ΣΙΝΕ

Δευτέρα 23 Ιανουαρίου 2017

Η γυναίκα ΠΑΣΟΚ, που δε θα ξεχάσουμε ποτέ

Τα χαρακτηριστικά της αυθεντικής γυναίκας ΠΑΣΟΚ που όλοι αγαπάμε να μισούμε. ΠΑΣΟΚ, γυνή και θάλασσα. Το είχες ξεγραμμένο; 

Μία κουκίδα στο χάρτη ψηλά στα σύνορα, η επονομαζόμενη και... πινέζα; 
Πίστεψες πως το ΠΑΣΟΚ χάθηκε;

Το ΠΑΣΟΚ είναι φοίνικας και αναγεννάται από τις στάχτες του. Τα σημάδια ξεκάθαρα. Η Φώφη Γεννηματά συναντά τον Γιώργο Παπανδρέου, η σελίδα του παλιού ΠΑΣΟΚ του Ορθόδοξου ξεπερνά σε likes την επίσημη σελίδα του κόμματος και με επιστολή οι διαχειριστές της ζητούν να την απορροφήσει. Ζυμώσεις. Διεργασίες.

Συζητήσεις. Παρασκήνια. Με το ΠΑΣΟΚ ήταν αλλιώς και όσα κι αν γέλασα με την ατάκα ‘’με το ΠΑΣΟΚ ανάβαμε θερμοσίφωνο για να πλύνουμε τα δόντια μας’’ δε θα μπορούσε καμία άλλη να περιγράψει με μεγαλύτερη ακρίβεια και περίσσια γλαφυρότητα τα χρόνια εκείνα.

Σε αυτό το σημείο θα διαβάσω τη σκέψη σου παρόλο που μέσα στο βάζο δεν έβαλες δεκαχίλιαρο (αυτό με τον Παπανικολάου) για να φύγει το νέφος. ‘’Αυτά πληρώνουμε και για αυτό βρισκόμαστε σε αυτή την κατάσταση’’. Το δίκιο σου βουνό αλλά να προσεγγίσουμε το θέμα χιουμοριστικά και μόνο.

Στον πυρήνα της ανάλυσης η γυναίκα του ΠΑΣΟΚ. Γιατί μη μου πεις πως είναι ο ίδιος άνθρωπος. Η γυναίκα του ’81 απέχει παρασάγγας από τη γυναίκα του ’17. Νοοτροπία, εμφάνιση, διασκέδαση, σχέσεις, προτιμήσεις, μουσικά ακούσματα, συμπεριφορά, λεξιλόγιο, είδωλα, να ‘χαμε να λέγαμε και να ΄χαμε να πούμε.

Στρώσε τραπέζι και βάλε ένα δίσκο να παίζει…

Τι να βάλεις;

Μία είναι τραγουδίστρια. Ένα είναι το τραγούδι. Βάλε το αγαπημένο του προέδρου. Και μη ρωτήσεις ποιος είναι ο πρόεδρος. Όποιος διαφωνεί, να κατέβει από το τρένο. Mea culpa.

Το ντύσιμο
Τσοβόλα δώστα όλα η φάση. Βάτα, λαμέ, ψηλόμεση φούστα και πουκάμισο λευκό. Καμπαρντίνα για τις casual εμφανίσεις αυτές δηλαδή μέχρι το περίπτερο για τα τσιγάρα, τα άφιλτρα του συζύγου και γούνα για όλες τις υπόλοιπες περιστάσεις σημαντικές και μη. Γούνα κι άγιος ο Θεός. Θρήνος για τα βιζόν Ρουμανίας, Φινλανδίας και ολάκερης της Ρωσίας. ‘’Να ρίξω μία πρόχειρη γουνίτσα κι έρχομαι χρυσό μου’’. Η μόνη γούνα που απεχθανόταν η γυναίκα ΠΑΣΟΚ ήταν το λευκό γουνάκι ‘λαιμός’ του Βασίλη Κόκκινου στο Ειδικό Δικαστήριο του ’91. Το στιλ κουμπάρα σε σκληροπυρηνικό γάμο επαρχίας ήταν το απόλυτο trend της περιόδου

ΤΩΡΑ: Σε γούνα μόνο κάτι μαξιλαράκια καναπέ με επένδυση που πήρε στις εκπτώσεις γιατί το μότο είναι ‘’ό,τι πάρεις 1 ευρώ’’. Μαύρη, μαυρίλα, πλάκωσε. Καμία λάμψη, καμία πρωτοτυπία. Δεν υπάρχει χαρακτήρας. Τα ορφανά πορεύονται και οι χήρες κονομιώνται

Η διασκέδαση
Πίστα κάθε βράδυ γιατί την εποχή της (επίπλαστης) ευμάρειας τα μπουζούκια δούλευαν επταήμερα και η γυναίκα ΠΑΣΟΚ είχε επιλογές. Πανταζής, Δημητρίου, Καρράς, Αδαμαντίδης, Μελάς, Χριστοδουλόπουλος, Κυριαζής, Βοσκόπουλος ενδεικτικά.

Να φεύγουν τα πανέρια, να σπάνε οι ντουζίνες τα πιάτα, να ανοίγουν σαμπάνιες για να ξεπλυθεί ο ουρανίσκος από τα συνοδευτικά του ουισκιού, να αναποδογυρίζουν τραπέζια, να γίνονται παραγγελιές με ταυτόχρονη τοποθέτηση χαρτονομίσματος στο πέτο του μπουζουκιού, του κλαρίνου, της λουλουδούς και του πορτιέρη.

Η Γυναίκα ΠΑΣΟΚ στην πίστα για μαραθώνιο αισθαντικό ‘’αντικριστό’’ τσιφτετέλι και ζεμπεκιά άμα λάχει σε στιλ αναπήδηση γρύλου σε πρωτοβρόχια. Μέχρι να ανατείλει ο ήλιος στην πίστα και σπάει μέση.

ΤΩΡΑ: Το μενού έχει Μποφίλιου, κατάθλιψη, στενοχώρια, προβληματισμό και μεθυσμένα μηνύματα στον πρώην. Πριν πει το ‘ναι’ στην έξοδο έχει ρωτήσει πόσο κάνει το μπουκάλι, έχει κάνει διαιρέσεις, αφαιρέσεις και πρσθέσεις. Λουλούδια ούτε για πλάκα. Με ένα που εκσφενδονίστηκε κατά λάθος στο τραπέζι τη βγάζει και μέχρι εκεί.

Το μποτέ
Καθημερινό γιατί για μία καούκα ζούμε. Μαλλί μπομπαριστό και κρεπάρισμα κάθε δεκάλεπτο για να είναι σίγουρη πως θα σκαλώνει στα κουφώματα. Το ξανθό της Δήμητρας από τα πολύ αγαπημένα σε απόχρωση αλλά και της Μαργαρίτας το πιο γλυκό κι αυτό στις πρώτες θέσεις. Νύχια κόκκινα και βάψιμο βαρύ γιατί ποτέ δεν ξέρεις τι μπορεί να συμβεί ανά πάσα στιγμή. Η γυναίκα ΠΑΣΟΚ ήταν έτοιμη για παν ενδεχόμενο. Από εκφώνηση δελτίου ειδήσεων, μέχρι πανηγύρι στη Θήβα με πλαστική καρέκλα, κοκορέτσι στη σούβλα και Φιλιώ Πυργάκη στα vocals.

ΤΩΡΑ: Πού λεφτά για βάψιμο. Όλες επέστρεψαν στο φυσικό τους χρώμα και τα αφήνουν να στεγνώσουν μόνα τους με αποτέλεσμα ένα ελαφρύ σπάσιμο στις άκρες, απόρροια του τυλίγματος με την πετσέτα. Eyeliner για δραματικό βλέμμα για να κομπαζάρει με την ψυχολογία.

Το lifestyle
Ταξίδια στο εξωτερικό, εκδρομές κάθε σαββατοκύριακο στα γύρω ορεινά το χειμώνα και νησάκια το καλοκαίρι, πιστωτικές κάρτες και δάνεια γιατί η γυναίκα ΠΑΣΟΚ ήθελε άνεση για να κινείται στην αγορά. Διαμέρισμα σε πολυκατοικία, καινούριο αυτοκίνητο, μηχανάκι για το παιδί, οικόπεδο στα Κιούρκα, εξοχικό στο Λαγονήσι για τα μπάνια του λαού. Καινούρια τηλεόραση για να βλέπει Ρούλα και βίντεο για να βλέπει σε επανάληψη την πρόταση γάμου του Διονύση Σχοινά στην Καιτούλα τη Γαρμπή.

ΤΩΡΑ: Μέχρι το χωριό και με το ζόρι γιατί τα διόδια είναι πολλά, η βενζίνη στο θεό και τα ξύλα για το τζάκι νοτισμένα στη χαμοκέλα. Σπίτι, ρόμπα και στο τσακίρ κέφι στην ‘’Υγειά μας ρε παιδιά’’.

Επάγγελμα
Νοικοκυρά. Ο άντρας φέρνει τα λεφτά οπότε δε χρειαζόταν να βγει στην αγορά εργασίας. Βέβαια υπήρχε πάντα ο κρυφός πόθος. Μαντεύεις; Πάει κάπου το μυαλό σου; Φυσικά η γυναίκα ΠΑΣΟΚ ονειρευόταν να γίνει αεροσυνοδός, ξέρεις, καταλαβαίνεις, συνεννοηθήκαμε μεταξύ μας.

ΤΩΡΑ: Σκότωμα. Τρεις δουλειές για να τα βγάλει πέρα και πάλι η ΔΕΗ απλήρωτη κολλημένη στο ψυγείο με μαγνητάκι από την Αίγινα που έφερε η γειτόνισσα του τρίτου πέρσι τον Ιούνιο.

Δεν υπάρχουν σχόλια: