ΣΙΝΕ

Δευτέρα 23 Ιανουαρίου 2017

ΤΑ ΜΗΝΥΜΑΤΑ ΠΟΥ ΕΡΧΟΝΤΑΙ ΑΠΟ ΕΞΩ ……

Δεν θα ήθελα να γίνω “μάντης” κακών ειδήσεων για το μέλλον της χώρας μας αλλά αξιολογώντας τα τελευταία γεγονότα που σχετίζονται με την μη πρόοδο της...
αξιολόγησης και την στάση των ευρωπαίων στο ζήτημα αυτό, θεωρώ ότι μας έχουν σταλεί ξεκάθαρα μηνύματα για να μη χάνουμε τον καιρό μας καλλιεργώντας ελπίδες ότι μπορεί να υπάρξει κούρεμα του Ελληνικού χρέους, στη διάρκεια της προεκλογικής περιόδου στη Γερμανία (δηλαδή, μέχρι την 24 Σεπτεμβρίου 2017).
Κι αυτό γιατί όπως διαρρέεται από πηγές της ηγεσίας του Χριστιανοδημοκρατικού Κόμματος (CDU), της Γερμανίας «… η μη συμμετοχή του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου (ΔΝΤ) στο υφιστάμενο ελληνικό πρόγραμμα θα ερμηνευόταν, από το γερμανικό Κοινοβούλιο, σαν να μην υπάρχουν από μέρους της Ελλάδας οι προϋποθέσεις και για ένα νέο» και ο κυριότερος λόγος είναι ότι: «… οι Έλληνες απλώς δεν τηρούν τις δεσμεύσεις τους. Το ποιες είναι αυτές οι δεσμεύσεις, δεν έχει σημασία, διότι δεν τις τηρούν».
Οι Γερμανοί εξακολουθούν να ποντάρουν στη συμμετοχή του ΔΝΤ στο ελληνικό πρόγραμμα, παρά το γεγονός ότι, οι σχέσεις της γερμανικής κυβέρνησης με το Ταμείο «περνούν ένταση», εξαιτίας της διαφωνίας των δύο πλευρών σχετικά με τις διαφορετικές εκτιμήσεις για τη βιωσιμότητα του ελληνικού χρέους. Την περασμένη εβδομάδα, ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, μιλώντας στο γερμανικό τύπο, κατέστησε σαφές ότι θα μπορούσε να υπάρξει ένα πρόγραμμα χωρίς το ΔΝΤ, υπό την ομπρέλα του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Στήριξης (ΕΜΣ), αλλά με «ενισχυμένες εγγυήσεις και προϋποθέσεις». «Αυτό σημαίνει πρακτικά ότι θα χρειαζόταν ένα πρόγραμμα με νέα δημοσιονομικά μέτρα και ενισχυμένο μηχανισμό εποπτείας έναντι του σημερινού, με συμμετοχή της Ε.Ε. και της ΕΚΤ, και φυσικά χωρίς κούρεμα χρέους».
Ο Βόλφγκανγκ Σόιμπλε διερευνητικά «…θέλησε να δει τι αντιδράσεις θα υπάρχουν στο ενδεχόμενο να αποχωρήσει το Ταμείο και οι αντιδράσεις αυτές δεν ήταν καλές, όχι μόνον από τους παραδοσιακούς πολέμιους των ελληνικών διασώσεων αλλά και από εκείνους που τις υπερψήφισαν...».
Στο σημείο αυτό τα πράγματα αρχίζουν να ζορίζουν για την Ελλάδα με δεδομένο ότι οι Γερμανοί, σχετικά με τις διαπραγματεύσεις με το Ταμείο, έχουν προειδοποιήσει στο τέλος του προηγούμενου χρόνου τους αξιωματούχους του, ότι μια αποχώρησή τους από το ελληνικό πρόγραμμα θα έθετε σε κίνδυνο τη συμμετοχή του σε μελλοντικά ευρωπαϊκά προγράμματα.
Παράλληλα υπάρχουν σημαντικές αντιδράσεις και από το συγκυβερνών Σοσιαλδημοκρατικό Κόμμα της Γερμανίας, το οποίο θεωρεί ότι θα ήταν δυνατή η συνέχιση της επιχείρησης διατήρησης στη ζωή των ελληνικών δημόσιων οικονομικών, χωρίς το ΔΝΤ. Όμως άλλες πηγές επισημαίνουν ότι ο κ. Σόιμπλε ήταν και επιλογή των Σοσιαλδημοκρατών κατά τη διάρκεια των διαπραγματεύσεων για τον μεγάλο συνασπισμό και ότι ο Κλάους Ρέκλινγκ, επικεφαλής του ΕΜΣ, που βρίσκεται πιο κοντά στο Σοσιαλδημοκρατικό Κόμμα, είναι στο ίδιο μήκος κύματος με τον τωρινό Γερμανό υπουργό των Οικονομικών.
Όποιος και να είναι στην κυβέρνηση υπό την κ. Μέρκελ, που κατά τα φαινόμενα θα κερδίσει άνετα, θα έχει ανάγκη από την εμπειρία και τους χειρισμούς του Σόιμπλε κατά τις συζητήσεις για τη βρετανική έξοδο από το ευρώ και το δημοσιονομικό πλαίσιο της Ε.Ε. χωρίς τη Βρετανία, τις σχέσεις με τις ΗΠΑ (σ.σ. η Γερμανία ανέλαβε την 1η Δεκεμβρίου και για το επόμενο 6μηνο την προεδρία των 20 πλουσιοτέρων χωρών του κόσμου σε επίπεδο υπουργού Οικονομικών και κεντρικού τραπεζίτη), τη Ρωσία αλλά και το ΔΝΤ.

Σύμφωνα με τις μέχρι τώρα δημοσκοπήσεις, η κ. Μέρκελ μπορεί να σχηματίσει κυβέρνηση με τους Σοσιαλδημοκράτες, όπως σήμερα, και τους Φιλελεύθερους αν μπουν στη Βουλή. Ενώ μια κυβέρνηση με τους ευρωφοβικούς της Εναλλακτικής για τη Γερμανία θα πρέπει να αποκλείεται για τα κοινοβουλευτικά κόμματα της χώρας. Τέλος, κυβέρνηση στη Γερμανία στην οποία δεν θα συμμετείχαν οι Χριστιανοδημοκράτες μοιάζει σήμερα αδύνατη, καθώς δεν τη θέλει ούτε η πλειοψηφία των μελών της Κοινοβουλευτικής Ομάδας. των Σοσιαλδημοκρατών.

Δεν υπάρχουν σχόλια: