ΣΙΝΕ

Δευτέρα 26 Δεκεμβρίου 2016

Αυτό είναι το ΠΡΩΤΟ Viral Βίντεο που Κυκλοφόρησε ΠΟΤΕ πριν απο 12 Χρόνια!

Ήταν πολύ πριν το YouTube, τις πρώτες ήμερες του διαδικτύου, όταν ο Gary Brolsma, σχεδιαστής ιστοσελίδων από το New Jersey, άνοιξε την κάμερα του και...
άρχισε να καταγράφει. Είχε βιώσει την επίθεση μέσω ενός βίντεο του Albino Blacksheep μαζί με μια γάτα ASCII εναντίον του κομματιού “ Dragostea Din Tei” από τους O-Zone. Και το τραγούδι τον είχε αφήσει άφωνο.

Αφότου τράβηξε βίντεο όπου έκανε ότι το τραγουδά και χόρευε, το ανέβασε στο Newgrounds, μια πλατφόρμα όπου ανέβαιναν δημιουργικά βίντεο. Την εποχή εκείνη, τα μόνα πράγματα που γίνονταν viral ήταν αρχαία gifs, αηδιαστικές σελίδες όπως το Goatse και το Lemon Party και το “Numa Numa” του Brolsma ήταν η αθώα θετικότητα που είχε ανάγκη το θορυβώδες, αφηρημένο διαδίκτυο.

Ηταν 6 Δεκεμβρίου του 2004, ο Brolsma ήταν μόλις 18 ετών και εξερευνούσε το διαδίκτυο κυρίως για πλάκα. Ήταν τόσο αποφασισμένος να μοιραστεί το “Numa Numa” με τον κόσμο που μετέτρεψε το βίντεο σε Flash προκειμένου να ανέβει. Το αρχικό βίντεο δυστυχώς κατέβηκε από το Newrounds, αλλά ανέβηκε ξανά στο YouTube μετά από 2 χρόνια, όταν άρχισε να γίνεται πιο γνωστή η σελίδα.

“Ο Tom Fulp μου έστειλε email στα τέλη του Νοέμβρη”, είπε ο Brolsma. “Το Newgrounds έχει αρχίσει να κατεβάζει βίντεο που έχουν πνευματικά δικαιώματα και επικεντρώνεται σε βίντεο με κινούμενα σχέδια και πρωτότυπο περιεχόμενο, έτσι δυστυχώς το βίντεο μου έπρεπε να κατέβει. Είναι πολύ στενάχωρο, αλλά καταλαβαίνω απολύτως τον λόγο.”

Το τραγούδι το οποίο χορεύει ο Brolsma επίσης δεν κυκλοφορεί πλέον, αν και το συγκρότημα έγινε σε κάποια φάση δημοφιλές χάρη στο “Numa Numa”. Οι O-Zone διαλύθηκαν έναν χρόνο αργότερα – ενώ ο Brolsma είχε γίνει διασημότητα στο διαδίκτυο.

Το βίντεο έχει εκατοντάδες χιλιάδες προβολές και χάρη σε αυτό ο Brolsma εμφανίστηκε σε πολλές εκπομπές και έγινε νούμερο ένα στην λίστα με τους Καλύτερους 40 Σταρ του Διαδικτύου. Κέρδισε ακόμα και τον Ghyslain Raza, το παιδί από το Star Wars, κάτι που αποδείχτηκε καλό αν σκεφτεί κανείς την άρνηση του παιδιού να βρεθεί στο προσκήνιο και το bullying που επηρέασε αρνητικά την ψυχική του υγεία.

Και ο Brolsma αρχικά αντέδρασε αρνητικά σε όλη την διασημότητα που έλαβε χάρη στο βίντεο, αλλά τελικά επέλεξε να το αποδεχτεί και να πάρει τον έλεγχο της κατάστασης. Ο Raza από την άλλη δεν είχε αυτή την ευκαιρία, γιατί ήταν πιο μικρός και το βίντεο που τον έκανε διάσημο είχε διαρρεύσει.

Ο Raza έζησε την χειρότερη πλευρά του διαδικτύου, ενώ ο Brolsma βίωσε την θετικότητα των θαυμαστών του και κατά κάποιο τρόπο έκανε μακριά τους haters. Ένα ακόμα θετικό ήταν ότι κατάφερε να γίνει διάσημος στο διαδίκτυο και όχι στην τηλεόραση, όπου οι σταρ του 2004 είχαν εντελώς διαφορετική εμφάνιση από τους σταρ του διαδικτύου.

Ο Brolsma είχε δηλώσει ότι δεν ντρέπεται για το σώμα του.“Δεν μου αρέσει να κυνηγάω την φήμη, γιατί δεν είμαι έτσι”, εξηγεί ο Brolsma. “Απολαμβάνω την ήρεμη ζωή και δεν ντρέπομαι ούτε μετανιώνω για το βίντεο που ανέβασα. Ήταν απλά ένα βίντεο για πλάκα και ήταν έκπληξη το πόσο ψηλά έφτασε.”

Αρπάζοντας την ευκαιρία να χτίσει μια αυτοκρατορία με το “Numa Numa”, ο Brolsma ανέβασε το “New Numa”, ένα βίντεο όπου χορεύει σε δική του μελωδία και ακολούθησε διαγωνισμός για το “New Numa”. Συνεργάστηκε και με άλλους viral σταρ του διαδικτύου και το 2008 έβγαλαν το Weird Tempo.

Το Weird Tempo μας γυρίζει πίσω στο Lemon Demon, δηλαδή τον Neil Cicierega, τον μουσικό πίσω από το “The Ultimate Showdown”, ακόμα ένα viral βίντεο από το Newgrounds που φέτος γίνεται 11.

Ο Cicierega συνεχίζει να προσαρμόζεται σε νέα κοινά, παρ’όλο που έχει παραμείνει κυρίως ένας ήρωας των πρώτων χρόνων του διαδικτύου. Πλέον αποτελεί άθλο το να γίνει κανείς διάσημος μέσω του διαδικτύου και να διατηρήσει αυτή την φήμη.
“Παλιά ήταν όλα πιο απλά”, θυμάται ο Brolsma. “Νομίζω σήμερα είναι πιο συνηθισμένο να δημοσιεύει ο κόσμος στα κοινωνικά δίκτυα παράξενα βίντεο με τους ίδιους μέσα. Αλλά κάθε μέρα βγαίνουν καινούρια παράξενα βίντεο. Υπάρχουν πολύ περισσότερα πράγματα σήμερα και οι πολιτικές αλλάζουν και πρέπει να προσαρμόζεσαι, γι’αυτό είναι πιο δύσκολο να κάνεις κάτι με περιεχόμενο και είναι πιο περίπλοκο να το κοινοποιείς και να αλληλεπιδρά ο κόσμος.”
Το κανάλι του Brolsma στο YouTube είναι σχετικά ανενεργό εδώ και 4 μήνες. Το “New Numa” δεν υπάρχει πλέον, αν και κατέγραψε ένα βίντεο, το “Numa Numa 10-Year Reunion” 2 χρόνια πριν. Ο Brolsma ασχολείται κυρίως με την μουσική. Δουλεύει πάνω σε ένα άλμπουμ που θα βγει στα τέλη του 2017 με αρχές του 2018 και πολλά από τα κομμάτια του χρειάζονται ακόμα στίχους.
“Το καλύτερο ήταν που πήρα μέρος στο “Pork and Beans” των Weezer”, λέει ο Brolsma. “Μεγάλωσα ακούγοντας την μουσική τους και ήταν πραγματικά τέλεια εμπειρία. Είναι όλοι πολύ καλοί.”

Αυτό που έχει περισσότερη σημασία για τον Brolsma, ωστόσο, είναι ότι το βίντεο του έχει φωτίσει τις ζωές πολλών ανθρώπων. Σίγουρα τον αναγνωρίζουν κάποιες φορές και βγάζει σέλφι με θαυμαστές, αλλά αυτό που του αρέσει περισσότερο είναι οι πιο μακροχρόνιες επαφές που έχει κρατήσει.
“Λαμβάνω πολλά email και μηνύματα στο Twitter. Υπάρχουν μερικά προσωπικό μηνύματα – άνθρωποι που περνάνε δύσκολες στιγμές ή είναι στον στρατό, κλπ”, λέει ο Brolsma. “Και εξηγούν γιατί το βίντεο μου τους βοήθησε να χαμογελάσουν και να γελάσουν, οπότε είναι ωραίο να τα διαβάζω.”
Σε έναν δύσκολο χρόνο για τα βίντεο που ανεβαίνουν στο διαδίκτυο, είναι ενθαρρυντικό να βλέπεις ότι 12 χρόνια αργότερα ένα βίντεο ενάμιση λεπτού τραβηγμένο με μια κάμερα 5 δολαρίων μπορεί ακόμα και διασκεδάζει τον κόσμο. Το “Numa Numa” μπορεί να μην προορίζεται για το διαδίκτυο του 2016, αλλά είναι μια καλή υπενθύμιση ότι το να χορεύεις σαν να μην σε βλέπει κανείς είναι μια διαχρονική παράδοση.

Δεν υπάρχουν σχόλια: