ΣΙΝΕ

Παρασκευή 10 Μαρτίου 2017

Γρεβενά: 19 δις € τα επόμενα επτά χρόνια για την ελληνική Γεωργία από τα ταμεία της ΕΕ ανακοίνωσε ο Ευρωπαίος επίτροπος Φίλ Χόγκαν

Την διαβεβαίωσή του προς την ελληνική κυβέρνηση και τον υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης Eυάγγελο Αποστόλου ότι...
 «θα κάνει ότι μπορεί προκειμένου να προστατευθεί η μοναδικότητα των δύο αγροτικών προϊόντων που συνδέονται με την κουλτούρα και τις παραδόσεις της Ελλάδας όπως είναι η φέτα και το στραγγισμένο γιαούρτι», έδωσε ο Επίτροπος Γεωργίας και Αγροτικής Ανάπτυξης Φιλ Χόγκαν, κατά την διάρκεια της επίσκεψης του στην πρότυπη τυροκομική μονάδα των «αδελφών Κουρέλλα» στα Γρεβενά.

Σε ότι αφορά την διεθνή παρουσία των δύο Ελληνικών προϊόντων ο Φίλ Χογκαν σημείωσε ότι «έχει υπάρξει πρόοδος» αλλά αναγνώρισε «ότι υπάρχει χρόνος να γίνουν περισσότερα σε ότι αφορά τις διεθνής συμφωνίες». Τόνισε ότι «έχουν εξασφαλιστεί Ευρωπαϊκά κονδύλια για την προβολή της φέτας στην παγκόσμιά αγορά» και ότι έχει ζητήσει από τους συνεργάτες του την επιτάχυνση των συγκεκριμένων σχεδίων. Ο Ευρωπαίος επίτροπος ανακοίνωσε ότι «σε διάστημα επτά ετών θα δοθούν 19 δις € από τον προϋπολογισμό των ευρωπαϊκών ταμείων για την ενίσχυση της ελληνικής γεωργίας και κτηνοτροφίας». Ανέφερε ότι «προέρχομαι από μια μικρή χώρα την Ιρλανδία που έχει πολλά κοινά με την Ελλάδα βασίζεται στη γεωργία κα την κτηνοτροφία αλλά δεν έχει τον ήλιο. Περάσαμε και μείς δυσκολίες αντίστοιχες με αυτές που περνάτε εσείς στη χώρα σας». Στο Στο τέλος κάλεσε όλους τους ενδιαφερόμενους «να εργαστούμε όλοι μαζί σε πνεύμα αλληλεγγύης και συνεργασίας για δούμε ότι καλύτερο ως αποτέλεσμα στην ελληνική γεωργία και την κτηνοτροφία όπως αυτό το παράδειγμα της επιχείρησης «Κουρελλας».

Ο υπουργός Αγροτικές Ανάπτυξης Ευάγγελος Αποστόλου στο σύντομο χαιρετισμό του σημείωσε ότι «ο Φίλ Χόγκαν είναι σύμμαχος στις προσπάθειες της Ελληνικής κυβέρνησης» τον ευχαρίστησε για τα πρόσθετα κονδύλια που έχει εγκρίνει για την Ελλάδα και εξέφρασε την πεποίθηση του ότι «με τις προσπάθειες που καταβάλουμε θα φτάσουμε έως και την αναθεώρηση της συμφωνίας που αφορά την ελληνική φέτα».

Ο πρόεδρος της εταιρίας Σωκράτης Κουρελλας μίλησε για τα παραγόμενα προϊόντα και την παρουσία τους σε σημεία πώλησης σε όλες τις Ηπείρους. Εκτός από τα ράφια των μεγάλων καταστημάτων της Ευρώπης τα βιολογικά τυριά και το στραγγιστό γιαούρτι της εταιρίας βρίσκονται σε 600 σημεία πώλησης στις ΗΠΑ και σε 100 στην Αυστραλία. Παράγονται 5.000 τόνοι γαλακτικών προϊόντων ετησίως με 25 διαφορετικά τυριά εκ των οποίων τα 6 φέρουν το σήμα ΠΟΠ τοπικής προέλευσης. Είναι η πρώτη ελληνική εταιρεία που το 1996 παρήγαγε και προώθησε στην εγχώρια και την ευρωπαϊκή αγορά βιολογικά προϊόντα γάλακτος με το εμπορικό σήμα «BioPan» σύμφωνα με γερμανικές προδιαγραφές, καθώς στην Ελλάδα δεν υπήρχαν ακόμη κανονισμοί για ζωικά βιολογικά προϊόντα. Σήμερα είναι μια πλήρως καθετοποιημένη μονάδα με συμβολαιακή συνεργασία με 300 κτηνοτρόφους που προωθούν το γάλα τους στην εταιρία και με 100 γεωργούς που παράγουν συγκεκριμένη ποιότητα ζωοτροφών για τις ανάγκες των κτηνοτρόφων.

Ο Ευρωπαίος επίτροπος ενημερώθηκε για τις διαφορές που υπάρχουν ανάμεσα στην φέτα και το λευκό τυρί τόσο στην σύνθεση του βασικού υλικού του προϊόντος όσο και στην διαδικασία της επεξεργασίας και της τελικής παρασκευής του. Στην σύντομη περιήγηση που του έγινε στις εγκαταστάσεις της εταιρίας είχε την ευκαιρία να δει από κοντά όλα τα στάδια της παραγωγής της φέτας και του στραγγιστού γιαουρτιού τον ποιοτικό. Στην συνέχεια επισκέφθηκε στις εγκαταστάσεις μονάδας αιγοπροβάτων με τοπικές φυλές στον Αγ. Γεώργιο Γρεβενών η οποία τροφοδοτεί μέσω συμβολαιακής συνεργασίας την πρότυπη τυροκομική μονάδα.

ΠΗΓΗ:απε μπε

Σπυρος Κουταβας

Δεν υπάρχουν σχόλια: