ΣΙΝΕ

Δευτέρα 26 Δεκεμβρίου 2016

Ο Σύρος σεφ που μαγειρεύει για τους πρόσφυγες στη Ριτσώνα

Πριν ξεσπάσει ο πόλεμος και αναγκαστεί να κάνει το επικίνδυνο ταξίδι για να γλιτώσει από τις βόμβες στη Συρία, ο Ταλάλ Ρανκούσι ήταν σεφ στη Δαμασκό.


Το Bawabet Al Dimashq- η Πύλη της Δαμασκού- θεωρείται ακόμη το μεγαλύτερο εστιατόριο στον κόσμο, σύμφωνα με το βιβλίο των ρεκόρ Γκίνες, καθώς μπορούσε να σερβίρει πάνω από 6.000 ανθρώπους. Σήμερα, ο 41χρονος μαγειρεύει για διαφορετικούς ανθρώπους.

Οταν μία Αμερικανίδα εθελόντρια του πρότεινε να βελτιώσει τα πιάτα που σερβίρονται στον προσφυγικό καταυλισμό της Ριτσώνας, εκείνος δεν δίστασε. Ο πατέρας τριών παιδιών, που διέσχισε το Αιγαίο τον περασμένο Φεβρουάριο «σε ένα ταξίδι θανάτου, μέσα σε ένα πλαστικό λάστιχο, με τη βροχή να πέφτει», ήθελε να βελτιώσει τα γεύματα των ανθρώπων που ζουν στον καταυλισμό, που δεν είναι καλά μαγειρεμένο, όπως δήλωσε στο AFP.

«Απλά είναι γεύματα επιβίωσης», όπως ανέφερε ένας διαχειριστής του καταυλισμού, μιλώντας στο Γαλλικό Πρακτορείο ειδήσεων, με την προϋπόθεση να μην κατονομαστεί. «Ηταν μία πρόκληση απλά να κάνω τις εταιρείες κέιτερινγκ να στείλουν πίτες αντί για λευκό ψωμί. Μερικές φορές ξεμένουν ακόμη και 200 γεύματα που κανείς δεν θέλει να φάει», πρόσθεσε ο ίδιος.

Η Καρολίν Ροκαφέλοου αποφάσισε να κάνει κάτι για να αλλάξει η κατάσταση. Η Αμερικανίδα ήταν τραπεζικός, πριν αποφασίσει να μετακομίσει στην Ελλάδα πέρυσι, μετά από 30 χρόνια καριέρας, που περιελάμβανε και δύο δεκαετίες στην Credit Suisse.

Η Νεοϋορκέζα συγκέντρωσε δωρεές από φίλους και δημιούργησε το Cafe Rits, που προσφέρει εναλλακτική κουζίνα έξω από ένα από τα κτίρια του προσφυγικού καταυλισμού. «Αισθάνομαι ότι με αυτόν τον τρόπο βοηθάω τους Ελληνες όσο και τους πρόσφυγες», εξήγησε η Ροκαφέλοου στο AFP, ενώ δίπλα της ο Ταλάλ έκοβε τα λαχανικά. «Είναι μία πολύ δύσκολη κατάσταση για την Ελλάδα και πιστεύω ότι κάνει σπουδαία δουλειά», πρόσθεσε.

Αρκετές φορές την εβδομάδα η ίδια και κάποιοι βοηθοί πάνε στο σούπερ μάρκετ για τις προμήθειες για τα γεύματα που ετοιμάζουν, αλλά και για να αγοράσει κρέας και λαχανικά για τις οικογένειες των προσφύγων που θέλουν να μαγειρεύουν μόνοι. Το εβδομαδιαίο μπάτζετ είναι περίπου 3.000-5.000 ευρώ.

«Κάθε ημέρα μοιράζουμε είτε λαχανικά και κρέας, είτε μαγειρεμένα γεύματα. Κρέας μία φορά την εβδομάδα, λαχανικά 2-3 φορές, έτοιμο γεύμα δύο φορές την εβδομάδα», εξήγησε ο Ταλάλ, που βέβαια μαγειρεύει με συνταγές από τη Συρία.

«Ηθελα να βρω έναν τρόπο για να βοηθήσω τους πρόσφυγες να ξαναβρούν την κουλτούρα τους, μέσα από το φαγητό», εξήγησε η Ροκαφέλοου, που είχε δουλέψει εθελοντικά ως σεφ και μετά από τους τυφώνες Κατρίνα και Σάντι στις ΗΠΑ.

Η ομάδα της προετοιμάζει και σακούλες με κολατσιό για τα περίπου 80 παιδιά του καταυλισμού που πηγαίνουν στα κοντινά σχολεία. «Κάνουμε και πάρτι. Είναι σημαντικό να γελούν και να θυμούνται ότι και αυτό θα περάσει», εξηγεί η Αμερικανίδα.

Πηγή

Δεν υπάρχουν σχόλια: