ΣΙΝΕ

Τρίτη 30 Μαΐου 2017

Περιβόλι: 1825-1915. Το χωριό του Ρήγα Φεραίου με τα δεκάδες επαγγέλματα. Πόσοι ήταν οι κάτοικοι κατά τον προηγούμενο αιώνα

Τον προηγούμενο αιώνα στο Περιβόλι ψήφιζαν 2.000 περίπου πολίτες ενώ ο πληθυσμός ξεπερνούσε τους 3.000 κατοίκους. Από το Περιβόλι καταγόταν ο Ρήγας Φεραίος (εγγονός του Κωνσταντίνου...
Κυριαζή ή Κυρατζή) η οικογένεια του οποίου μετεγκαταστάθηκε στο Βελεστίνο. Το 1821 οι Περιβολιώτες ξεσηκώθηκαν με κυριότερο αγωνιστή τον Αθανάσιο (Νάσιο) Μάνταλο.

Κατά τον Μακεδονίκο Αγώνα διακρίθηκε για την προσφορά του ο Περιβολιώτης μακεδονομάχος οπλαρχηγός Ζήσης Βράκας καθώς και ο οπλαρχηγός Τσουκαντάνας.

Τους περασμένους αιώνες οι Περιβολιώτες ασχολούνταν κυρίως με την κτηνοτροφία και την υλοτομία καθώς η έκταση του χωριού καλύπτει 140.000 περίπου στρέμματα γης.

Στο Περιβόλι ευδοκιμούσαν τους προηγούμενους αιώνες και άλλα επαγγέλματα όπως: Αρτοποιοί, κρεοπώλες, σαγματοποιοί, αγωγιάτες, έμποροι, κτηματίες, υλοτόμοι, δάσκαλοι, στραγαλοποιοί, σανδαλοποιοί, δικολάβοι, ζωέμποροι, ξενοδόχοι, κηροποιοί, μαχαιροποιοί, λαναράδες, μυλωνάδες, ιατροί, ταχυδρόμοι, οινοπνευματοποιοί και φυσικά κτηνοτρόφοι με μεγάλα τσελιγκάτα.

Το Περιβόλι παραμένει ένα μεγάλο και ζωντανό χωρίο ενώ υπολογίζεται πως ανά την Ελλάδα (κυρίως στη Θεσσαλία) οι Περιβολιώτες ξεπερνούν τους 10-12.000 χιλιάδες κατοίκους, πρώτης, δεύτερης, τρίτης γενιάς.

Γιάννης Κ. Παπαδόπουλος
















Δεν υπάρχουν σχόλια: