ΣΙΝΕ

Πέμπτη 15 Ιουνίου 2017

Τίτλοι τέλους για το koolnews.gr, αποχώρησε ο Κωστόπουλος – Αλλάζει όνομα το site

Το koolnews.gr «γεννήθηκε» πριν λίγα χρόνια. Ήταν μια ιδέα του Πέτρου Κωστόπουλου (εξ’ου και το αρχικό «k» αντί για «c») και είχε το μότο «η θετική πλευρά της είδησης».

Με άλλα λόγια «αντίο περιοδικά, αντίο lifestyle, καλά να ’μαστε να σας θυμόμαστε» και στροφή στην ψηφιακή δημοσιογραφία, στην ενημέρωση, στην είδηση, αλλά με προσπάθεια να βρούμε τα ωραία πράγματα που μπορεί να συμβαίνουν καθημερινά μέσα σε όλη τη σκοτεινιά που μας περιβάλλει.

Δεν είναι εύκολο βέβαια να βρεις και πολλά ωραία πράγματα μέσα στη μέρα, κάθε μέρα. Πολύ απλά διότι ένα ενημερωτικό σάιτ, έχει καθημερινά πολλές δεκάδες ειδήσεις, η πλειοψηφία των οποίων είναι από το αστυνομικό δελτίο, από την κατάσταση της οικονομίας, από την πολιτική, από την κοινωνία, όλες λίγο – πολύ μαύρες κι άραχνες, απαισιόδοξες, μουτρωμένες και γεμάτες γκρίνια. Και να τη βρεις «τη θετική πλευρά της είδησης», και να προσπαθήσεις να την προβάλεις, να την αναδείξεις, να την «καρφιτσώσεις» ψηλά για να τη δουν όλοι, το πιθανότερο είναι να την πάρει η μπάλα, να την σκεπάσει το χαράτσι που έρχεται, το έγκλημα στην Αθήνα, η επιδείνωση του καιρού, οι δηλώσεις του Υπουργού.

Ο Πέτρος με φώναξε να ανέβω στο καράβι πριν από δυο χρόνια περίπου, Ιούνιο του ’15. Ο διευθυντής – τότε – του koolnews, ο εξαιρετικός Παντελής Ζαγοριανίτης μου έδειξε τα κόλπα και τρεις μήνες μετά που αποχώρησε, ανέλαβα τη διεύθυνση. Αυτό που είχα πει στον Πέτρο, από την πρώτη μέρα που με φώναξε για να συζητήσουμε, είναι πως από ενημερωτικά σάιτ δεν σκάμπαζα και πολλά, είχα κάθε καλή διάθεση να μάθω, αλλά σαν παλιός περιοδικατζής πίστευα (και πιστεύω και θα πιστεύω) στη δύναμη των καλών κειμένων. Είναι κάτι σαν τη «Δύναμη» στο «Star Wars», είναι αυτό που μέσα στον ωκεανό του ίντερνετ, θα σε κάνει όχι απλά να επιπλεύσεις αλλά να ταξιδεύεις, θα σε κάνει να ξεχωρίσεις και αργά ή γρήγορα θα κάνει τον κόσμο να σε διαβάζει. Πολύ απλά διότι τις ειδήσεις θα τις βρει παντού, δυο λεπτά πριν ή μετά δεν κάνουν και μεγάλη διαφορά. Αλλά το καλό κείμενο, η ανάλυση, η άποψη, η παρέμβαση, είναι κάτι που είτε το έχεις, είτε δεν το έχεις. Κι αυτό το σάιτ, το είχε από την πρώτη μέρα.

Πριν από μερικούς μήνες, ο Πέτρος Κωστόπουλος αποχώρησε από το koolnews.gr. Άφησε πίσω του μια δημοσιογραφική ομάδα γεμάτη ενέργεια, όρεξη, διάθεση για δουλειά, αλλά κυρίως μια ομάδα που απαρτιζόταν από εξαιρετικά παιδιά. Το koolnews.gr εντάχθηκε στην «ομπρέλα» της Liquid, η οποία σεβάστηκε απόλυτα τον χαρακτήρα του σάιτ, τις ιδιαιτερότητές του, τον κόσμο που δούλευε σ’ αυτό και τον κόσμο που το διάβαζε. Κι όταν μετακομίσαμε στα headquarters, στα «κεντρικά» του Νέου Ηρακλείου, για να είμαστε όλοι μαζί, όταν γνωριστήκαμε και συνεργαστήκαμε στενά με το insider.gr, δεν δυναμώσαμε απλά στο κομμάτι της Οικονομίας, ούτε απλά βρεθήκαμε κάτω από την ίδια στέγη για λόγους πρακτικούς. Κάναμε απλά ένα ακόμα βήμα μπροστά.

Στη διαδρομή αποχώρησαν διάφοροι συντάκτες και συνεργάτες, που έγιναν φίλοι καλοί όλο αυτό το διάστημα: ο Γιώργος Μιχαηλίδης, ο Μάκης Ρηγάτος, ο Δημήτρης Καναβαράκης, η Δήμητρα Καρλιάμπα, ο Στέργιος Πουλερές, η Ελένη, ο Γιάννης, ο Θοδωρής… Και μας λείπουν. Αλλά ήρθαν άλλοι. Όπως γίνεται πάντα στη ζωή, στο ατέλειωτο πήγαινε-έλα. Ερχόμενοι στα «κεντρικά», βρήκαμε ανθρώπους που μοιράζονταν το ίδιο όραμα με εμάς, που είχαν την ίδια ανάγκη να κάνουν πράγματα, να δημιουργήσουν, να βοηθήσουν να μεγαλώσει ακόμα περισσότερο το σάιτ, να το διαβάζουν περισσότεροι άνθρωποι, να το επιλέγουν από το πρωί για να ενημερωθούν, να βρουν πράγματα ενδιαφέροντα, να χαλαρώσουν, να γελάσουν. Βρήκαμε ανθρώπους σαν το Δημήτρη Πεφάνη και τον Βασίλη Παπανδρέου που δεν είχαν καμία διάθεση να γκρεμίσουν ό,τι προϋπήρχε, αλλά να χτίσουν γύρω του, γύρω μας, ένα «κτίριο» πιο γερό, πιο μεγάλο, πιο σύγχρονο και πιο «δημοσιογραφικό».

Το «κτίριο» αυτό, αλλάζει όνομα. Από koolnews.gr, γίνεται Reader.gr. Αλλάζει όμως μόνο όνομα, όχι φιλοσοφία, όχι προσανατολισμό. Θα συνεχίσει να κυνηγάει με το ίδιο πάθος την είδηση, θα συνεχίσει να έχει σαν πρώτη προτεραιότητα να ενημερώνει, να ψυχαγωγεί, να χαλαρώνει τον αναγνώστη. Και λέγεται «Reader» όχι διότι είναι ένα ωραίο και πιασάρικο όνομα, αλλά επειδή έχουμε την πίστη ότι θα διαβάζεται ευχάριστα. Ότι θα είναι διαβαστερό. Διότι εμείς εδώ πιστεύουμε ότι τα ωραία ταξίδια δεν σταματούν, απλά κάνουν μια στάση και συνεχίζουν για ακόμα ωραιότερους προορισμούς.

Κώστας Βαϊμάκης

Δεν υπάρχουν σχόλια: