ΣΙΝΕ

Κυριακή 5 Φεβρουαρίου 2017

Κλείνουν τα Τέμπη οι αγρότες - Αναλυτικά τα μπλόκα σε όλη την χώρα

Στον αποκλεισμό της κοιλάδας των Τεμπών όπου θα κρατήσουν κλειστά και τα δύο ρεύματα της Εθνικής Οδού, από τις...
14:00 το μεσημέρι έως και τις 16:00 το απόγευμα, θα προχωρήσουν σήμερα Κυριακή οι αγρότες από το μπλόκο της Νίκαιας.

Την ανακοίνωση έκανε ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας Αγροτικών Συλλόγων Λάρισας και μέλος της επιτροπής του μπλόκου της Νίκαιας, Ρίζος Μαρούδας, από το βήμα της αγροτικής συγκέντρωσης που πραγματοποιήθηκε στο κέντρο της Λάρισας.Στην ομιλία του ο Ρίζος Μαρούδας επιτέθηκε στη κυβέρνηση λέγοντας πως οι κινητοποιήσεις θα ενταθούν και θα κλιμακωθούν το επόμενο διάστημα.

«Είμαστε εδώ ως ένα βήμα κλιμάκωσης, γιατί η κυβέρνηση δεν πρόκειται να ξεμπλέξει από εμάς, γιατί τα αιτήματά μας είναι δίκαια» είπε μεταξύ άλλων, ενώ κάλεσε τον ελληνικό λαό να παλέψει από κοινού.

«Δεν θα ανεχθούμε την επιχείρηση κοινωνικού αυτοματισμού που ετοιμάζει η κυβέρνηση. Δεν παλεύουμε για τον εαυτό μας. Γιατί όταν ζητάμε αφορολόγητο 12.000 ευρώ, ή όταν διεκδικούμε το δικαίωμα μας στην δωρεάν υγεία, δεν το κάνουμε μόνο για εμάς, αλλά το ζητάμε για όλο τον ελληνικό λαό» τόνισε.

Να υπενθυμιστεί, πάντως, πως κλειστή παραμένει και στα δύο ρεύματα η Εθνική Οδός Αθηνών - Θεσσαλονίκης, σε δύο σημεία. Το ένα βρίσκεται στη Νίκαια, όπου οι αγρότες κρατούν κλειστό το ρεύμα προς Αθήνα, ενώ το δεύτερο βρίσκεται στον κόμβο του Πλατυκάμπου, όπου οι αγρότες του μπλόκου έχουν αποκλείσει το ρεύμα προς Θεσσαλονίκη.

Κεντρική Μακεδονία: Κλιμακώνουν τις κινητοποιήσεις οι αγρότες
Κλιμάκωση των αγροτικών τους κινητοποιήσεων, με τη μορφή αιφνιδιαστικών κινήσεων, αλλά και πραγματοποίηση δράσεων που θα αναδείξουν ακόμη πιο έντονα τα προβλήματα των ανθρώπων του πρωτογενούς τομέα, σχεδιάζουν αγρότες και κτηνοτρόφοι στην Κεντρική Μακεδονία. Στο μεταξύ, οι προσπάθειες για συγκρότηση κοινού μετώπου διεκδίκησης που επιχειρούν τις τελευταίες ημέρες οι κινητοποιημένοι αγρότες και κτηνοτρόφοι πέφτουν μέχρι στιγμής στο κενό, με αμφότερες τις πλευρές να δηλώνουν «ας έρθουν αυτοί σε εμάς, γιατί να πάμε εμείς».

Η συντονιστική επιτροπή Κεντρικής Μακεδονίας, με την οποία συντάχθηκε πρόσφατα και το μπλόκο του Προμαχώνα, απέρριψε την πρόταση για συμμετοχή σε σύσκεψη της Πανελλαδικής Επιτροπής Μπλόκων Ελλάδας και σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες του Αθηναϊκού/ Μακεδονικού Πρακτορείου Ειδήσεων, γίνονται προσπάθειες για συμμετοχή των πρώτων στη νέα συνάντηση που συγκάλεσε η πλευρά της Νίκαιας, για την Τρίτη 12 το μεσημέρι.

Αιφνιδιαστικές κινήσεις και κλιμάκωση σχεδιάζουν οι συμμετέχοντες στο μπλόκο Ευζώνων
Με αιφνιδιαστικές κινήσεις, όπως κλείσιμο της σιδηροδρομικής γραμμής στην Ειδομένη -έγινε χθες συμβολικά για μία ώρα από τις 17.00- συνεχίζουν την κινητοποίησή τους αγρότες και κτηνοτρόφοι της Κεντρικής Μακεδονίας που από τις 30/1 κρατούν κλειστό το τελωνείο στα σύνορα της Ελλάδας με την ΠΓΔΜ. «Περιμένουμε την κυβέρνηση να ανταποκριθεί στο αίτημά μας για ουσιαστικό πενταμερή διάλογο, υπό την εποπτεία ή και συμμετοχή του Έλληνα πρωθυπουργού», είπε στο Αθηναϊκό/Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων ο πρόεδρος του Αγροκτηνοτροφικού Συλλόγου Δήμου Παιονίας, Θωμάς Καρυπίδης, μέλος της συντονιστικής επιτροπής Κεντρικής Μακεδονίας. Όπως σημείωσε, «εάν δεν μας αντιμετωπίσουν με σοβαρότητα, θα εντείνουμε την κινητοποίησή μας και θα φτάσουμε μέχρι και το τελωνείο της Δοϊράνης».

Υπενθυμίζεται ότι η συντονιστική επιτροπή Κεντρικής Μακεδονίας, ζήτησε συνάντηση -κατατέθηκε έγγραφο αίτημα και στο γραφείο της Γενικής Γραμματείας Πρωθυπουργού στη Θεσσαλονίκη, με στελέχη των υπουργείων Οικονομικών, Εργασίας, Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων και Ενέργειας, εστιάζοντας σε τρία σημεία: το κόστος παραγωγής, το ασφαλιστικό και το φορολογικό. Στο μεταξύ, εντός της εβδομάδας η συντονιστική επιτροπή Κεντρικής Μακεδονίας αναμένει την απάντηση από 13 μπλόκα σε όλη τη χώρα, για το εάν συντάσσονται με την πλευρά τους.

Στο πλαίσιο αυτό, κλειστή εξακολουθεί να είναι από τις 30/1 η εθνική οδός Θεσσαλονίκης- Ευζώνων, στο 548 χλμ της ΠΑΘΕ κοντά στο τελωνείο, στη διασταύρωση Ειδομένης, με την κυκλοφορία να διεξάγεται από την παλαιά εθνική οδό Πολυκάστρου- Ευζώνων και από την επαρχιακή Αξιούπολης- Ειδομένης. Η πρόσβαση στην ΠΓΔΜ γίνεται από τον Συνοριακό Σταθμό Δοϊράνης.
Συνεχίζεται, από τις 30/1 ο επ΄αόριστον αποκλεισμός της Λεωφόρου Γεωργικής Σχολής στα πράσινα φανάρια (διασταύρωση πριν το αεροδρόμιο Μακεδονία), με το μέλος της συντονιστικής επιτροπής Κεντρικής Μακεδονίας, Δημήτρη Παπαδάκη, κτηνοτρόφο από τα Σήμαντρα Χαλκιδικής, να επισημαίνει στο «Πρακτορείο»: «Δεν αποκλείεται να επιχειρήσουμε εκ νέου μετάβασή μας στη διασταύρωση του αεροδρομίου Μακεδονία, για συμβολικό αποκλεισμό, όπως κάναμε την Παρασκευή».

Στα διόδια των Μαλγάρων παραμένουν αγρότες της ευρύτερης περιοχής, ενώ χθες σε συνεργασία με τους συναδέλφους τους από τον κόμβο Κουλούρας Ημαθίας, που βρίσκεται στην Εγνατία οδό Θεσσαλονίκης-Βέροιας, πραγματοποίησαν πορεία διαμαρτυρίας με τρακτέρ και αγροτικά οχήματα στο κέντρο της Θεσσαλονίκης.

Στον κόμβο Δερβενίου, επί της εθνικής οδού Θεσσαλονίκης- Καβάλας, βρίσκονται αγρότες και κτηνοτρόφοι από τις περιοχές Λιτή, Δρυμό, Μελισσοχώρι,Άσσηρο και Λαγκαδά και το τι μέλλει γενέσθαι για αύριο, θα αποφασιστεί σε γενική τους συνέλευση αργά το απόγευμα, όπως τόνισε στο Αθηναϊκό/ Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεωνο πρόεδρος του Συνεταιρισμού Μελισσοχωρίου, Θόδωρος Χατζητομάρης.

Στο μεταξύ, στην αεροφέγυρα Κατερίνης βρίσκονται από το βράδυ της 28/1 αγρότες και κτηνοτρόφοι της περιοχής και στα σχέδιά τους είναι οι συμβολικοί αποκλεισμοί της εφορίας και τραπεζών.
Τα τρακτέρ τους έχουν παρατάξει, από τις 23/1 στον κόμβο της Κουλούρας Ημαθίας άνθρωποι του πρωτογενούς τομέα της ευρύτερης περιοχής -που βρίσκεται στην Εγνατία οδό, στο τμήμα Θεσσαλονίκης- Βέροιας.

Αυξάνονται τα μπλόκα στη Δυτική Μακεδονία
Εντός της εβδομάδας, το πιο πιθανό προς το τέλος της, πρόκειται να προχωρήσει ο 24ωρος αποκλεισμός του τελωνείου Κρυσταλλοπηγής, στα σύνορα της Ελλάδας με την Αλβανία, όπως τόνισε στο Αθηναϊκό/ Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων ο πρόεδρος του Κτηνοτροφικού Συνεταιρισμού Καστοριάς των δημητριακών και κτηνοτροφικών προϊόντων του Νομού Δυτικής Μακεδονίας, Δημήτρης Μόσχος, προσθέτοντας ότι στο μεταξύ αυξάνονται τα αγροτικά μπλόκα που στήνονται σε κομβικά σημεία στη Δυτική Μακεδονία.

Αγρότες και κτηνοτρόφοι της Καστοριάς έστησαν το αγροτικό τους μπλόκο από τις 30/1 στο Άργος Ορεστικό, δηλαδή στον κάθετο άξονα επί της Εγνατίας οδού, στον δρόμο που οδηγεί στο τελωνείο Κρυσταλλοπηγής, στα σύνορα της Ελλάδας με την Αλβανία.

Στήθηκε την Πέμπτη 2/2 το αγροτικό μπλόκο στα Γρεβενά και συγκεκριμένα στην πρώτη έξοδο προς την Εγνατία Οδό με κατεύθυνση τα Ιωάννινα. Στο Καλονέρι Βοείου, αγρότες και κτηνοτρόφοι έστησαν το μπλόκο της Αγίας Κυριακής, στον κάθετο άξονα επί της Εγνατίας οδού, από τη διασταύρωση Σιάτιστας, ενώ θέση έχουν ήδη πάρει και αυτοί του Αμυνταίου, στον κόμβο Αντιγόνου, στην εθνική οδό Φλώρινας- Έδεσσας.

Αγρότες και κτηνοτρόφοι των Πύργων Πτολεμαΐδας παραμένουν στο μπλόκο στον κόμβο Μανιακίου, επί της εθνικής οδού Φλώρινας- Έδεσσας, ενώ την Πέμπτη 9 Φεβρουαρίου στήνουν αγροτικό μπλόκο στη γέφυρα Ρυμνίου, που βρίσκεται επί της εθνικής οδού Λάρισας- Κοζάνης.

Δίωρος αποκλεισμός της εθνικής Αντιρρίου - Ιωαννίνων
Συνεχίζουν και σήμερα τις κινητοποιήσεις τους αγρότες της Αιγιάλειας και της Αιτωλοακαρνανίας, με αποκλεισμούς εθνικών οδών, ενώ οι αγρότες της δυτικής Αχαΐας και της Ηλείας αναμένεται να πάρουν αποφάσεις, για τις επόμενες κινήσεις τους.

Ειδικότερα, αγρότες της Αιγιάλειας αναμένεται να αποκλείσουν από τις 18:30 έως τις 21:30 την εθνική οδό Πατρών- Κορίνθου, στο ύψος του Αιγίου.

Επίσης, αγρότες της Αιτωλοακαρνανίας θα αποκλείσουν από τις 19:00 έως και τις 21:00 την εθνική οδό Αντιρρίου- Ιωαννίνων στον κόμβο του Κεφαλοβρύσου, κοντά στο Αιτωλικό.

Στο μεταξύ, σήμερα το απόγευμα, αγρότες της δυτικής Αχαΐας, οι οποίοι έχουν ήδη παρατάξει τρακτέρ δίπλα από την εθνική οδό Πατρών- Πύργου, στον κόμβο της Κάτω Αχαΐας, θα πραγματοποιήσουν συνέλευση, προκειμένου να αποφασίσουν για τις μορφές των κινητοποιήσεών τους.

Στην Ηλεία, όπου οι αγρότες έχουν παρατάξει τρακτέρ δίπλα από την εθνική οδό Πατρών- Πύργου, στο ύψος της περιοχής Λατίφι, αναμένεται να πάρουν το απόγευμα αποφάσεις για νέες κινητοποιήσεις.

Ακόμη, το ίδιο αναμένεται να πράξουν σήμερα και οι αγρότες από την ευρύτερη περιοχή των Λεχαινών και της Βάρδας.

Σε κοινό μέτωπο για τις κινητοποιήσεις τους προσανατολίζονται οι αγρότες

Υπέρ της συγκρότησης ενός κοινού μετώπου των ανθρώπων του πρωτογενούς τομέα της χώρας, στον αγώνα κατά του υψηλού κόστους παραγωγής και των ασφαλιστικού και φορολογικού, δηλώνουν οι συμμετέχοντες στην Πανελλαδική Επιτροπή Μπλόκων.

Μάλιστα, όπως επισήμαναν στο ΑΠΕ-ΜΠΕ αγρότες που συμμετείχαν στην χθεσινή συνάντηση στα Μάλγαρα, μπορεί το ευρύ κάλεσμα να «έπεσε στο κενό», ωστόσο «εμείς δεν το βάζουμε κάτω και συνεχίζουμε την προσπάθεια για ένωση του κλάδου». Στο πλαίσιο αυτό, την Τρίτη 7/2 για τις 12 το μεσημέρι, προγραμματίστηκε νέα συνάντηση της Πανελλαδικής Επιτροπής Μπλόκων Ελλάδας στη Νίκαια.

Στην χθεσινή συνάντηση στα Μάλγαρα, που έγινε «κεκλεισμένων των θυρών», το «παρών» έδωσε και ο πρόεδρος της Ένωσης Ομοσπονδιών Αγροτικών Συλλόγων Καρδίτσας, Βαγγέλης Μπούτας.

«Καλούμε σε ευρεία σύσκεψη την προσεχή Τρίτη όλους τους κινητοποιημένους αγρότες για να πετύχουμε το καλύτερο δυνατό αποτέλεσμα όλοι μαζί», επισήμανε ο κτηνοτρόφος Δυτικής Μακεδονίας, Δημήτρης Μόσχος.

«Όλοι θέλουμε την ενότητα για το καλύτερο δυνατό αποτέλεσμα», τόνισε από την πλευρά του το μέλος της συντονιστικής επιτροπής του μπλόκου στα διόδια Μαλγάρων, Γιώργος Κωστούδης, προσθέτοντας «ενώ όλοι υποστηρίζουν ότι δρουν για το καλό του κλάδου, ωστόσο κανένας δεν φαίνεται να βάζει νερό στο κρασί του και αυτό λειτουργεί εις βάρος μας εδώ και πολλά χρόνια».

Στο ίδιο πνεύμα και οι δηλώσεις του επικεφαλής του μπλόκου στο Δερβένι, Θόδωρου Χατζητομάρη, πρόεδρο του Συνεταιρισμού Μελισσοχωρίου, ο οποίος είπε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ: «Εμείς δεν ανήκουμε πουθενά, αλλά πρέπει επιτέλους όλες οι δυνάμεις στον κλάδο μας να κάνουν ένα βήμα πίσω και να ξεπεράσουν τα προσωπικά τους για το καλό του πρωτογενούς τομέα».

Η συντονιστική επιτροπή Κεντρικής Μακεδονίας αποφάσισε στη χθεσινή της σύσκεψη να μην συμμετέχει στη συνάντηση των Μαλγάρων.

iefimerida.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: