ΣΙΝΕ

Σάββατο 26 Νοεμβρίου 2016

Θλίψη, αλλά και πανηγυρισμοί για τον θάνατο του Φιντέλ Κάστρο

Στη συνοικία Μικρή Αβάνα του Μαϊάμι, όπου ζουν πολλοί εξόριστοι της κομμουνιστικής κυβέρνησης της Κούβας, πολλοί βγήκαν στους δρόμους με...
κουβανέζικες σημαίες, πανηγυρίζοντας, χορεύοντας και χτυπώντας κατσαρόλες και τηγάνια.

Ανάμικτες είναι οι αντιδράσεις στο άκουσμα της είδησης του θανάτου του Φιντέλ Κάστρο, εξέλιξη μάλλον αναμενόμενη, αφού ο εμβληματικός ηγέτης της Κούβας είχε θερμούς υποστηρικτές, αλλά και πολέμιους.

Στους δρόμους της Αβάνας τη νύχτα επικρατούσε ηρεμία, ορισμένοι κάτοικοι όμως δήλωσαν συντετριμμένοι.

«Ήταν για εμάς έκπληξη, ελπίζαμε πραγματικά ότι θα ζούσε λίγο παραπάνω. Φαινόταν σε φόρμα στις τελευταίες εμφανίσεις του», δήλωσε ένας 30χρονος πωλητής πούρων.


«Αυτό το νέο μας πληγώνει, όπως χιλιάδες Κουβανοί είμαι συντετριμμένος, θλιμμένος, είναι τόσο ξαφνικό!», είπε ένας 24χρονος μπάρμαν, στο Βεδάδο, μια συνοικία κοντά στο κέντρο που δεν είχε την περασμένη νύχτα συνηθισμένη της ζωηράδα..

«Ξέραμε ότι αυτό μπορεί να συνέβαινε, αλλά δεν ήμασταν στην πραγματικότητα προετοιμασμένοι. Θα παραμείνει για πάντα ο ιστορικός ηγέτης αυτής της επανάστασης», ανέφερε με τη σειρά της μια 27χρονη υπάλληλος ξενοδοχείου στο κέντρο της πόλης.

Αντίθετα, στη συνοικία Μικρή Αβάνα του Μαϊάμι, όπου ζουν πολλοί εξόριστοι της κομμουνιστικής κυβέρνησης της Κούβας, πολλοί βγήκαν στους δρόμους με κουβανέζικες σημαίες, πανηγυρίζοντας, χορεύοντας και χτυπώντας κατσαρόλες και τηγάνια.


Στις 4 Δεκεμβρίου η κηδεία του Φιντέλ Κάστρο – Εθνικό πένθος 9 ημερών στην Κούβα
Η κηδεία του ηγέτη της κουβανικής επανάστασης Φιντέλ Κάστρο θα πραγματοποιηθεί στις 4 Δεκεμβρίου στο Σαντιάγο ντε Κούβα, όπως ανακοίνωσαν σήμερα οι αρχές.

Στη διάρκεια της ερχόμενης εβδομάδας, όπου θα γίνονται διάφορες εκδηλώσεις στην Κούβα προς τιμήν του αποθανόντος ηγέτη, μια πομπή με τις στάχτες του Κάστρο θα διασχίσει τη χώρα για τέσσερις ημέρες.

Οι κουβανικές αρχές κήρυξαν σήμερα εθνικό πένθος εννέα ημερών λίγες ώρες μετά τον θάνατο του ηγέτη της κουβανικής επανάστασης.

Το συμβούλιο του Κράτους κήρυξε σε λακωνικό ανακοινωθέν που εξέδωσε "εθνικό πένθος εννέα ημερών" από το Σάββατο (σήμερα) έως την Κυριακή 4 Δεκεμβρίου.

Στη διάρκειά του θα διακοπούν "όλες οι δραστηριότητες και τα δημόσια θεάματα" διευκρινίζει το ανώτατο όργανο της κουβανικής κυβέρνησης.

ΑΠΕ-ΜΠΕ

Δεν υπάρχουν σχόλια: