ΣΙΝΕ

Σάββατο 24 Δεκεμβρίου 2016

Η τέλεια παραδοσιακή γέμιση γαλοπούλας ή κοτόπουλου

Τα Χριστούγεννα πλησιάζουν
Οι γαλοπούλες και τα κοτόπουλα έχουν τη τιμητική τους στο γιορτινό τραπέζι και μάλιστα γεμιστά όπως το...
απαιτεί το έθιμο. Μια συνταγή για τη παραδοσιακή ελληνική γέμιση, που μπορείτε να τη φτιάξετε με γαλοπούλα ή με κοτόπουλο για το χριστουγεννιάτικο τραπέζι σας.

Υλικά συνταγής
Για μια γαλοπούλα 4-5 κιλά
250 γρ. κιμά μοσχαρίσιο
250 γρ. κιμά χοιρινό
3/4 φλ.τσ. ρύζι μισοβρασμένο
2 μέτρια κρεμμύδια ψιλοκομμένα
10-12 κάστανα ψημένα
3/4 φλ. τσ. σταφίδα μαύρη
1/2 φλ. τσ. κουκουνάρι, ελαφρά καβουρδισμένο
1 1/2 φλ. τσ. Μαυροδάφνη
2 κ.σ. άνηθο ψιλοκομμένο

τα σικοτάκια της γαλοπούλας ψιλοκομμένα
4 κ.σ. βούτυρο φρέσκο
4 κ.σ. ελαιόλαδο
1 ξύλο κανέλας
1 κ.σ. πελτέ ντομάτας
αλάτι πιπέρι

Εκτέλεση συνταγής
Πλένουμε τις σταφίδες και τις βάζουμε να μουλιάσουν στη μαυροδάφνη για 4-5 ώρες (ή όλη τη νύχτα).

Σε μεγάλο, αντικολλητικό τηγάνι, ζεσταίνουμε το μισό βούτυρο και το μισό ελαιόλαδο και σοτάρουμε το κρεμμύδι, ανακατεύοντας σε χαμηλή φωτιά, μέχρι να μαλακώσει και να γίνει διάφανο, χωρίς να πάρει χρώμα.

Προσθέτουμε βούτυρο, ελαιόλαδο και τον κιμά και σωτάρουμε σε μέτρια φωτιά, ανακατεύοντας συνέχεια, να ξεσβολιάσει γιά 4-5 λ. Ρίχνουμε την κανέλα , τα συκωτάκια και συνεχίζουμε το σωτάρισμα μέχρι να καβουρδιστεί και να ροδοκοκκινίσει. Σβήνουμε με 1/2 φλ. μαυροδάφνη, αφήνουμε μισό λεπτό να την πιεί και προσθέτουμε τις σταφίδες με το υγρό τους και τον πελτέ, διαλυμένο σε 3-4 κ.σ. νερό.

Σιγοψήνουμε για 10-12 λ και μετά προσθέτουμε το ρύζι, τα κάστανα, το κουκουνάρι, αλάτι και πιπέρι. Προσθέτουμε λίγο βούτυρο, αν χρειάζεται. Ανακατεύουμε μερικά λεπτά ακόμα στη φωτιά, να δέσουν οι γεύσεις και να απορροφηθούν όλα τα υγρά. Δοκιμάζουμε και προσθέτουμε, αν χρειάζεται αλάτι, πιπέρι ή και λίγη κανέλα σε σκόνη.

Γεμίζουμε την κοιλιά της γαλοπούλας με γέμιση και ράβουμε το άνοιγμα ή το κλείνουμε με λίγο αλουμινόχαρτο. Σερβίρουμε χωριστά όση γέμιση περίσσεψε. Η γέμιση μπορεί να ετοιμαστεί και από την προηγούμενη μέρα.


Πηγή

Δεν υπάρχουν σχόλια: