ΣΙΝΕ

Πέμπτη 23 Μαρτίου 2017

Περνάς από μπροστά κάθε μέρα, ώρα να μάθεις τι είναι και τι συμβολίζει !!!

Το γλυπτό έχοντας κερδίσει το Α΄ βραβείο τοποθετήθηκε το 1966 στη Θεσσαλονίκη ύστερα από πανελλήνιο αρχιτεκτονικό διαγωνισμό που είχε προκηρυχθεί από...
τη ΔΕΘ για την κατασκευή της νέας πύλης. 

Οπως μας ενημερώνει η wikipedia, το 1966 ήταν μια χρονιά σημαντικών αλλαγών για τη ΔΕΘ που περιελάμβανε αρχιτεκτονικές παρεμβάσεις στη βάση του εκμοντερνισμού της.
Το «Γλυπτό ΔΕΘ» έχει ύψος 17μ. και κατά τον δημιουργό του αναπαριστά αφαιρετικά τη Νίκη της Σαμοθράκης.

Η τοποθέτηση του γλυπτού αρχικά προκάλεσε πολλές αντιδράσεις καθώς διέφερε από τη δημόσια γλυπτική στην Ελλάδα της τότε εποχής.
Το γλυπτό βρήκε πολλούς υπερασπιστές μεταξύ αυτών οι Πάτροκλος Καραντινός, Μανόλης Ανδρόνικος, Δημήτρης Φατούρος, Χρύσανθος Χρήστου, ενώ δημοσιεύματα της εποχής διχάζονταν για το νέο απόκτημα της πόλης.
Το γλυπτό βρίσκεται στο ίδιο σημείο έως σήμερα, θεωρώντας το ως ένα από τα πρώτα αφαιρετικά γλυπτά αυτής της κλίμακας που στήθηκαν στον ελληνικό δημόσιο χώρο.

Το υλικό
Το «Γλυπτό ΔΕΘ» έχει κατασκευαστεί από κράμα μετάλλου Cor-ten (εκ του οποίου προέρχεται και η δευτερεύουσα ονομασία του γλυπτού) το οποίο έφερε από τη Γαλλία ο Ζογγολόπουλος ειδικά για τη δημιουργία του συγκεκριμένου γλυπτού.

Το Cor-ten που αποτελείται κατά κύριο λόγο από χάλυβα και χαλκό, χωρίς να απαιτεί ειδική προστατευτική βαφή ή επάλειψη με αντισκωριακά υλικά, είναι ανθεκτικό υλικό με αντοχή στην ατμοσφαιρική διάβρωση. Το συγκεκριμένο κράμα μετάλλου αν αφεθεί ελεύθερο στο περιβάλλον δημιουργεί στην επιφάνειά του μια φυσική αντιδιαβρωτική πατίνα, καθώς αναπτύσσει μια αρχική οξείδωση ο οποία δεν εισχωρεί στα βαθύτερα στρώματα του μετάλλου και παράλληλα παρέχει την απαραίτητη προστασία που δεν επιτρέπει περαιτέρω διάβρωση στο υλικό.

Το Cor-ten αποκτά μια σκούρα καφέ απόχρωση που σταθεροποιείται στο χρόνο προσδίδοντας μια ιδιαίτερη αισθητική στο υλικό που προσομοιάζει σε πρωτόγονα ακατέργαστα υλικά.

Μεγάλης κλίμακας γλυπτά φτιαγμένα από Cor-ten είναι επίσης το Chicago Picasso του Pablo Picasso (1967) και το Angel of the North του Antony Gormley (1998). Άλλες αρχιτεκτονικές κατασκευές με Cor-ten είναι Barclays Center, Australian Center of Contemporary Art, Museum of Old and New Art.


Δεν υπάρχουν σχόλια: