ΣΙΝΕ

Κυριακή 19 Μαρτίου 2017

Γιατί τα περισσότερα μπουκάλια μπύρας έχουν σκούρο χρώμα;

Τα μπουκάλια της μπύρας έχουν συνήθως καφέ ή πράσινο χρώμα
Θα έχετε σίγουρα παρατηρήσει πως τα μπουκάλια της μπύρας έχουν συνήθως καφέ ή πράσινο χρώμα και σπανίως...

διαφανές. Αυτό δεν έχει γίνει τυχαία, για λόγους αισθητικής αλλά υπάρχει ένας πολύ σημαντικός λόγος.

Η αποθήκευση της μπύρας σε γυάλινη συσκευασία επιλέχθηκε από τον 19ο αιώνα, κι αυτό γιατί η μπύρα μπορεί να διατηρηθεί πιο φρέσκια για περισσότερο χρόνο. Αρχικά το γυαλί που χρησιμοποιήθηκε ήταν διαφανές, όμως αργότερα για συγκεκριμένο λόγο, έδωσε την θέση του σε μπουκάλια με σκούρο γυαλί. 

Ποιος είναι ο λόγος;

Στα τέλη του 19 ου αιώνα, παρατηρήθηκε πως όταν οι ακτίνες του ηλίου διαπερνούσαν το μπουκάλι, η μπύρα άρχιζε να μυρίζει περίεργα και έχανε την όμορφή γεύση της. Αυτή η αποκρουστική μυρωδιά, έβλαπτε την ποιότητα της μπύρας και οι παραγωγοί της θα έχαναν μεγάλο μέρος από τις πωλήσεις τους. Αυτή η αλλαγή στην μυρωδιά και στην γεύση οφείλεται στο ότι οι ακτίνες του ηλίου «χαλάνε» τα άλφα οξέα του λυκίσκου που αντιδρούν με το θείο και παράγουν μια δύσοσμη χημική ουσία.

Η λύση που δόθηκε ήταν με την αλλαγή του γυαλιού. Το καφέ γυαλί μπορεί να φιλτράρει το φως του ήλιου ώστε να μην προκληθεί αυτή η αντίδραση. Το πράσινο γυαλί είναι λειτουργικό, αλλά σίγουρα όχι όσο το καφέ.

Αρχικά το πράσινο χρώμα ήταν σήμα κατατεθέν στα μπουκάλια μπύρας, αλλά την δεκαετία του 30 αντικαταστάθηκαν από καφέ, ώστε να φιλτράρεται καλύτερα το φως του ηλίου. Τα πράσινα επανήλθαν κατά τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο, λόγω της έλλειψης καφέ γυαλιού.

Από τότε που ανακαλύφθηκε η κακή επίδραση των διάφανων μπουκαλιών μπύρας, προτιμήθηκαν τα σκούρα στην πλειονότητα των περιπτώσεων. Οι μπύρες που έχουν διάφανα μπουκάλια ως συσκευασία, είναι συνήθως μπύρες με χαμηλή περιεκτικότητα λυκίσκου. Ή οι εταιρείες τους, προτιμούν την διάφανη εμφάνιση (που η αλήθεια είναι πως είναι πιο όμορφη), βάζοντας σε δεύτερη μοίρα την μη πρακτική τους χρήση.

Δεν υπάρχουν σχόλια: