ΣΙΝΕ

Τετάρτη 7 Δεκεμβρίου 2016

Αυτά είναι τα 32 πράγματα που προκαλούν καρκίνο!

Ο καρκίνος αποτελεί από τις κύριες αιτίες θανάτου σήμερα στον κόσμο. Υπολογίζεται ότι περίπου 7,6 εκ. άνθρωποι χάνουν τη ζωή τους από τη συγκεκριμένη ασθένεια.
Καθώς ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας ανακοινώνει πως το επεξεργασμένο κρέας αποτελεί μία από τις πιθανές αιτίες της ασθένειας αυτής, ας ρίξουμε μια ματιά και σε άλλους παράγοντες που ενδεχομένως να προκαλούν καρκίνο.

ΚΑΠΝΙΣΜΑ
Το κάπνισμα είναι μία από τις πλέον διαδεδομένες αιτίες καρκίνου στον κόσμο. Ο καπνός του τσιγάρου περιέχει 7.000 χημικά από τα οποία τουλάχιστον τα 69 είναι γνωστό ότι προκαλούν καρκίνο. Το κάπνισμα προκαλεί καρκινο στον πνεύμονα, στον οισοφάγο, στον λάρυγγα, στο στόμα, στα νεφρά, στο πάγκρεας, στο στομάχι και στο έντερο καθώς και λευχαιμία.

ΚΑΤΑΝΑΛΩΣΗ ΑΛΚΟΟΛ
Τα άτομα που καταναλώνουν πολύ αλκόολ κινδυνεύουν από καρκίνο του στήθους, του εντέρου, του λάρυγγα, του ήπατος, κ.α. Η κατανάλωση αλκοόλ έχει σχετιστεί και με τον καρκίνο στο πάγκρεας.

ΕΞΑΤΜΙΣΕΙΣ ΝΤΙΖΕΛ
Πάνω από 30 συστατικά του πετρελαίου θεωρούνται πλέον καρκινογόνα. Η εισπνοή των αερίων από τις εξατμίσεις αυτοκινήτων και μηχανών ντίζελ προκαλεί καρκίνο.

ΣΟΛΑΡΙΟΥΜ
Οι λάμπες μαυρίσματος και τα σολάριουμ γενικώς εκλύουν υπεριώδη ακτινοβολία και αυξάνουν τον κίνδυνο εμφάνισης καρκίνου του δέρματος ειδικά στους νέους.

ΜΟΛΥΝΣΗ ΤΟΥ ΑΕΡΑ

Η μόλυνση του αέρα περιέχει βλαβερά σωματίδια τα οποία είναι γνωστό ότι προκαλούν καρκίνο του πνεύμονα. Σε ορισμένες πόλεις το φαινόμενο είναι πιο έντονο από ότι σε άλλες.

ΠΑΘΗΤΙΚΟ ΚΑΠΝΙΣΜΑ
Ακόμη κι εάν δεν καπνίζετε κινδυνεύετε να πάθετε καρκίνο του πνεύμονα εισπνέοντας τον καπνό των καπνιστών που βρίσκονται γύρω σας.

ΚΑΘΑΡΙΣΜΑ ΚΑΜΙΝΑΔΑΣ
Η εισπνοή του κάρβουνου και των καμμένων ξύλων καθώς και τα υπολείμματα της καύσης που βρίσκονται μέσα στις καμινάδες μπορεί να προκαλέσουν καρκίνο. Παλαιότερα ήταν πολύ πιο συνηθισμένο φαινόμενο καθώς οι καμινάδες καθαρίζονταν με το χέρι. Σήμερα όμως που η τεχνολογία έχει προχωρήσει και υπάρχουν ειδικές «σκούπες» για τη δουλειά αυτή, το φαινόμενο τείνει εκλείψει.

ΚΑΨΙΜΟ ΚΑΡΒΟΥΝΟΥ ΣΕ ΕΣΩΤΕΡΙΚΟ ΧΩΡΟ

Σε κάποια μέρη του κόσμου το κάρβουνο αποτελεί την πιο συνηθισμένη επιλογή για τη θέρμανση του σπιτιού και των άλλων εσωτερικών χώρων. Η παρατεταμένη έκθεση σε αυτού του είδους τη θέρμανση προκαλεί καρκίνο. Τα άτομα επίσης που εργάζονται σε ορυχεία διατρεχουν κίνδυνο.

Η ΥΠΕΡΙΩΔΗΣ ΑΚΤΙΝΟΒΟΛΙΑ ΤΟΥ ΗΛΙΟΥ
Η παρατεταμένη έκθεση στις ακτίνες UV μπορεί να προκαλέσει καρκίνο του δέρματος.

ΠΡΟΙΟΝΤΑ ΑΠΟ ΚΑΠΝΟ

Καρκίνο δεν προκαλεί μόνο το κάπνισμα αλλά και τα προϊόντα καπνού. Για παράδειγμα το μάσημα του καπνού σαν τονωτικό αποτελεί από τις βασικές αιτίες καρκίνου του λάρυγγα και του στόματος. Τα φύλλα επίσης και ο καρπός του ινδοκάρυδου μπορεί να έχουν παρόμοια αποτελέσματα.

ΑΚΤΙΝΟΒΟΛΙΑ

Ο καρκίνος που οφείλεται στην ακτινοβολία αποτελεί το 10 τοις εκατό των επεμβατικών περιπτώσεων καρκίνου. Οι πηγές της ακτινοβολίες είναι πολλές όπως οι ιατρικές απεικονίσεις κάθε είδους ή τα πυρηνικά ατυχήματα.

ΚΑΡΠΟΣ ARECA

O συγκεκριμένος καρπός είναι περισσότερος γνωστός ως ινδοκάρυδο και καταναλώνεται κυρίως σε μέρη στον Ειρηνικό, στην Ασία και στην ανατολική Αφρική. Είναι γνωστό ότι είναι βλαβερό για τους ανθρώπους και αποτελεί αιτία εμφάνισης καρκίνου του στόματος και του οισοφάγου.

ΦΑΡΜΑΚΟ PHENACETIN

Πρόκειται για ένα αντιπυρετικό και παυσίπονο φάρμακο που κυκλοφορούσε ευρέως στις ΗΠΑ το οποίο κατηγορήθηκε ως καρκινογόνο και απαγορεύτηκε το 1983.

ΠΟΛΥΧΛΩΡΙΩΜΕΝΑ ΔΙΦΑΙΝΥΛΙΑ (PCB)

Χρησιμοποιούνται (κυρίως) ως ψυκτικά υγρά σε ηλεκτρικά εξαρτήματα, τα πολυχλωριωμένα διφαινύλια έχουν απαγορευτεί σε πολλές χώρες. Τα συστατικά του λέγεται ότι προκαλούν καρκίνο του ήπατος, της ουροδόχου κύστης και του εγκεφάλου.

ΛΙΘΑΝΘΡΑΚΟΠΙΣΣΑ
Η λιθανθρακόπισσα χρησιμοποιείται σαν βάση για τις μπογιές, στην επίστρωση για στέγες και στη λιθόστρωση καθώς και σαν συνδετικό υλικό στην άσφαλτο και περιέχει καρκινογόνα συστατικά όπως το βενζόλιο.

ΑΡΣΕΝΙΚΟ ΣΤΟ ΠΟΣΙΜΟ ΝΕΡΟ
Η διαρροή ισχυρού τοξικού χημικού αρσενικού από τις βιομηχανίες μπορεί να μολύνει το πόσιμο νερό και να προκαλέσει καρκίνο. Οι περισσότερες χώρες ελέγχουν τακτικά το πόσιμο νερό για αρσενικό κι άλλες ουσίες επικίνδυνες για τη δημόσια υγεία.

ΑΡΙΣΤΟΛΟΧΙΚΑ ΟΞΕΑ ΣΤΑ ΦΥΤΑ

Τα αριστολοχικά οξέα είναι μια οικογένεια οξέων τα οποία βρίσκονται στα φυτά Αριστολοχία και Ασαρίτης. Τα εκχυλίσματα των φυτών αυτών που χρησιμοποιούνται στην Κινεζική φυσική ιατρική λέγεται ότι προκαλούν καρκίνο των νεφρών.

ΑΕΡΙΟ ΜΟΥΣΤΑΡΔΑΣ
Το αέριο μουστάρδας μπορεί να προκαλέσει σοβαρά δερματικά εγκαύματα, καθώς και εγκαύματα στα μάτια και στις αναπνευστικές οδούς. Το αέριο αυτό χρησιμοποιήθηκε από τον Γερμανικό Στρατό στον Α’ Παγκόσμιο Πόλεμο αλλά πλέον έχει απαγορευτεί η χρήση του.

ΜΠΟΓΙΕΣ
Οι μπογιές μπορεί να περιέχουν χημικά όπως βενζόλιο, μόλυβδο και αμίαντο που προκαλούν καρκίνο.

ΒΙΟΜΗΧΑΝΙΑ ΚΑΤΑΣΚΕΥΗΣ ΥΠΟΔΗΜΑΤΩΝΟι βιομηχανίες υποδημάτων μολύνουν τον περιβάλλοντα χώρο με ουσίες οι οποίες μπορεί να είναι καρκινογόνες, όπως η σκόνη από το δέρμα, το βενζόλιο και άλλες ουσίες. Η παρατεταμένη έκθεση στις συγκεκριμένες ουσίες ενισχύει τον κίνδυνο εμφάνισης καρκίνου.

ΒΙΟΜΗΧΑΝΙΑ ΕΛΑΣΤΙΚΩΝΗ λειτουργία των βιομηχανιών ελαστικών προϋποθέτει τη συλλογή του λάτεξ από συγκεκριμένα δέντρα. Μελέτη στην οποία έλαβαν μέρος εργάτες που αποσχολούνται στη συγκεκριμένη βιομηχανία έδειξε ότι διατρέχουν αυξημένο κίνδυνο εμφάνισης καρκίνου της κύστεως, των πνευμόνων καθώς και λευχαιμία.

ΧΛΩΡΙΟΥΧΟ ΒΙΝΥΛΙΟ
Το χημικό αυτό χρησιμοποιείται στην κατασκευή του πολυβινυλοχλωριδίου (PVC). Η εισπνοή του είναι γνωστό ότι αυξάνει τον κίνδυνο εμφάνισης σπάνιων μορφών καρκίνου στον άνθρωπο.

ΕΡΓΟΣΤΑΣΙΑ ΚΑΤΑΣΚΕΥΗΣ ΕΠΙΠΛΩΝΟι εργαζόμενοι σε εργοστάσια κατασκευής επίπλων είναι εκτεθειμένοι στο πριονίδι το οποίο αυξάνει τον κίνδυνο καρκίνου της μύτης.

ΜΟΝΑΔΕΣ ΠΑΡΑΓΩΓΗΣ ΠΡΟΙΟΝΤΩΝ ΑΛΟΥΜΙΝΙΟΥΟι περιπτώσεις καρκίνου των πνευμόνων και της ουροδόχου κύστεως είναι πιο συχνές σε εκείνους που αποασχολούνται σε μονάδες παραγωγής προϊόντων αλουμινίου.

ΕΞΟΡΥΞΗΟι διάφοροι τρόποι εξόρυξης απελευθερώνουν στον αέρα, στο νερό και στο χώμα τοξικά χημικά τα οποία είναι γνωστό ότι προκαλούν καρκίνο, όπως το βενζόλιο και η φορμαλδεΰδη.

ΑΝΕΠΕΞΕΡΓΑΣΤΑ Η ΕΛΑΦΡΩΣ ΕΠΕΞΕΡΓΑΣΜΕΝΑ ΠΕΤΡΕΛΑΙΟΕΙΔΗΤα μείγματα ανεπεξέργαστων ή ελαφρώς επεξεργασμένων πετρελαιοειδών έχει αποδειχθεί ότι αποτελούν από τις κύριες αιτίες πρόκλησης καρκίνου.

ΑΜΙΑΝΤΟΣΣτο παρελθόν ο αμίαντος χρησιμοποιείτο κατά κόρον για μονωτικές εργασίες. Μελέτες απέδειξαν ότι η εισπνοή των συστατικών του προκαλεί βλάβες στους πνεύμονες και χρόνια φλεγμονή καθώς και μια μορφή πνευμονικής ίνωσης που ονομάζεται αμιάντωση.

ΠΥΡΗΝΙΚΑ ΕΡΓΟΣΤΑΣΙΑΤα άτομα που εργάζονται σε πυρηνικές εγκαταστάσεις δέχονται 20 φορές παραπάνω ακτινοβολία από τα επιτρεπτά για τον γενικό πληθυσμό όρια. Η έκθεση σε αυτού του είδους την ακτινοβολία προκαλεί λευχαιμία.

ΑΕΡΙΟΠΟΙΗΣΗ ΤΟΥ ΑΝΘΡΑΚΑΗ αεριοποίηση του άνθρακα είναι η διαδικασία κατά την οποία ο άνθρακας αντιδρά με το οξυγόνο, τον ατμό και το διοξείδιο του άνθρακα για να σχηματίσει αέριο. Τα άτομα που εμπλέκονται στη διαδικασία διατρέχουν μεγάλο κίνδυνο να νοσήσουν από καρκίνο των πνευμόνων.

ΕΞΟΡΥΞΗ ΑΙΜΑΤΙΤΗΟ αιματίτης καθιζάνει από το νερό όταν η επεξεργασία γίνεται με το χέρι. Η όλη διαδικασία είναι επικίνδυνη για τους εργαζόμενους στον τομέα αυτό καθώς έρχονται σε επαφή με το ραδόνιο, μια ραδιενεργό καρκινογόνο ουσία που προκαλεί καρκίνο στους πνεύμονες.

ΑΟΥΡΑΜΙΝΗΣΤο συγκεκριμένο χημικό χρησιμοποιείται ως αντισηπτικός παράγοντας και αποτελεί ένα από τα κύρια συστατικά στην παραγωγή μπογιάς. Τα άτομα που απασχολούνται στον κλάδο αυτό κινδυνεύουν καθώς εισπνέουν επικίνδυνες ουσίες όπως η φορμαλδεΰδη και διατρέχουν κίνδυνο εμφάνισης καρκίνου στην ουροδόχο κύστη.

ΕΚΘΕΣΗ ΣΕ ΑΤΜΟΥΣ ΘΕΙΙΚΟΥ ΟΞΕΩΣΟι ατμοί θειικού οξέως είναι διαβρωτικοί και μπορεί να προκαλέσουν καρκίνο των πνευμόνων.


Δεν υπάρχουν σχόλια: