ΣΙΝΕ

Πέμπτη 9 Φεβρουαρίου 2017

Noρβηγία: Ένα καλοριφέρ θερμαίνει έναν όροφο

Στην Νορβηγία, ναι αυτή κοντά στον Αρκτικό κύκλο, κάποιοι παραπονούνται από τρομερή ζέστη.

Όλα είναι θέμα...

μόνωσης! 
Πολλές χώρες, συμπεριλαμβανομένου και της Νορβηγίας, με σωστή μόνωση πετυχαίνουν εξοικονόμηση ενέργειας και μείωση των εκπομπών του θερμοκηπίου.

Στη Νορβηγία οι ενεργειακές προδιαγραφές πολλών κτιρίων είναι πολύ υψηλές, με αποτέλεσμα σε αυτά τα κτίρια ένα μόνο καλοριφέρ να αρκεί για την θέρμανση ενός ορόφου. Μάλιστα επιστήμονες ερευνούν την σωστή ισορροπία μεταξύ της ζεστασιάς και της εξοικονόμησης ενέργειας, αφού η ζέστη παρά ήταν πολύ σε ορισμένες περιπτώσεις.

‘’Κτίρια μηδενικών εκπομπών’’
Η βέλτιστη κατηγορία ενεργειακών κτιρίων, «κτίρια μηδενικών εκπομπών»(zero-emissions buildings-ZEB), είναι τρομερά μεμονωμένα, έτσι ώστε να μειώνουν την κατανάλωση ενέργειας και την απόδοση του συστήματος θέρμανσης. Το SINTEF(μεγαλύτερο ανεξάρτητο ινστιτούτο ερευνών της Σκανδιναβίας) και το Νορβηγικό Πανεπιστήμιο Επιστήμης και Τεχνολογίας, μελετούν τις ενεργειακές επιδόσεις των παραπάνω σπιτιών, κατασκευασμένων σύμφωνα με τα Νορβηγικά πρότυπα, και την ικανοποίηση των κατοίκων από τη θερμοκρασία σε αυτά.

Συγκεκριμένα, εξέτασαν δύο διαμερίσματα και δύο κτίρια κατοικιών με μεσοτοιχία που είχαν κατασκευαστεί σύμφωνα με τα πρότυπα της Νορβηγίας. Πρώτα, μέτρησαν τη θερμοκρασία των ροών αέρα και του περιβάλλοντος στους χώρους κάθε κτιρίου, την επαγωγή αέρα και την ανάκτηση θερμότητας σε αυτούς. Ακόμη, πήραν συνεντεύξεις από τους κατοίκους των διαμερισμάτων. Μετέπειτα, έκαναν προσομοιώσεις των κτιρίων στον υπολογιστή για να ρυθμίσουν τη θερμοκρασία, έτσι ώστε όλοι οι κάτοικοι να είναι ικανοποιημένοι. Απλή κατανομή θερμότητας ονομάζεται αυτή η μέθοδος θέρμανσης.

‘’Μειονέκτημα η ομοιόμορφη κατανομή θερμοκρασίας’’
Βέβαια, η ομοιόμορφη κατανομή θερμοκρασίας σε όλα τα δωμάτια του σπιτιού αποτελεί μειονέκτημα των συγκεκριμένων κτιρίων για κάποιους, διότι οι περισσότεροι Νορβηγοί θέλουν κρύα υπνοδωμάτια. Αυτό το μειονέκτημα είναι δύσκολο να εξαλειφθεί. Ωστόσο, αυτή την περίοδο μελετούν τρόπους για να μειώνουν την θερμοκρασία στα υπνοδωμάτια, χωρίς όμως αυτό να συνεπάγεται την αύξηση την συνολικής κατανάλωσης ενέργειας του σπιτιού.

Τι λέτε, λοιπόν, φύγαμε για Νορβηγία?

Δεν υπάρχουν σχόλια: