ΣΙΝΕ

Σάββατο 5 Νοεμβρίου 2016

Ορκωμοσία: Οι παρουσίες που ξεχώρισαν - Τι δήλωσε ο Αλ. Τσίπρας και οι νέοι Υπουργοί

Απουσία του Αρχιεπισκόπου και παρουσία του Προέδρου της Δημοκρατίας, πραγματοποιήθηκε στη 1 το μεσημέρι στο Προεδρικό Μέγαρο η ορκομωσία της νέας κυβέρνησης.
Μόλις 10 από τους συνολικά 48 υπουργούς έδωσαν θρησκευτικό όρκο, εκ των οποίων οι έξι προέρχονται απο τους ΑΝΕΛ.

Συγκεκριμένα στο Ιερό Ευαγγέλιο ορκίστηκαν οι Παναγιώτης Κουρουμπλής, Χρήστος Σπίρτζης, Γιώργος Βασιλειάδης, Λυδία Κονιόρδου Τέρενς Κουίκ, Μαρία Κόλλια Τσαρουχά, Βασίλης Κόκκαλης, Νίκος Μαυραγάνης, Κώστας Ζουράρις, Ελενα Κουντουρά.

Να σημειωθεί ότι όσοι υπουργοί, αναπληρωτές ή υφυπουργοί δεν αλλάζουν χαρτοφυλάκια ή τίτλους υπουργείων δεν μετέχουν στην ορκωμοσία.

«Έχουμε την ευκαιρία για ένα νέο ξεκίνημα, για να πάρουμε την απαραίτητη ώθηση, προκειμένου να διανύσουμε τα τελευταία κρίσιμα μέτρα ενός μαραθωνίου που όμως ο τερματισμός του θα μας βγάλει σε ένα ξέφωτο δήλωσε ο Πρωθυπουργός, Αλέξης Τσίπρας, μετά την ορκωμοσία του νέου κυβερνητικού σχήματος, στο Προεδρικό Μέγαρο.

«Το ξέφωτο της ανάπτυξης που προβλέπεται πολύ υψηλή για το 2017, η οποία όμως για να έλθει «συν Αθηνά και χείρα κίνει». Πρέπει και εμείς να διορθώσουμε δυσλειτουργίες, να αλλάξουμε νοοτροπίες, να επιταχύνουμε όλες εκείνες τις απαραίτητες ενέργειες προκειμένου η χώρα μας να βγεί επιτέλους από αυτή την πολυετή κρίση.Έγιναν οι απαραίτητες τομές και επιλογές στο κυβερνητικό σχήμα, υπάρχει το στοιχείο της ανανέωσης και ηλικιακά και σε πρόσωπα και σε δομές. Θα ήθελα να ευχαριστήσω όλες και όλους όσοι τίμησαν την κυβέρνησή μου και δεν βρίσκονται σήμερα στην ορκωμοσία, όχι γιατί απέτυχαν, αλλά γιατί επιλέχτηκαν απαραίτητες τομές και αλλαγές. 'Αλλωστε, το έχουμε δηλώσει αυτό από την πρώτη στιγμή, ο καθένας από όποιο μετερίζι δουλεύει για το συλλογικό καλό» κατέληξε στην δήλωσή του ο Πρωθυπουργός.

Την προσοχή όλων τράβηξε η νέα υπουργός Εργασίας Κοινωνικής Ασφάλισης και Κοινωνικής Αλληλεγγύης Έφη Αχτσιόγλου.

Το παρών στην ορκωμοσία έδωσε και η κόρη του υφυπουργού Εξωτερικών Γιάννη Αμανατίδη, ενώ τα βλέμματα όλων τράβηξαν η μικρή κόρη του υπουργού Αμυνας και προέδρου των ΑΝΕΛ και η σύζυγός του Έλενα Τζούλη Καμμένου.

Το ενδιαφέρον συγκέντρωσε και ο νέος υπουργός Οικονομίας Δημήτρης Παπαδημητρίου αλλά και ο υφυπουργός Αθλητισμού Γιώργος Βασιλειάδης.

Λίγο πριν τη μια το μεσημέρι ο αναπληρωτής υπουργός Υγείας Παύλος Πολάκης έφτασε για την ορκωμοσία της νέας κυβέρνησης στο Προεδρικό Μέγαρο. Τα βλέμματα όλων όμως έπεσαν στις δυο πολύ όμορφες κόρες του που το συνόδευαν.

Μετά την ορκωμοσία στο προεδρικό Μέγαρο από τον πρόεδρο της Δημοκρατίας Προκόπη Παυλόπουλο, οι νέοι υπουργοί ενημερώθηκαν και την Κυριακή θα συμμετάσχουν στο πρώτο υπουργικό συμβούλιο της νέας κυβέρνησης. Οι τελετές παράδοσης παραλαβής θα γίνουν τη Δευτέρα.

Για δύσκολη εξίσωση αλλά επιτυχημένη, έκανε λόγο στο ΑΠΕ-ΜΠΕ, ο Τέρενς Κουίκ σημειώνοντας ότι ο πρωθυπουργός επέλεξε ένα σχήμα μάχης για την έξοδο της χώρας από την κρίση. Ο νέος υφυπουργός Εξωτερικών, αρμόδιος για θέματα Ομογένειας, τόνισε στο Πρακτορείο ότι οι στόχοι την κυβέρνησης είναι το κλείσιομο της αξιολόγησης, η διευθέτηση του χρέους και η επιστροφή της χώρας στην ανάπτυξη "για να ξαναφέρουμε τα χαμόγελα" όπως είπε ο κ. Κουίκ.

Ερωτηθείς για το χαρτοφυλάκιο του χαρακτήρισε εξαιρετικά τιμητική την επιλογή στο πρόσωπο του και είπε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ: «Ξέρω το υπουργείο Εξωτερικών και την Ομογένεια. Τοποθετήθηκα σε ένα υπουργείο και ελπίζω η Παναγιά να είναι μαζί μου να κάνω μια καλή δουλειά, με προτεραιότητα να δείξει η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕλ, στους ομογενείς ότι όχι απλά τους σκεφτόμαστε όποτε τους έχουμε ανάγκη αλλά ότι αντιλαμβανόμαστε ακόμα και τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν όταν έρχονται στην πατρίδα για μόνιμη εγκατάσταση». Ο κ. Κουίκ σημείωσε ότι από τις προτεραιότητες του υπουργείο είναι και το συμβούλιο του Απόδημου Ελληνισμού αλλά και η ψήφος των ομογενών.

«Το υπουργείο Εργασίας διαχειρίστηκε δύο πολύ κρίσιμα ζητήματα την περίοδο που ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας, μου έκανε την τιμή να μου αναθέσει την υπουργία» δηλώνει στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο Γιώργος Κατρούγκαλος, o οποίος αναλαμβάνει αναπληρωτής υπουργός, αρμόδιος για Ευρωπαϊκές Υποθέσεις στο υπουργείο Εξωτερικών, εκφράζοντας, παράλληλα, την αισιοδοξία του για τη συνέχεια των διαπραγματεύσεων για τα εργασιακά.

Συγκεκριμένα, ο κ. Κατρούγκαλος δηλώνει στο ΑΠΕ-ΜΠΕ τα εξής:
«Το υπουργείο Εργασίας διαχειρίστηκε δύο πολύ κρίσιμα ζητήματα, την περίοδο που ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας, μου έκανε την τιμή να μου αναθέσει την υπουργία. Το ένα έχει ήδη ολοκληρωθεί -νομίζω με τον καλύτερο δυνατό τρόπο- ενόψει των συνθηκών και ήταν η ασφαλιστική μεταρρύθμιση. Όταν λέω με τον καλύτερο δυνατό τρόπο, δεν ισχυρίζομαι και ποτέ δεν ισχυρίστηκα ότι οι συντάξεις που δίνονται τώρα είναι υψηλές. Το αντίθετο. Ισχυρίζομαι ότι είναι αυτές που μπορεί να δώσει τώρα η οικονομική κατάσταση. Επίσης, μέσω της μεταρρύθμισης, εξαλείψαμε τις δομικές αιτίες που παρήγαγαν τα ελλείμματα του ασφαλιστικού συστήματος και το κάναμε με όρους ισονομίας και κοινωνικής δικαιοσύνης, όπως κάθε μεταρρύθμιση της αριστεράς.

Το δεύτερο θέμα που διαχειρίζεται το υπουργείο -και αυτό είναι στην εξέλιξή του- είναι οι εργασιακές σχέσεις, η ανάγκη να επιστρέψει η Ελλάδα στην κοινωνική Ευρώπη. Η συνέχεια της διαπραγμάτευσης εξασφαλίζεται με τον καλύτερο τρόπο, γιατί η νέα υπουργός ήταν άμεσο στέλεχος -της δικής μου επιλογής- η Διευθύντρια του Γραφείου μου με άμεση συμμετοχή στις διαπραγματεύσεις. Επομένως, η διαπραγμάτευση συνεχίζεται σαν να ήμουν εγώ εκεί. Είμαι ιδιαίτερα αισιόδοξος ότι θα πετύχουμε το στόχο μας για την επιστροφή στις συλλογικές διαπραγματεύσεις, προκειμένου να γυρίσει η Ελλάδα στην ευρωπαϊκή κανονικότητα».

Στο γεγονός πως η Έφη Αχτσιόγλου, που τον διαδέχεται στο υπουργείο Εργασίας, θα συνεχίσει την πολιτική του αναφέρθηκε φτάνοντας στο Προεδρικό Μέγαρο. "Όπως ξέρετε αναλαμβάνει η διευθύντρια του γραφείου μου άρα η διαπραγμάτευση θα συνεχίσει σαν να είμαι εγώ", είπε.

Ιδιαίτερα χαρούμενος για το γεγονός πως μπαίνει στην κυβέρνηση εμφανίστηκε ο Κώστας Ζουράρις. Και μάλλον έτσι μεταφράζεται η στοιχομυθία που είχε με δημοσιογράφους στην είσοδο του Προεδρικού Μεγάρου. Στον έναν είπε ότι είναι φλύαρος και τον άλλο τον... απείλησε πως τον "βλέπει" στον Έβρο! Και μετά, μπήκε... πανηγυρίζοντας.

Την παράσταση έκλεψε όμως, με την πρώτη του δήλωση ο νέος υπουργός Παιδείας, Κώστας Γαβρόγλου με τις δηλώσεις που έκανε μπροστά στο Μέγαρο Μαξίμου λίγο πριν την ορκωμοσία της νέας κυβέρνησης.

«Την πολιτική την καθορίζει ο πρωθυπουργός και το υπουργικό συμβούλιο. Δεν υπάρχει αλλαγή στην πολιτική θα συνεχίσουμε στο ίδιο πνεύμα. Νομίζω ότι θα πρέπει να ενισχύσουμε την συνέχεια και όχι τις ασυνέχειες. Κατά τη γνώμη μου και σας μιλάω ειλικρινά δε νομίζω να υπάρχει κανένα πρόβλημα με τις σχέσεις. Μάλιστα εδώ είσασταν, βγήκαν από το Μέγαρο Μαξίμου και δήλωσαν ότι μια χαρά προχωράμε και έτσι θα προχωρήσουμε».

Όταν ρωτήθηκε αν ο κ. Φίλης άφησε την θέση του γιατί δεν είχε καλές σχέσεις με την εκκλησία, ο κ. Γαβρόγλου απάντησε: «θα πρέπει να ξέρετε εσείς περισσότερα απ' όσα ξέρω εγώ. Αυτές είναι αποφάσεις του πρωθυπουργού».

Όταν ρωτήθηκε αν θα λαμβάνεται υπόψιν η άποψη της εκκλησίας για κάθε απόφαση την οποία παίρνει απάντησε: «Για κάθε απόφαση αποκλείεται». Οταν ρωτήθηκε για τα θρησκευτικά είπε: «Σε αυτά θα πρέπει να υπάρχει μια ουσιαστική συνεργασία», και πρόσθεσε: «Πάντα υπήρχε διάλογος δεν διακόπτεται ο διάλογος ποτέ».

Ειδικά για τον κύριο Φίλη και τις τεταμένες σχέσεις με την εκκλησία είπε: «Κοιτάξτε, ανάμεσα σε συνεργαζόμενους υπάρχουν αγάπες και δυσκολίες». Όταν ρωτήθηκε αν εκείνος θα έχει αγάπες είπε: «Εγώ θα προσπαθήσω να έχω αγάπες και νομίζω ότι πρέπει να ακολουθήσουμε και το ρητό που λέει: "μακριά κι αγαπημένοι".

Σε ερώτηση για τις τηλεοπτικές άδειες απάντησε ο αναπληρωτής υπουργός Υγείας Παύλος Πολάκης. Όταν ρωτήθηκε σχετικά για το θα γίνει με το θέμα των ΜΜΕ, είπε πως "δεν νομίζω ότι οι άδειες μπορεί να είναι περισσότερες. Άλλωστε οι δικοί σας έλεγαν (είπε στον δημοσιογράφο) ότι χωράνε μόνο τρία κανάλια".

«Το βασικό ζήτημα είναι μεγαλύτερη όρεξη και κουράγιο να λύνουμε τα προβλήματα της καθημερινότητας και της χώρας» είπε ο Δημήτρης Βίτσας μετά την ορκωμοσία της νέας κυβέρνησης. Ο αναπληρωτής υπουργός Άμυνας έστειλε σαφές μήνυμα προς τους γείτονες τονίζοντας: «Δεν διεκδικούμε από κανέναν τίποτα, κανένας να μην τολμήσει να διεκδικήσει τα δικά μας, δεν τα βάζουμε στο τραπέζι».

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοφιλείς αναρτήσεις