ΣΙΝΕ

Κυριακή 11 Δεκεμβρίου 2016

Καστοριά: «Λήψης μέτρων για τη διαχείριση περιστατικών προσέγγισης – αλληλεπίδρασης αρκούδας σε κατοικημένες περιοχές»

Το απόγευμα της 4ης Δεκεμβρίου έκαναν την επανεμφάνιση τους οι δύο νεαρές αρκούδες (πιθανότατα από την ίδια γέννα) στην περιοχή «Πέτρα» Καστοριάς κοντά στον...
αστικό ιστό της πόλης. Τα δύο αυτά ζώα ήταν ξανά στην επικαιρότητα και πριν λίγες εβδομάδες όταν εμφανίσθηκαν στην παιδική χαρά στην παραλίμνια είσοδο της πόλης της Καστοριάς.

Στελέχη της περιβαλλοντικής οργάνωσης «Καλλιστώ» που είναι και μέλη της Ομάδας Άμεσης Επέμβασης με βάση το σχετικό ΦΕΚ 272/07-02-2014 «Λήψης μέτρων για τη διαχείριση περιστατικών προσέγγισης – αλληλεπίδρασης αρκούδας σε κατοικημένες περιοχές», έσπευσαν στην περιοχή μετά από ειδοποίηση της Αστυνομίας και εξέτασαν τον περιβάλλοντα χώρο ώστε να κατανοηθεί καλύτερα το συμβάν.

Σύμφωνα με την ανακοίνωση της περιβαλλοντικής οργάνωσης «Στη συνέχεια έκαναν συγκεκριμένες προτάσεις για την άμεση τοποθέτηση από το Δασαρχείο Καστοριάς προειδοποιητικής σήμανσης (2 φορητές πινακίδες με αναλάμπουσες λυχνίες) για τους οδηγούς - με σκοπό την αποτροπή ενδεχόμενου τροχαίου ατυχήματος από την σύγκρουση διερχόμενου οχήματος με τις δύο αρκούδες, καθότι όλα δείχνουν ότι ακολουθούν συγκεκριμένες διαδρομές προσέγγισης δασώδους περιοχής κοντά στη λίμνη της Καστοριάς, διασχίζοντας τον δρόμο σε εκείνο το σημείο.

Από την πλευρά της η «Καλλιστώ» θα τοποθετήσει ειδικές κάμερες υπέρυθρων στα πιθανά περάσματα – ρεματιές για να ταυτοποιηθούν καλύτερα οι κινήσεις των 2 αρκούδων. Σε τηλεφωνική επικοινωνία της οργάνωσης με την Διεύθυνση Δασών/Δασαρχείο Καστοριάς (συντονιστή της τοπικής ΟΑΕ με βάση το ΦΕΚ) ενημερωθήκαμε ότι η δασική υπηρεσία έχει ήδη αιτηθεί επισήμως από την ΔΕΚΕ – (Περιφέρεια Δυτικής Μακεδονίας), την εγκατάσταση προειδοποιητικών πινακίδων στην περιοχή, ωστόσο το αίτημα δεν έχει ακόμα ικανοποιηθεί.

Από την πλευρά της η «Καλλιστώ» θα πιέσει με νέα επιστολή προς την ΔΕΚΕ. Να σημειωθεί επίσης ότι η Δασική Υπηρεσία Καστοριάς υστερεί ακόμη (όπως και άλλες) σε υλικά μέσα επέμβασης και διαχείρισης τέτοιων περιστατικών καθότι οι σχετικές πιστώσεις που έχει αιτηθεί από το Πράσινο Ταμείο δεν έχουν ακόμη εγκριθεί.

H «Καλλιστώ» θέλει για ακόμα μία φορά να υπενθυμίσει στους οδηγούς ότι πρέπει να είναι ακόμα πιο προσεκτικοί αυτή την εποχή, καθώς όσες αρκούδες δεν έχουν πέσει ακόμα σε χειμέριο λήθαργο αρκούδες παρουσιάζουν ιδιάζουσα κινητικότητα.

Επιπλέον δεσμεύεται ότι θα συνεχίσει να επεμβαίνει όπου αυτό είναι δυνατόν. Ταυτόχρονα θα συνεχίσει να παρεμβαίνει ποικιλοτρόπως (εκπαιδευτικά, επιστημονικά, ασκώντας έλεγχο προς την Πολιτεία) ώστε να εφαρμόζονται οι ψηφισμένοι νόμοι, όπως η σχετική με το περιστατικό ΚΥΑ, και να μην θεωρείται «πολυτέλεια εν καιρώ κρίσης» η προστασία της άγριας ζωής».

Πηγή

Δεν υπάρχουν σχόλια: