ΣΙΝΕ

Δευτέρα 9 Ιανουαρίου 2017

Γρεβενά: Ένα πρόβλημα, μια λύση

Ο δήμαρχος Γρεβενών Γιώργος Δασταμάνης αναφέρεται στο πρόβλημα της ανεργίας που αντιμετωπίζει η περιοχή και προτείνει την ενίσχυση του συγκριτικού πλεονεκτήματός της με...
καινοτόμες προτάσεις χαμηλού επενδυτικού ρίσκου

Η ανεργία αποτελεί την μεγαλύτερη πρόκληση για τους περισσότερους δήμους της χώρας, ιδιαίτερα δε για εκείνους που ο τουρισμός κατά τους θερινούς μήνες δεν αποτελεί υπολογίσιμο αναπτυξιακό κεφάλαιο. Τα Γρεβενά ανήκουν σε αυτήν την κατηγορία με αποτέλεσμα – κυρίως μετά την μνημονιακή λαίλαπα – να συγκαταλέγονται στους λεγόμενους θύλακες της υψηλής ανεργίας με ποσοστό περίπου στο 25% στις ηλικίες μεταξύ 35-45 ετών και το φαινόμενο να απασχολεί περισσότερο τις γυναίκες (ΟΑΕΔ παράρτημα Γρεβενών). Με αυτά τα δεδομένα, καθώς και εξαιτίας του γεγονότος ότι ο παραγωγικός τομέας στηρίζεται κατ’ ελάχιστον στην αγροτική και κτηνοτροφική δραστηριότητα και σε περιορισμένης εμβέλειας οικογενειακές επιχειρήσεις, είναι αρκετά ξεκάθαρο ότι οι ευκαιρίες οικονομικής ανάκαμψης των πολιτών θα πρέπει να στηριχτούν σε καινοτόμες προτάσεις με χαμηλό επενδυτικό ρίσκο.

Στην λογική αυτή ο Δήμος Γρεβενών διαβλέπει ως μια από τις λύσεις την ενίσχυση του συγκριτικού πλεονεκτήματος μιας περιοχής που για τα Γρεβενά είναι τα εκλεκτά τοπικά προϊόντα μεγάλης διατροφικής και γαστριμαργικής αξίας. Μάλιστα στην κατεύθυνση αυτή κινείται και ο στρατηγικός σχεδιασμός του Δήμου με κύριο εργαλείο το ΕΣΣΒΑΑ (Επιχειρησιακό Στρατηγικό Σχέδιο Βιώσιμης Αστικής Ανάπτυξης) την δυνατότητα του οποίου θα αξιοποιήσει, ώστε να δημιουργηθεί ένας πολυχώρος συγκέντρωσης, προβολής και προώθησης των μικρών παραγωγών. Ο πολυχώρος αυτός θα είναι κατάλληλα εξοπλισμένος και θα διατεθεί σε ΚοινΣΕπ. που θα εργάζονται σε αυτήν την κατεύθυνση.

Ο σχεδιασμός του Δήμου Γρεβενών φιλοδοξεί να αντιμετωπίσει την ανεργία στοχεύοντας στην παροχή της μέγιστης δυνατής βοήθειας και ενίσχυσης σε όσους διαθέτουν όραμα και μεράκι για δουλειά ενώ στερούνται των βασικών μέσων για την έναρξη μιας αυτόνομης επιχείρησης.

πηγη

Δήμαρχος Γρεβενών
Γιώργος Δασταμάνης

Δεν υπάρχουν σχόλια: