ΣΙΝΕ

Κυριακή 4 Ιουνίου 2017

Στη φυλακή ο Έλληνας «Βασιλιάς της νύχτας»

Τέσσερα χρόνια μετά τους πανηγυρισμούς του για την πρωτόδικη απόφαση που τον έκρινε ένοχο ως «εγκέφαλο» του μεγαλύτερου κυκλώματος τοκογλυφίας που δρούσε στη βόρεια Ελλάδα, αλλά...
τον άφηνε ελεύθερο ώσπου να εκδικαστεί η έφεσή του, ο «βασιλιάς της νύχτας» στη Θεσσαλονίκη Μάρκος Καραμπέρης βρέθηκε χθες πίσω από τα κάγκελα της φυλακής.

Το Πενταμελές Εφετείο Θεσσαλονίκης, από το οποίο δικάστηκε σε δεύτερο βαθμό, μείωσε την ποινή από τα 11,5 στα 10 έτη χωρίς αναστολή και έτσι πήρε τον δρόμο για τις φυλακές.

Ο Καραμπέρης, γνωστός ιδιοκτήτης νυχτερινών κέντρων στη Θεσσαλονίκη, είχε συλληφθεί τον Ιανουάριο του 2012 μαζί με συνολικά 71 άτομα, μετά την αποκάλυψη ότι ήταν αρχηγικό μέλος ενός εκ των τεσσάρων κυκλωμάτων που εξάρθρωσε η Αστυνομία.

Έναν χρόνο μετά, το πρωτοβάθμιο δικαστήριο τον έκρινε ένοχο για τα αδικήματα της τοκογλυφίας και της εκβίασης, αλλά αποφάσισε η έφεσή του να έχει ανασταλτικό αποτέλεσμα και τον άφησε ελεύθερο. Τότε είχε κάνει τον σταυρό του μην μπορώντας να πιστέψει την ανέλπιστη απόφαση!

Για την ίδια υπόθεση είχαν καταδικαστεί με ποινές φυλάκισης δύο συνεργάτες του και ένας δημοσιογράφος, ενώ άλλοι 10 φερόμενοι ως εμπλεκόμενοι κρίθηκαν αθώοι.

Εφιαλτικές στιγμές
Μεταξύ αυτών ήταν δύο τραπεζικά στελέχη, ένας απότακτος αστυνομικός, ένας δικηγόρος και ο άλλοτε επικεφαλής της Επιχειρησιακής Διεύθυνσης Ειδικών Υποθέσεων Θεσσαλονίκης του ΣΔΟΕ…

Σύμφωνα με τη δικογραφία, δάνειζε με μηνιαίο επιτόκιο που έφτανε έως και 15%!

Οι καταθέσεις που είχαν δώσει θύματα, τόσο του δικού του κυκλώματος όσο και των υπόλοιπων τριών, ήταν ανατριχιαστικές.

Τουλάχιστον 20 άνθρωποι αποκάλυψαν στις διωκτικές Αρχές τις εφιαλτικές στιγμές που βίωσαν στα χέρια των μελών τους.

Στο «γαϊτανάκι» του τρόμου είχαν εγκλωβιστεί αμέτρητοι πολίτες για περισσότερα από 10 χρόνια.

«Προσπάθησα με κάθε τρόπο να γλιτώσω, αλλά δυστυχώς έχω καταστραφεί εξαιτίας του Καραμπέρη. Παίρνω ψυχοφάρμακα. Εφτασα στο σημείο της αυτοκτονίας. Δέχθηκα απειλές για τη ζωή μου και επίθεση με περίστροφο στο Κορδελιό. Μπράβος του Καραμπέρη θα με εκτελούσε εν ψυχρώ!» είχε δηλώσει χαρακτηριστικά ένας από τους βασικούς μάρτυρες κατηγορίας.

Η αποκαλούμενη και «μαφία του Βορρά» είχε απλώσει τα δίχτυα της σε όλα τα κοινωνικά στρώματα.
Το «πελατολόγιό» της περιελάμβανε από διάσημους επιχειρηματίες και ανθρώπους της showbiz έως απλούς οικογενειάρχες και ανέργους οι οποίοι κατέφυγαν στους εξοντωτικούς δανεισμούς των τοκογλύφων προσπαθώντας να επιβιώσουν οι ίδιοι και οι οικογένειές τους.

Οι αρχηγοί έδιναν εύκολα τα χρηματικά ποσά που τους ζητούσαν οι απελπισμένοι δανειολήπτες, αφού ήξεραν ότι θα τα πάρουν πίσω με δυσβάσταχτο τόκο ή θα τους ανάγκαζαν να τους παραχωρήσουν τις περιουσίες τους!

dete.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: