ΣΙΝΕ

Σάββατο 25 Φεβρουαρίου 2017

Λαγάνα αφράτη και τραγανή

Επειδή δεν υπάρχει Μάρτης χωρίς Σαρακοστή και Καθαρά Δευτέρα χωρίς λαγάνα
 Μια πολύ εύκολη και απλή συνταγή για να...
γευτείτε εσείς οι αγαπημένοι σας και οι καλεσμένοι σας, τη παραδοσιακή λαγάνα φτιαγμένη από τα χεράκια σας.

Υλικά συνταγής
500 γρ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις κοσκινισμένο
12,5 γρ. νωπή μαγιά (μισός κύβος των 25 γρ.)
2 κ.γ. αλάτι
2 κ.γ. ζάχαρη
1 κ.γ. γλυκάνισο (προαιρετικά)
280-300 ml νερό
30 ml ελαιόλαδο
σουσάμι για το πασπάλισμα [*]

Εκτέλεση συνταγής
Αν βάλουμε το γλυκάνισο, το βράζουμε με το νερό (280 ml) για 2-3 λεπτά, όπως κάνουμε με το αφέψημα. Το σουρώνουμε, πετάμε το γλυκάνισο και κρατάμε το αρωματισμένο νερό στην άκρη μέχρι να γίνει χλιαρό.
Σε ένα βαθύ μπολ, ανακατεύουμε το αλεύρι, το αλάτι, τη ζάχαρη και θρυμματίζουμε τη μαγιά με τα δαχτυλά μας (δεν χρειάζεται να τη διαλύσουμε στο νερό). Ρίχνουμε και το χλιαρό, αρωματισμένο νερό, το ελαιόλαδο και ζυμώνουμε με τα χέρια μας ή με το “γάντζο” το μίξερ χειρός για περίπου 5-6 λεπτά, ή μέχρι να έχουμε μια ελαστική, λεία και μαλακή ζύμη, που δεν θα κολλάει στα χέρια μας. Αν χρειαστεί, μέχρι να επιτύχουμε το επιθυμητό αποτέλεσμα, προσθέτουμε ελάχιστο αλεύρι ή ελάχιστο νερό. [**]
Λαδώνουμε ελαφρώς τη λαμαρίνα του φούρνου. Βάζουμε στο ταψί τη ζύμη και την πιέζουμε με τα δάχτυλά μας έτσι ώστε να ανοίξει, να πάρει το οβάλ σχήμα της λαγάνας και να έχει τις χαρακτηριστικές δαχτυλιές. Θα πρέπει να την ανοίξουμε τόσο ώστε να έχει πάχος περίπου 1 εκ. Την σκεπάζουμε με μια πετσέτα και την αφήνουμε σε ζεστό περιβάλλον για περίπου 30-40 λεπτά, να αυξηθεί ο όγκος της.
Εν τω μεταξύ, προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 180° C. Αν η λαγάνα μας, στο χρόνο αναμονής, έχει φουσκώσει κι εμείς τη θέλουμε λεπτή, την ξαναπιέζουμε με τα δάχτυλα, έτσι ώστε να «ξεφουσκώσει» και να ανοίξει τόσο, ώστε να καλύψει σχεδόν όλη την επιφάνεια της λαμαρίνας. Αν τη θέλουμε λίγο πιο φουσκωτή, την αφήνουμε ως έχει.
Την αλείφουμε με λίγο νερό, την πασπαλίζουμε με σουσάμι και την ψήνουμε σε ένα από τα χαμηλά ράφια του φούρνου για περίπου 30-35 λεπτά, μέχρι να ροδίσει ελαφρώς η επιφάνεια της. Ελέγχουμε, ανασηκώνοντάς την απαλά, αν έχει ψηθεί καλά και από κάτω, αλλιώς την αφήνουμε για περίπου άλλα 5 λεπτά. Την βγάζουμε από το φούρνο, την σκεπάζουμε με μια πετσέτα και την αφήνουμε να κρυώσει.

[*] Εκτός από απλό σουσάμι μπορούμε να την πασπαλίσουμε με μαυροσούσαμο και παπαρουνόσπορο. Επίσης, με δεντρολίβανο και λίγο χοντρό αλάτι (έτσι θα θυμίζει την ιταλική φοκάτσια). Οι προσθήκες αρωματικών και σπόρων είναι άπειρες. Αφήνουμε τη φαντασία μας ελεύθερη.

[**] Η λαγάνα μας θα αποκτήσει μια πολύ ενδιαφέρουσα νότα, αν στο νερό διαλύσουμε 1 κουτ. σούπας ταχίνι. Σε αυτήν την περίπτωση καλό είναι να μη χρησιμοποιήσουμε άλλο μυρωδικό για να είναι διακριτή η γεύση του ταχινιού.

Σημείωση: Η ποσότητα της μαγιάς είναι μικρή και δεν τη διαλύουμε στο νερό γιατί θέλουμε η λαγάνα να φουσκώσει πολύ λίγο ώστε να βγει σχετικά επίπεδη και κάπως «λαστιχωτή».

sintayes.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: