ΣΙΝΕ

Παρασκευή 7 Απριλίου 2017

«Ιαχές» πολέμου στη Συρία – Πύραυλοι των ΗΠΑ έπληξαν αεροπορική βάση του Άσαντ (video)

Εντολή Τραμπ για χτύπημα στη Συρία, τα ξημερώματα της Παρασκευής
Πύραυλοι «Τόμαχοκ» έπληξαν συριακή αεροπορική βάση


Επλήγησαν αποθήκες με χημικό αέριο
Εννιά οι νεκροί σύμφωνα με το συριακό κρατικό πρακτορείο ειδήσεων

Επίθεση με πυραύλους εξαπέλυσαν τα ξημερώματα της Παρασκευής οι Ηνωμένες Πολιτείες, ως απάντηση στην επίθεση με τοξικό αέριο, που η Ουάσιγκτον αποδίδει στον σύρο πρόεδρο Μπάσαρ Αλ Άσαντ.
Οι ΗΠΑ εκτόξευσαν παραπάνω από 59 πυραύλους σε καταφύγια αεροσκαφών, εγκαταστάσεις αποθήκευσης καυσίμων και πολεμικών εφοδίων, αποθήκες πυρομαχικών, θέσεις αντιαεροπορικής άμυνας, αλλά και επίγεια ραντάρ.

Μέχρι στιγμής ο αριθμός των νεκρών δεν είναι σαφής, ενώ ο αριθμός των τραυματιών παραμένει άγνωστος. Άμεσες ήταν οι αντιδράσεις από τους ηγέτες όλων των χωρών.

18:14 O γενικός γραμματέας του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών, Αντόνιο Γκουτέρες απηύθυνε σήμερα έκκληση για αυτοσυγκράτηση

17:51 Η ρωσική φρεγάτα «Νάυαρχος Γκριγκορόβιτς» καταπλέει στο συριακό λιμάνι Ταρτούς

Η φρεγάτα του ρωσικού Στόλου της Μαύρης Θάλασσας «Ναύαρχος Γκριγκορόβιτς» στο πλαίσιο μιας κατά σειράν αποστολής θα καταπλεύσει στην Μεσόγειο και θα πραγματοποιήσει επίσκεψη στην ρωσική βάση που βρίσκεται στο συριακό λιμάνι Ταρτούς, μεταδίδει το ρωσικό πρακτορείο Tass,επικαλούμενο στρατιωτική και διπλωματική στην Μόσχα.

Η ρωσική φρεγάτα απέπλευσε από το Νοβοροσίσκ, όπου ολοκλήρωσε την διαδικασία ανεφοδιασμού της μετά τη συμμετοχή της σε κοινά ναυτικά γυμνάσια με τουρκικά πολεμικά πλοία στην Μαύρη Θάλασσα.

17:49: Το Πεντάγωνο θέλει να συνεχισθεί ο διάλογος με την Ρωσία για την ασφάλεια των πτήσεων στη Συρία

Οι Ηνωμένες Πολιτείες επιθυμούν να συνεχισθεί ο διάλογος με την Ρωσία όσον αφορά την ασφάλεια των πτήσεων στον εναέριο χώρο της Συρίας. Την δήλωση αυτή έκανε στο ρωσικό πρακτορείο Tass, η επίσημη εκπρόσωπος του αμερικανικού υπουργείου Αμύνης αντισυνταγματάρχης Μισέλ Μπαλντανζά, σχολιάζοντας την απόφαση της Ρωσίας να αναστείλει τη συμφωνία που είχε συνάψει με τις ΗΠΑ για την αποτροπή αεροπορικών επεισοδίων πάνω από το Συρία.

«Το υπουργείο Αμύνης επιθυμεί να συνεχιστεί ο διάλογος μέσω του διαύλου επικοινωνίας για την ασφάλεια των πτήσεων», δήλωσε χαρακτηριστικά η Μισέλ Μπαλντανζά.

17:20: Προειδοποίηση της Ρωσίας προς όσους εξετάζουν στρατιωτική επιχείρηση

Η Ρωσία λαμβάνει «απευθείας μηνύματα» που λένε ότι οι προετοιμασίες για μια στρατιωτική επιχείρηση στην Συρία έχουν αρχίσει και προειδοποιεί πως όσοι ετοιμάζουν την επιχείρηση αυτή θα επωμισθούν όλες τις ευθύνες.

Την δήλωση αυτή έκανε προς τους δημοσιογράφους ο αναπληρωτής μόνιμος αντιπρόσωπος της Ρωσίας στον ΟΗΕ Βλαντιμίρ Σαφρόνκοφ, αναφερόμενος στην κεκλεισμένων των θυρών συνεδρίαση του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ, που πραγματοποιήθηκε χθες το βράδυ και ολοκληρώθηκε λίγες ώρες πριν αρχίσουν τα πυραυλικά πλήγματα των ΗΠΑ στην Συρία.

Ο Σαφρόνκοφ επεσήμανε ότι η συνεδρίαση του Συμβουλίου Ασφαλείας πραγματοποιήθηκε «εν μέσω ενός πραγματικού βομβαρδισμού με πληροφορίες περί προετοιμασίας στρατιωτικής επιχείρησης» όπως και ότι «λαμβάνουμε στο ζήτημα αυτό απευθείας μηνύματα που λένε ότι έχουν αρχίσει οι προετοιμασίες για μια τέτοια στρατιωτική επιχείρηση».

Ο ρώσος διπλωμάτης επεσήμανε επίσης ότι η Δύση μέσω του σχεδίου ψηφίσματος που κατέθεσε στον ΟΗΕ επιχειρεί να αποκτήσει πρόσβαση σε όλη την επικράτεια της Συρίας. Σε διάστημα λιγότερο της μιάμισης ώρας μετά την λήξη της συνεδρίασης του Συμβουλίου Ασφαλείας, που συνεκλήθη με πρωτοβουλία της Ρωσίας για να συζητηθεί το θέμα της επίθεσης με χημικά όπλα στην συριακή επαρχία Ιντλίμπ, άρχισαν να μεταδίδονται οι πρώτες ειδήσεις για τα πυραυλικά πλήγματα στην Συρία.

Ο Σαφρόνκοφ σχολιάζοντας τα όσα ειπώθηκαν κατά την διάρκεια της συνεδρίασης του Συμβουλίου, είπε ότι του «προκάλεσαν αλγεινή εντύπωση» «ιδιαίτερα η ομιλία του αμερικανού εκπροσώπου». Σύμφωνα με τον ίδιο, κατά της Ρωσίας «εκτοξεύθηκαν προσβλητικές εκφράσεις, με ισχυρισμούς ότι καλύπτουμε το συριακό καθεστώς» και πως η ρωσική πλευρά ανταπάντησε λέγοντας ότι αμφιβάλλει αν οι ΗΠΑ συμμετέχουν στην επιχείρηση κατά της τρομοκρατίας.

17:12: Έκτακτο Συμβούλιο Ασφαλείας

Το Συμβούλιο Ασφαλείας του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών θα συνεδριάσει εκτάκτως σήμερα στις 18.30 ώρα Ελλάδας, προκειμένου να συζητήσει τις επιδρομές που εξαπέλυσαν χθες οι ΗΠΑ εναντίον της Συρίας, τρεις ημέρες μετά την επίθεση με χημικά όπλα στην Ιντλίμπ.

Η Ρωσία, κυριότερη σύμμαχος της συριακής κυβέρνησης μαζί με το Ιράν, ζήτησε την έκτακτη σύγκληση του Συμβουλίου αφού κατήγγειλε τα αμερικανικά πλήγματα ως μια «επίθεση εναντίον ενός κυρίαρχου Κράτους«.

14:20: Η συριακή αντιαεροπορική άμυνα θα ενισχυθεί

Η αντιαεροπορική άμυνα του συριακού στρατού θα «ενισχυθεί» μετά τα αμερικανικά αεροπορικά πλήγματα, ανακοίνωσε ο εκπρόσωπος του ρωσικού στρατού.

«Προκειμένου να προστατευθούν οι πιο ευαίσθητες συριακές υποδομές, μια σειρά από μέτρα θα ληφθούν το ταχύτερο δυνατό ώστε να ενισχυθεί και να βελτιωθεί η αποτελεσματικότητα του συστήματος αντιαεροπορικής άμυνας των συριακών ενόπλων δυνάμεων», δήλωσε στους δημοσιογράφους ο εκπρόσωπος του ρωσικού στρατού, Ίγκορ Κονασένκοφ.
Μόνο 23 πύραυλοι έπληξαν τη βάση Σαϊράτ, δήλωσε εξάλλου, ενώ το Πεντάγωνο ανακοίνωσε ότι εκτοξεύθηκαν 59 πύραυλοι.

Η εκτόξευση των πυραύλων είχε προετοιμαστεί «πολύ πριν από τα σημερινά γεγονότα», είπε ακόμη ο Κονασένκοφ.

«Η κυβέρνηση των Ηνωμένων Πολιτειών άλλαξε, αλλά ο τρόπος που κάνει πόλεμο παραμένει αναλλοίωτος από την εποχή των βομβαρδισμών στη Γιουγκοσλαβία, στο Ιράκ και στη Λιβύη», είπε ο εκπρόσωπος του ρωσικού στρατού.

Ο Κονασένκοφ επιβεβαίωσε επίσης την αναστολή της συμφωνίας που είχε συναφθεί με την Ουάσινγκτον για την αποτροπή αεροπορικών επεισοδίων πάνω από τη Συρία, την οποία είχε ανακοινώσει νωρίτερα το ρωσικό υπουργείο Εξωτερικών.

13:41: Γιούνκερ: Πρέπει να δοθεί απάντηση» στη χρήση χημικών όπλων στη Συρία

Ο επικεφαλής της Ευρωπαϊκής Επιτροπής δήλωσε σήμερα ότι «πρέπει να δοθεί απάντηση» στη χρήση χημικών όπλων στη Συρία, αφού ο αμερικανός πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ διέταξε πυραυλική επίθεση εναντίον μιας συριακής αεροπορικής βάσης που η Ουάσινγκτον υποστηρίζει πως έχει χρησιμοποιηθεί για τέτοιες επιθέσεις.

«Υπάρχει σαφής διάκριση ανάμεσα στα αεροπορικά πλήγματα εναντίον στρατιωτικών στόχων και τη χρήση χημικών όπλων εναντίον αμάχων», ανέφερε χαρακτηριστικά

13:40: Στόλτενμπεργκ: O Άσαντ φέρει όλη την ευθύνη

Ο Γενικός Γραμματέας του ΝΑΤΟ Γενς Στόλτενμπεργκ δήλωσε σήμερα πως ο σύρος πρόεδρος Μπασάρ αλ-Άσαντ «φέρει την πλήρη ευθύνη» για τα αεροπορικά πλήγματα των ΗΠΑ εναντίον αεροπορικής βάσης στη Συρία.

«Οποιαδήποτε χρήση χημικών όπλων είναι απαράδεκτη, δεν μπορεί να παραμείνει αναπάντητη, και εκείνοι που είναι υπεύθυνοι πρέπει να λογοδοτήσουν», είπε ο Στόλτενμπεργκ, ο οποίος είχε ενημερωθεί από τον υπουργό Άμυνας των ΗΠΑ ότι τα πλήγματα επρόκειτο να πραγματοποιηθούν.

13:27: Ο ρώσος πρόεδρος Πούτιν συγκάλεσε το ρωσικό συμβούλιο ασφαλείας μετά τα πλήγματα των ΗΠΑ στη Συρία. Η αεροπορική άμυνα της Συρίας θα ενισχυθεί, ανέφερε το υπουργείο Άμυνας

13:23: Εννιά οι νεκροί σύμφωνα με το συριακό κρατικό πρακτορείο ειδήσεων

Εννέα άμαχοι, ανάμεσα στους οποίους τέσσερα παιδιά, σκοτώθηκαν κατά την αμερικανική πυραυλική επίθεση, μετέδωσε το συριακό κρατικό πρακτορείο ειδήσεων.

Σύμφωνα με το τηλεγράφημα του SANA, οι άμαχοι σκοτώθηκαν σε χωριά κοντά στην αεροπορική βάση. Το πρακτορείο μετέδωσε πως άλλοι επτά άνθρωποι τραυματίσθηκαν και κατοικίες στην περιοχή υπέστησαν σοβαρές ζημιές.
13:09: Πρωθυπουργός Ιταλίας: H επιχείρηση είναι μία απάντηση σε ένα έγκλημα πολέμου

«Η επιχείρηση που διέταξε την περασμένη νύχτα ο Τραμπ είναι μια βάσιμη απάντηση σε ένα έγκλημα πολέμου. Σε όποιον χρησιμοποιεί χημικά όπλα δεν μπορεί να δίδονται ελαφρυντικά» δήλωσε ο Ιταλός πρωθυπουργός Πάολο Τζεντιλόνι.

12:44: Θα συνεργαστούμε με τις ΗΠΑ τονίζει ο Τουσκ

«Η Ευρωπαϊκή Ένωση θα συνεργαστεί με τις Ηνωμένες Πολιτείες για τον τερματισμό της βαρβαρότητας στην Συρία», αναφέρει ο Ντόναλντ Τουσκ.

12:05: H Ρωσία ανακοίνωσε την αναστολή της συμφωνία που είχε συνάψει με ΗΠΑ

Η Ρωσία ανακοίνωσε σήμερα την αναστολή της συμφωνίας που είχε συνάψει με τις ΗΠΑ για την αποτροπή αεροπορικών επεισοδίων πάνω από το Συρία.

«Η ρωσική πλευρά αναστέλλει το μνημόνιο που έχει συνάψει με τις ΗΠΑ για την αποτροπή επεισοδίων και την ασφάλεια των πτήσεων στη διάρκεια των επιχειρήσεων στη Συρία» που πραγματοποιούν η ρωσική και η αμερικανική Πολεμική Αεροπορία, ανέφερε σε ανακοίνωση του υπουργείου Εξωτερικών η εκπρόσωπός του Μαρία Ζαχάροβα.
11:58: Η ρωσική κρατική τηλεόραση μετέδωσε σήμερα ότι οι αμερικανικές αεροπορικές επιδρομές εναντίον συριακής αεροπορικής βάσης κατέστρεψαν εννέα αεροπλάνα, αλλά δεν προκάλεσαν σημαντικές ζημιές στον κεντρικό διάδρομο του αεροδρομίου.

Το τηλεοπτικό δίκτυο Rossiya 24 μετέδωσε εικόνες από τη βάση μετά τα πλήγματα των αμερικανικών πυραύλων κρουζ. Κρατήρες, συντρίμμια και χαλάσματα είναι ορατά, όμως ο κεντρικός διάδρομος μοιάζει σε μεγάλο βαθμό άθικτος.

Δεν είναι σαφές αν το τηλεοπτικό δίκτυο έδειξε ολόκληρη τη βάση ή μόνο ένα τμήμα της.

11:45: Μέρκελ-Ολάντ: Ο Άσαντ μοναδικός υπεύθυνος για τους βομβαρδισμούς στη Συρία

Ο Σύρος πρόεδρος Μπασάρ αλ Άσαντ φέρει «την πλήρη ευθύνη» για τα αμερικανικά πλήγματα που είχαν στόχο την αεροπορική βάση Σαϊράτ του συριακού στρατού, ως αντίποινα στη χημική επίθεση της Τρίτης για την οποία κατηγορείται το συριακό καθεστώς, τόνισαν σήμερα η γερμανίδα καγκελάριος Άγκελα Μέρκελ και ο γάλλος πρόεδρος Φρανσουά Ολάντ.

«Η επίθεση των Ηνωμένων Πολιτειών είναι κατανοητή δεδομένων των διαστάσεων των εγκλημάτων πολέμου, δεδομένου του πόνου αθώων ανθρώπων, και δεδομένων των εμποδίων στο Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ», είπε η Μέρκελ. Χαρακτήρισε τα πλήγματα «περιορισμένα και στοχευμένα».


11:10 Επικροτεί την επίθεση η Τουρκία
Ο αντιπρόεδρος της τουρκικής κυβέρνησης δήλωσε ότι τα αμερικανικά πυραυλικά πλήγματα κατά της συριακής αεροπορικής βάσης αποτελούν θετική εξέλιξη.

Η διεθνής κοινότητα οφείλει να κρατήσει αποφασιστική στάση απέναντι Μπασάρ αλ Ασαντ, ο οποίος πρέπει να τιμωρηθεί στη διεθνή σκηνή, δήλωσε ο Κουρτουλμούς εκφράζοντας την ελπίδα ότι η αμερικανική επιχείρηση στη Συρία θα συμβάλει στην επίτευξη ειρήνης. «Η διαδικασία πρέπει να επιταχυνθεί», πρόσθεσε.

11:05: Παράλληλα, ο εκπρόσωπος του προέδρου της Τουρκίας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν δήλωσε ότι είναι αναγκαία η δημιουργία ζώνης απαγόρευσης των πτήσεων, καθώς και χερσαίων ζωνών ασφαλείας στη Συρία, χωρίς καθυστέρηση, χαρακτηρίζοντας τα αμερικανικά πλήγματα κατά της συριακής αεροπορικής βάσης «θετική απάντηση σε εγκλήματα πολέμου».

11:00: Ο υπουργός Εξωτερικών της Τουρκίας Μεβλούτ Τσαβούσογλου ζήτησε την άμεση απομάκρυνση του προέδρου της Συρίας Μπασάρ αλ Ασαντ, λέγοντας ότι πρέπει να σχηματισθεί μεταβατική κυβέρνηση και εκφράζοντας την υποστήριξη της Άγκυρας προς την αμερικανική επιχείρηση κατά της συριακής αεροπορικής βάσης.

09:40: Η Βολιβία ζήτησε έκτακτη σύγκλιση του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ, αναφορικά με την πυραυλική επίθεση που εξαπέλυσαν οι ΗΠΑ κατά της αεροπορικής βάσης στη Συρία, σύμφωνα με υψηλόβαθμο διπλωμάτη.

09:25: Νεκροί και τραυματίες από την αμερικάνικη επίθεση

Σύμφωνα με το Συριακό Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων έξι θάνατοι είναι επιβεβαιωμένοι, ανάμεσα στους στρατιώτες είναι «και ένας πτέραρχος». Η ίδια πηγή κάνει λόγο για δεκάδες τραυματίες, χωρίς όμως να δίνει αριθμό.

Ο συριακός στρατός ανακοίνωσε ότι τα αμερικανικά πλήγματα εναντίον μιας αεροπορικής του βάσης κοντά στη Χομς προκάλεσαν τον θάνατο έξι ανθρώπων αλλά και εκτεταμένες ζημιές.
09:10: Επιχειρήσεις πυρόσβεσης και διάσωσης στην αεροπορική βάση

Ο κυβερνήτης της Χομς δήλωσε στο Reuters ότι βρίσκονται σε εξέλιξη οι επιχειρήσεις κατάσβεσης της φωτιάς, αλλά και διάσωσης του προσωπικού, στην αεροπορική βάση που δέχθηκε το πυραυλικό πλήγμα των ΗΠΑ για χρονικό διάστημα μεγαλύτερο των δύο ωρών. Ο ίδιος δήλωσε ότι η αεροπορική βάση υποστήριζε τις επιχειρήσεις του στρατού της Συρίας, κατά του Ισλαμικού Κράτους.

09:00: Δεν υπάρχουν «μεγάλες ανθρώπινες απώλειες»

Την εκτίμηση ότι δεν πρέπει να υπάρχουν «μεγάλες ανθρώπινες απώλειες» από την πυραυλική επίθεση εξέφρασε ο κυβερνήτης της επαρχίας Χομς. Κατά την εκτίμηση του Ταλάλ Μπαραζί «υπάρχουν υλικές καταστροφές».
Την είδηση της πυραυλικής επίθεσης των ΗΠΑ μετέδωσαν με έκτακτα δελτία ειδήσεων όλα τα διεθνή πρακτορεία ειδήσεων.

08:35: Σε τεντωμένο σχοινί οι σχέσεις ΗΠΑ – Ρωσίας

«Τα αμερικανικά στρατιωτικά πλήγματα αποτελούν «επίθεση» κατά «κυρίαρχου κράτους» και αποτελούν παραβίαση του διεθνούς δικαίου», ανακοίνωσε το Κρεμλίνο.

Ο πρόεδρος της επιτροπής Διεθνών Σχέσεων στη ρωσική Άνω Βουλή, δήλωσε ότι η συμμαχία ΗΠΑ-Ρωσίας στη Συρία, είναι αμφίβολη, μεταδίδει το ρωσικό πρακτορείο ειδήσεων RIA.08:25: Υποστηρίζει το Ισραήλ την επίθεση

Το Ισραήλ υποστηρίζει «πλήρως» τα αμερικανικά αεροπορικά πλήγματα εναντίον της αεροπορικής βάσης στη Συρία, τα οποία χαρακτήρισε «ισχυρό μήνυμα» το οποίο πρέπει να ακούσουν το Ιράν και η Βόρεια Κορέα, ανακοίνωσε το γραφείο του πρωθυπουργού Μπενιαμίν Νετανιάχου, ο οποίος είχε ενημερωθεί πριν ξεκινήσει η αμερικανική επιχείρηση.

08:10: Σύμφωνα με εκπρόσωπο του αμερικανικού Πενταγώνου, οι ΗΠΑ εκτόξευσαν περισσότερους από 59 πυραύλους τύπου «Τόμαχοκ». «Οι πύραυλοι αυτοί έπληξαν αεροσκάφη, καταφύγια αεροσκαφών, εγκαταστάσεις αποθήκευσης καυσίμων και πολεμικών εφοδίων, αποθήκες πυρομαχικών, θέσεις αντιαεροπορικής άμυνας, αλλά και επίγεια ραντάρ» ανέφερε ο εκπρόσωπος.

08:00: Όπως ενημέρωσε αμερικανός αξιωματούχος, επλήγησαν βάση με μαχητικά, αεροδιάδρομος και σταθμοί ανεφοδιασμού. Η επίθεση ήταν η απάντηση του αμερικανού Προέδρου Ντόναλντ Τραμπ στην άνανδρη επίθεση με τοξικό αέριο που η Ουάσιγκτον αποδίδει στον σύρο πρόεδρο Μπάσαρ Αλ Άσαντ.

07:45″ Ο Άσαντ παραβίασε τους διεθνείς κανόνες τόνισε ο Τράμπ στο διάγγελμά του

«Διέταξα προληπτικά στοχευμένο στρατιωτικό πλήγμα και καλώ όλα τα πολιτισμένα έθνη να μας πλαισιώσουν», γνωστοποίησε.

Δεν υπάρχουν σχόλια: