ερμή, μόλις αυτός γεννήθηκε.


Σχεδόν δεν θα μπορείτε να πιστέψετε αυτό το πανόραμα φύσης που απλώνεται μπροστά σας μόλις 2 ώρες από την Αθήνα. Δάση με αγριοκυπάρισσα, έλατα και μαύρα πεύκα, λίμνες, ποτάμια και οροπέδια συνθέτουν ένα απίστευτα γαλήνιο σκηνικό.

Το χωριό απλώνει τις δυο γειτονιές του σε μια σχετικά ομαλή ράχη του Μαύρου Ορους (υψόμ. 1.756) σ’ έναν τόπο κατάφυτο από οπωροφόρα δέντρα (κερασιές, καρυδιές καστανιές, δαμασκηνιές), το καλοκαίρι περιβόλια πρασινίζουν τις πεζούλες (περίφημα είναι τα φασόλια Ζάχολης), ενώ ψηλότερα αρχίζει η ζώνη των μαύρων πεύκων και των ελάτων.

Στη μικρή όμορφη πλατεία με τον γεροδεμένο πλάτανο που βρίσκεται πάνω στον δρόμο σας θα σταθείτε για λίγο, θα πιείτε παγωμένο νερό από τις κρήνες και θα απολαύσετε τη θέα.


Ενδιαφέρον είναι το ποταμάκι των Μύλων που διασχίζει το χωριό και μέρος της κοίτης του έχει διαμορφωθεί κατάλληλα για περπάτημα.





Μια φυσική ρεματιά με λιμνούλες γεμάτες πέστροφες, καταρράκτες και ξύλινα γεφυράκια.
Στη συνέχεια θα κάνετε μια βόλτα στις πέτρινες γειτονιές όπου παρ’ όλη την ανοικοδόμηση διατηρούνται μερικά γεροφτιαγμένα παμπάλαια σπίτια.

Στην είσοδο του χωριού δεσπόζει ο μεγαλοπρεπής Ναός του Αγίου Γεωργίου, ακριβό κειμήλιο και καμάρι όλης της περιοχής, χτισμένος το 1811, με τους δεκαεφτά τρούλους, τις παραδοσιακές βρύσες και τα επτά κυπαρίσσια που στολίζουν την αυλή του.

Μια μαρμάρινη ομορφοσκαλισμένη πινακίδα στον περίβολο του ναού αποκαλύπτει στον επισκέπτη την ιστορία των 7 κυπαρισσιών, που εντοπίζεται στα χρόνια λίγο πριν την Επανάσταση του ’21.

Οι πρόσφατα αναπαλαιωμένες εκκλησίες της Παναγίας των Καταφυγίων και της Αγίας Παρασκευής, βυζαντινού ρυθμού, με το εξαιρετικής τέχνης λιθόχτιστο καμπαναριό, εντυπωσιάζουν με την αρχιτεκτονική δομή τους.


Παναγία των Καταφυγιών

Θα την συναντήσετε 10 μόλις χιλιόμετρα από το Δερβένη στον δρόμο που οδηγεί στο μαγευτικό οροπέδιο της Ευρωστίνας και βόρεια της Ζάχολης, κτισμένη στο κοίλωμα ενός βράχου ύψους 40 μέτρων.



Χτίστηκε το 1782 σε μια περιοχή όπου σε δυσπρόσιτες σπηλιές και σε απόκρημνα βράχια, είχαν σκάψει λαγούμια και καταφύγια οι Ζαχολίτες στην περίοδο της Τουρκοκρατίας, για να κρυφτούν και να αποφύγουν τους διωγμούς των Τούρκων. Γι’ αυτό και ονομάστηκε “Καταφυγιώτισσα”.


Η άγνωστη για τους πολλούς Ευρωστίνη είναι μια μεγάλη αγκαλιά για κάθε φυσιολάτρη, για κάθε ρομαντικό οδοιπόρο.

Δείτε το βίντεο...

Πηγή

Δεν υπάρχουν σχόλια: