ΣΙΝΕ

Δευτέρα 16 Ιανουαρίου 2017

Aπεφεύxθει τελευταία στιγμή σύρραξη στα Βαλκάνια - Προηγήθηκε θερμό επεισόδιο μεταξύ Σερβίας-Κοσόβου

Πολύ δύσκολο ήταν το χθεσινό βράδυ για τα Βαλκάνια, καθώς σύμφωνα με πληροφορίες, ο πόλεμος στην περιοχή αποφεύχθει την...
τελευταία κυριολεκτικά στιγμή και μάλιστα δύο φορές!

Αιτία, ήταν ένα σερβικό τρένο βαμένο στα χρώματα της Σερβίας και η προκλητική στάση των Αλβανών του Κοσόβου.

Μάλιστα, χρειάστηκε και η πολύ σκληρή στάση και προεδοποίηση των δυνάμεων του ΝΑΤΟ στην περιοχή ώστε να ηρεμήσουν τα πνεύματα.

Στην ιστορία ενεπλάκη και ο απερχόμενος αντιπροέδρος των ΗΠΑ, Τζο Μπάιντεν, ο οποίος βρίσκεται στην Ουκρανία και ο οποίος προσπάθησε με τηλεφωνήματα να ηρεμήσει την κατάσταση.

Τι συνέβη και φτάσαμε ένα βήμα από την σύρραξη
Το Σάββατο το πρωί ένα σερβικό τρένο, βαμμένο στα χρώματα της Σερβίας και με γραμμένο πάνω του σε 21 γλώσσες το σύνθημα «Το Κόσοβο είναι Σερβία», ξεκίνησε από τον κεντρικό σιδηροδρομικό σταθμό του Βελιγραδίου με προορισμό την Κοσόβσκα Μιτρόβιτσα.

Οι Αλβανοί Κοσοβάροι δεν του επέτρεψαν να εισέλθει στο έδαφός τους σταματώντας το στα σύνορα.

Η ενέργεια αυτή θεωρήθηκε εχθρική και πολεμική από το Βελιγράδι.
«Ας το σκεφθούν αυτό οι Αλβανοί και οι χορηγοί (προστάτες) τους», δήλωσε ο Νίκολιτς στους δημοσιογράφους μετά τη συνεδρίαση του Συμβουλίου Εθνικής Ασφάλειας στο Βελιγράδι και πρόσθεσε ότι η εμφάνιση της ROSU (ομάδα ειδικών δυνάμεων) στο βόρειο τμήμα του Κοσσυφοπεδίου είναι σημάδι ότι οι Αλβανοί θέλουν πόλεμο.

Ο Νίκολιτς είπε ότι «εάν το ΝΑΤΟ δεν εκπληρώσει το ρόλο του στο Κοσσυφοπέδιο και τα Μετόχια, όπως έγινε το Σάββατο με το τρένο από το Βελιγράδι προς τη Κοσόβσκα Μιτρόβιτσα, τότε δεν είναι απαραίτητο».

Ο Νίκολιτς μετά τη συνεδρίαση του Συμβουλίου Ασφαλείας απαντώντας σε ερωτήσεις των δημοσιογράφων είπε ότι η Σερβία έχει έρθει σε επαφή με όλες τις χώρες από τις οποίες εξαρτάται το μέλλον της ανθρωπότητας και προειδοποίησε ότι αυτό που συνέβη, έχει την πιθανότητα σύγκρουσης.

«Το ξεκίνησε η Πρίστινα, και μπορεί να εξαπλωθεί σε όλα τα Δυτικά Βαλκάνια, και τότε ποιος ξέρει τι μπορεί να επακολουθήσει», είπε χαρακτηριστικά.

Ο πρωθυπουργός της Σερβίας, Αλεξαντάρ Βούτσιτς, συγκάλεσε έκτακτη συνέντευξη Τύπου για να ενημερώσει τους δημοσιογράφους για το θέμα, όπως έγραψε η αλβανική «Gazeta Shqip».

Σύμφωνα με το δημοσίευμα, δεκάδες Αλβανοί συγκεντρώθηκαν μπροστά από κυβερνητικό κτίριο στην Πρίστινα για να διαμαρτυρηθούν για το σερβικό τρένο που είχε ως προορισμό την Μιτρόβιτσα.

Το τρένο ήταν βαμμένο στα χρώματα της σερβικής σημαίας και ξεκίνησε για την Κοσόβσκα Μιτρόβιτσα χωρίς να λάβει άδεια από τις αρχές του Κοσσυφοπεδίου.

Ο πρόεδρος του Κοσσυφοπεδίου, Χασίμ Θάτσι, δήλωσε ότι η είσοδος του τρένου στο έδαφος του Κοσσυφοπεδίου με σερβικά εθνικιστικά συνθήματα είναι σε αντίθεση με το σύνταγμα και τους νόμους του Κοσσυφοπεδίου.

Ο Θάτσι έγραψε στο Facebook ότι στο τρένο επέβαιναν Σέρβοι ανώτεροι αξιωματούχοι, οι οποίοι δεν είχαν άδεια εισόδου στο Κοσσυφοπέδιο, σύμφωνα με τις ισχύουσες διαδικασίες.

Η Σερβία δεν αναγνωρίζει την ανεξαρτησία του Κοσσυφοπεδίου, που ανακηρύχτηκε από το αλβανικό στοιχείο της περιοχής το 2008 και το θεωρεί σερβική επαρχία.

Δεν υπάρχουν σχόλια: