ΣΙΝΕ

Παρασκευή 21 Ιουλίου 2017

Ισχυρός σεισμός 6,7 Ρίχτερ στην Κω. Δύο νεκροί,τραυματίες και μεγάλες ζημιές. Τι λένε οι σεισμολόγοι

Ισχυρός σεισμός 6,4 Ρίχτερ στις 1:31 τα ξημερώματα σημειώθηκε στα ανοιχτά της Κω.

Δύο νεκροί, πολλοί τραυματίες κια ζηημιές είναι ο απολογισμός .

Τις πληροφορίες για τους δύο νεκρούς επιβεβαίωσε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο δήμαρχος Κω Γιώργος Κυρίτσης, ενώ υπάρχουν επίσης αρκετοί τραυματίες και μεγάλες υλικές ζημιές.

Όπως δήλωσε στην ΕΡΤ ο αναπληρωτής διοικητής του νοσοκομείου της Κω, Νεκτάριος Γεωργαντής, «προσήλθαν 100 τραυματίες στα επείγοντα του νοσοκομείου. Οι 78 ήταν ελαφρά τραυματίες και αφού τους παρασχέθηκαν οι πρώτες βοήθειες έφυγαν για τον χώρο τους. Έχουμε τρία περιστατικά τα οποία είναι σοβαρότερα και χειρουργούνται αυτή την ώρα».

Σύμφωνα με πληροφορίες τα περισσότερα περιστατικά οφείλονται σε πτώσεις αντικειμένων και κινήσεις πανικού (πτώση από μπαλκόνια κλπ), ενώ δέχτηκαν τις πρώτες βοήθειες και περίπου 80 ελαφρά τραυματίες.

Την ίδια ώρα σύμφωνα με πληροφορίες οι δυο νεκροί είναι τουρίστες που την ώρα του σεισμού διασκέδαζαν σε ένα μπάρ η οροφή του οποίου (ή μέρος αυτής) κατέρρευσε και τους καταπλάκωσε.

Πρόκειται για το White Corner, ένα από τα πιο γνωστά μπαρ της Κω με εκατοντάδες θαμώνες κάθε βράδυ.

Παράλληλα, όπως μεταδίδει το Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων, ο σεισμός 6,4 βαθμών της κλίμαχας Ρίχτερ που σημειώθηκε στις 1:31 π.μ. σήμερα ώρα Ελλάδας, και κόστισε τη ζωή σε τουλάχιστον δύο άτομα στην Κω, έγινε αισθητός και στην Τουρκία, ιδιαίτερα στην Μαρμαρίδα και στις γειτονικές περιοχές της Αλικαρνασσού και της Κνίδου, αμφότερες στην περιοχή της Μούγλας και επίσης σημαντικά τουριστικά θέρετρα της περιοχής Μούγλας.

Ενδεικτικό είναι το βίντεο που ανέβηκε στο διαδίκτυο. Άνθρωποι οι οποίοι περνούν ένα ξέγνοιαστο βράδυ διασκεδάζοντας με φίλους τους σε μπαρ... Όλα αυτά μέχρι το χτύπημα του Εγκέλαδου. Τότε όλα σκοτεινιάζουν και τα χαμόγελα διαδέχονται ουρλιαχτά τρόμου και πανικός.Ανυπολόγιστες είναι οι ζημιές στο νησί της Κω.

Κατέρρευσε το Ιερό του Μητροπολιτικού Ναού του Αγίου Νικολάου υπέστη σοβαρές ζημιές ο ναός της Αγίας Παρασκευής, τμήμα του Μουσουλμανικού Τεμένους στην πλατεία Ελευθερίας, η καμάρα προς τα μπαράκια καθώς και τμήμα του παλαιού τείχους στην αρχαία αγορά μπροστά από το Νοσοκομείο. Δεκάδες είναι και τα σπίτια και τα καταστήματα που έχουν υποστεί καταστροφές.

Κινδύνευσαν σκάφη από παλίρροια και άμπωτη στο λιμάνι της Κω – Σοβαρές ρηγματώσεις στην προβλήτα όλου του εσωτερικού λιμανιού και πίσω από τη ΔΕΗ -Καταπλακώθηκαν τουλάχιστον 3 ΙΧ στην περιοχή πίσω από τη ΔΕΗ όπου κατέρρευσε παλιά πέτρινη αποθήκη.Πυροσβεστική, ΕΚΑΒ και πολίτες ψάχνουν στα συντρίμμια για εγκλωβισμένους και τραυματίες. Προβλήματα ηλεκτροδότησης αρχίζουν να αποκαθίστανται ενώ όλο το νησί βρίσκεται στο πόδι.

Τα σπίτια μέσα έγιναν λαμπόγυαλοΑυτή την εικόνα μετέφερε πριν από λίγο στην ΕΡΤ η εκδότρια της εφημερίδας Σταθμός Αννα Αυγουλή. Είπε ότι όσα σπίτια ήταν στην παραλιακή έχουν πάθει πολλές ζημιές στο εσωτερικό. «Δεν έμεινε τίποτα όρθιο», είπε χαρακτηριστικά. Ωστόσο, στο μεγαλύτερο μέρος του ο οικιστικός ιστός φαίνεται να έχει αντέξει.

Στην Κω σπεύδουν με ελικόπτερα δυνάμεις του Ελληνικού Στρατού για να βοηθήσουν με κάθε τρόπο τους κατοίκους.

Ο δήμαρχος Κω για το λιμάνι

Για τις καταστροφές που έχουν γίνει στο λιμάνι ο δήμαρχος Κω Γιώργος Κυρίτσης είπε ότι γίνεται έλεγχος για να διαπιστωθεί αν είναι ασφαλές να δέσουν τα πλοία. Για το μπαρ που κατέρρεσε τοιχίο και είχαμε 2 νεκρούς είπε ότι ήταν ένα παλιό λιθόκτιστο κτίριο του 1933.

Ο Τσελέντης για την Κω: Κατά μεγάλη πιθανότητα ήταν ο κύριος σεισμός

Καθησυχαστικός εμφανίστηκε σε δηλώσεις του στην ΕΡΤ1 ο διευθυντής του Γεωδυναμικού Ινστιτούτου του Αστεροσκοπείου Αθηνών, Άκης Τσελέντης στην απάντηση για το αν ο ισχυρός σεισμός στην Κω ήταν ο κύριος και αν υπάρχει κίνδυνος για ισχυρότερη δόνηση.«Παρακολουθούμε με λεπτομέρεια το φαινόμενο, φαίνεται να είναι διεργεμένος ευρύτερα ο χώρος στην περιοχή, κατά δική μου εκτίμηση και κατά μεγάλη πιθανότητα αυτός ήταν ο κύριος σεισμός», είπε ο κ. Τσελέντης ξεκαθαρίζοντας ότι θα υπάρχει μία πλούσια μετασεισμική ακολουθία.«Θα έχουμε πλούσια μετασεισμική ακολουθία με μεγάλους μετασεισμούς για εβδομάδες», επισήμανε και πρόσθεσε: «Θα πρέπει οι κάτοικοι να καταλάβουν ότι για αρκετές εβδομάδες θα έχουν τον Εγκέλαδο στη γειτονιά τους». Δείτε το βίντεο από την ΕΡΤ1:

Δεν υπάρχουν σχόλια: