ΣΙΝΕ

Πέμπτη 25 Μαΐου 2017

Τέμενος: Κατά οι ΑΝΕΛ, ενστάσεις από ΝΔ και Ποτάμι

Υπερψηφίστηκε στην Επιτροπή Μορφωτικών Υποθέσεων της Βουλής από τον ΣΥΡΙΖΑ και τη Δημοκρατική Συμπαράταξη, η διάταξη που αφορά την λειτουργία μουσουλμανικού τεμένους στην Αθήνα.


ΑΝΕΛ και Χρυσή Αυγή δήλωσαν ότι το καταψηφίζουν, ενώ όλα τα υπόλοιπα κόμματα από την αντιπολίτευση, διευκρίνισαν ότι τάσσονται υπέρ της λειτουργίας του, ωστόσο επιφυλάχθηκαν για την Ολομέλεια, ζητώντας περαιτέρω αποσαφηνίσεις, κυρίως σε ότι αφορά την σύνθεση του διοικητικού συμβουλίου.

Η εν λόγω διάταξη συνιστά το 5ο άρθρο που αφορά την επιτάχυνση του κυβερνητικού έργου σε θέματα παιδείας, το οποίο έγινε δεκτό κατά πλειοψηφία - ενώ αύριο θα ολοκληρωθεί η συζήτηση και ψήφιση του στην ολομέλεια.

Αιτιολογώντας τις επιφυλάξεις του κόμματός της, η εισηγήτρια της ΝΔ Νίκη Κεραμέως, τόνισε ότι προφανώς και το κόμμα της έχει ταχθεί υπέρ της ανέγερσης τεμένους, καθώς αυτό βρίσκεται στη βάση του νόμου του 2006 της τότε υπουργού Παιδείας Μαριέττας Γιαννάκου.

Ωστόσο, όπως είπε, διατηρεί σοβαρές ενστάσεις ως προς τον επανακαθορισμό της σύστασης του διοικητικού συμβουλίου του ιδρύματος.

Όπως είπε, διαφωνεί ακόμα και με τη ρύθμιση που προβλέπει ότι οι εκπρόσωποι των μουσουλμάνων θα επιλέγονται απευθείας από τον υπουργό Παιδείας και όχι από τις μουσουλμανικές κοινότητες. Ενστάσεις εξέφρασε και για τους προβλεπόμενους περιορισμούς στην επιλογή των προσώπων που θα εκπροσωπήσουν τον δήμο Αθηναίων.

«Η κυβέρνηση, αν θέλει τη συναίνεση, οφείλει να είναι πολύ προσεκτική για τα μέλη του διοικητικού συμβουλίου, τα οποία πρέπει να είναι πρόσωπα κοινής αποδοχής αλλά και να ενημερώσει έγκαιρα για τη συγκρότησή του», είχε επισημάνει από την πλευρά του ο ειδικός αγορητής της Δημοκρατικής Συμπαράταξης, Δημήτρης Κωνσταντόπουλος.

Για «διάταξη-όνειδος», την οποία καταψηφίζει, έκανε λόγο ο ειδικός αγορητής της Χρυσής Αυγής, Αντώνης Γρέγος.

«Όχι μόνο είμαστε υπέρ της ανέγερσης μουσουλμανικού τεμένους στην Αθήνα, αλλά και στη δημιουργία και άλλων λατρευτικών χώρων όπου υπάρχει ανάγκη», τόνισε ο ειδικός αγορητής του ΚΚΕ Γιάννης Δελλής.

Ωστόσο, επιφυλάχθηκε για την τελική στάση του κόμματος του αύριο στην ολομέλεια, τονίζοντας την ανάγκη περαιτέρω αποσαφηνίσεων.

«Υπερψηφίζουμε όλα τα άρθρα πλην του άρθρου 5 για τη λειτουργία τεμένους», δήλωσε ο ειδικός αγορητής των ΑΝΕΛ Κώστας Κατσίκης.

«Κρινόμαστε όλοι από τη στάση μας για την τήρηση των δικαιωμάτων ανεξιθρησκίας. Όλους μας βρίσκει σύμφωνους η λειτουργία ενός δημόσιου τεμένους που δεν θα προκαλεί το θρησκευτικό αίσθημα των χριστιανών», επεσήμανε η ειδική αγορήτρια της Ένωσης Κεντρώων Θεοδώρα Μεγαλοοικονόμου.

Ωστόσο επιφυλάχθηκε, δηλώνοντας ότι αναμένει να δει τη στάση της κυβέρνησης σε ότι αφορά τις ενστάσεις που εξέφρασε το κόμμα της στο θέμα των προσλήψεων.

Διευκρινήσεις από το Ποτάμι
Σύγχυση δημιουργήθηκε κατά την ψηφοφορία για τη στάση του Ποταμιού.

Επιφυλάξεις για τη σύνθεση του διοικητικού συμβουλίου εξέφρασε αρχικά ο Γιώργος Μαυρωτάς, που εκπροσώπησε το Ποτάμι κατά την συζήτηση επί των άρθρων. Λαμβάνοντας υπόψη του τις επιφυλάξεις που είχαν εκφράσει μέχρι εκείνη την ώρα τα υπόλοιπα κόμματα της αντιπολίτευσης, ο κ. Μαυρωτάς ανέφερε ότι αν και το Ποτάμι επιφυλαχθεί, το άρθρο δεν θα περάσει στην Ολομέλεια και θα εκτεθεί και η βουλή και η χώρα διεθνώς.

«Να ληφθούν υπόψη οι παρατηρήσες μας» ζήτησε, ενώ επέκρινε την κυβέρνηση που «παραβλέπει την χαμηλή αξιακή κλίμακα των ΑΝΕΛ σε ό,τι αφορά τα ανθρώπινα δικαιώματα προκειμένου να συγκυβερνήσει μαζί του», σημειώνοντας ότι το Ποτάμι «έρχεται να ξελασπώσει».

Λίγο αργότερα όμως, κατά τη ψηφοφορία, δόθηκε η εντύπωση ότι ο Γρηγόρης Ψαριανός που ήταν ο εισηγητής του Ποταμιού, δεν υπερψήφισε το συγκεκριμένο άρθρο εκφράζοντας επιφυλάξεις.

Ωστόσο λίγα λεπτά αμέσως μετά, από το κόμμα διευκρινίστηκε πως «από την αρχή το Ποτάμι είχε ξεκαθαρίσει ότι τάσσεται υπέρ της λειτουργίας μουσουλμανικού τεμένους».

«Στα θέματα των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, το Ποτάμι πάντα στηρίζει και βάζει πλάτη, και το έχει αποδείξει πολλές φορές», τόνισε χαρακτηριστικά εκπρόσωπος του γραφείου Τύπου της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του Ποταμιού.

Από την πλευρά του, ο υπουργός Παιδείας, Κώστας Γαβρόγλου, αναφερόμενος στο άρθρο για το μουσουλμανικό τεμένος, τόνισε ότι είναι θέμα ευθύνης της Πολιτείας να προχωρήσει όσο γίνεται πιο γρήγορα τις διαδικασίες για τη δημιουργία και λειτουργία μουσουλμανικού νεκροταφείου στο Σχιστό.

Όπως είπε, ήδη έγιναν ήδη αρκετές συναντήσεις με την Ιερά Σύνοδο, η οποία παραχώρησε αρκετά στρέμματα στο Σχιστό, αλλά δυστυχώς θα πρέπει η πολιτεία να περιμένει μέχρι να βγει η δικαστική απόφαση για τον εργολάβο που έχει πτωχεύσει, ώστε εκείνος να μπορέσει να μετακινήσει τα μηχανήματα του που βρίσκονται μέσα εκεί.

«Αν το δικαίωμα να προσεύχεσαι στο θεό σου είναι κατοχυρωμένο στη δημοκρατία, είναι εξίσου αν όχι σημαντικότερο το δικαίωμα να θάβεσαι σε δικό σου νεκροταφείο - και η πολιτεία έχει καθυστερήσει να κάνει το καθήκον της», επεσήμανε χαρακτηριστικά ο κ. Γαβρόγλου.

Ακόμα, η ηγεσία του υπουργείου Παιδείας ανέφερε ότι είναι έτοιμο το κτίριο για τη λειτουργία του μουσουλμανικού τεμένους, αναγνώρισε ότι ο νόμος επί Μαριέττας Γιαννάκου το 2006 είχε βάλει τις βάσεις, ωστόσο επισημάνθηκε ότι το σημερινό νομοθετικό πλαίσιο κινείται σε άλλη κατεύθυνση και δίνει απάντηση στα ερωτήματα, σε ποιον ανήκει το τέμενος, ποιος το λειτουργεί και πώς.

Σε ότι αφορά την εκπροσώπηση μουσουλμάνων, το υπουργείο Παιδείας ανέφερε ότι ανοίγει τη διαδικασία για να συμμετέχουν μουσουλμανικές οργανώσεις, που μπορεί να μην έχουν νομική μορφή αλλά λειτουργούν με δική τους ευθύνη και είναι πολυπληθείς.

«Είναι σαφές ότι θα δημιουργηθούν πολλές δυσκολίες και είναι απαραίτητο να βρούμε λύσεις. Με δημόσια διαβούλευση του προεδρικού διατάγματος θα μπορούσε να αναζητηθεί μεγαλύτερη συναίνεση σε αυτά τα ζητήματα», τόνισε η ηγεσία του υπουργείου Παιδείας.

Δεν υπάρχουν σχόλια: