ΣΙΝΕ

Τρίτη 10 Ιανουαρίου 2017

Δεν βρίσκουν άνδρα οι Σύριες εξαιτίας του πολέμου – Ανύπαντρες 7 στις 10 – Τι κάνουν ως λύση

Ο πόλεμος που διεξάγεται πάνω από πέντε χρόνια στην Συρία δημιούργησε ένα είδος λειψανδρίας με τις Σύριες να διαμαρτύρονται πως...
πλέον δεν μπορούν να βρουν καλό σύζυγο.

«Στα καφέ, στην αγορά και στους δρόμους είναι όλο και λιγότεροι άνδρες και αυτοί φορούν στρατιωτικές στολές», αναφέρει σε έρευνα υπό την αιγίδα του Pulitzer Center η 32χρονη μεταφράστρια Shukran.

«Δεν υπάρχει προοπτική», συμπληρώνει η 35χρονη Ghoufran, η οποία υποστηρίζει πως όσοι νέοι έχουν μείνει είναι «έφηβοι και σχολιαρόπαιδα που δεν μπορούν να προσφέρουν προοπτική σε μία σχέση».

Ακόμα και στα όποια μπαρ παραμένουν σε λειτουργία στην Δαμασκό όλο και αυξάνονται οι γυναίκες πελάτες.

Την ώρα που οι σε ηλικία γάμου άνδρες της Συρίας πολεμούν ο ένας τον άλλο ή καταλήγουν στις καθεστωτικές φυλακές, οι γυναίκες της χώρας μένουν πίσω και προσπαθούν να φτιάξουν τη ζωή τους.

Για την 32χρονη Shukran τα πράγματα πριν τον πόλεμο ήταν τελείως διαφορετικά. Τώρα, η μεταφράστρια στο επάγγελμα γυναίκα, είναι μόνη, με τους περισσότερους φίλους της να είναι γυναίκες, αφού σύμφωνα με έρευνα το 70% των γυναικών στην Συρία είναι πια ανύπαντρες.

Πριν τον πόλεμο στην Συρία ήταν διαδεδομένο να γίνονται σχέσεις μεταξύ ανθρώπων διαφορετικών θρησκειών, τώρα, με τον εμφύλιο να μαίνεται αυτό είναι σπάνιο.

Η Shukran πριν τον πόλεμο είχε σχέση με έναν χριστιανό. Χώρισαν μόλις ξεκίνησε ο πόλεμος αφού όπως λέει την κατηγορούσε για τα εγκλήματα των τζιχαντιστών και των μουσουλμάνων.

Ο γάμος έχει γίνει δύσκολος και για έναν ακόμα λόγο. Στην συριακή κουλτούρα ο γαμπρός χρειάζεται να προσφέρει χρυσό για να παντρευτεί. Με ένα γραμμάριο χρυσού στην Συρία να κοστίζει 34 δολάρια και με την συνολική ποσότητα που χρειάζεται να είναι τουλάχιστον 18 γραμ. λίγοι είναι οι Σύριοι που μπορούν να πληρώσουν αυτά τα λεφτά για να γίνει ο γάμος.

«Έχουν ακυρωθεί γάμοι την τελευταία στιγμή εξαιτίας αυτού», αναφέρει στην έρευνα υπό την αιγίδα του Pulitzer Center η νεαρή γυναίκα.

Η 23 χρονη Yara, δασκάλα στο επάγγελμα, υποστηρίζει πως πλέον στο περιβάλλον της υπάρχουν τέσσερις γυναίκες για κάθε άνδρα. Χαρακτηρίζει την γενιά της «χαμένη» επειδή δεν θα καταφέρουν να ζήσουν την ζωή τους λόγω του πολέμου και της κρίσης. «Είναι μονότονο να συναναστρέφεσαι μόνο γυναίκες», αναφέρει.
«Οι άνδρες σήμερα είναι αγχωμένοι, δεν έχουν χρήματα για να μεγαλώσουν τα παιδιά τους, διαμαρτύρονται ότι δουλεύουν πολύ και επειδή πρέπει να πάνε στον στρατό. Δεν μπορώ να νιώσω ασφάλεια μαζί τους», σημειώνει η Yara.

Αποτέλεσμα της λειψανδρίας είναι πολλές νεαρές Σύριες να στρέφονται σε μεσήλικες Σύριους τους οποίους παντρεύονται ως δεύτερες γυναίκες τους για να έχουν μία αντρική συντροφιά και σεξ.

«Αυτό συμβαίνει σε όλες τις γυναίκες στην Δαμασκό που ξέρω», λέει η 23χρονη.

«Κάποιες φορές ένας άνδρας έχει πάνω από τέσσερις γυναίκες», σημειώνει η Yara.

Δεν είναι λίγοι οι Σύροι που παντρεύουν τις κόρες τους από μικρές ώστε να έχουν κάποιον να της συντηρεί.

Αποτέλεσμα της λειψανδρίας, είναι σύμφωνα με την έρευνα να αυξάνονται οι λεσβιακές σχέσεις σε μία χώρα που επίσημα η ομοφυλοφιλία είναι απαγορευμένη.

newmoney.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: