ΣΙΝΕ

Τρίτη 20 Δεκεμβρίου 2016

Επίδομα θέρμανσης, Άνοιξε επιτέλους το TAXIS

Του Γιώργου Παππού
Τα… αντανακλαστικά των φορολογούμενων δοκιμάζει το υπουργείο Οικονομικών, καθώς αφού μεσολάβησε περίπου...

μια εβδομάδα από την υπογραφή της σχετικής Απόφασης κι ενώ έχει παρέλθει δίμηνο από την έναρξη της φετινής περιόδου, άνοιξε η εφαρμογή του TAXIS για το επίδομα πετρελαίου θέρμανσης.

Όσοι δεν πιαστούν στον… ύπνο από τις καθυστερήσεις του υπουργείου Οικονομικών, έχουν περιθώριο ως το τέλος του μήνα, προκειμένου να υποβάλουν ηλεκτρονικά τις αιτήσεις τους και να πάρουν ως το τέλος Ιανουαρίου το επίδομα που αναλογεί στο πετρέλαιο θέρμανσης που έχουν προμηθευτεί ως τώρα. Οι υπόλοιπες παραγγελίες, όπως και πέρσι, θα πληρωθούν κατακαλόκαιρο. Υπενθυμίζεται, δε, ότι η προκαταβολή του 25% επί του επιδόματος θέρμανσης, που ίσχυσε μόνο για μια χρονιά, δεν προβλέπεται ούτε φέτος, όπως ακριβώς έγινε και πέρσι όταν «ψαλιδίστηκε» το κονδύλι για το επίδομα κατά 50%.


Η διαδικασία
α) Οι ενδιαφερόμενοι υποβάλλουν αίτηση μέσω εφαρμογής στο TAXISnet, για να ενταχθούν στο Μητρώο Δικαιούχων του επιδόματος θέρμανσης. Στην αίτηση αναγράφονται κατά περίπτωση τα ακόλουθα στοιχεία:
• ο αριθμός Φορολογικού Μητρώου του αιτούντος - υπόχρεου φορολογικής δήλωσης,
• το ονοματεπώνυμό του,
• ο αριθμός των εξαρτώμενων τέκνων του,
• ο αριθμός τραπεζικού λογαριασμού (IBAN) στον οποίο επιθυμεί να πιστωθεί το ποσό και το ονοματεπώνυμο του πρώτου δικαιούχου,
• ο αριθμός παροχής ηλεκτρικού ρεύματος του ακινήτου κύριας κατοικίας,
• η ταχυδρομική διεύθυνση που αντιστοιχεί στη συγκεκριμένη παροχή ηλεκτρικού ρεύματος,
• αν η κατοικία είναι ιδιόκτητη, ενοικιαζόμενη ή δωρεάν παραχωρούμενη καθώς και ο Α.Φ.Μ. του εκμισθωτή ή του δωρεάν παραχωρούντος,
• τα τετραγωνικά μέτρα κύριων χώρων της κύριας κατοικίας κατά το χρόνο υποβολής της αίτησης,
• η ένδειξη αν πρόκειται για πολυκατοικία,
• τα στοιχεία επικοινωνίας του (διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου, αριθμός κινητού ή και σταθερού τηλεφώνου).
β) Παράλληλα οι διαχειριστές ή οι εκπρόσωποι των πολυκατοικιών ή οι εταιρίες διαχείρισης πολυκατοικιών, δηλώνουν στην εφαρμογή τα ακόλουθα στοιχεία:
• τον αριθμό φορολογικού μητρώου του διαχειριστή ή του προσώπου που εκπροσωπεί την πολυκατοικία ή της εταιρίας διαχείρισης της πολυκατοικίας,
• τον Α.Φ.Μ. της πολυκατοικίας, εφόσον υπάρχει,
• τον αριθμό της κοινόχρηστης παροχής ηλεκτρικού ρεύματος ή μιας παροχής ηλεκτρικού ρεύματος που εκπροσωπεί την πολυκατοικία,
• τα χιλιοστά συμμετοχής των διαμερισμάτων στις δαπάνες θέρμανσης,
• το ονοματεπώνυμο των φυσικών προσώπων που διαμένουν στα διαμερίσματα τα οποία δεν χρησιμοποιούνται ως επαγγελματική στέγη.
Μετά τη συμπλήρωση των παραπάνω στοιχείων προβαίνουν σε ενεργοποίηση της διαδικασίας πληρωμής.
Η ενεργοποίηση αυτή δεν μπορεί να γίνει μετά τις 31 Μαΐου 2017.
γ) Τα πρόσωπα που δεν είναι πιστοποιημένοι χρήστες στο TAXISnet, για την είσοδό τους στην ηλεκτρονική αίτηση, δηλώνουν τον Α.Φ.Μ. και έναν αριθμό ειδοποίησης εκκαθαριστικού σημειώματος μιας εκ των δηλώσεων Φορολογίας Εισοδήματος της τελευταίας πενταετίας.
δ) Στις περιπτώσεις που έχει αλλάξει κύρια κατοικία ο αιτών, υποβάλλει νέα αίτηση.
ε) Αρχικές ή τροποποιητικές αιτήσεις προσώπων που δεν πληρούν τα κριτήρια, απορρίπτονται αυτόματα από τη Γενική Γραμματεία Δημοσίων Εσόδων με σχετική αιτιολογία.
στ) Δεν είναι αποδεκτή η χρήση του ίδιου αριθμού λογαριασμού τραπέζης (IBAN) από δύο διαφορετικούς δικαιούχους επιδόματος.
Επίσης δεν είναι αποδεκτή η χρήση του ίδιου αριθμού παροχής ηλεκτρικού ρεύματος για περισσότερους από δύο δικαιούχους κατά την ίδια χρονική στιγμή.
ζ) Τα μέλη του μητρώου διακίνησης πετρελαίου θέρμανσης (ΔΙ.ΠΕ.ΘΕ.), υποχρεούνται στην υποβολή των φορολογικών στοιχείων στο ηλεκτρονικό σύστημα παρακολούθησης πετρελαίου θέρμανσης
η) Όλα τα συνδεόμενα με την υποβαλλόμενη αίτηση δικαιολογητικά φυλάσσονται υποχρεωτικά από τους ενδιαφερόμενους για διάστημα πέντε (5) ετών.

Τα κριτήρια
Δικαιούχοι του επιδόματος είναι τα φυσικά πρόσωπα που έχουν:
Α) Ετήσιο συνολικό οικογενειακό εισόδημα 12.000€ για άγαμο και 20.000€ για έγγαμο και 22.000€ για μονογονεϊκές οικογένειες, το οποίο προσαυξάνεται κατά 2.000€ για κάθε τέκνο.
Β) Ακίνητη περιουσία η αξία της οποίας δεν υπερβαίνει το ποσό των 100.000€ για τους άγαμους και το ποσό των 200.000€ για τους έγγαμους και τις μονογονεϊκές οικογένειες.
Κλιματικές ζώνες: Έγινε πιο δίκαιη η κατανομή σε κλιματικές ζώνες, καθώς ο νομός Έβρου τοποθετήθηκε στην Α’ κλιματική ζώνη. Ακόμα υπήρξε για πρώτη φορά πρόβλεψη για τους ορεινούς Καλλικρατικούς δήμους που αναφέρονται στο άρθρο 1 του σχετικού Νόμου, οι οποίοι εντάσσονται στην αμέσως ανώτερη κλιματική ζώνη από αυτή στην οποία εντάσσεται ο νομός στον οποίο ανήκουν (π.χ. ο δήμος Βιάννου του νομού Ηρακλείου μεταφέρεται στην Γ’ κλιματική ζώνη, ενώ ο υπόλοιπος νομός παραμένει στην Δ’ κλιματική ζώνη).



Οι δήμοι που χαρακτηρίζονται ορεινοί:
Νομός Αιτωλοακαρνανίας: δήμος Θέρμου
Νομός Αργολίδος: δήμος Επιδαύρου
Νομός Αρκαδίας: δήμοι Νότιας και Βόρειας Κυνουρίας
Νομός Άρτας: δήμοι Γεωργίου Καραϊσκάκη και Κεντρικών Τζουμέρκων
Νομός Βοιωτίας: δήμος Διστόμου- Αράχοβας- Αντίκυρας
Νομός Γρεβενών: δήμος Δεσκάτης
Νομός Δράμας: δήμοι Κάτω Νευροκοπίου και Παρανεστίου
Νομός Ευρυτανίας: δήμος Αγράφων
Νομός Ηρακλείου: δήμος Βιάννου
Νομός Θεσπρωτίας: δήμος Φιλιατών
Νομός Ιωαννίνων: δήμοι Κόνιτσας, Πωγωνίου, Βόρειων Τζουμέρκων, Μετσόβου και Ζαγορίου
Νομός Καρδίτσας: δήμοι Αργιθέας και Λίμνης Πλαστήρα
Νομός Καστοριάς: δήμος Νεστορίου
Νομός Κορινθίας: δήμος Νεμέας
Νομός Λασιθίου: δήμος Οροπεδίου Λασιθίου
Νομός Μαγνησίας: δήμος Ζαγοράς- Μουρεσίου
Νομός Μεσσηνίας: δήμος Δυτικής Μάνης
Νομός Ρεθύμνου: δήμοι Αμαρίου, Αγίου Βασιλείου και Ανωγείων
Νομός Φλώρινας: δήμος Πρεσπών
Νομός Χανίων: δήμοι Σφακίων και Καντάνου- ΣελίνουΓια κάθε κατοικία, ανεξαρτήτως ζώνης, χορηγείται επίδομα σε άγαμους για τα πρώτα 80 τετραγωνικά μέτρα και για τα πρώτα 100 μέτρα για τους έγγαμους και τις μονογονεϊκές οικογένειες.


Ποσό επιδόματος: 0,25€ για κάθε λίτρο κατανάλωσης πετρελαίου εσωτερικής καύσης θέρμανσης.

iefimerida.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: