ΣΙΝΕ

Κυριακή 2 Ιουλίου 2017

Διαβόητος βαρόνος της κοκαΐνης συνελήφθη μετά από 30 χρόνια καταδίωξης

Ο Λουίς Κάρλους ντα Ρόσα είχε κάνει ολική πλαστική και είχε αλλάξει πρόσωπο

Θα μπορούσε άνετα να είναι μία...
χολιγουντιανή αστυνομική ταινία δράσης αλλά είναι πραγματικότητα. Ένας από τους από τους σημαντικότερους βαρόνους της κοκαΐνης στη Νότια Αμερική, συνελήφθη στη Βραζιλία έπειτα από μια καταδίωξη που κράτησε τριάντα χρόνια, και αφού είχε καταφύγει στην πλαστική χειρουργική για να αλλάξει πρόσωπο.

Ο Λουίς Κάρλους ντα Ρόσα, γνωστός με το προσωνύμιο Cabeça branca («Λευκό κεφάλι», στα πορτογαλικά) συνελήφθη στο Σορίσο, μια πόλη στην Πολιτεία Μάτου Γκρόσου της δυτικής Βραζιλίας, έπειτα από τεράστια επιχείρηση στην οποία συμμετείχαν 150 πράκτορες.

Η επιχείρηση βαπτίστηκε «Spectrum», κάτι που παρέπεμπε στο ότι ο Ντα Ρόσα, «ζώντας διακριτικά» και παραμένοντας «στη σκιά», διέφευγε τη σύλληψη από την αστυνομία «επί σχεδόν τριάντα χρόνια», εξήγησαν οι βραζιλιάνικες αρχές.

Ο ντα Ρόσα είχε αλλάξει όνομα σε Βίτορ Λουίς ντε Μοράες. Ένας χειρουργός είχε κάνει επέμβαση στο πρόσωπό του βοηθώντας τον να αλλάξει εμφάνιση για να διαφεύγει από τις αρχές.

Κατά τη διάρκεια της έρευνας που την οδήγησαν στον εντοπισμό του βαρόνου στη Μάτου Γκρόσου, η αστυνομία συνέκρινε παλιότερες φωτογραφίες του Ντα Ρόσα με αυτές του Μοράες και συμπέρανε ότι «επρόκειτο για το ίδιο πρόσωπο».

Στην επιχείρηση συνελήφθη επίσης ο άνθρωπος που θεωρείται το δεξί του χέρι ενώ η αστυνομικές αρχές κατέσχεσαν πολυτελή αυτοκίνητα, αεροσκάφη τουρισμού, αγροκτήματα και πολλά άλλα αγαθά, συνολικής αξίας 10 εκατομμυρίων δολαρίων.
Οι κατηγορίες

Ο αρχικακοποιός κατηγορείται ότι διηύθυνε ένα γιγαντιαίο δίκτυο παραγωγής και διακίνησης κοκαΐνης: σύμφωνα με την αστυνομία, κόκα καλλιεργείτο και υποβαλλόταν σε επεξεργασία στη Βολιβία, την Κολομβία και το Περού, πριν το τελικό προϊόν μεταφερθεί για να πουληθεί στις ΗΠΑ και στην Ευρώπη.

Ο Ντα Ρόσα κατηγορείται ακόμη ότι ήταν ένας από τους βασικούς προμηθευτές των εξαιρετικά βίαιων συμμοριών που ελέγχουν τις αγορές ναρκωτικών στις βραζιλιάνικες μεγαλουπόλεις.

Σύμφωνα με τις αρχές, ο Λουίς Κάρλους ντα Ρόσα επισώρευσε μια περιουσία που ξεπερνά τα 100 εκατομμύρια δολάρια: του ανήκουν αυτοκίνητα, διάφορα ακίνητα, ενώ διατηρεί πολλούς υπεράκτιους τραπεζικούς λογαριασμούς.

Η βραζιλιάνικη αστυνομία ανέφερε ότι η κοκαΐνη ερχόταν στη χώρα με ελαφριά αεροσκάφη μέσω του εναέριου χώρου της Βενεζουέλας και κατέληγε σε απομονωμένες αγροτικές εκμεταλλεύσεις στη δυτική Βραζιλία. Εκεί, κρυβόταν μέσα σε μυστικά διαμερίσματα ειδικά διαμορφωμένων φορτηγών και διακινείτο στις μεγάλες πόλεις της Βραζιλίας, ή η μεταφορά της συνεχιζόταν προς το εξωτερικό.

Δεν υπάρχουν σχόλια: