ΣΙΝΕ

Παρασκευή 14 Ιουλίου 2017

Επταετής θα είναι η μίσθωση για τα βοσκοτόπια - Όλα όσα αλλάζουν

Σε επταετή μίσθωση των εκτάσεων (λιβαδικών μονάδων) που τους αναλογούν για τη βόσκηση των ζώων τους θα προχωρούν οι κτηνοτρόφοι, σύμφωνα με την...
Κοινή Υπουργική Απόφαση για τον καθορισμό των προδιαγραφών και του περιεχομένου των Διαχειριστικών Σχεδίων Βόσκησης (ΔΣΒ) που υπέγραψαν οι αναπληρωτές υπουργοί Αγροτικής Ανάπτυξης, κ. Γιάννης Τσιρώνης, και Περιβάλλοντος, κ. Σωκράτης Φάμμελος.

Η παραχώρηση των λιβαδικών μονάδων στους κτηνοτρόφους θα γίνεται κατόπιν υπογραφής συμφωνητικού ορθής διαχείρισης, «εξασφαλίζοντας βάσει συγκεκριμένου και κοινά αποδεκτού πλαισίου την αειφορική χρήση τους, αφού για οποιαδήποτε φθορά, αλλαγή του τοπίου και υποβάθμιση του οικοσυστήματος, με υπαιτιότητα του μισθωτή κτηνοτρόφου, εφαρμόζονται κατά περίπτωση οι ποινικές διατάξεις της δασικής νομοθεσίας και επιβάλλονται επιπλέον κυρώσεις».

Σημειώνεται ότι τα Διαχειριστικά Σχέδια είναι «μελέτες με σημαντικό αναπτυξιακό πρόσημο, οι οποίες πρέπει να εκπονηθούν και να εγκριθούν μέχρι τις 31/12/2019 ρυθμίζοντας συνολικά και πρώτη φορά με διαφανή και επιστημονικό τρόπο το χρονίζον θέμα της αειφορικής διαχείρισης των βοσκήσιμων γαιών σε όλους τους δήμους της χώρας όπου ασκείται εκτατική και ημι-εκτατική κτηνοτροφία».

Μελέτες
Σε συνέντευξη Τύπου που δόθηκε χθες στο ΥπΑΑΤ, ο κ. Τσιρώνης έκανε λόγο για «ιστορικής σημασίας στιγμή γιατί ένα πρόβλημα δεκαετιών, που κορυφώθηκε όταν κρίθηκε αντισυνταγματικός ο νόμος για τους βοσκότοπους το 1987 πριν από 30 χρόνια, βαίνει προς τη λύση του». Επεσήμανε δε ότι με τα Διαχειριστικά Σχέδια Βόσκησης θα αποδοθούν στους κτηνοτρόφους οι «πραγματικές» βοσκήσιμες γαίες και θα πολλαπλασιαστούν τόσο οι επιλέξιμοι βοσκότοποι -καθώς σήμερα δεν δηλώνονται όλοι- όσο και η βοσκοϊκανότητά τους.

Αυτό θα επιτευχθεί μέσω των μελετών, στις οποίες θα αποτυπωθούν πλήρως και χαρτογραφικά η υφιστάμενη κατάσταση της κτηνοτροφίας σε όλη τη χώρα και ανά δήμο ξεχωριστά, καθώς και οι τάσεις αύξησης ή μείωσης της κτηνοτροφικής δραστηριότητας από τοπικούς και μετακινούμενους κτηνοτρόφους, ενώ θα γίνει εκτίμηση της βοσκοϊκανότητας ανάλογα με τους τύπους της λιβαδικής βλάστησης, κάτι που θα γίνει για πρώτη φορά σε ολόκληρη την επικράτεια και με τον τρόπο αυτό θα καθοριστεί η βοσκοφόρτωση.

Σημειώνεται ότι σύμφωνα με τα στοιχεία της Ελληνικής Λιβαδοπονικής Εταιρείας υπολογίζεται ότι οι εκτάσεις των υφιστάμενων βοσκοτόπων ανέρχονται σε 50 εκατ. στρέμματα, ενώ σύμφωνα με χθεσινές δηλώσεις του υπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης, κ. Βαγγέλη Αποστόλου, στην ΕΡΤ, εκτιμάται ότι τα Διαχειριστικά Σχέδια θα αυξήσουν τα βοσκοτόπια κατά 8,5 εκατ. στρέμματα.

Προσκλήσεις
Παράλληλα, ο κ. Τσιρώνης έκανε γνωστό ότι οι περιφέρειες μπορούν να προχωρήσουν σε προσκλήσεις προς τους μελετητές για την εκπόνηση των Διαχειριστικών Σχεδίων Βόσκησης, με κονδύλια που ήδη έχουν εξασφαλιστεί και προέρχονται τόσο από ευρωπαϊκό πρόγραμμα όσο και από το 40% των ενοικίων που πληρώνουν για τους δημοτικούς βοσκότοπους ήδη οι κτηνοτρόφοι. Σύμφωνα με πληροφορίες, τα προβλεπόμενα κονδύλια ανέρχονται σε 10 εκατ. ευρώ, ενώ όσον αφορά στο τίμημα της μίσθωσης των βοσκοτόπων ανέρχεται σε 0,40 ευρώ/στρέμμα το χρόνο για τις επιλέξιμες για ενίσχυση εκτάσεις και σε 0,15 ευρώ/στρέμμα το χρόνο για τις μη επιλέξιμες για ενίσχυση εκτάσεις. «Στόχος είναι να υπάρχει ανταποδοτικότητα σε αυτό το μίσθωμα που καταβάλλουν οι κτηνοτρόφοι», σημείωσε χαρακτηριστικά ο κ. Τσιρώνης.

Η διορία
Σε ό,τι αφορά το χρονοδιάγραμμα υλοποίησης των Διαχειριστικών Σχεδίων, θα πρέπει να έχουν ολοκληρωθεί μέχρι τις 31 Δεκεμβρίου του 2019. Μέχρι τότε, θα καταργηθεί σταδιακά η λεγόμενη «τεχνική λύση» (σ.σ.: εικονικός διαμοιρασμός βοσκοτόπων), με τον αναπληρωτή υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης να επισημαίνει ότι «ο ΟΠΕΚΕΠΕ εργάζεται ήδη στην κατεύθυνση να περιοριστεί ή μηδενιστεί η τεχνική λύση. Αυτό δεν εξαρτάται από την πορεία των διαχειριστικών σχεδίων».

Σύμφωνα με τα όσα έγιναν γνωστά κατά τη χθεσινή συνέντευξη Τύπου, οι πρώτες περιοχές που αναμένεται να αποκτήσουν Διαχειριστικά Σχέδια Βόσκησης είναι η Αιτωλοακαρνανία, η Λάρισα, η Ξάνθη και το Κιλκίς, οι οποίες έχουν ήδη προσωρινά σχέδια, και ακολουθούν η Φλώρινα και η Δράμα, οι τοπικοί φορείς των οποίων κινητοποιήθηκαν από νωρίς για το θέμα. Σύμφωνα με την ΚΥΑ, η κατανομή των λιβαδικών μονάδων στους δικαιούχους κτηνοτρόφους της περιοχής μελέτης ή/και μετακινούμενους γίνεται ανάλογα με τον αριθμό και το είδος των ζώων που διαθέτουν, την εγγύτητα της περιοχής στην οποία δραστηριοποιούνται και την υφιστάμενη διαχείριση. Επιπλέον, λαμβάνονται υπόψη και τα δικαιώματά τους για την ενιαία ενίσχυση όπως προσδιορίζονται από το Κοινοτικό Κανονιστικό Πλαίσιο και εφαρμόζονται από τον ΟΠΕΚΕΠΕ.

Αξίζει να σημειωθεί ότι στη συνέντευξη Τύπου δεν έδωσε το παρών ο κ. Φάμελλος, όπως αρχικά ήταν προγραμματισμένο.

Ελεύθερος Τύπος

Δεν υπάρχουν σχόλια: