ΣΙΝΕ

Κυριακή 11 Ιουνίου 2017

Αυτοψία Παναγιωτάκη στην κατολίσθηση του ορυχείου Αμυνταίου

Αυτοψία στην κατολίσθηση του ορυχείου Αμυνταίου πραγματοποίησε αργά το απόγευμα ο πρόεδρος της ΔΕΗ Μανώλης Παναγιωτάκης που...
έφθασε εσπευσμένα στην περιοχή συνοδευόμενος από υψηλόβαθμα στελέχη της επιχείρησης.

Ο πρόεδρος της ΔΕΗ εισήλθε στην καρδιά του ορυχείου και περιηγήθηκε σε όλο το μέτωπο της κατολίσθησης που έχει συνθλίψει όλο τον βαρύ εξοπλισμό και τους τέσσερις από τους έξι καδοφόρους εκσκαφείς. Ακολούθησε σύσκεψη στα γραφεία του ορυχείου Αμυνταίου στην οποία έλαβαν μέρος η γενική διευθύντρια Ορυχείων Όλγα Κουρίδου, ο διευθυντής του Λιγνιτικού κέντρου δυτικής Μακεδονίας Στέφανος Παλαβός, ο διευθυντής του ορυχείου Αμυνταίου Οδυσσέας Σούλης, εξειδικευμένοι τεχνικοί και επιστήμονες της επιχείρησης. Έγινε μια πρώτη εκτίμηση της κατάστασης και αποφασίστηκαν ορισμένα άμεσα μέτρα όπως η καθολική απαγόρευση προσέγγισης στο σημείο από μη ειδικευμένα άτομα μιας και, όπως επισημαίνουν στην ανακοίνωση που εξέδωσαν, «τα δευτερογενή φαινόμενα της κυρίας κατολίσθησης αναμένεται να συνεχιστούν τουλάχιστον για τις επόμενες 48 ώρες».

Στην ανακοίνωση τονίζεται ότι η ΔΕΗ «θα βοηθήσει τις τοπικές αρχές που αποφάσισαν την εκκένωση του χωριού» και ήδη δύο λεωφορεία της επιχείρησης αναμένεται να μεταφέρουν τους κατοίκους στα ξενοδοχεία της περιοχής.

Από μια πρώτη εκτίμηση των επιστημόνων της επιχείρησης, φαίνεται ότι, εξαιτίας της κατολίσθησης, οι μάζες που μετατοπίστηκαν ήταν πολύ μεγαλύτερης έκτασης από αυτές που ανέμεναν και αγγίζουν τα 80 εκατομμύρια κυβικά μέτρα. Στην ανακοίνωση της η ΔΕΗ επισημαίνει ότι είχαν ληφθεί όλα τα απαραίτητα μέτρα για την προστασία των εργαζομένων και τα στοιχεία που είχε στη διάθεσή της από τη συνεχή παρακολούθηση του φαινομένου δεν προσέφεραν κάποια ένδειξη για τέτοιου μεγέθους κατολίσθηση με αποτέλεσμα να υποστεί σοβαρές βλάβες ένα πολύ μεγάλο μέρος του παγίου εξοπλισμού της.

Η ΔΕΗ διαβεβαιώνει ότι «σε πλήρη συνεργασία με όλους τους αρμόδιους φορείς θα συνδράμει τεκμηριωμένα και υπεύθυνα στην ακριβή αποτίμηση του φαινομένου και των οποίων επιπτώσεών του». Υπογραμμίζει ότι έχει θέσει ήδη τις δυνάμεις της στη διάθεση των αρχών και, εφόσον χρειαστεί, «θα πράξει ό,τι θεωρηθεί περαιτέρω αναγκαίο για τη στήριξη των κατοίκων του οικισμού».
Την Κυριακή το πρωί θα πραγματοποιηθεί ευρεία σύσκεψη όπου ο πρόεδρος της ΔΕΗ θα ενημερώσει τον υπουργό Περιβάλλοντος και Ενέργειας Γιώργο Σταθάκη που αναμένεται να αφιχθεί στην περιοχή.

Πηγή

Προειδοπoιητική ανακοίνωση προς όσους πήγαν ή σκέφτονται να πάνε στο χώρο κατολίσθησης στο ορυχείο Αμύνταιου εξέδωσε η ΔΕΗ.

Στην ανακοίνωσή της, μάλιστα, επισημαίνει ότι υπάρχει σοβαρός κίνδυνος ασφάλειας.

Ολόκληρη η ανακοίνωση της ΔΕΗ έχει ως εξής:
«Με αφορμή αναφορές που θέλουν την παρουσία περαστικών από το χώρο της κατολίσθησης στο ορυχείο Αμύνταιου και παρά τα πολύ υψηλά μέτρα φύλαξης που ήδη έχουμε σε συνεργασία με την τοπική αστυνομία θεσπίσει, θα θέλαμε να επισημάνουμε ότι απαγορεύεται ρητά η προσέλευση στο χώρο αυτό διότι υπάρχει σοβαρός κίνδυνος ασφαλείας για τους ίδιους», αναφέρει χαρακτηριστικά.

Δεν υπάρχουν σχόλια: